ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΚΑΙ ΡΙΚΟΤΑ
Πριν απο πολλά χράνια, σε μια συμπαθητική τραττορία στο κέντρο του Μιλάνο, είχα δοκιμάσει μια φανταστική σάλατα με ωμό κολοκυθάκι, που ακόμη δεν την ξεχνάω. Μέχρι τότε δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι τα κολοκυθάκια μπορεί να τα φάει κάποιος και ωμά! Αν και δεν κατάφερα να αναπαράγω εκείνη την υπέροχη σαλάτα, που και που προσθέτω τα κολοκυθάκια στις σαλάτες μου ωμά, και ιδίως στην ντοματοσαλάτα, όταν δεν εχω αγγούρι.
Τα ρολάκια που σας παρουσιάζω σήμερα γίνονται με ωμά κολοκυθάκια, γεμισμένα με μίγμα τυριών και μυρωδικών. Είναι ενα πολύ νόστιμο μεζεδάκι που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους συνδαιτημόνες με την παρουσία του! Προσφέρονται σαν ορεκτικό.
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 15 φέτες λεπτές απο φρέσκα κολοκυθάκια,
250gr ρικόττα,
2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό,
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο,
1 κ.σ. σχοινόπρασι ψιλοκομμένο,
1/2 κ.γ. σκόδρο γκρανουλέ,
ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
χυμό λεμονιού,
αλάτι,
ξύδι balsamico.
Προετοιμασία :
Θα χρειαστείτε 3 μέτρια κολοκυθάκια, φρέσκα και τρυφερά. Κόψτε τα κατά μήκος σε πολύ λεπτές φέτες; αν έχετε ενα "μαντολίνο" μην διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε, ώστε οι φέτες να έχουν ομοιόμορφο πάχος. Στρώστε τις φέτες σε ενα δισκάκι, αλατίστε τες και ρίξτε χυμό λεμονιού και λίγο ελαιόλαδο. Αφήστε τες να σταθούν για μια ωρίτσα και έπειτα βάλτε τες σε ενα τρυπητό να στραγγίσουν απο τα υγρά τους.
Αναμείξτε την ρικόττα με το γιαούρτι, τον άνηθο, το σκόρδο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Αλατίστε κατά το γούστο σας.
Πάρτε μια φέτα απο κολοκυθάκι, βάλτε στην άκρη της ενα γεμάτο κουταλάκι απο την γέμιση, τυλίξτε σε ρολό και συγκρατήστε το με μια οδοντογλυφίδα. Εναλλακτικά, μπορείτε να συγκρατήσετε τον ρολάκι με ενα φύλλο σχοινόπρασο. Με τον ίδιο τρόπο φτιάξτε και τα υπόλοιπα ρολάκια. Τοποθετήστε τα όρθια μέσα σε ενα πιάτο σερβιρίσματος. Διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες. Μπορεί να βγάλουν υγρά όταν σταθούν, οπότε, πριν τα σερβίρετε θα χρειαστεί να τα στραγγίσετε.
Πρίν τα σερβίρετε, περιχύστε τα με λίγο ξύδι balsamico και λίγο λαδάκι.
Ormai tanti anni fa, in una trattoria molto simpatica nel centro di Milano, avevo assagiato una buonissima insalata di zucchine crude, tagliate a listarelle.Fino a quel momento non avevo mai pensato di consumare le zucchine crude! Anche se non ho potuto riprodurre quella insalata, ogni tanto aggiungo le zucchine alle mie insalate, di solito all' insalata di pomodoro, quando non dispongo del cetriolo.
I rotolini di zucchine che presento oggi, vengono preparato con fette di zucchine crude, precedentemente marinate e farcite con formaggi e erbette. E un antipasto sfizioso, che certo fa una certa impressione a tavola!
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 15 fette di zucchine,
250gr di ricotta,
2 cucchiai di yogurt greco colato,
2 cucchiai di aneto tritato finemente,
1 cucchiaio di erba cipollina tritata finemente,
1/2 cucchiaino di aglio granulato,
olio di oliva extravergine,
succo di limone,
sale,
aceto balsamico.
Preparazione :
Per le 15 fette occorono 3 zucchine di media grandezza, fresche e coccanti. Tagliate verso la lunghezza con l' aiuto del mandolino, per ricavare delle fette sottili e di uguale spessore. Disponete le fette di zucchine in una piccola teglia, cospargete di sale e irrorate con succo di limone e un filo d' olio. Lasciate riposare in luogo fresco per un' oretta. Ponete in un colapasta e lasciate colare bene.
Preparate il ripieno : mescolate la ricotta con lo yogurt, l' aneto, l' aglio e 1 cucchiaio d' olio. Aggiustate di sale.
Ponete un cucchiaino colmo di ripieno sul bordo di una fetta di zucchina e arrotolate. Potete legare con una foglia di erba cipollina o infilzare uno stuzzicadenti. Disponete i rotolini in un piatto di portata. Si conservano nel frigo per un paio di giorni. Possono espellere però di liquidi, così prima di servirli dovete sgocciolare.
Prima di servire irrorate con uu filo d' olio e un filo di aceto balsamico.
Μαρίνα μου καταπληκτικό το μεζεδάκι σου, πάντα κάνεις τη διαφορά!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Λιλα μου!!
ΔιαγραφήΥπέροχη συνταγή! Λατρεύω το κολοκύθι και η γέμιση σου φαίνεται εξαιρετική!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Γιωτα μου!
ΔιαγραφήΑπλα υλικα αλλα ο συδυασμος τους πραγματικα ειναι πετυχημενος!
