34

ΑΡΜΕΝΟΝΒΙΛ ♦♦ ARMENONVIL, UN SEMIFREDDO DA SALONICCO


ΑΡΜΕΝΟΝΒΙΛ

Κάθε φορά που ο δρόμος μας έφερνε στο ζαχαροπλαστείο του Αγαπητού στην οδό Τσιμισκή, οι επιλογές ήταν απόλυτα συγκεκριμένες : ροδίνι, Ευφροσύνη, σού και αρμενονβίλ. Οποιοι τα έχουν δοκιμάσει ξέρουν τι εννοώ!
Πριν απο λίγο καιρό η μητέρα μου με παρακάλεσε να φτιάξω αρμενονβίλ, καθώς κάπου στην τηλεόραση είχε ακούσει να γίνεται λόγος γι' αυτό και το θυμήθηκε.
Ομολογώ οτι είχαμε ξεχάσει την γεύση του, και έτσι αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε απο μερικά ζαχαροπλαστεία της πόλης πριν επιχειρήσω να το φτιάξω. Οφείλω να παρατηρήσω οτι απογοητευτήκαμε, καθώς τα συστατικά του ήταν μεν πάνω κάτω τα ίδια, αλλα δεν ξύπνησαν τις γευστικές μας μνήμες....  
Το αρμενονβίλ ή αρμενοβίλ, πάντα το κατατάσσαμε στα παγωτά, καθώς οτι γλυκό κρεμώδες παρασκεύασμα διατηρείται στην κατάψυξη παίρνει αυτομάτως και την ονομασία παγωτό. Είναι όμως αναμφισβήτητα ενα σεμιφρέντο και αυτό μαρτυρούν και τα συστατικά του. Αποτελείται βασικά απο σαντιγύ και θρυμματισμένες μαρέγκες, τα οποία συνδυάζονται με κροκάν αμυγδάλου και σιρόπι σοκολάτας. Στο διαδύκτιο κυκλοφορούν κάποιες - λίγες - συνταγές, οι μισές με κρόκους αυγών και οι υπόλοιπες χωρίς. Αποφάσισα να φτιάξω ενα παρφέ και προσθέσω κρόκους αυγών στην συνταγή μου, αλλα προτίμησα να τους προσθέσω ως πάτ-α-μπόμπ και οχι ωμούς, πρώτον για να του δώσω ωραία κρεμώδη υφή και δεύτερον για να εκμηδενίσω τον κίνδυνο της σαλμονέλλας.
Και για να μην χαλάσω την ... παράδοση του blog, έψαξα λίγο στο διαδύκτιο για να βρώ που αναφέρεται το όνομα Armenonville; τελικά ανακάλυψα μια πόλη στην κεντρική Γαλλία, κοντά στην Chartres, και ενα ξενοδοχείο με αυτό το όνομα στην Νίκαια, Κυανή Ακτή. Ποιός ξέρει γιατί η φαντασία του έλληνα ζαχαροπλάστη συνδύασε το νόστιμο αυτό γλυκάκι με το ονομα Armenonville! Ακούγεται πολύ ωραία παντως!

