ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΕΡΑΣΙ
Το καλοκαιρακι τα φρουτα αφθονουν, και ειναι η εποχη για να φτιαξετε ολων των ειδων τις μαρμελαδες... Τωρα ηρθε και η σειρα των κερασιων. Η μαρμελαδα κερασι ειναι και αυτη πολυ ευκολη στην παρασκευη της. Καλυτερα να ετοιμαζετε μικρα βαζακια με μαρμελαδα, ωστε να μπορειτε να τα καταναλωνετε σε συντομο χρονικο διαστημα, αφου τα ανοιξετε.
Δοση : 3 βαζακια των 300 ml
Βαθμος δυσκολιας : ευκολη
Υλικα : 1300 gr κερασια (1 kg καθαρο βαρος για την μαρμελαδα),
750 gr ζαχαρη κρυσταλλικη,
τον χυμο απο 1/2 λεμονι,
1/2 λουβι βανιλιας.
1/2 λουβι βανιλιας.
Παρασκευη :
Διαλεξτε οσο το δυνατον ωριμα κερασια, ωραια και γερα. Πλυντε τα καλα, στραγγιστε τα και αφαιρεστε το κοτσανακι και τα κουκουτσια. Τα κουκουτσια μπορειτε να τα αφαιρεστε με το ειδικο εργαλειο, ή για πιο ευκολια, κοβοντας τα κερασια στη μεση.
Βαλτε τα κερασια μεσα σε ενα βαθυ σκευος, πασπαλιστε τα με την ζαχαρη και αφηστε τα να σταθουν για ενα διωρο.
Ριξτε τα μεσα σε μια κατσαρολα, προσθεστε τα σπορακια της βανιλιας και τον χυμο λεμονιου, και βαλτε την στη φωτια. Αναμιγνυετε για να διαλυθει η ζαχαρη και μολις αρχιζει να βρασει κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια και αφηστε την μαρμελαδα να κρυωσει.
Μεταφερετε το περιεχομενο στο γυαλινο σκευος, σκεπαστε με διαφανη μεμβρανη και αφηστε την μαρμελαδα να σταθει 12 ωρες ή για ολη την νυχτα.
Το επομενο πρωι μεταγγιστε την ξανα στην κατσαρολα, βάαλτε την στην φωτια και αφηστε να βρασει για 10 λεπτα.
Σβυστε την φωτια και αφηστε να σταθει μιση ωριτσα.
Με το ραβδομπλέντερ πολτοποιηστε την μαρμελαδα χωρις ομως να την κανετε τελειως ομοιογενη, καλο ειναι να διακρινονται τα κομματακια τν φρουτων. Βραστε την μερικα λεπτα ακομη, μεχρι να δεσει (103°C με το θερμομετρο ή καντε το κλασσικο τεστ με την σταγονα στο κρυο πιατακι).
Οσο ειναι ακομη καυτη, γεμιστε τα βαζακια, που εχετε προηγουμενως αποστειρωσει. Γεμιστε τα μεχρι 1 εκ. απο το χειλος, κλειστε καλα με τα καπακια, αναποδογυριστε τα και αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυρισμενα πανω σε μια σχαρα.
Διατηρειται για αρκετους μηνες σε μερος δροσερο και σκοτεινο.
* Ιούνιος 2018 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
Διαλεξτε οσο το δυνατον ωριμα κερασια, ωραια και γερα. Πλυντε τα καλα, στραγγιστε τα και αφαιρεστε το κοτσανακι και τα κουκουτσια. Τα κουκουτσια μπορειτε να τα αφαιρεστε με το ειδικο εργαλειο, ή για πιο ευκολια, κοβοντας τα κερασια στη μεση.
Βαλτε τα κερασια μεσα σε ενα βαθυ σκευος, πασπαλιστε τα με την ζαχαρη και αφηστε τα να σταθουν για ενα διωρο.
Ριξτε τα μεσα σε μια κατσαρολα, προσθεστε τα σπορακια της βανιλιας και τον χυμο λεμονιου, και βαλτε την στη φωτια. Αναμιγνυετε για να διαλυθει η ζαχαρη και μολις αρχιζει να βρασει κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια και αφηστε την μαρμελαδα να κρυωσει.
Μεταφερετε το περιεχομενο στο γυαλινο σκευος, σκεπαστε με διαφανη μεμβρανη και αφηστε την μαρμελαδα να σταθει 12 ωρες ή για ολη την νυχτα.
Το επομενο πρωι μεταγγιστε την ξανα στην κατσαρολα, βάαλτε την στην φωτια και αφηστε να βρασει για 10 λεπτα.
Σβυστε την φωτια και αφηστε να σταθει μιση ωριτσα.
Με το ραβδομπλέντερ πολτοποιηστε την μαρμελαδα χωρις ομως να την κανετε τελειως ομοιογενη, καλο ειναι να διακρινονται τα κομματακια τν φρουτων. Βραστε την μερικα λεπτα ακομη, μεχρι να δεσει (103°C με το θερμομετρο ή καντε το κλασσικο τεστ με την σταγονα στο κρυο πιατακι).
Οσο ειναι ακομη καυτη, γεμιστε τα βαζακια, που εχετε προηγουμενως αποστειρωσει. Γεμιστε τα μεχρι 1 εκ. απο το χειλος, κλειστε καλα με τα καπακια, αναποδογυριστε τα και αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυρισμενα πανω σε μια σχαρα.
Διατηρειται για αρκετους μηνες σε μερος δροσερο και σκοτεινο.
* Ιούνιος 2018 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
CONFETTURA DI CILIEGIE
E arrivata anche la stagione delle ciliegie, ed è il momento giusto per preparare anche la confettura. Le confetture sono facili da preparare e sempre utili per farcire, decorare, o semplicemente assaporarle quando si ha voglia di un dolce leggero.
Dosi : 3 barattoli da 300 ml
Difficoltà della ricetta : facile
Dosi : 3 barattoli da 300 ml
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1300 gr di ciliegie (1 kg peso netto della polpa),
750 gr di zucchero semolato,
il succo da 1/2 limone,
1/2 baccello di vaniglia.
Preparazione : 1/2 baccello di vaniglia.
Scegliete delle ciliegie belle mature. Lavatele bene, asciugatele e privatele dal picciolo e dal nocciolo, con l'apposito attrezzo, o semplicemente tagliandole a meta. Mettetele in una terrina capiente, cospargete con lo zucchero e lasciate riposare per un paio d' ore.
Versate le ciliegie col loro sughetto in una casseruola, aggiungete i semini di vaniglia ed il succo del limone e portate su fuoco moderato. Quando comincia l' ebbollizione, ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare.
Trasferite nella terrina, coprite con pellicola transaprente e lasciate riposare per 12 ore o per tutta la notte.
Travasate nella casseruola e portate ad ebbolizione. Lasciate cuocere per una decina di minuti. Spegnete il fuoco e lasciate riposare per mezz' oretta.
Sminuzzate i pezzi della frutta con un frullatore ad immersione (meglio non renderla del tutto omogenea). Fate cuocere la confettura per qualche minuto ancora, fino a rapprendere (103°C col termometro per i dolci o fate la prova piattino).
Invasate la confettura ancora scottente, in barattoli precedentemente sterilizzati. Riempiteli fino ad 1 cm dall'orlo, chuidete subito i coperchi e capovolgete su una gratella e lasciate raffredare capovolti. Si conservano per parecchi mesi in luogo fresco e buio. Dopo l'apertura, conservate nel frigo.
* Giugno 2018 : aggiornamento del post con nuove foto
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.