26

ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ♦♦ DOMATOKEFTE'DES : LE FRITELLE DI POMODORO


ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΦΕΤΑ

Καθώς δεν εχω τριγυρίσει πολυ στα νησιά του Αιγαίου, τους ντοματοκεφτέδες τους είχα μεν ακουστά, αλλα δεν τους είχα δοκιμάσει ποτέ. Παραδοσιακό έδεσμα της Σαντορίνης, όπου αποκτούν μια ιδιαίτερη νοστιμιά, καθώς φτιάχνονται με τα περίφημα άνυδρα ντοματάκια του νησιού.
Στο διαδύκτιο κυκλοφορούν πολλές παρόμοιες συνταγές, η δική μου βασίστηκε σ' αυτήν που παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Μαμαλάκη (εδω), αλλά πρόσθεσα περισσότερα μυρωδικά και λίγο φέτα, που την λατρεύω!

Δόση : 15 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 2 μεγάλες ντομάτες,
                1 μεγάλο κρεμμύδι,
                1 σκελίδα σκόρδο,
                2-3 τουφίτσες μαϊντανό,
                2 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη,
                3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι,
                2 κλωναράκια φρέσκο δυόσμο,
                100gr φέτα,
                1 φλ. μπύρα,
                αλεύρι,
                φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
                αλάτι.
για το τηγάνισμα : ελαιόλαδο.
Προετοιμασία :
Αφαιρεστε το κοτσάνι και τα σπόρια απο τις ντομάτες, κόψτε τες σε μικρά κυβάκια και βάλτε τα σε ενα μπώλ. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, αναμείξτε το με τις ντομάτες και αφήστε τα να σταθουν για μισή ωρίτσα. Ψιλοκόψτε τα μυρωδικά και προσθέστε τα στο μίγμα. Προσθέστε επίσης την φέτα θρυμματισμένη, λίγο πιπεράκι και το ανάλογο αλάτι. Προσθέστε την μπύρα και αλέυρι τόσο, ώστε να πάρετε ενα παχύρρευστο μίγμα.
Βάλτε αρκετό ελαιόλαδο σε ενα τηγάνι και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, προσθέστε κουταλιές απο το μίγμα. Μόλις τηγανιστούν καλά απο την μια μεριά, γυρίστε τους ντοματοκεφτέδες προσεκτικά και απο την άλλη. Οταν είναι έτοιμοι, ακουμπήστε τους σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίσουν απο το πολύ λάδι.
Σερβίρετε τους ζεστούς.


DOMATOKEFTE'DES : LE FRITELLE DI POMODORO

I domatokeftèdes, cioè polpette di pomodori, ma piuttosto fritelle di pomodori, sono una ricetta tradizionale che viene dall' isola di Sanotrini. Ne avevo certo sentito parlare, ma siccome non ho girato tanto per le isole di Mar Egeo, non le avevo mai assaggiate. A Santorini, vengono preparati con i famosi pomodori locali che sono dolci e sodi, siccome colitvati sotto il sole rovente, senza troppe anaffiature, sulla pietra vulcanica!
La ricetta che ho seguito è quella tradizionale (qui) ma aricchita di erbette aromatiche e un po' di feta, che si accoppia a meraviglia coi pomodori!

Dosi : 15 fritelle

Difficoltà : facile
Ingredienti : 2 pomodori grossi,
                             1 cipolla grossa,
                             1 spicchio d' aglio,
                             2-3 ciuffi di prezzemolo,
                             2 rametti di origano fresco,
                             3 rametti di timo fresco,
                             2 rametti di mentuccia romana fresca,
                             100gr di formaggio feta,
                             1 tazza di birra,
                             farina qb,
                             pepe macinato al mulino,
                             sale.
per friggere : olio di oliva.
Preparazione :
Scegliete dei pomodori maturi ma sodi. Potete utilizzare anche dei pomdorini. Eliminate piccioli e semi, tagliate a cubetti e ponete in un recipiente capiente. 
Tritate la cipolla, mescolate con i pomodori e lasciate riposare per mezz' oretta. 
Tritate le erbe aromatiche e aggiungete al composto. Aggiungete la feta tritatta, un po' di pepe macinato e sale a vostro piacere. Aggiungete la birra e farina quanto basta per prendere un composto consistente.
Verste abbondante olio in una padella e portate sul fuoco. Quando sarà riscaldato versate delle cucchiaiate dal composto, un po' appartate perchè si espandono. Lasciate cuocere da un lato e rigirate delicatemente dall' altro. 
Quando saranno cotte, appogiate su carta assorbbente.
Sevitele ancora calde.


