7

ΣΙΡΟΠΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΤΟΥΡΤΑΣ // SCIROPPO PER LA BAGNA DI TORTE


ΣΙΡΟΠΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ ΤΟΥΡΤΑΣ

Ακόμη μια μικρή και χρήσιμη ανάρτηση με οδηγίες για να φτιάξετε το σιρόπι που θα χρησιμοποιήσετε για να "βρέξετε" το παντεσπάνι μιας τούρτας. Το σιρόπι πρέπει να έχει την σωστή πυκνότητα και να μην είναι υπερβολικά γλυκό. Μπορεί να περιέχει αλκοόλ, αλλά αν η τούρτα προορίζεται γα παιδιά, καλό είναι να το παραλείψετε. Μπορείτε να αρωματίσετε το σιρόπι με κάποιο τεχνητό αρωματικό, με εσσάνς αλλα και με μπαχαρικά ή εσπεριδοειδή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κάποιο έτοιμο σιρόπι απο κομπόστα φρούτων ή γλυκό του κουταλιού, το οποίο όμως θα πρέπει πάλι να το αραιώσετε κατάλληληλα.
Το σιρόπι μπορείτε να το απλώσετε στο παντεσπάνι σας είτε με ενα πινέλλο, είτε βάζοντας το σε ενα εύκαμπτο μπουκάλι με ρύγχος και με κυκλικές κινήσεις να το απλώσετε στην επιφάνεις απο το παντεσπάνι.
Οι δόσεις  που παραθέτω είναι για μιά τούρτα με τρείς στρώσεις μπισκότου και διάμετρο έως 26 εκ.

ΣΙΡΟΠΙ ΜΕ ΑΛΚΟΟΛ

Υλικά : 200 gr νερό,
                 100 gr ζάχαρη,
                 1 σφηνάκι (30 ml) αλκοολούχο ποτό.
Προετοιμασία :
Το ποτό που θα χρησιμοποιήσετε μπορεί να είναι κάποιο λικέρ, σπιτικό ή του εμπορίου, αλλα και κονιάκ, ρούμι ή ακόμη ουίσκυ.
Βάλτε το νερό με την ζάχαρη σε ενα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Αναμείξτε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Κατεβάστε το απο την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Οταν γινει χλιαρό, προσθέστε το ποτό και αναμείξτε.

ΣΙΡΟΠΙ ΧΩΡΙΣ ΑΛΚΟΟΛ

Υλικά : 200 gr νερό,
                 100 gr ζάχαρη,
                 1 ξυλάκι κανέλα,
                 φλούδα απο ενα λεμόνι ή πορτοκάλι.
Προετοιμασία :
Εκτός απο την κανέλλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά της αρεσκείας σας, όπως αστεροειδή γλυκάνισο, καράμωμο, μοσχοκάρφια ή μοσχοκάρυδο. Επισης αντί για τις φλούδες των εσπεριδοειδών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό λουβί βανίλλια. Δεν ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε ακέρωτα εσπεριδοειδή για τις συνταγές μας.
Βάλτε όλα τα υλικά σε ενα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Αφήστε το βράσει 2-3 λεπτά, κατεβάστε το και αφήστε το να κρυώσει. Περάστε το σιρόπι απο σουρωτήρι πρίν το χρησιμοποιήσετε.

ΣΙΡΟΠΙ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΦΡΟΥΤΩΝ

Υλικά : 100 gr νερό,
                 50 gr ζάχαρη,
                 200 gr σιρόπι απο κομπόστα φρούτων ή απο γλυκό του κουταλιού.
Προετοιμασία :
Βαλτε το νερό και την ζάχαρη σε ενα κατσαρολάκι και βάλτε το στην φωτιά. Αναμείξτε μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Κατεβάστε απο την φωτιά, προσθέστε το σιρόπι των φρούτων και αναμείξτε. Αφήστε το να κρυώσει πρίν το χρησιμοποιήσετε.





SCIROPPO PER LA BAGNA DI TORTE

Ancora un breve e utile post, per imparare a preparare lo sciroppo per utilizzarlo come bagna di pan di spagna o altro tipo di biscotto, impiegato alla preparazione di una torta farcita di crema. Questo sciroppo può contenere dell' alcool, ma se la torta è destinata per bambini meglio ometterlo. Potete aromatizzarlo con qualche essenza già pronta o con spezie e scorze di argumi. Potete ancora utilizzare lo sciroppo di frutta, da pesche o ananas in scatola (oppure preparati a casa). In Grecia utilizziamo anche lo sciroppo dai cosidetti "dolci al cucchiaio", cioè frutta sciroppate (vedi qui).
Per bagnare il pan di spagna, utilizzate un penello, oppure l' apposita bottiglieta in plastica col beccuccio. Distribuite uniformemente dulla superficie del pan di spagna.
Le dosi riportate sono per una torta a tre fette di pan di spagna, al diametro massimo di 26 cm.

