ΕΥΚΟΛΟ ΨΩΜΙ ΣΤΟ AIR FRYER
Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψωμιού, και τι πιο ταιριαστό από ακόμη μια συνταγή για σπιτικό ψωμάκι, γιατί όταν το ψωμάκι το φτιάχνεις μόνος σου, μπορείς να ελέγξεις την ποιότητα της πρώτης ύλης, αλλά είναι και μία διαδικασία από την οποία σίγουρα αντλείς μία μικρή χαρά!
Για πάνω από 10 χρόνια το ψωμί μας πλέον το φτιάχνω μόνη μου στο σπίτι. Όσο δούλευα ο ελεύθερος χρόνος ήταν ανύπαρκτος, και για το ψωμί μας είχα βολευτεί με τον αρτοπαρασκευαστή. Πριν από περίπου 6 μήνες χάλασε και ο τέταρτος αρτοπαρασκευαστής που έχω αγοράσει, μάλιστα αυτός το τελευταίος δεν κράτησε ούτε 3 μήνες, άρχισε να παρουσιάζει πρόβλημα η αντίσταση του και στο ψήσιμο αντί να φουσκώνει το ψωμί, καθόταν τελείως και έβγαινε σαν παντόφλα! Λίγο το ότι ήμουν αρνητική να αγοράσω καινούργιο αρτοπαρασκευαστή, γιατί καταλαμβάνει και έναν σημαντικό όγκο, λίγο η αφόρητη ζέστη φέτος το καλοκαίρι, που απέτρεπε να ανάψω τον φούρνο, σκέφτηκα να δοκιμάσω να ψήσω το ψωμί στο air fryer. Εδώ να πω ότι το air fryer που έχω, δεν είναι το κλασσικό με το συρταράκι, αλλά είναι σαν ένα μικρό φουρνάκι (μπορείς να ψήσεις μέσα και ολόκληρο κοτόπουλο στη σούβλα).
Έπειτα από διάφορες δοκιμές ως προς τον όγκο του ψωμιού, τις
θερμοκρασίες και τον χρόνο ψησίματος, σας παρουσιάζω σήμερα την συνταγή
στην οποία κατέληξα.
Αλλά ας ξεκινήσουμε τις διευκρινήσεις από τα βασικά, από το αλεύρι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι αλεύρι θέλετε, για να φτιάξετε ψωμάκι ανάλογα με το γούστο σας. Εγώ έχω βολευτεί εδώ και χρόνια με το αλεύρι από τους Μύλους Ροδιάς (Γρεβενών, από ντόπια σιτηρά). Βάζω 1/3 κίτρινο από σκληρό σιτάρι Μ και το υπόλοιπο για όλες τις χρήσεις, γιατί ο σύζυγος θέλει το ψωμί να είναι λευκό.
Η πιο βολική φόρμα τελικά αποδείχτηκε μία μικρή μακρόστενη φόρμα για κέικ (διαστάσεις ΜxΠxΥ 21x11x7,5 εκ. 500 gr ή όγκου 1500 ml). Αυτή η φόρμα βγάζει ένα ψωμάκι γύρω στα 750 gr, δηλαδή σε βάρος όσο 2 ψωμιά του εμπορίου και εμάς συνήθως μας πάει για 2 ημέρες.
Το ζύμωμα το κάνω στο μίξερ (θέλει ελάχιστο χρόνο 4-5 λεπτά), αλλά και αν δεν έχετε μίξερ μπορείτε να ζυμώσετε άνετα τα υλικά με το χέρι, γιατί εδώ δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη τεχνική, το ψωμί αυτό είναι ένα γρήγορο ψωμάκι και δεν κοιτάμε ούτε ωρίμανση, ούτε κυψέλωση της ψίχας.
Και κλείνω με το φούσκωμα της ζύμης, που ναι μεν το καλοκαίρι ο χρόνος αναμονής για το φούσκωμα του ψωμιού ήταν ελάχιστος
(περίπου μισή ώρα), άλλα τώρα που άρχισε σιγά σιγά να χειμωνιάζει και να κρυώνει ο καιρός θέλει άλλη διαδικασία. Εγώ κάνω το
εξής : κατ' αρχή χρησιμοποιώ χλιαρό νερό για να φτιάξω το ζυμάρι.
Δεύτερον, προθερμαίνω το air fryer στους 40°C για 5 λεπτά. Βάζω
την φόρμα με το ζυμάρι μέσα στον θάλαμο και τον κλείνω. Αν δω ότι το
ζυμάρι δεν φουσκώνει ικανοποιητικά, βάζω το air fryer να δουλέψει και πάλι στους 40°C για 2 λεπτά. Αυτή η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μια ώρα.
Δόση : 1 καρβελάκι 750 gr περίπου
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 290 gr νερό,
6 gr μαγιά ξηρή,
10 gr ζάχαρη,
4 gr αλάτι,
450 gr αλεύρι,
ελαιόλαδο.
Προετοιμασία :
Σε ένα μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάλτε το νερό, την μαγιά και τη ζάχαρη. Έπειτα από 5 λεπτά προσθέστε το αλάτι και το αλεύρι. Αναμείξτε όλα τα υλικά μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή, ελαστική ζύμη.
Εγώ βάζω μέσα στην φόρμα ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, για να μπορεί να ξεφορμαριστεί εύκολα το ψωμί. Ρίξτε μέσα στην φόρμα λίγο ελαιόλαδο.
Λαδώστε ελαφρά τα χέρια σας και τραβήξτε την ζύμη να γίνει σαν χοντρό κορδόνι, πιάστε την από την μέση και στρίψτε τα δύο άκρα μεταξύ τους να γίνει πλεξούδα. Τοποθετήστε την πλεξούδα μέσα στην φόρμα.