26 σχόλια:

  1. Kαλημέρα Μαρίνα μου!
    Θα το πιστέψεις ότι ποτέ μου δεν έχω δοκιμάσει ντοματοκεφτέδες????Παρ'όλο που λατρεύω τις ντομάτες,αν και Σαντορίνη έχω πάει ,μου ξέφυγαν...Οι παραδοσιακές συνταγές μέσα από την πετυχημένη εκπομπή του γευσιγνώστη,κατάφεραν να μας δώσουν υπέροχες και πολλές φορές ξεχασμένες προτάσεις.
    Πάντα τα επιπλέον μυρωδικά νοστιμίζουν.Έβαλες μπόλικα και καλά έκανες!!Καταπληκτικό ζωντανό χρώμα και επίσης σημειώνω ότι έγιναν λεπτοί,κάτι που μου αρέσει ιδιαίτερα!Ωραίο συνοδευτικό για όσπρια ή ένα ακόαμ πικάντικο μεζεδάκι για ουζάκι!
    Καλή σου εβδομάδα!!!!Στέλνω πολλά πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου!
      Καλη εβδομαδα!
      Κι εγω αργησα πολυ να τους δοκιμασω, αλλα μου αρεσαν παρα πολυ, πως μπορουσε να γινει δαιφορετικα αλλωστε, αφου οτι εχει σχεση με ντοματα το λατρευω! Αν και σπανια βαζω το τηγανι στην φωτια, μια ημερα στις διακοπες μας ειπα θα κανω ενα "κεφτεδες - παρτυ"!!! Ετσι εφτιαξα τα κλασσικα κεφτεδακια (για τον Δ., σιγουρα πραγματα γιατι τα υπολοιπα δεν ηξερα αν θα του αρεσουν!!), νοτματοκεφτεδες, πιπεροκεφτεδες (προσεχως...) και πατατες τηγανητες! Με μια σαλατουλα αγγουροντοματα και τισπουρακι, στο κιοσκι στην αυλη πραγματικα το γλεντησαμε!!
      Πολλα φιλακια!
      Ποσο θα ηθελα σημερα να επινα εναν καφε καπου στην via Roma!!!

      Διαγραφή
    2. Σε περιμένω!!!!!Μια απόφαση είναι!!Έχει έναν απίθανο καιρό,δροσερό και ευχάριστο και οι Ιταλοί είναι μόνιμα με το παγωτό στο χέρι!!!
      Εγώ πάλι πολύ θα ήθελα να είμαι κάπου σε μια γωνιά στους κεφτέδες-πάρτυ....ο καθένας με τις αδυναμίες του βλέπεις!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
    3. Το κεφτεδες - παρτυ το οργανωνουμε ξανα και με ανανεωμενες γευσεις (εχω κατι παλι σε κεφτεδες στο μυαλο μου)!
      Οντως μια αποφαση ειναι να δουμε ποτε θα την παρω για να ξεκολλησω επιτελους!

      Διαγραφή
  2. Mmmmmmm che buone queste frittelle, ho tanti pomodori nell'orto provo!!!!!!!
    Un caro saluto :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao cara!
      Sono molto saporiti, un vero must da assagiare per quelli che visitano l' isola di Santorini!
      Baci!