Δόση : για 12 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : αρκετά δύσκολο
Υλικά
για το κροκάν αμυγδάλου : 150 gr αμύγδαλα με τη φλούδα τους,
                                                     5 gr πικραμύγδαλα,
                                                     30 gr νερό,
                                                     150 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                                                     1 κ.γ. χυμό λεμονιού.
για την πάτ-α-μπόμπ : 70 gr κρόκους αυγών (απο 4 μέτρια αυγά),
                                             85 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
                                             30 ml νερό.
                                             15 ml λικέρ αμαρέττο.
για την βάση : 200 gr μαρέγκες ψημένες,
                             500 ml κρέμα γάλακτος 35% σε λιπαρά,
                             1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας.
για την διακόσμηση : κροκάν αμυδγάλου,
                                          σιρόπι σοκολάτας,
                                          μερικές μαρέγκες.
Προετοιμασία :
Για να φτιάξετε μαρέγκες (γαλλική μαρέγκα) θα βρείτε οδηγίες εδω.
Ετοιμάστε το κροκάν αμυγδάλου, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδω. Σπάστε το χοντρά στο μούλτι ή σε ενα γουδί.
Ετοιμάστε την πάτ-α-μπόμπ, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδω. Προσθέστε το αμαρέττο και αναμείξτε.
Σιρόπι σοκολάτας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμο, αλλιώς δείτε τις οδηγίες για να το φτιάξετε μόνοι σας εδώ.
Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος με το εκχύλισμα βανίλλιας σαν σαντιγύ (οδηγίες εδώ). 
Τρίψτε με τα χέρια τις μαρέγκες. Αναμείξτε την "σαντιγύ" με τις μαρέγκες και την πάτ-α-μπόμπ μέσα σε ενα σκεύος. Πάρτε μια φόρμα και καλύψτε την εσωτερικά με διάφανη μεμβράνη. Εγω χρησιμοποίησα μια ημισφαιρική φόρμα, συνήθως το αρμενοβίλ θα το συναντήσετε σε σχήμα τούβλου (παραλληλόγραμμο). Στρώστε μέσα στην φόρμα το 1/3 απο το μίγμα και ισιώστε. Καλύψτε με αρκετό σιρόπι σοκολάτας. Ρίξτε απο επάνω το υπόλοιπο 1/3, ισιώστε και καλύψτε με μια μικρή ποσότητα κροκάν αμυγδάλου. Στρώστε απο επάνω το υπόλοιπο μίγμα. Καλύψτε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη και βάλτε το στην κατάψυξη. Αφήστε το να σταθεί 12 ώρες.
Οταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, μεταφέρετε το σεμιφρέντο στο ψυγείο. Μετά απο μισή ωρίτσα δοκιμάστε να το ξερφορμάρετε. Αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη. Καλύψτε την επιφάνεια με το υπόλοιπο αμύγδαλο κροκάν. Συμπηρώστε την διακόσμηση με σιρόπι σοκολάτας και, αν θέλετε, με λίγες τριμμενες μαρέγκες (εγώ το παρέλειψα).
Διατηρήστε το αρμενονβίλ στην κατάψυξη. 
Πρίν το σερβίρετε, βγάλτε το απο την κατάψυξη και αφήστε το να σταθεί 15-20 λεπτά στην συντήρηση.

 
ARMENONVIL, UN SEMIFREDDO DA SALONICCO

L' armenonvil (più giustamente scritto armenonville!) è un semifreddo famoso nella mia città natale, Salonicco, che sempre trascina con sè ricordi dalla mia infanzia... Qualche mese fa mia madre si è ricordata dell' armenonville e mi ha pregato di prepararlo. Potevo negare?
L' armenonville era per noi un gelato molto speciale e ci stupiva con la sua cremosità ed il sapore ricco ed inconfondibile. Allora non conoscevamo la distinzione tra gelato e semifreddo, siccome in Grecia, tutto quando si conserva nel freezer viene chiamato semplicemente gelato. Ma l' armenonville è senza dubbio un semifreddo : panna montata, meringhe spezzettate, tavolta turoli d' uova, croccante di madorle e sciroppo di cioccolato.
Navingando per siti e blog greci, ho trovato pochissime annotazioni e ricette riguardante l' armenonville, direi che piuttosto tutti copiano la ricetta della famosa chef Argirò. Ho preferito di preparare un parfait e quindi di aggiungere tuorli d' uova, non crudi ma in forma di pasta a bomba.
E per non trascurare la ... tradizione del blog, ho cercato un pò da dove deriva il nome armenonvil; ho trovato una città in Francia centrale, vicino a Chartres, e un' albergo a Nizza. Chissa perchè la fantasia del pasticcere greco ha associato il semifreddo con il nome di Armenonville! Suona bene però!

