ΣΙΡΟΠΙ ΑΠΟ ΦΛΟΥΔΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
Αυτο το σιροπι πορτοκαλιου πρεπει να ομολογησω οτι μου προεκυψε κατα λαθος, καθως ετοιμαζα ζαχαρωμενες φλουδες πορτοκαλιου.
Καθως φτιαχνω αρκετα γλυκα, χρειαζομαι μονιμα διαφορα αρωματικα και σιγουρα προτιμω ειτε μπαχαρικα ειτε φυσικα αρωματα; ετσι χρησιμοποιω τις φλουδες απ'ολα τα εσπεριδοειδη, τα οποια φυσικα διαλεγω να ειναι ακερωτα. Μαλιστα, τα τελευταια 2 χρονια φροντιζω να αγοραζω παντα ακερωτα λεμονια και πορτοκαλια, ενω με τα μανταρινια καλυπτομαι απο την δικια μας παραγωγη. Την φλουδα τους την αξιοποιω ειτε κανοντας την ξυσμα και καταψυχοντας το, ειτε αποξηραινοντας την (δειτε εδω την διδικασια) ενω δεν παραλειπω να φτιαχνω αρκετη ποσοτητα απο ζαχαρωμενη φλουδα, την οποια χρησιμοποιω πολυ στα γλυκα μου. Συνηθως δεν μετραω το βαρος των υλικων στις ζαχαρωμενες φλουδες πορτοκαλιου, ετσι μια φορα το νερο που εβαλα επεσε παρα πολυ και αναγκαστηκα να το αφαιρεσω. Το αποτελεσμα ηταν ενα παρα πολυ αρωματικο σιροπι με υπεροχο χρωμα. Το πειραμα δοκιμαστηκε ξανα με την ιδια επιτυχια. Μπορειτε να συνδυασετε την παρασκευη τοσο της ζαχαρωμενη φλουδας οσο και του σιροπιου, ετσι ωστε να αξιοποιησετε στο επακρο τις φλουδες του πορτοκαλιου που σε κανονικες συνθηκες θα πετουσατε! Φετος μαλιστα αξιζει τον κοπο να το δοκιμασετε, καθως τα πορτοκαλια που κυκλοφορουν ειναι ιδιαιτερα νοστιμα, ενω βρισκεις και πολυ πιο ευκολα ακερωτα, στις λαϊκες τουλαχιστον.
Το σιροπι πορτοκαλιου, μπορειτε να το χρησιμοποιησετε για να αρωματισετε και να γλυκανετε το τσαϊ σας, για να υγρανετε τις βασεις απο το παντεσπανι σε τουρτες, για να αρωματισετε κρεμες ή ακομη να το αραιωσετε με νερο και να φτιαξετε ενα ωραιο αναψυκτικο.
Δοση : 750 ml σιροπι πορτοκαλιου
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Υλικα : 6 μεγαλα πορτοκαλια ακερωτα
1 Lt νερο,
1250 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
τον χυμο απο 1 λεμονι.
Προετοιμασια :
Πλυντε καλα τα πορτοκαλια και σκουπιστε τα. Με εναν ψιλοφλουδο καθαριστη, αφαιρεστε μονο το πορτοκαλί μερος της φλουδας. Αν συνδυασετε την παρασκευη του σιροπιου με τις ζαχαρωμενες φλουδες, τοτε θα χρησιμοποιησετε ολη την φλουδα, αλλα θα πρεπει να ακολουθησετε την διαδικασια για το ξεπικρισμα, που περιγραφεται αναλυτικα εδω.
Βαλτε τις φλουδες μαζι με το νερο σε μια ανοξειδωτη κατσαρολα και αφηστε τα να σταθουν μια ωριτσα. Βαλτε την κατσαρολα στην φωτια, προσθεστε την ζαχαρη και τον χυμο απο το λεμονι φιλτραρισμενο. Αφηστε το σιροπι να βρασει, μεχρι να αποκτησει την πυκνοτητα που επιθμειτε. Φιλτραρετε το σιροπι και βαλτε το σε γυαλινα μπουκαλια ή βαζακια.
Διατηρειται για πολυ καιρο, κατα προτιμηση σε δοσερο και σκοτεινο μερος.
