22

ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΣΟΛΟΜΟΥ ΣΕ ΣΩΣ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ ♦♦ MEDAGLIONI DI SALMONE CON SALSINA AL SENAPE E ROSMARINO


ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΣΟΛΟΜΟΥ ΣΕ ΣΩΣ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Νοστιμα μενταγιον φρεσκου σολομου, σε νοστιμη πικαντικη σαλτσα μουσταρδας, αρωματισμενη με δεντρολιβανο. Γινεται γρηγορα και ευκολα στο τηγανι. Τα συνοδεψα με νοστιμη παντρεμενη φαβα, αλλα τους ταιριαζει επισης και ο πουρες πατατας ή σελινου, αλλα και βρασμενες ή τηγανητες πατατες.

Δοση : για 2 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 2 φετες σολομο (600 gr περιπου),
                 1 κουταλια ελαιολαδο,
                 1 σκαλονιο ή μικρο ασπρο κρεμμυδι,
                 1 κλωναρακι φεσκο δεντρολιβανο,
                 1 φλυτζανι του τσαγιου λευκο ξηρο κρασι,
                 τον χυμο απο 1/2 λεμονι,
                 1 γεματη κ.σ. μουσταρδα Ντιζον,
                 λευκο πιπερι,
                 αλατι.
Προετοιμασια : 
Μπορειτε βεβαια τις φετες του σολομου να τις μαγειρεψετε οπως ειναι, αλλα για να γινουν πιο ευπαρουσιαστες μπορειτε να τις κανετε μενταγιον. Για αναλυτικες οδηγιες δειτε εδω
Ψιλοκοψτε το σκαλονιο (ή το κρεμμυδι). Βαλτε το λαδι σε ενα τηγανι και σωταρετε το πολυ ελαφρα. Προσθεστε τα μενταγιον του σολομου και σωταρετε τα σε μετρια φωτια, 5 λεπτα απο καθε πλευρα, μεχρι να παρουν χρωμα. Σβυστε με το κρασι και αφηστε να εξατμιστει το αλκοολ. Προσθεστε τον χυμο του λεμονιου, την μουσταρδα, διαλυμενη σε 1/2 φλυτζανι χλιαρο νερο, και το δεντρολιβανο. Αλατιστε και πιπερωστε και αφηστε να σιγοβρασει για ακομη 5 λεπτα. 
Αφαιρεστε την κλωστη και αν θελετε και την πετσα του ψαριου και σερβιρετε τα μενταγιον ζεστα, περιχυνοντας τα με την σαλτσουλα τους.


MEDAGLIONI DI SALMONE CON SALSINA AL SENAPE E ROSMARINO

Sfiziosi medaglioni di salmone fresco, preparati in padella con saporita salsina al senape e rosmarino. Ricetta facilissima e velocissima. Li ho accompagnati con della buona "fava maritata". Come contorno ci sta benissimo anche la purea di patate o quella di sedano e ancora patate lessate all'olio e limone o patatine fritte.

Dosi : per 2 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 2 tranci di salmone (600 gr ca),
                              1 cucchiaio di olio extravergine di oliva,
                              1 scalogno,
                              1 rametto di rosmarino,
                              1 tazza di vino bianco secco,
                              il succo da 1/2 limone,
                              1 cucchiaio abbondante di senape di Digione,
                              pepe bianco,
                              sale. 
Preparazione : 
Certo, potete lasciare le trance di salmone anche come stanno, ma per fare una presentazione più  impressionante, potete preparare i medaglioni. Per dettagliate istruzioni vedete qui
Tritate lo scalogno. Versate l'olio in una padella e rosolate appena lo scalogno. Aggiungete i medaglioni e fate cuocere per 5 minuti da entrambi i lati. Sfumate con il vino e lasciate evaporare l'alcool. Aggiungete il succo del limone, il senape, stemperato in 1/2 tazza di acqua, ed il rametto del rosmarino. Aggiustate di sale, aggiungete il pepe e lasciate cuocere a fuoco moderato per altri 5 minuti. 
Eliminate lo spago e se lo volete anche la pelle dai medaglioni e serviteli subito, irrorati con la loro salsina.