BAGNA ANALCOLICA

Ingredienti : 200 gr di acqua,
                              100 gr di zucchero,
                              1 biccherino (30 ml) di una bevanda alcolica.
Preparazione :
Per quanto riguarda la bevanda alcolica, potete utilizzare un liquore, anche fatto a casa, rum, vodka o anche whiskey.
Ponete l' acqua e lo zucchero in un pentolino e portate sul fuoco. Mescolate fino al completo scioglimento dello zucchero. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare. Aggiungete la bevanda alcolica e mescolate.

BAGNA ANALCOLICA
                 
Ingredienti : 200 gr di acqua,
                              100 gr di zucchero,
                              1 stecca di cannella,
                              la scoza da 1 arancia o limone non trattati.
Preparazione :
Tranne la cannella, potete utilizzare delle spezie di vostro piacimento : anice stellato, cardamomo, chiodi di garofano, noce moscata.  Ancora, potete sostituire le scorze di agrumi con mezza bacca di vaniglia. Ponete tutti gli ingredienti in un pentolino e portate sul fuoco. Mescolate per fare sciogliere lo zucchero, lasciate cuocere per un paio di minuti e ritirate dal fuoco. Lasciate raffreddare. Fitrate prima di utilizzare.

SCIROPPO ALLA FRUTTA

Ingredienti : 100 gr di acqua,
                               50 gr di zucchero,
                               200 gr di sciroppo già pronto da frutta sciroppate.
Preparazione :
Come abbiamo già annotato, potete utilizzare lo sciroppo colato da frutta sciroppate in scatola (pesche, ananas etc.) o quello di frutta sciroppate note in Grecia come "dolci al cucchiaio" che è più denso e profumatissimo. 
Ponete l' acqua e lo zucchero in un pentolino e portate sul fuoco. Mescolate fino al completo scioglimento dello zucchero. Ritirate dal fuoco e mescolate con lo sciroppo di frutta. Lasciate raffreddare.

7 σχόλια:

  1. Αυτές τις αναρτήσεις τις λατρεύω! Διαφορετικές εκδοχές μαζεμένες σε μια ανάρτηση. Να είσαι καλά Μαρίνα μου! Την κρατάω στ' αγαπημένα γιατί σίγουρα θα την χρειαστώ!
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πηνελοπη μου, αν προσεξεις την περιγραφη του blog λεει "σημειωσεις απο τους πειραματισμους μου στην κουζινα" ... Αυτο το blog ξεκινησε σαν σημειωματαριο των διαφορων συνταγων που φτιαχνω και θεωρω οτι ειναι πολυ χρησιμο να υπαρχουν καπου συγκεντρωμενα μικρα τιπ για πραγματα που πολλες φορες θεωρουμε αυτονοητα... Ελπιζω να φανουν χρησιμα και σε αλλους!
      Φιλουδια!

      Διαγραφή
  2. Οι λεπτομέρειες ,στις οποίες πολλές φορές δεν επικεντρωνόμαστε,φέρνουν την επιτυχία.Οι περισσότερες νοικοκυρές κάνουν το συγκεκριμένο σιρόπι χωρίς δοσολογία,από το μυαλό.Και εγώ,τώρα που το παρατηρώ, το ποτό το έβαζα στο στάδιο του βρασμού.Κάτι που εσύ,υποθέτω πολύ σωστά,το έκανες στο τέλος.
    Πάντα χρήσιμες και ενημερωτικές οι αναρτήσεις σου Μαρίνα μου!Δεν μπορώ να ξεχωρίσω ποιες προτιμώ...
    Την καλησπέρα μου με πολλά πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου δεν θα διαχωριστω απο τις περισσοτερες νοικοκυρες, γιατι μεχρι προτινος κι εγω αυτο εκανα. Καποια στιγμη ομως σκεφτηκα οτι θα πρεπει να υπαρχει συγκεκριμενη αναλογια και να μην γινεται στα κουτουρου, γιατι θα πρεπει να εχει μια ισορροπημενη γλυκυτητα αλλα και πυκνοτητα. Το αλκοολ εχω παρει την συνηθεια να το προσθετω στο τελος, γιατι ξερω απο τα λικερ, οτι το αλκοολ το ανακατευεις με το σιροπι μονο οταν αυτο εχει κρυωσει, αλλιως πρωτα απ' ολα θολωνει το τελικο προϊον και επειτα ενα μερος εξατμιζεται και δεν εχει την σπιρταδα που πρεπει.

      Διαγραφή
  3. Καλησπέρα Μαρίνα μου..εξαιρετική η πρότασή σου και πολύ χρήσιμη!ποιός είναι αυτός που δεν θα την χρειαστεί ειδικά τώρα που περιμένουμε χειμώνα και τα συνηθίζουμε τέτοια γλυκά που εμπεριέχουν σιρόπι στην συνταγή τους!!καλό σου βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηταν και λιγο επικαιτη η αναρτηση, λογω της τουρτας που ετοιμασα προσφατα. Απλα δεν προλαβαινα να την γραψω πριν την αναρτηση της τουρτας και ειπα να μην την κρατησω για το μελλον....

      Διαγραφή
  4. Ψηφίζω το φρουτένιο! Αν και ως λίγο αλκοόλα μου αρέσει και το πρώτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.