ΤΟΥΡΤΑ ΜΑΡΕΓΚΑΣ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΤΖΑΝΤΟΥΙΑ
Ειναι να μην σου βγει το ονομα...
"μην διανοηθεις να μην φτιαξεις τουρτα για τα γενεθλια σου..."
"βρε, καλα μου, βρε χρυσα μου ...τα γενεθλια ειναι μεσοβδομαδα, δεν προλαβαινω..."
"δεν ξερουμε τι θα κανεις, να προλαβεις, εμεις θελουμε τουρτα!"
"μα ακομη τα γενεθλια μου θα γιορταζουμε, δεν βαρεθηκατε τοσα χρονια?"
"τωρα ειναι που θα τα γιορτασουμε, και ασε τις δικαιολογιες, περιμενουμε την τουρτα!"
Και εν τω μεταξυ θυμηθηκε να χαλασει και ο καιρος, που μεχρι χθες ηταν ανοιξιατικος, και πρεπει να προλαβουμε να συμμαζεψουμε τα φυτα στην αυλη και στα μπαλκονια, για να μην ... θρηνησουμε θυματα.... Και τι θα γινει με την τουρτα? Ειπα να τους ξεγελασω με κανα κεϊκ, να βαλουμε και ενα κερακι επανω... μετα σκεφτηκα οτι ειχαν περρισεψει ασπραδια απο το πανετονε και σκεφτηκα να φτιαξω "φιλιά" μαρεγκας ή παβλοβα. Αλλα θα προτιμουσαν σιγουρα κατι σοκολατενιο... Και γιατι να μην φτιαξω κατι σαν παβλοβα, αλλα αντι για σαντιγυ και φρουτα να την γεμισω με γκανας σοκολατας?
Μια απλη τουρτιτσα λοιπον, με βαση απο μαρεγκα και γεμιση γκανας τζαντουια, δηλαδη σοκολατα με φουντουκοπαστα.
Ε, μην περιμενετε να εχει και τον πληρη αριθμο κεριων επανω, δεν θα φαινοταν η τουρτα!
Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυκολιας : μαλλον ευκολο, αν υπαρχει σχετικη εμπειρια με την ελβετικη μαρεγκα
Υλικα
για την μαρεγκα : 180 gr ασπραδια αυγων (απο 4 μεγαλα αυγα),
300 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
60 gr ζαχαρη αρωματισμενη με βανιλια,
1 κουταλακι του τσαγιου μαστιχα Χιου σε σκονη.
για την γκανας : 300 ml κρεμα γαλακτος 35%,
300 gr κουβερτουρα 60% κακαο,
2 κουταλιες της σουπας μελι απο ανθη πορτοκαλιας,
100 gr φουντουκοπαστα.
για την διακοσμηση : κερασακια γλασε,
φουντουκια κροκαν,
σιροπι σοκολατας.
Προετοιμασια :
Φτιαξτε την μαρεγκα με την ελβετικη μεθοδο (οδηγιες εδω). Βαλτε το μιγμα της μαρεγκας σε ενα κορνε με ισια και φαρδεια μυτη.
Ετοιμαστε τις βασεις μαρεγκας, σχηματιζοντας επανω σε ενα ταψι στρωμενο με αντικολλητικο χαρτι, δυο δισκους, διαμετρου 20 εκ, το εναν ελαφρα παχυτερο απο τον αλλο. Σχηματιστε πρωτα το εξωτερικο περιγραμμα του καθε δισκου και μετα γεμιστε το με ομοκεντρους κυκλους απο το μιγμα.
Ψηστε τους στους 110°C για 75 λεπτα, ανοιγοντας τα τελευταια λεπτα κατα διαστηματα τον φουρνο, ωστε να φευγει ο ατμος. Σβυστε τον φουρνο, ανοιξτε την πορτα μια χαραμαδα και αφηστε τις μαρεγκες μεσα, μεχρι να κρυωσει.
Ετοιμαστε την γκανας, συμφωνα με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω, και αφου κρυωσει, ενσωματωστε την φουντουκοπαστα και το μελι, χτυπωντας με το συρμα. Αφηστε την στο ψυγειο για μια ωριτσα, μεχρι να σφιξει.
