ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΡΥΖΙΟΥ
Ενα νοστιμο γλυκακι με βαση το ρυζι! Δεν θα το ελεγες ρυζογαλο φουρνου, καθως μοιαζει πιο πολυ με κεϊκ. Ο συνδυασμος των υλικων το κανει ιδιαιτερα αρωματικο, ενω ο κροκος του χαριζει και ομορφο χρυσαφενιο χρωμα!
Δοση : για 6-8 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 200gr ρυζι Καρολινα,
750ml γαλα πληρες φρεσκο,
250gr ρικοττα,
3 αυγα,
180gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
1 κοφτο κ.γ. αλατι,
1 κ.σ. βουτυρο,
1 σφηνακι αμαρεττο,
1 φακελλακι (0,25gr) κροκο Κοζανης (σαφραν) σε σκονη,
1 ξυλακι κανελα,
το ξυσμα απο την φλουδα ενος ακερωτου λεμονιου,
1 φλυτζανι σταφιδα ξανθη,
ζαχαρωμενο τζιντζερ,
2 κ.σ. κουκουναρια.
για το σερβιρισμα : ζαχαρη αχνη.
Προετοιμασια :
Βαλτε το γαλα να βρασει, μαζι με το ξυλακι της κανελας. Προσθεστε το ρυζι και το αλατι και αφηστε να βρασει σε μετρια φωτια, μεχρι να πιει ολο το ζουμι του. Το ρυζι πρεπει να παραμεινει σπυρωτο. Αφαιρεστε το ξυλακι της κανελας, προσθεστε το βουτυρο, αναμειξτε καλα και αφηστε το να κρυωσει.
Βαλτε τις σταφιδες σε ενα μπωλακι μαζι με λιγο νερακι, να μουλιασουν; πριν τις χρησιμοποιησετε, στραγγιστε τες καλα.
Χτυπηστε τα αυγα με την ζαχαρη, μεχρι να φουσκωσουν. Προσθεστε τον κροκο (σαφραν), το αμαρεττο και την ρικοττα και χτυπηστε να ομογενοποιηθουν. Προσθεστε το ξυσμα του λεμονιου, το ρυζι, τις σταφιδες και το ζαχαρωμενο τζιντζερ, κομμενο σε μικρα κομματακια και αναμειξτε.
Βουτυρωστε ενα στρογγυλο ταψακι με διαμετρο 25εκ. Ριξτε μεσα το μιγμα και ισιωστε την επιφανεια του. Σκορπιστε επανω τα κουκουναρια.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 180°C, για μια ωρα πειρπου, μεχρι να ροδισει.
Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει.
Πασπαλιστε την επιφανεια του με ζαχαρη αχνη και σερβιρετε.
GATEAU DI RISO
Gateau o gattò di riso, una torta dolce a base di riso. Dal profumo speziato e dal colore giallo intenso, grazie allo zafferano.
Dosi : per 6-8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 200gr di riso carolina,
750ml di latte fresco,
250gr di ricotta,
3 uova,
180gr di zucchero semolato,
1 cucchiaino raso di sale,
1 cucchiaio di burro,
1 biccherino di amaretto,
1 bustina (0,25gr) di zafferano in polvere,
1 stecca di cannella,
la scorza grattugiata da 1 limone non trattato,
1 tazza di uvetta sultanina,
zenzero candito,
2 cucchiai di pinoli.
per cospargere : zucchero a velo.
Preparazione :
Ho utilizzato il riso carolina che è il comune riso da pilaf in Grecia; potete utilizzare anche il vialone nano o il carnaroli. Ponete il latte e la cannella in una pentola e portate ad ebollizione. Aggiungete il riso ed il sale e lasciate cuocere a fuoco medio, fino all'assorbimento dello liquido. Eliminate la cannella, aggiungete il burro, mescolate e lasciate raffreddare.
Metette l'uvetta in ammollo con poca acqua in una ciotola, per mezz'oreta; prima di utilizzarle, strizzate bene.
Sbattete le uova con lo zucchero, fino a diventare una crema spumosa. Aggiungete lo zafferano, l'amaretto e la ricotta e sbattete fino a prendere un composto omogeneo e senza grumi. Aggiungete la scorza grattugiata del limone, il riso, l'uvetta e lo zenzero candito, tagliato a pezzettini. Mescolate per amalgamare il tutto.
Imburrate uno stampo rotondo di 25cm di diametro. Versate il composto e livellate. Cospargete di pinoli.
Infornate in forno statico, preriscaldato a 180°C. Laciate cuocere per un'oretta, fino a dorare.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Cospargete di zucchero a velo e servite.