      Διαγραφή
  3. Έχω φίλη με καταγωγή από τη Σαντορίνη και τους φτιάχνει συχνά! Δεν έχω δοκιμάσει να τους φτιάξω μόνη μου, αλλά τώρα που είδα και τη φετούλα μου έβαλες τη διαολιά! Και ναι, είναι κι εύκολοι! Αυτές οι φωτογραφίες σου Μαρίνα μου, πάντα με τρελαίνουν!
    Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα, γεμάτη χαρά και δημιουργία! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Πηνελοπη μου, καλη εβδομαδα και σε σενα!
      Ομολογω οτι δεν τους εχω δοκιμασει σε οριτζιναλ εκδοση. Με την φετα πολυ τους νοστιμευτηκα παντως, ακομη και κρυοι ηταν ωραιοι!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  4. Μαρίνα μου, παρόλο που με το τηγάνι έχουμε χωρίσει χρόνια τώρα, ήθελα συμμετοχή στο κεφτέδες πάρτυ! Είναι τόσο καλοκαιρινό!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω το τηγανι εξαφανισμενο το εχω Αγγελικη μου!
      Ο καλος μου που και που το θυμαται, αλλα σπανια του κανω την χαρη... Ουτε πατατες δεν τηγανιζω απο το κακο μου!!!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  5. Αυτό με το κεφτέδες πάρτυ, πολύ μου άρεσε Μαρίνα.
    Κι' εγώ κάπως έτσι αποφασίζω να βάλω τηγάνι στην φωτιά, όταν θέλω να συνδυάσω μεζεδάκια και όταν το σπίτι είναι από παντού ανοιχτό!!!

    Εξαιρετικός μεζές μας έφτιαξες και πάλι.

    Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Α, Πηνελοπη μου εγω εχω ενα ωραιο κολπο στο εξοχικο : εχουμε βαλει φλογιστρο με πετρογκαζ διπλα στην ψησταρια και μονο εκει τηγανιζω. Μεγαλη ευκολια!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  6. Σκέτη νοστιμιά οι ντοματοκεφτέδες σου Μαρίνα μου!
    Πολύ μου αρέσουν που είναι έτσι αρωματικοί, ενώ η φέτα οπωσδήποτε τους δίνει έξτρα πόντους!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ερμιονη μου!
      Φετουλα και ντοματα κλασσικος συνδυασμος!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  7. Θα πρέπει να είναι πολύ μοσχομυρωδάτοι και σίγουρα νοστιμότατοι! Υπέροχος μεζές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρίνα μου έβαλες ιδέα για αύριο!!
    Καλό ξημέρωμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξανθη μου, θα ανταλλαξουμε συνταγες με ντοματες μου φαινεται!!

      Διαγραφή
  9. Λατρεμενοι κεφτεδες! Ειναι γευστικοι και εντελως καλοκαιρινο εδεσμα!! Με φετα αν και δεν εχω δοκιμασει πιστευω οτι θα μου αρεσουν πολυ και ειδικα οταν ειναι ζεστοι!!

    Καλημερα Μαρινα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φετα με ντοματα ειναι το καλυτερο καλοκαιρινο μου φαϊ, Χρυσαυγη μου! Αν και δεν τρωω ποτε τα τηγανητα κρυα, αυτοι οι κεφτεδες μπορω να πω οτι ηταν εξ' ισου νοστιμοι και οταν κρυωσαν!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  10. Δεν έχω φτιάξει ποτέ ντοματοκεφτέδες !! Διάβασα τη συνταγή σου - πρέπει να έχουν υπέροχη γεύση !!!!
    Θα τους φτιάξω οπωσδήποτε !!!!!
    Καλό φθινόπωρο !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορω να ειμαι πολυ αντικειμενικη γιατι ολα τα υλικα που χρησιμοποιησα ειναι απο αυτα που αγαπαω πολυ! Προσωπικα μου αρεσαν παρα πολυ!
      Περιμενω τις εντυπωσεις σου οταν τους φτιαξεις!
      Επισης, καλο φθινοπωρο, αν και σημερα παλι μας ελιωσε στη ζεστη....

      Διαγραφή
  11. Αααααααααααα τους λατρεύω Μαρίνα μου!!!! Η συνταγή σου τους απογειώνει!!!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραίο μεζεδάκι & καλοκαιρινό.
    Εξαιρετική η προσθήκη της φέτας που ταιριάζει πολύ με την ντομάτα.
    Και τα μυρωδικα σου πολύ ωραία

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλώς σε βρήκα Μαρίνα!!!! :)
    Φαίνεται τέλεια η συνταγή, θα την δοκιμάσω οπωσδήποτε!!!!!
    Σ' ευχαριστώ!!! Τα φιλιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.