Τοποθετηστε την πιο παχεια βαση μαρεγκας σε ενα πιατο σερβιρισματος. Βαλτε την γκανας σε ενα κορνε με φαρδεια μυτη αστερακι και σχηματιζοντας ομοκεντρους κυκλους, καλυψτε την επιφανεια της βασης, κρατωντας ομως περιπου το 1/3 της γκανας για την διακοσμηση. Καλυψτε με τον δευτερο δισκο μαρεγκας. Στολιστε με την υπολοιπη γκανας, τα κερασακια γλασε και το κροκαν φουντουκιου.
TORTA MERINGATA ALLA CREMA GIANDUIA
Oggi è il mio compleanno, e anche se non avevo molto tempo alla mia disposizione, ma neanche grande voglia, i miei uomini alla fine mi hanno convinto di entrare in cucina ... Siccome il fine settimana era dedicato al riassesto invernale del cortile, il mio tempo era veramente limitato. All'inizio ho pensato di preparare una torta semplice, cioè un cake, ma poi ho ricordato che erano avanzate delle chiare d'uovo dai panettoni della settimana scorsa. Così ho pensato di preparare dei baci di meringa o una torta pavlova. Ma poi lo sapevo che aspettavano qualcosa al cioccolato e così ho pensato di modificare la pavlova un po', e sotituire la crema Chantilly con una golosa ganache.
Una tortina semplice allora, con due dischi di meringa croccante, farciti con ganache arrichita di pasta di nocciole.
Non ridere per le sole 3 candeline! Se metessi tutte le candeline corrispondenti alla mia età, allora la torta non sarebbe più visibile!
Dosi : per 6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti :
per la meringa : 180 gr di albumi,
300 gr di zucchero semolato,
60 gr di zucchero vanigliato,
1 cucchiaino di tè mastìha di Chio in polvere.
per la ganache : 300 ml di panna,
300 gr di cioccolato fondente a 60% cacao,
2 cucchiai di miele di fiori d'arancia,
100 gr di pasta di nocciole.
per la finitura : ciliegie candite,
granella di nocciole,
sciroppo al cioccolato.
Preparazione :
Preparate la meringa alla svizzera. Istruzioni dettagliate troverete qui.
Mettete il composto per la meringa in un sac-a-poche a bocchetta liscia e piuttosto larga. Preparate le basi di meringa, formando su una teglia foderata con carta antiaderente, 2 dischi di 20cm di diametro, l'uno un pochino più spesso dall'altro. Formate prima il crechio esteriore e riempitelo con cerchi concentrici.
Cuocete in frono preriscaldato a 110°C per 75 minuti. Durante gli ultimi minuti, ogni tanto, aprite la porta del forno in una fessura, per far uscire il vapore. Spegnete il forno, aprite la sua porta di una fessura e lasciate le meringhe finchè si raffreddi.
Preparate la ganache con istruzioni che troverete qui. Quando sarà raffreddata, incorporate la pasta di nocciole ed il miele, sbattendo con le fruste. Ponete nel frigo per un' oretta per rassodare.
Ponete la base di meringa piu cicciota entro un piato da portata. Mettete la ganache in un sac-a-poche a bocchetta stellata e piuttosto larga. Formando cerchi conentrici, coprite il disco di meringa, tenendo però da parte l' 1/3 per la decorazione. Coprite con il secondo disco di meringa. Decorate con la restante ganache, le ciliegine candite e la granella di nocciole.
Χρόνια Πολλά και καλά Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εσυ κοντά με τον άνδρα μου...τα είχες καθώς καταλαβαίνω!
Να ζήσετε λοιπόν και να είναι τα χρόνια σας γλυκά σαν την Τζιαντούια!
Ευχαριστω Πηνελοπη μου!
ΔιαγραφήΝα χαιρεσαι κι εσυ τον αντρα σου!
Πολλα φιλια!
Ξερογλύφομαι ... δεν με λυπάσαι ? στείλε ενα κομματάκι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύχρονη να είσαι, πάντα με υγεία !
Φιλιά
Ευχαριστω Κωνσταντινα μου!