Εντυπωσιακό το μεζεδάκι σου Μαρίνα μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ομολογήσω ότι έκανα καιρό να φάω ωμό κολοκυθάκι, και αυτό σε στικς, βουτώντας το σε κάποιο ντιπ.
Ομως ευχαρίστως θα δοκίμαζα το δικό σου μεζεδάκι, φαίνεται πολύ νόστιμο!
Φιλάκια!
Ευχαριστω Ελενα μου!
ΔιαγραφήΕγω παντως εκεινη την σαλατα δεν ξεχναω την γευση της, αλλα δεν την θυμαμαι και τοσο καλα για να προσπαθησω να την αναπαραγω!
Πολλα φιλια!
Γειά σου Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συμφωνήσω με την φίλη άνωθεν..πάντα κάνεις τη διαφορά!Εξαιρετικό ορεκτικό,ελαφρύ και φίνο,με εντυπωσιακό παρουσιαστικό και απίθανα χρώματα!Το κολοκυθάκι ωμό και εγώ το πρωτοδοκίμασα,που αλλού?,φυσικά στην Ιταλία,και αν και ήμουν επιφυλακτική,με ενθουσίασε!Την ρικόττα την αγαπώ πολύ,μου θυμίζει αρκετά το κατίκι που τρώμε συχνά εδώ.Πρέπει να γίνεται πολύ ελαφρύ το πιάτο και είναι ιδανικό για να προετοιμάσει τον επισκέπτη ,για ένα πιο ..βαρύ γεύμα που πιθανόν να ακολουθήσει!
Καλό απόγευμα γλυκειά μου!Από αύριο θα σου γράφω από το Τορίνο.
Αχ Φωτεινη μου, μακαρι να ξαναβρισκα εκεινη την καταπληκτικη σαλατα (τι κολλημα κι αυτο!), αλλα τοτε δεν την εψαχνα τοσο πολυ με την μαγειρικη και για εναν πειρεγο λογο, περιμενα να παω στην Ιταλια να δοκιμασω καποια ιταλικη σπεισαλιτε, ουτε που μου περνουσε απο το μυαλο να προσπαθησω να την φτιαξω κι εγω!!
ΔιαγραφήΠροσωπικα μου αρεσαν πολυ αυτα το κολοκυθομεζεδακια, ξερεις, διατηρουνται ανετα στο ψυγειο για μερικες ημερες, μονο που βγαζουν λιγο υγρο, αφου ολα σχεδον τα συστατικα τους βγαζουν νερο οταν σταθουν...
Καλη διαμονη στο Τορινο!
Πολλα φιλια!
Καταρχήν να πω ότι η παρουσίαση είναι πανέμορφη! Δεύτερον: Οι φωτογραφίες είναι εξαιρετικές. Και τρίτον και κυριότερο: Φαίνονται πεντανόστιμα! Κολοκύθι ωμό δεν έχω φάει, αλλά άνετα το δοκίμαζα. Άλλωστε και όλα τα υπόλοιπα υλικά μου αρέσουν, οπότε δεν έχω αμφιβολίες ότι θα είναι φανταστικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπράβο Μαρίνα μου, πολύ ωραίο πιάτο!
Πολλά φιλιά και πολλές όμορφες καλημέρες!
Ευχαριστω πολυ Sel μου!
ΔιαγραφήΤο ωμο κολοκυθι θα ελεγα οτι μοιαζει πολυ με ανοστο αγγουρι!
Οσο για τις φωτογραφιες, επειδη η πρωτη φωτογραφιση εγινε πολυ βιαστικα και το φως δεν ηταν ικανοποιητικο, τα ξαναεφτιαξα τα ρολακια και τα ξαναφωτογραφισα - οχι οτι μου ηρθε και ασχημα, γιατι μου αρεσαν πολυ!!!
Πολλα φιλια!
Καλο μεσημερι πλεον!
Όσο ωραίο κι' αν μου φαίνεται εμένα Μαρίνα μου, στον άντρα μου δεν θα τολμούσα να το παρουσιάσω δυστυχώς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν συμπαθεί το κολοκύθι στο φαγητό με τίποτε, αν του το σερβίρω και ωμό ... θα είναι αιτία σίγουρου διαζυγίου :-)))
Αααα... σαν τον μπαμπα μου! Να μην δει κολοκυθι, μελιτζανα και σκορδο!
ΔιαγραφήΟ δικος μου ο αντρας παλι δεν τα παει καλα με το τυρι! Τα κολοκυθακια τα εβλεπε απο εδω, τα εβλεπε απο εκει, αλλα δεν αποφασισε να δοκιμασει!!
Μαρινάκι, καταρχήν να σου δώσω συγχαρητήρια για την εξαιρετική παρουσίαση! Πολύ φινετσάτο πιάτο και σίγουρα θα κάνει θραύση σε μπουφέ! Θα το κρατήσω στα υπόψη για την επόμενη φορά που θα τραπεζώσω κόσμο! Άλλωστε, είμαι σίγουρη ότι και η γεύση θα είναι πολύ ωραία με το τυράκι και το μπαλσάμικο! Όσο για το ωμό κολοκυθάκι, δεν το φοβάμαι καθόλου. Φαίνεται νοστιμότατο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά και πάντα τέτοιες εμπνευσμένες δημιουργίες εύχομαι!
Εύκολο και ενδιαφέρον ορεκτικό Μαρίνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩμό κολοκυθάκι δεν έχω δοκιμάσει και προβληματίζομαι ομολογουμένως...
Η γέμιση είναι εξαιρετική!
Φιλιά