SCIROPPO DI SCORZE D' ARANCIA
Devo ammetere che questo sciroppo è nato per caso,durante la preparazione delle scorze d'arancia candite. Siccome preparo tanti dolci, ne ho sempre bisogno di vari aromi e certo preferisco quelli naturali, come le varie spezie, le scorze degli agrumi o le madorle amare. Durante gli ultimi 2 anni cerco sempre di compare sia limoni che arance non trattate, mentre per i mandarini utilizzo quelli del mio giardino, siccome i miei 2 alberelli mi regalano sempre frutti profumanti in abbondanza! Così, le scorze le faccio grattugiate e poi faccio congelare la cosidetta zesta, o le faccio essicare (vedi qui per la procedura) o ancora preparo una buona quantità di di canditi che utilizzo molto nei miei dolci. Per quanto riguarda le scorze candite, di solito calcolo gli ingredienti ad occhio e croce, così, una volta l'acqua aggiunta è stata veramente abbontante e sono stata costretta ad eliminarla per poter fare caramellare il resto. Il risultato è stato un sciroppo profumatissimo e di colore accativante! L'esperimento è stato ripetuto con lo stesso successo.Potete abbinare la preparazione delle scorze candite con quella dello sciroppo e in questo modo potete sfruttare al massimo le scroze d'arancia che normalmente dovevano finire nella pattumiera.
Lo sciroppo d'arancia, potete utilizzarlo per aromatizzare e dolcificare il vostro tè. irrorare il pan di spagna utilizzato per preparare qualche torta, aromatizzare budini e creme o ancora stemperarlo in acqua fresca e preparare un ottimo rinfrescante.
Dosi : 750 ml ca di sciroppo
Difficoltà : facile
Ingredienti : 6 grosse arance non trattate,
1 Lt acqua,
1250 gr di zucchero semolato,
il succo da 1 limone piccolo.
Preparazione :
Lavate ed asciugate le arance. Con il pelapatate asportate la scorza, solo la parte arancione. Se volete preparare anche le scorze candite, allora dovete utilizzare tutta la scorza, dovete però seguire la procedura per togliere l'amarezza, che viene descritta qui.
Pontete le scorze insieme all'acqua in una pentola inox e lasciate stare per un'oretta. Aggiungete lo zucchero ed il succo del limone filtrato e portate sul fuoco. Lasciate cuocere, finchè lo sciroppo acquisti la consistenza desiderata. Filtratelo e ponetelo in bottiglie o barattoli di vetro.
Viene conservato per parecchio tempo, preferibilmente in luogo fresco e buio.
Kαλημέρα Μαρίνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα λάθη έχουν οδηγήσει στις εφευρέσεις,ευρεσιτεχνίες,σε απλά πράγματα που ομορφαίνουν και διευκολύνουν την ζωή μας.
Γιατί όχι λοιπόν σε ένα αρωματικό σιρόπι που όπως μας συμβουλεύεις μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική ή την ζαχαροπλαστική εμπνευσή μας και να προσθέσει τα πολύτιμα αρωματικά του έλαια,το απίθανο άρωμα του στις παρασκευές μας?
Εύχομαι μία χαλαρή και δημιουργική εβδομάδα.Φιλιά πολλά,πολλά.
Καλως ηρθες Φωτεινη μου!
ΔιαγραφήΔεν ηταν και τιποτα το πολυ σπουδαιο, αλλα νομιζω οτι βρηκα ακομη εναν τροπο για να αξιοποιησω διαφορα υλικα που περισσευουν στην κουζινα μας. Το σιροπι αυτο εχει φανταστικο χρωμα και αρωμα.
Καλη σου εβδομαδα!
Φιλια!
ho tante arance a casa, devo proprio farlo, grazie Marina ! Buona settimana, un bacione !
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara, spero che ti piaccia!
ΔιαγραφήBuona settimana!
Αυτή κι αν είναι συνταγή!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα, για το τσάι βάζω σιρόπια από γλυκά που έχουν περισσέψει, γιατί όχι κι αυτό;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και καλή εβδομάδα.