Kαλημέρα Μαρίνα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Παρασκευή μας επιφύλασσε ένα πολύ ωραίο και πρωτότυπο γλυκό!
Μέχρι τώρα ήξερα το ρυζόγαλο,που προανέφερες και τη φανταστική ρυζόπιτα που συνηθίζουν σε περιόδους νηστείας κυρίως ,στα μέρη του συζύγου μου.
Το κομμάτι της πουτίγκας που αντικρύζω, πόσο όμορφο και λαχταριστό δείχνει!!!Χρυσοκίτρινο,αφράτο και καθόλου στεγνό,αρωματισμένο πλούσια,φουσκωτά προκλητικό και αινιγματικό...είμαι πολύ περίεργη για τη γεύση του!Έχει όλα τα στοιχεία που κάνουν ένα γλύκισμα πετυχημένο και ταυτόχρονα ένα ..μικρό μυστήριο για την επίγευση της πρώτης μπουκιάς!
Ωραία ιδέα για το γλυκό του Σαββατοκύριακου!
Σου στέλνω πολλά,πολλά φιλιά από ένα ανοιξιάτικο Τορίνο των 17 βαθμών με υπέλαμπρο ήλιο και καταπληκτικής διαύγειας ατμόσφαιρα!
Φωτεινη μου, πραγματικα δεν ηξερα που να καταταξω αυτο το γλυκο! Οι Ιταλοι το ονομαζουν "gateau di riso" ή "torta di riso" κατι δηλαδη μεταξυ ψημενης κρεμας και κεϊκ. Αλλα δεν ειναι ουτε το ενα ουτε το αλλο! Μοιαζει πιο πολυ με κεϊκ, αλλα φυσικα εχει την υγρασια του, αφου περιεχει εκτος των αλλων και αρκετη ρικοττα. Προσωπικα η γευση του μου αρεσε πολυ; ο συνδυασμος του αμαρεττο με το τζιντζερ και τον κροκο δινει πολυ ιδιαιτερη γευση και αρωμα. Εχει παντως ελαφρια αισθηση και εδω που τα λεμε απο λιπαρα δεν περιεχει ιδιαιτερα πολλα.
ΔιαγραφήΚαλο Σαββατοκυριακο!
Κι εδω εχει ωραιο καιρο, αυριο ειπαν οτι θα εχουμε αρκετη ζεστη...
Δεν είχα ξαναδεί πουτίγκα ρυζιού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι ωραία χρώματα που έχει. Πρέπει να είναι πολύ πολύ νόστιμο!
Προσωπικα μου αρεσε πολυ Γιωτα μου! Η ονομασια ειναι λιγο αυθαιρετη, το ιταλικο του ονομα παραπεμπει πιο πολυ σε κεϊκ, αλλα αναλογα παρασκευασματα στην Ελλαδα τα ονομαζουν πουτιγκες.
ΔιαγραφήΥπέροχη πουτίγκα, Μαρινάκι! Και μόνο το χρυσαφένιο χρώμα της σε κερδίζει! Φαντάζομαι και η γεύση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μήνα και καλό σ/κ! Φιλάκια!
Καλο μηνα Αναστασια μου!
ΔιαγραφήΘαυματουργος ο κροκος απο την Κοζανη, αλλα και απο γευση εγινε ωραιο, συντελεσε και το ζαχαρωμενο τζιντζερ...
Πολλα φιλια!
Το χρώμα της πουτίγκας είναι απίθανο! Τόσο λαμπερό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό τα υλικά καταλαβαίνω τη νοστιμιά! Ωραίες γεύσεις και ωραία αρώματα!
Φιλιά Μαρινάκι!
Χαιρομαι που σου αρεσε Ερμιονη μου!
ΔιαγραφήΚαλο Σ/Κ!
Πολλα φιλια!
Πραγματικά πιο πολύ με κέικ μοιάζει η πουτίγκα σου Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε υπέροχο χρώμα και σίγουρα υπέροχη γεύση!
Φιλιά, καλό μήνα!
Οπως εξηγησα και πιο πανω, συγγενευει πολυ με το κεϊκ.
ΔιαγραφήΚαλο μηνα Ελενα μου!
Καλο Σ/Κ!
Πάρα πολύ ωραίο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Καλο Σ/Κ Ξανθη!
ΔιαγραφήΠολύ ωραία πουτίγκα Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι ιδιαίτερο γλυκάκι.
Το κομμένο κομμάτι δείχνει τέλειο. Υπέροχο χρώμα.