22 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο και οι οδηγίες για το μενταγιόν πολύ χρήσιμες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περίμενα τη σημερινή σου πρόταση.Αναλογιζόμενη την χθεσινή λεπτομερειακή ανάρτηση,φαντάστηκα ότι το σαββατιάτικο γεύμα θα έχει σολωμό.
    Ένα φιλέτο σολωμού στο οποίο οι νότες του κρασιού ΄΄παίζουν΄΄κρυφτούλι με την ιδιαίτερη επίγευση που διακριτικά αφήνει το δεντριλίβανο.
    Ένα υπέροχο ρόζ φιλέτο στο τελείωμα του οποίου η μουστάρδα προσδίδει το υπέροχο φινίρισμά της.
    Η συνοδεία της φάβας..καταλυτικός παράγοντας για την ολοκλήρωση της γευστικής νοστιμιάς!Η απόλυτα ταιριαστή παρέα!Προσωπικά δεν θα διάλεγα τίποτε άλλο!Το σωταρισμένο κρεμμύδι που αρχικά άφησε τα αρώματά του αλλά και την σπιρτάδα του,σωστά τοποθετήθηκε και στόλισε την φάβα.
    Μαρίνα μου ,το σημερινό σου πιάτο είναι από τα αγαπημένα μου.Συνδυάζει την λεπτή και φίνα γεύση ,την λιτή εμφάνιση και την γλυκειά ικανοποίηση που μόνο ένα καλομαγειρεμένο πιάτο αφήνει!
    Ευχομαι ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!
    Να ξεκουραστείς και να αναδιπλώσεις τις δυνάμεις σου,να προσφέρεις χαλάρωση και αγάπη στους γύρω σου ,αλλά και στον εαυτό σου.Φιλιά πολλά,πολλά.
    ΥΓ.Πρόσεξα πως έχεις το βίντεο με τους Ισπανούς σπουδαστές....όταν το είδα χθες σε κάποια σελίδα κατόπιν προτροπής του γυιού μου,δεν μπορούσα να συγκρατήσω τα δάκρυά μου.Περηφάνεια,απόδοση τιμής,ειλικρίνεια,απόγνωση,λύπη,χαρά,και πολλά άλλα συναισθήματα συγκρούστηκαν μέσα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνηθως τον σολωμο τον ψηνουμε στα καρβουνα, αλλα τον χειμωνα δεν ειναι παντα ευκολο να προσεγγισεις την ψησταρια... Μας αρεσε παρα πολυ αυτος ο συνδυασμος του σολωμου με τα μυρωδικα και πλεον τον επαναλαμβανουμε συχνα. Δυστυχως οι φωτογραφιες ειναι απο την πρωτη φορα που εφτιαξα τα μενταγιον και δεν ειναι οπως τα φτιαχνω πλεον σημερα, πιο "επαγγελματικα"!
      Καλα, η ξεκουραση ειναι μια σχετικη εννοια, υπαρχει παλι προγραμμα δουλειων που πρεπει να γινουν, ελπιζω ομως να ειμαι λιγο πιο χαλαρα...
      Πολυ ωραιο το βιντεο των Ισπανων μαθητων, το θεωρησα πολυ αξιολογο και το εκανα αναρτηση στο αλλο μου blog, καθως το laboratorio αχολειται πλεον μονο με την μαγειρικη. Φοβαμαι ομως οτι η τυχη μας ειναι προκαθορισμενη και δεν ιδρωνει το αυτι κανενος, τουλαχιστον να συνειδητοποιησουμε εμεις ποιοι ειμαστε και που ανηκουμε για να σταματησουμε να υποτιμαμε τους εαυτους μας...
      Φιλια Φωτεινη μου, καλα να περνας!

      Διαγραφή
  3. Ποιος να αντισταθει σ' αυτό το όλο νοστιμιά πιάτο??
    Φιλιά Μαρίνα μου, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κατ΄αρχήν μου αρέσει πολύ το δεντρολίβανο με το ψάρι, μοναδικός συνδιασμός γεύσης και όχι μόνο...
    Ο σολομός σου έχει υπέροχη παρουσίαση , η φάβα είναι λατρεμένη μου!
    Συμπέρασμα ; Το πιάτο σου είναι το ιδανικό για μένα ,
    το τέλειο , το βλέπω και το θαυμάζω , μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδες που κι εγω συνδυασα το ψαρι με τα οσπρια, μας αρεσε πολυ αυτο το πιατο και το επαναλαμβανουμε απαραλλαχτο!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  5. Περίμενα την υπέροχη συνταγή του σολωμού σου Μαρίνα μου... φοβερά γευστικό πιάτο και με ωραία αρώματα!
    Γεια στα χέρια σου!!! Τέλειος συνδυασμός!!!
    Φιλιά και καλή Κυριακή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Κικη μου!
      Καλη εβδομαδα πλεον...

      Διαγραφή
  6. Μαρίνα, το δενδρολίβανο που αρωμάτισε το σολωμό σου, μοσχομύρισε ως εδώ!! Και τι ωραία που "πάντρεψες" το ψάρι με την...παντρεμένη φάβα!! Πολύ ωραία ιδέα για συνοδευτικό ψαριού, αντί για έναν απλό πουρέ πατάτας. Μας αρέσει πολύ το πιάτο σου, Μαρίνα!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι που σου αρεσε Ειρηνη μου, δεν ειχα ξαναδοκιμασει τετοιον συνδυασμο και μας αρεσε ιδιαιτερα.
      Καλη εβδομαδα!

      Διαγραφή
  7. Υπέροχος ο σολωμός σου Μαρινάκι! Αρωματικός, ελαφρύς και πεντανόστιμος! Μου αρέσει πολύ που τον συνόδευσες με φάβα! Όχι ότι θα έλεγα όχι και στον πουρέ βέβαια...
    Πολλά φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναστασια μου, προσεξα να μην τον φορτωσω λιπαρα, γιατι ηδη εχει τα δικα του, και να σου πω δεν του ελειψε το λαδι...
      Νομιζω οτι θα του πηγαινε και ενας πουρες με σειλνοριζα, την επομενη φορα θα το δοκιμασω!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  8. Ο σολωμός είναι ένα νόστιμο ψάρι και η συνταγή σου Μαρίνα ανέδειξε όλη του τη δυναμική!

    Καλή εβδομάδα!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ζαμπια μου!
      Να ειχαμε και το cheesecake σου για επιδορπιο!
      Καλη εβδομαδα σου ευχομαι!

      Διαγραφή
  9. Υπέροχα αξιοποιήθηκε το μενταγιόν Μαρινάκι!
    Πολύ ωραία τα υλικά που επέλεξες για το μαγείρεμά του!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ερμιονακι!
      Καλη σου εβδομαδα!

      Διαγραφή
  10. Μαρινάκι μου φανταστικό!!!!!!Οι οδηγίες σου όπως πάντα χρησιμότατες!!!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ νόστιμο το φαγητό σου και αρωματικό! Και πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες για το μενταγιόν. Πάντα κάτι μαθαίνω από σένα:)
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι Μαρια μου, που φαινομαι χρησιμη!
      Καλη σου εβδομαδα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.