Νομιζω οτι για το τσαϊ θα ειναι οτι πρεπει Ξανθη μου! Εγω δεν χρησιμοποιω συνηθως γλυκαντικα, εχω συνηθισει να το πινω σκετο, αλλα θα το δοκιμασω.
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Φιλια!
Ωραία σκέψη πραγματικά Μαρίνα μου. Και τώρα που τα πορτοκάλια έχουν υγιή και "τσουπωτή" φλούδα, είναι πολύ χρήσιμη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦετος ειναι και πολυ ωραια τα πορτοκαλια, τα εχω κατευχαριστηθει!
ΔιαγραφήChe bella idea questa dello sciroppo di scorze!!! Anche a me piace utilizzare tutto della frutta e questa tua idea è geniale!
ΑπάντησηΔιαγραφήSe ti va passa a salutarmi sul mio blog: http://ildeborino-busybee.blogspot.it/
:)
Ciao Debora!
ΔιαγραφήGrazie per il tuo commento!
Passo da te!
Saluti!
Μαρίνα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου αρέσουν πολύ τα "λάθη" σου!!!
Υπέροχη η ιδέα σου πραγματικά!
Λατρεύω οτιδήποτε έχει να κάνει με εσπεριοειδή,
είναι ένας θησαυρός γεύσης και υγείας!
Να είσαι καλά να μας δίνεις ιδέες!
Ευχαριστω Σοφια μου!
ΔιαγραφήΠρεπει να δοκιμασω το γλυκο σου απο φλουδες πορτοκαλιου, γιατι μαζεψα παλι ενα σωρο!
Φιλια!
Σούπερ αξιοποίηση χάρη σε ένα ευτυχές λάθος λοιπόν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα να σιροπιάσουμε με αυτό τα παντεσπάνια μας, ειδικά αν είναι σοκολατένια ακόμα καλύτερα!
Πολλά φιλιά!
Πολυ ωραιος συνδυασμος με την σοκολατα, καπου θα τον χρησιμοποιησω!
ΔιαγραφήΦιλια Ερμιονη μου!
buono e sfizioso
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie! :)
Διαγραφή...και τι όμορφο χρώμα! Επειδή πήρες μόνο το πορτοκαλί μέρος των πορτοκαλιών, υποθέτω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα να κάνουμε και εξεπιτούτου σιρόπι!
Φύλαξα κι εγώ το δικό μου για κανένα παντεσπάνι. Είναι πιο ανοιχτόχρωμο από το δικό σου.
Αλλά θα αξιοποιηθεί στα σίγουρα!
Z.
Ισως να παιζουν ρολο και τα πορτοκαλια Ζαμπια μου, καποια ειναι ελαφρα πιο ανοιχτοχρωμα.
ΔιαγραφήΤωρα τελευταια με εχει πιασει μια μανια να μην αφηνω τιποτα να παει χαμενο στην κουζινα!
Καλη εβδομαδα!
Μαρίνα μου πολύ καλό το "λάθος" σου!Εχει και υπέροχο χρώμα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ευχαριστω Ελενη μου!
ΔιαγραφήΤι ωραίο έφτιαξες πάλι Μαρίνα! Φοβερή ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε εχει πιασει μανια να ανακυκλωνω τα παντα...
Διαγραφήκαλησπέρα, μάρεσουν πολύ οι μαρέγκες αλλά δεν ήξερα οτι μπορούμε να καταψύξουμε τα ασπράδια. Η τεχνική είναι φαντάζομαι η απλή , βάζουμε τα ασπράδια σε ταπεράκια και τα φυλάμε στο καταψύκτη ή κάπως αλλιώς??
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα Δεσποινα!
ΔιαγραφήΝαι δεν χρειαζεται κατι ιδιαιτερο, απλα τα καταψυχεις και οταν θες να τα χρησιμοποιησεις τα αφηνεις να ξεπαγωσουν με την ησυχια τους σε θερμοκρασια δωματιου. Εγω τα βαζω συνηθως σε σακκουλακια για τροφιμα, ωστε να μην πιανουν χωρο και γραφω απο ποσα αυγα ηταν γιατι σιγουρα δεν θα το θυμαμαι οταν τα χρειαστω!