Καλό μήνα
Πραγματι δεν ειναι συνηθισμενο γλυκο, τουλαχιστον με τα εδω δεδομενα.
ΔιαγραφήΚαλο μηνα και καλο Σ/Κ!
Dirai che sono una rompiscatole....ma evochi ricordi con questa ricetta. Non propriamente la stessa ma mia nonna usava fare con latte + riso una cosa del genere poi in forno ed in ultimo condita con un sciroppo/marmellata liquida fatta da lei con bacche ecc. raccolte sempre da lei grande intenditrice di erbe ecc. era ungherese.
ΑπάντησηΔιαγραφήBuona fine settimana.
Buona idea la bagna allo sciroppo... Questo tipo di dolci non e molto diffuso qui, infatti gran parte delle followers si sono meravigliate per la sua consistenza...
ΔιαγραφήBuon weekend cara!
Μαρίνα μου φανταστική η πουτίγκα σου και τι ωραίο χρυσαφένιο χρώμα που έχει;Τέλεια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Ευχαριστω Ελενακι!
ΔιαγραφήΚαλο Σ/Κ!
Φιλια!
Μαρίνα μου με σκότωσες... τί ωραίο χρώμα και υφή και σίγουρα πεντανόστιμη!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Καλό μήνα!
Το μυστικο για την υφη ειναι στο σωστο βρασιμο του ρυζιου.
ΔιαγραφήΚαλο μηνα Κικιτσα!
Φιλια!
Και μόνο που έχει μέσα κρόκο Κοζάνης το λατρεύω !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ συνδιασμός του με τα υπόλοιπα μυρωδικά είναι εξαιρετικός!
Εύγε Μαρίνα μου!!!
Κι εγω λατρευω τον κροκο Κοζανης και δεν χανω ευκαιρια να τον χρησιμοποιω!
ΔιαγραφήΦιλια Σοφια μου!
Καλο Σ/Κ!
Γειά σου Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα και άψογα εκτελεσμένη.
Μου αρέσει αρχικά η πουτίγκα σου από την όψη.
Τόσο κίτρινη και αφράτη που σίγουρα θέλεις να την φας.
Βέβαια κρόκο δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ στη ζαχαροπλαστική και έχω μια περιέργεια παραπάνω να δω πως είναι στη γεύση!
Καλό υπόλοιπο Σαββατοκύριακου!
Φιλιά!
Λοιπόν, χθες φτιάξαμε την πουτίγκα σου και ήταν μια υπέροχη έκπληξη! Αν και κατά την παρασκευή του είχα αμφιβολίες για το αποτέλεσμα (ως μια απόλυτα «ξένη» σε μένα συνταγή), τελικά η μυρωδιά και η γεύση του είναι ευχάριστα ιδιαίτερες. Η υφή του επίσης. Το ζαχαρωμένο τζίντερ (που επίσης έφτιαξα προχτές σύμφωνα με τη συνταγή σου), το αμαρέττο και οι σταφίδες του πηγαίνουν πάρα πολύ. Ο κρόκος, που γενικά δεν τον προτιμώ, του έδωσε χρώμα αλλά όξυνε και τη γεύση του γλυκού. Βέβαια αντί για ρικόττα έβαλα ό,τι πιο κοντινό βρήκα, δηλ. ανθότυρο. Τέλος, το κουκουνάρι από πάνω είναι απίστευτο το πόσο δένει με το γλυκό! Θα βάλω λίγο περισσότερο την επόμενη φορά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμορφο, πρωτότυπο, νόστιμο γλυκό, με καταπληκτική επίγευση που σε συνοδεύει για αρκετή ώρα!
Σ'ευχαριστώ, R.
Πολυ χαιρομαι που σας αρεσε! Αυτου του ειδους τα γλυκα τα συνηθιζουν οι Ιταλοι και την βαση της συνταγης, δηλαδη το ρυζι βρασμενο στο γαλα, την δανειστηκα απο αυτους. Ολα τα υπολοιπα υλικα ειναι δικη μου προσθηκη και ειναι ολα τους πολυ αγαπημενα μου! Νομιζω οτι το ανθοτυρο ειναι πολυ κοντα στην ρικοττα, ισως ουσιαστικα να προκειται για το ιδιο πραγμα, επειδη συνηθως βρισκω ευκολα ρικοττα, δεν επιχειρησα ποτε να δοκιμασω και το ανθοτυρο. Εχεις δικιο, για την επιγευση και νομιζω οτι σε αυτο συντελουν τοσο το τζιντζερ οσο και ο κροκος.
ΔιαγραφήΚαλο σου βραδυ!