ΔιαγραφήΚι εσυ οτι επιθυμεις!
Χρόνια πολλά και γλυκά σαν την υπέροχη τουρτα σου! Είναι τόσο όμορφη! Και τόσο σοκολατένια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Αναστασια μου!
ΔιαγραφήΝομιζω οτι εγινε αρκετα σοκολατενια, και η πικρη σοκολατα σπαει την γλυκα της μαρεγγας..
Μαρίνα μου το γλυκάκι σου είναι υπέροχο, αντάξιο της σημερινής ημέρας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια σου πολλά, να είσαι γερή και καλότυχη!
Φιλάκια!
Ευχαριστω Ελενα μου!
ΔιαγραφήΕ, εγω δεν ειμαι και παρα πολυ ευχαριστημενη με την πασουσιαση, αλλα ηταν ενα κουραστικο Σ/Κ και αυτο ηταν το καλυτερο που μπορουσα να κανω...
Φιλια!
Augurissimi! che meraviglia hai preparato!! adoro la meringa! questa torta è un incanto!! ciaooo!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara!
ΔιαγραφήSei un tesoro!
Carissima Marina, le tue candeline mancanti... le uniamo alle nostre così invadiamo tutta la mappa delle Cuochine e quella occupa tutto il mondo, ce n'è di spazio...Una torta bellissima...TANTI AUGURI!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara cuochina!
ΔιαγραφήLe mie candelline occuperanno un bel spazio sulla mappa... :)
♥♥
Auguri di cuore cara Marina!! Tre candeline...il numero perfetto :-) Hanno fatto bene i tuoi uomini a farti entrare in cucina perché sanno bene che le tue torte sono capolavori, anche di bontà!!! Un abbraccio grande da Atene fredda e nuvolosa :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie carissima!
ΔιαγραφήI miei uomini sanno il mio debole per la cucina e se ne aprofittano ... :)
Anche Salonicco era nuovolosa ieri, oggi c'e il sole ma il freddo continua imperterrito!
Un abbraccio!
Carissima Cuochina Marina, che torta meravigliosa per una "ragazzina" di 3 anni.
ΑπάντησηΔιαγραφήMille candeline di auguri :))
Baci ;-)
Grazie cara!
ΔιαγραφήNon sai quanto risate hanno fatto i miei uomini con le 3 candelline! :)
baci!
Χρόνια πολλά, με υγεία και χαρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τούρτα υπέροχη, με χρωματικές αντιθέσεις και ωραία διακόσμηση.
Ζηλεύω τις μαρέγγες σου αλλά και τη σοκολατένια κρέμα που στέκεται τόσο όμορφα!
Θα έγινε νοστιμότατη.
Φιλάκια πολλά.
Ευχαριστω πολυ Ελενη μου!
ΔιαγραφήΚι εσυ οτι επιθυμεις!
carissima ..tanti auguri per il tuo compleanno...gradirei anch'io una fetta di questa golosa torta....!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara Tonia!
Διαγραφή☺
Χρόνια πολλά χειμωνιάτικη Μαρίνα μου!!!Να είσαι γερή,χαρούμενη,δημιουργική και πρωτοπόρα!Να βρίσκεις την ευτυχία στα μικροπράγματα και να αντλείς δυνάμεις από τα αγαπημένα σου πρόσωπα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο όμορφη τούρτα μας έφτιαξες!!Και πόσο νόστιμη πρέπει να έχει γίνει!Η μαρέγγα λιώνει στο στόμα και με τον συνδυασμό της σοκολατένιας φουντουκόπαστας,η τούρτα σου έχει γίνει πραγματικά ανεπανάληπτη!!Με σχεδόν επαγγελματική εμφάνιση,αλλά με το μάτι και το χέρι που μόνο το μεράκι και το προσωπικό κέφι ξέρει να δίνει,τίμησες τη μέρα των γενεθλίων σου όπως έπρεπε!!!Και του χρόνου με υγεία!!!Φιλάκια πολλά,πολλά!!
Ευχαριστω πολυ γλυκεια μου Φωτεινη!
