2

ΛΙΚΕΡ ΑΜΑΡΕΤΟ ΑΠΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΒΕΡΥΚΟΚΟΥ // LIQUORE AMARETTO DI ALBICCOCHE


ΛΙΚΕΡ ΑΜΑΡΕΤΟ ΑΠΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΒΕΡΥΚΟΚΟΥ

Η ριζα της ιταλικης λεξης amaretto ειναι το amaro, που σημαινει πικρο. Amaretto οι ιταλοι λενε καθε γλυκο παρασκευασμα, συνηθως λικερ ή μπισκοτα, το οποιο εχει το χαρακτηριστικο αρωμα του πικραμυγδαλου. Λικερ αμαρετο, μπορουμε να παρασκευασουμε απο κουκουτσια που παιρνουμε απο διαφορα φρουτα, οπως ειδαμε και με το αμαρετο απο μουσμουλα (συνταγη εδω). Τα κουκουτσια περιεχουν κυανοσιδες, που δινουν την χαρακτηριστικη μυρωδια του "πικραμυγδαλου". Το αμαρετο που φτιαχνεται με τα κουκουτσια απο τα βερυκοκα, ειναι μακραν το καλυτερο.
Το αμαρετο, ειναι ενα σπιτικο λικερ, που κουβαλαει πολλους αιωνες ιστοριας. Βιομηχανικα, παρασκευαζεται παλι με εμβροχη των κουκουτσιων απο τα πικραμυγδαλα (προερχονται απο αγριες αμυγδαλιες) ή τα βερυκοκα, και οχι με αποσταξη. Λεγεται οτι εμφανιστηκε γυρω στο 1500, στο Saronno (40 km βορεια του Milano), οπου παρασκευαζεται μεχρι και σημερα. Ο ζωγραφος Bernardino Luini, βρεθηκε στο Saronno, για να ζωγραφισει την προσκυνηση των μαγων σε μια τοπικη εκκλησια. Στο πανδοχειο οπου διεμενε, η ξενοδοχα ηταν μια κοπελλα πανεμορφη, την οποια βεβαιως ο ζωγραφος ερωτευτηκε τρελλα, και της ζητησε να γινει το μοντελο του για το προσωπο της Παναγιας, στο εργο του. Εκεινη δεχτηκε, και για τον ευχαριστησει, του προσεφερε - τι αλλο? - ενα μπουκαλι αμαρετο, φτιαγμενο απο τα χερακια της! Ετσι, το λικερ αμαρετο, που αρεσε τοσο, ωστε διαδοθηκε και καθιερωθηκε παρα πολυ γρηγορα, διατηρησε τον συμβολισμο της φιλιας και της συμπαθειας. Το ονομα του δεν μεταφραζεται σε καμμια γλωσσα, και ειναι ενα απο τα πιο αναγνωρισιμα και καταξιωμενα ιταλικα προϊοντα, σε ολον τον κοσμο.

Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 100 gr κουκουτσια απο βερυκοκα,
                2-3 βερυκοκα ολοκληρα,

                1 lt βοτκα 40°
                100 ml brandy,
                1 lt μεταλλικο νερο,
                750 gr ζαχαρη κρυσταλλικη.
Προετοιμασια :
Μην καθαρισετε τα κουκουτσια απο τα βερυκοκα, αφηστε τα οπως ειναι, με τα τυχον υπολειμματα απο το φρουτο. Σπαστε 4-5, πετάξτε το κελυφος και κρατηστε μονο την ψιχα τους.
Σε ενα βαζο με λαστιχο στο καπακι, βαλτε τα κουκουτσια, την ψιχα, τα ολοκληρα βερυκοκα και σκεπαστε τα με την βοτκα και το μπραντυ. Κλειστε το καπακι, και βαλτε το βαζο σε δροσερο και σκοτεινο μερος. Αφηστε το για 2-3 μηνες (οι ιταλοι συστηνουν 90 ημερες), χωρις να ξεχνατε να το ανακινειτε καθε μερικες μερες.
Οταν περασει ο απαιτουμενος χρονος, σουρωστε πρωτα την αρωματισμενη βοτκα, και μετα φιλτραρετε με χαρτινα φιλτρα για καφε, ωστε να παρετε ενα διαυγες υγρο.
Ετοιμαστε το σιροπι : σε ενα κατσαρολακι, βαλτε το νερο με τη ζαχαρη, και βραστε το για 3-4 λεπτα, μεχρι να διαλυθει τελειως η ζαχαρη. Αφηστε το να κρυωσει τελειως.
Αναμειξτε το σιροπι με την αρωματισμενη βοτκα, και βαλτε το λικερ σε μπουκαλια. Αφηστε το και παλι σε σκοτεινο και δροσερο μερος για ενα εικοσαημερο, πριν το απολαυσετε.

* Ιούνιος 2018 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες


LIQUORE AMARETTO DI ALBICCOCHE

L' amaretto è un liquore aromatico a base di noccioli amari. Certo il più famoso è l' amaretto di Saronno, preparato con i noccioli delle albicocche. 
Abbiamo già visto come preparare l' amaretto con i noccioli delle nespole (qui) che certo è pure buono, ma ammetto che per me l' amaretto di albicocche è insuperabile!
Difficoltà : facile Ingredienti : 100 gr di noccioli di albicocche,
                            2-3 albicocche intere,
                            1 lt di vodka a 40°
                            100 ml di brandy,
                            1 lt di acqua minerale naturale senza gas,
                            750 gr di zucchero semolato.
Preparazione :
Lasciate i noccioli come sono quando li togliete dal frutto, senza staccare eventuali residui di polpa. Rompete alcuni ricavate solo i semi (le mandorle amare).
Mettete tutto in un barattolo a chiusura ermetica, insieme alle albicocche intere, e versate la vodka ed il brandy. Tappate il barattolo e lasicate a macerare in luogo fresco e buio, per 2-3 mesi, senza dimenticare di agitare ogni tanto.
Trascorso il tempo necessario, filtrate prima con un colino e poi con filtri per il caffè.
Preparate lo sciroppo : in una casseruola, mettete l'acqua e lo zucchero. Portate ad ebbollizione e lasciate cuocere per qualche minuto, fino che lo zucchero si sciolga completamente. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare.
Mescolate lo sciroppo colla vodka aromatizzata ed imbottigliate. Lasicate stagionare per almeno una ventina di giorni prima di assaporarlo.

* Giugno 218 : aggiornamento del post con nuove foto


2 σχόλια:

  1. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΝΑ ΕΚΤΥΠΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχει απενεργοποιημενο το δεξι κλικ για προστασια απο αντιγραφες.
      Μπορεις να την τυπωσεις με την βοηθεια του Print friendly που βρισκεται στην δεξια μπαρα.

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.