Σκεπάστε με ένα νάιλον σκουφάκι μιας χρήσης, τοποθετήστε σε χλιαρό μέρος (όπως είπαμε το καλοκαίρι η ζύμη φουσκώνει άνετα και σε θερμοκρασία δωματίου, τον χειμώνα κοντά σε πηγή θέρμανσης ή μέσα στο air fryer, όπως εξήγησα στην εισαγωγή) και αφήστε την μέχρι να φουσκώσει η ζύμη και να ανέβει 2-3 εκ. πάνω από το χείλος της φόρμας.
Βγάλτε το σκουφάκι και ψήστε ως εξής : συνολικός χρόνος 46 λεπτά. Από αυτά τα 25 πρώτα στους 200°C, έπειτα 10 λεπτά στους 190°C, 8 λεπτά στους 180°C, και τέλος 3 λεπτά στους 170°C.
Βγάλτε το ψωμάκι από την φόρμα και αφήστε το να κρυώσει επάνω σε μια σχάρα.
PANE FACILE E VELOCE NELLA FRIGGITRICE AD ARIA
Oggi è la Giornata Mondiale del Pane, e sicuramente è il giorno ideale per pubblicare una ricetta per preparare il pane a casa in modo veloce e facile!
E da più di 10 anni che preparo il pane a casa. Quando lavoravo in farmacia, certo il mio tempo libero era praticamente inesistente. Cosi ho trovato comodissimo preparare il pane quotidiano nella macchina del pane. Sei mesi fa è rotta la quarta macchina del pane comprata, questa ultima ha durato solo 3 mesi, già dal secondo mese ha cominciato a non cuocere bene il pane; mentre l' impasto dopo lievitato era bello gonfio, durante la cottura afflosciava completamente.
Non ero ben disposta a comprare una nuova macchina del pane, siccome prima di tutto ingombrante assai. Potevo sempre preparare l' impasto nella planetaria e cuocere al forno, come facevo di solito durante i fine settimana. Dato però l' estremo caldo dell'estate passata, ci pensavo due volte prima di accendere il forno! Così mi è venuta l' idea di provare a cuocere il pane quotidiano nella friggitrice ad aria, la quale potevo tranquillamente mettere anche fuori casa, per non aggravare la situazione con il caldo dentro l' appartamento! Dopo 2-3 tentativi, ho trovato lo stampo ideale, la quantità degli ingredienti ed il modo di cottura ideale! Così continuo a preparare il nostro pane nella friggitrice ad aria, e sono molto contenta perché tutto viene molto veloce ed il risultato ci piace un sacco!
Prima di procedere alla ricetta, qualche precisazione.
La mia friggitrice ad aria non è quella comune a cassetto, ma rassomiglia piuttosto ad un mini forno, quindi ha anche una capacità elevata.
Per quanto riguarda la farina, potete utilizzare qualsiasi tipo, per preparare un pane secondo i vostri gusti. Siccome a mio compagno piace il pane con la farina bianca, io ci metto 1/3 semola rimacinata ed il resto una buona farina 00.
Lo stampo che utilizzo è un piccolo stampo rettangolare da plum cake (dimensioni 21x11x7,5 cm o capacità da 500 gr o 1500 ml). Con questo stampo si ottiene un pane ca. 750 gr che per noi è sufficiente per 2 giorni.
La lavorazione dell' impasto io la faccio in planetaria (ci mette solo 4-5 minuti) ma si può farla anche a mano, siccome qui non è necessario incordare, fare le pieghe etc., questo pane è facile e veloce e non si cerca di preparare un pane artigianale con l' alveolatura aperta.
Per ultimo la lievitazione. D' estate tutto è più facile per quanto riguarda la lievitazione, si lascia l' impasto a temperatura ambiente e mezza ora dopo è pronto per infornare. Ma pian piano che la temperatura cala ci vuole un po' di calduccio per proseguire. Io faccio cosi : prima di tutto scaldo l' acqua che utilizzo. Poi riscaldo la friggitrice ad aria a 40°C per 5 minuti. Ci metto poi lo stampo con l'impasto. Se vedo che la lievitazione tarda, accendo a 40°C per 2 minuti. Tutto questo dura poco più di mezza oretta.
Dosi : un panetto da 750 gr ca.
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 290 gr acqua,
6 gr lievito di birra secco,
10 gr zucchero o miele,
4 gr sale,
450 gr farina,
olio evo quanto basta.
Preparazione :
In una terrina o nella bacinella della planetaria, ponete il lievito, lo zucchero e l' acqua. Dopo 5 minuti aggiungete il sale e la farina e lavorate per qualche minuto, fino a prendere un' impasto omogeneo ed elastico.
Di solito fodero lo stampo con carta forno, per facilitare poi la sformatura. Versate un giro d' olio nello stampo, foderato o no.
Oliate leggermente le vostre mani, prendete l' impasto e formate un bastoncino lungo assai, intrecciate e ponete nello stampo.
Coprite con una cuffia da doccia monouso, ponete in luogo tiepido (ho spiegato nella premessa) e lasciate lievitare fino ad arrivare 2-3 cm sopra il bordo dello stampo.
Togliete la cuffia, infornate e cuocete per 46 minuti in totale : 25 minuti a 200°C, dopo abbassate a 190°C e cuocete per 10 minuti, poi 8 minuti a 180°C, e alla fine 3 minuti a 170°C.
Sfornate, sformate sopra una gratella e lasciate raffreddare.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.