Dosi : per 12 persone
Difficoltà : elaborato
Ingredienti
per il croccante : 150 gr di mandorle con la buccia,
                                   5 gr di armelline,
                                   30 gr di acqua,
                                   150 gr di zucchero semolato,
                                   1 cucchiaino di succo di limone.
per la pasta a bomba : 70 gr di tuorli (da 4 uova),
                                             85 gr di zucchero semolato,
                                             30 ml di acqua,
                                             15 ml liquore amaretto.
per la base : 200 gr di meringhe,
                          500 ml di panna fresca,
                          1 cucchiaino di estratto di vaniglia.
per la decorazione : croccante di mandorle,
                                        sciroppo di cioccolato,
                                        meringhe. 
Preparazione :
Per preparare le meringhe (meringa francese) troverete delle istruzioni qui.
Preparate il croccante di mandorle intere (per la preparazione istruzioni qui). Tritate grossolanemente in un mortaio o nel triatutto.
Preparate la pasta a bomba con le istruzioni che troverete qui. Aggiungete l' amaretto e mescolate bene.
Potete certo utilizzare lo sciroppo di cioccolato già pronto. Per preparalo troverete delle istruzioni qui.
Montate la panna con l' estratto di vaniglia.
Sbriciolate le meringhe. Mescolate con la panna montata e la pasta-a-bomba. Foderate uno stampo con pellicola transparente. Ho utilizzato un stampo semi-sferico, anche se di solito l' armenovil si presenta a forma di mattonella (stampo da plumcake). Disponeteci 1/3 del composto e livellate. Versateci abbondante sicroppo di cioccolato. Coprite con 1/3 di composto. Cospargete con una quantità di croccante. Coprite con il composto restante e livellate. Coprite lo stampo con pellicola transparente e ponete nel freezer. Lasciate riposare per 12 ore.
Trascorso il tempo necessario, trasferite il semifreddo nel frigo. Mezz' oretta dopo provate a sformarlo in un piatto di portata. Eliminate la pellicola transparente. Coprite la sua superficie con il resto del croccante. Decorate con lo sciroppo di cioccolato e se volete con qualche meringa sbricciolata (l' ho omesso). 
Conservatelo nel freezer. 
Prima di sevire, estraetelo dal freezer e lasciatelo per 15-20 minuti nel frigo .


34 σχόλια:

  1. Ένα αριστούργημα βγήκε από τα χέρια σου Μαρίνα μου!!!Μας προετοίμαζες εδώ και μέρες,αλλά ούτε που το φανταζόμουν ότι θα κατέληγες σε ένα παλιό, ξεχασμένο και πολυαγαπημένο ΄΄παγωτό΄΄της πόλης μας!Πόσο καιρό έχω να φάω αρμενοβίλ!
    Τεχνοκράτη της κουζίνας θα σε χαρακτήριζα πια.Λεπτομερειακή μέχρι τελειότητας,περιγραφική και απλόχερη στις γνώσεις σου,έμπειρη και αποφασιστική,αφοσιωμένη,δραστήρια και συγκεντρωμένη.Με αυτά τα προσόντα κάποιος μπορεί να προχωρήσει και να τολμήσει να υλοποιήσει τις απαιτητικές προτάσεις σου.
    Το αρμενοβίλ ,το ανέδειξες παραπάνω ίσως από την πραγματική γευστική του αξία!!Είχα πολύ καιρό να δω την απόλυτη τελειότητα σε ένα γλυκό.Ολοκληρωμένη ομορφιά,όχι με υποψία γεύσης,αλλά με βεβαιότητα!Εξαιρετικά υλικά που συνθέτουν την απίθανη νοστιμιά του και εμφάνιση που πρωτοτυπεί.Η εμπλουτισμένη διακόσμησή του με το σπιτικό κροκάν και το σιρόπι σοκολάτας το κάνει να είναι ακριβό,σχεδόν πολύτιμο.
    Σε μία παρέα συνδαιτημόνων με επιδόρπιο το αρμενοβίλ,θα φάνταζε ως λάφυρο στα μάτια.Μέσο διεκδίκησης ενός γενναίου κομματιού και ίσως λόγος παρεξήγησης για το μέρισμα άνισων κομματιών.
    Μαρίνα μου,θα μπορούσα να υμνώ για ώρες το γλυκό σου,γιατί έτσι του αξίζει,μα φοβάμαι το πρόστιμο για την υπερβολική χρήση των γραμματοσειρών...να αφήσω και κάποιο χώρο για τους υπόλοιπους!
    Θερμά ,ολόθερμα συγχαρητήρια σε μία κυρία,που την ζαχαροπλαστική,την αναγάγει σε επιστήμη!
    Φιλιά πολλά,πολλά γλυκιά μου φίλη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω ειχα πολυ καιρο να φαω αρμενοβιλ Φωτεινη μου! Η μαμα μου με εβαλε στα φυτιλια, που το θυμηθηκε και που επεμενε να το φτιαξω... Καθως οι συνταγες που κυκολφορουν δεν με ικανοιποιησαν με την πρωτη αναγνωση, αναγκαστηκα να το συνθεσω απο την αρχη. Η πρωτη προσπαθεια καλη αλλα οχι απολυτα ικανοποιητικη, ακολουθησε και δευτερη που η επιτυχια της επιβεβαιωθηκε απο το γεγονος οτι 2 ατομα (οι γνωστοι δοκιμαστες μου...) εφαγαν ενα αρμενοβιλ μονοι τους μεσα σε 2 μερες!!!
      Χα,χα λες να σκεφτει κανεις να βαλει και προστιμο για υπερβολικη χρηση γραμματοσειρων, μην βαζεις ιδεες Φωτεινη μου! Παντως νομιζω οτι εσυ θα το γλυτωνες γιατι τις γραμματοσειρες τις αξιοποιεις και τις χειριζεσαι με ιδιαιτερη μαεστρια!
      Καλη εβδομαδα πλεον - χτες απο το κακο μου να προλαβω ολες τις δουλειες δεν καοτρθωσα να βρω χρονο να απαντησω!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  2. ma che meraviglia questo semifreddo..deve essere troppo buono complimenti per il blog!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πρωτη φορα το ακουω. οντως φαινεται υπεροχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειρηνη μου ειναι απο τα "δικα μας" γλυκα αυτο, φαινεται οτι το εφτιαχνε καποιο ζαχαροπλαστειο στην Θεσσαλονικη, πολυ πιθανον ο Αγαπητος - δεν ειμαι σιγουρη γι' αυτο - αλλα ειναι τοσο νοστιμο που συντομα διαδοθηκε...

      Διαγραφή
  4. Πραγματικά θεϊκό! Αξεπέραστο! Ακούστηκε ότι ο Αγαπητός έκλεισε. Αληθεύει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμα της κρισης και αυτος... κριμα, ηταν πολυ ποιοτικο ζαχαροπλαστειο, μεγαλωσαμε με τις γευσεις του ...

      Διαγραφή
  5. Αχτύπητο το αρμενοβίλ και με πρωτοποριακή εμφάνιση...κυψέλης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Mamma mia che buonooo, e sicuramente da salvare la ricetta !!!!!
    Un caro saluto :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το αρμενοβίλ είναι ένα παγωτό που ξυπνάει και σε μένα παλιές γευστικές μνήμες!
    Το έφτιαξες υπέροχο, όπως και όλα τα παγωτά σου Μαρίνα μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Che bello! Sono rimasta molto colpita da questo semifreddo! Bravissima davvero!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie!
      E veramente buono, testimoni i miei 2 ... assagiatori che l' hanno magniato tutto nel giro di un paio di giorni!!