ΔιαγραφήΗ αληθεια ειναι οτι προγραμματιζα κατι αλλο αλλα η επερχομενη κακοκαιρια εβαλε αλλες προτεραιοτητες και ανετρεψε τα σχεδια μου...
Αμην, και του χρονου να ειμαστε ολοι γεροι!
Πολλα φιλια!
Χρόνια πολλά και καλά σου εύχομαι, με δημιουργία και αγάπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τούρτα σου είναι χάρμα οφθαλμών!
Φαντάζομαι και γευστικά θα είναι εξαιρετική!
Καλό απόγεύμα!
Ευχαριστω Σοφια μου!
ΔιαγραφήΤελικα εγινε νοστιμη, τα υλικα εδεσαν ωραια μεταξυ τους και ... δεν εμεινε ουτε ψιχουλο!
Φιλια!
Χρόνια πολλά ,πολύ ωραία τούρτα πανέμορφη και πολύ γευστική φαντάζομαι,καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ Νελη μου!
ΔιαγραφήΝα τα εκατοστήσεις! Ότι επιθυμείς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε έβαλες σε πειρασμό με την τούρτα!Να την προσπαθήσω?
φιλιά
Ευχαριστω Γιωτα μου!
ΔιαγραφήΝα προσπαθησεις! Αν δεν εχεις ξανακανει ελβετικη μαρεγγα ισως λιγο σε προβληματισει στην αρχη, αλλα ευκολη ειναι. Για την γκανας δεν το συζητω!
Φιλακια!
Auguri!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara!
ΔιαγραφήΜαρινάκι μου χρόνια σου πολλά, να τα εκατοστήσεις, εύχομαι ότι καλύτερο!!!Η τούρτα φανταστική, μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Ευχαριστω Ελενη μου!
ΔιαγραφήΕ, αν φτασω και τα 100, τοτε θα βαλω μονο ενα κερακι! :)
Πολλα φιλια!
χρόνια πολλά ζουζουνίτσα μου! Να τα εκατοστήσεις και να είσαι ευτυχισμένη. Μα πώς να μη ζητήσουν ό,τι θέλουν αφού ξέρουν ότι θα φτιάξεις θαύματα πάλι....κι εγώ το ίδιο θα σου ζητούσα ...άλλο ένα θαύμα....γευστικής απόλαυσης...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Τζενουλα!
ΔιαγραφήΤους καλομαθα πολυ μου φαινεται! :)
Φιλακια!
Χρόνια πολλά Μαρίνα μου!! !
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι να πω για την τούρτα σου ? Δεν έχω λόγια!! Πραγμτικά εντυπωσιακή και υπέροχη με την μοναδική σοκολάτα που χρησιμοποίησες!!!
Να ζήσεις!!!
Ευχαριστω Χρυσαυγη μου!
ΔιαγραφήΦιλακια!
συγχαρητήρια πραγματικά!το μεράκι φαίνεται!για νέα μπλόγκερ σαν εμένα είσαι έμπνευση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι γλυκα λογια! Ευχαριστω πολυ!
ΔιαγραφήΜαρίνα, τις καλύτερες ευχές μου για τα γενέθλιά σου. Να είσαι πάντα χαρούμενη και ευτυχισμένη στην ζωή σου! Για το κέρασμά σου, δεν έχω λόγια! Το καλύτερο για την περίσταση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.
Ευχαριστω Ειρηνη μου!
ΔιαγραφήΚι εσυ οτι ποθεις!
Καλο βραδυ!
Χρόνια πολλά εύχομαι, με υγεία και ευτυχία (ελαφρώς καθυστερημένα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η τούρτα σου, αλλά έπρεπε να βάλεις τους άντρες σου να σου φτιάξουν κάτι, σαν δώρο γενεθλίων ένα πράμα.
Χιλιόχρονη!!!!
Ευχαριστω καλη μου!
ΔιαγραφήΜαλλον θα γελασω με την παρατηρηση σου ως προς τους αντρες! Το πολυ πολυ να εβρισκα μια βομβαρδισμενη κουζινα και να επρεπε να καθαριζω για καμμια βδομαδα... Πρεπει να πω παντως οτι μου πηραν λουλουδια και κρασι...
Φιλια!