      Διαγραφή
  9. non conoscevo questa ricetta, ha un aspetto magnifico ! Buona settimana, un bacione !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάρα πολύ εντυπωσιακό επιδόρπιο, τόσο σε εμφάνιση όσο και γεύση!
    Πολύ επιμελημένο και όμορφο και μου αρέσει που έχεις προσέξει τόσο πολύ ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο περιέχυσες το σιρόπι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ερμιονη μου!
      Αν ηξερες κατω απο τι πιεση χρονου εγινε η φωτογραφηση, οι αλλοι περιμεναν με τα κουταλια στα χερια για να το δοκιμασουν!!!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  11. Αχ, ενώ το έχω ακούσει τόσες φορές το Αρμενοβίλ, δεν έχει τύχει να το φάω ποτέ. Το δικό σου φαίνεται αριστούργημα! Εξαιρετική εμφάνιση! Κι από γεύση όμως πρέπει να είναι πειρασμός... Μπράβο στη μαμά σου που σου έβαλε την ιδέα και σε σένα για την -όπως πάντα- άψογη εκτέλεση!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε, Αναστασια μου, πρεπει να ερθεις μεχρι τα μερη μας για να το δοκιμασεις, και εδω δεν θα το βρεις παντου!
      Η μαμα μου ωρες ωρες κατεβαζει ωραιες ιδεες!!!
      Ευχαριστω για τα καλα σου λογια!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  12. Αυτό το γλυκό το κάνει μία φίλη, η οποία σπουδασε στην Θεσ/κη και από εκεί το έχει μάθει.
    Είναι το ωραιότερο γλυκό που έχω φάει στην ζωή μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ούτε που ήξερα τί είναι! Μου κόπηκαν τα πόδια όταν διάβασα το "αρκετά δύσκολο" αλλά δεν πτοήθηκα και πέρασα στις λεπτομέρειες της συνταγής! Τί να κάνω;... Να δοκιμάσω να το φτιάξω...; Θα καταστρέψω τα υλικά...; Αχ! Έλα που είναι εντυπωσιακότατο συν ότι φαίνεται πεντανόστιμο! Διαβάζω και το σχόλιο της Νotoula από πάνω και μπαίνω στον πειρασμό! Σε τσακίρ ζαχαροπλαστικό κέφι, λέω να το προσπαθήσω! Μετά όμως θα μου ξαναμιλήσεις ε; Χα,χα,χα!
    Μπράβο Μαρίνα μου! Φαίνεται τέλειο! Πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω έτσι λαχταριστό που το βλέπω στις φωτογραφίες!
    Πολλά πολλά φιλιά! Να έχεις μια όμορφη και γλυκιά εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι καταπληκτικό γλυκό! Το καλύτερο!
      Να το κάνεις!!!!!!

      Διαγραφή
    2. Να το φτιαξεις Πηνελοπη μου, χωρις δευτερη σκεψη! Για να κανεις την ζωη σου πιο ευκολη, μπορεις να παρεις ετοιμες μαρεγγες. Η πατ-α-μπομπ δεν ειναι δυσκολο να γινει, απλα θελει λιγο προσοχη, αν εχεις δε θερμομετρο, τοτε δεν εχεις να φοβασαι τιποτε!
      Και βεβαια θα σου μιλησω, αστεια λες?? Μηπως εμενα ολα με την πρωτη μου πετυχαινουν αψογα, αλλα σφαλλοντας μαθαινεις!
      Καλη επιτυχια!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  14. Ωχ, Παναγία μου!!
    Τι "χτύπημα κάτω από την ζώνη" ήταν αυτό απόγευμα καιρός... Μαρίνα μου, και μάλιστα συννεφιασμένος ;-))

    Όπως λέει και η φίλη και συνονόματη Selcouth "μου κόπηκαν τα πόδια"!

    Χαιρετισμούς πολλούς και καλή εβδομάδα να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειναι πειρασμος το αφιλοτιμο, κι εγω τωρα που το ξαναβλεπω μπαινω στον πειρασμο να το φτιαξω ξανα το Σ/Κ!
      Καλη εβδομαδα Πηνελοπη μου, πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  15. Υπέροχο και εγώ έχω τις ίδιες αναμνήσεις με σένα από αυτό το γλυκάκι! Νομίζω αξίζει ο κόπος! Είναι όντως λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οποιος το εχει δοκιμασει εχει να πει τα καλυτερα! Σιγουρα αξιζει ο κοπος, το αποτελεσμα σε δικαιωνει πληρως!

      Διαγραφή
  16. Καταπληκτικό παγωτό!! Ειληκρινά μου αρέσει τόσο πολύ!
    Εξαιρετική εκτέλεση και τόσο καλαίσθητη διακόσμηση!!!

    Μπράβο Μαρίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Απλά πεθαίνω!!! Το αγαπημένο μου παγωτό απο όλα! Θα το δοκιμάσω σίγουρα! Πολλά ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.