0

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ ♦♦ CONFETTURA DI FRAGOLE


ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ

Η κλασσικη ανοιξιατικη μαρμελαδα... Καθως οι φραουλες περιεχουν ελαχιστη ποσοτητα πηκτινης, κανονικα απαιτειται να βαλετε αρκετη ποσοτητα ζαχαρης, για να μπορεσει καποτε να πηξει η μαρμελαδα. Η γιαγια Ανδρομαχη, θυμαμαι οτι εβαζε περιπου 1 κιλο ζαχαρη για καθε κιλο φρουτο. Εγω χρησιμοποιησα λιγοτερη, αλλα αρκετη για να μπορεσει η μαρμελαδα να συντηρηθει για αρκετο καιρο.

Υλικα : 1 Kgr φραουλες (καθαρο βαρος),
                750g r καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
        απο 1 λεμονι, τον χυμο.
Παρασκευη :  
Για την μαρμελαδα, διαλεξτε φραουλες αρκετα ωριμες, με ωραιο χρωμα και αρωματικες, γιατι παντα η ποιοτητα της πρωτης υλης, ειναι καθορισιτκη για το τελικο προιον... 
Πλυντε καλα τις φραουλες κατω απο τη βρυση; για ευκολια μπορειτε να τις βαλετε σε ενα τρυπητο. Αφαιρεστε τα κοτσανακια. Προσωπικα, μου αρεσει η μαρμελαδα να εχει κομματια φρουτων και να μην ειναι ενας ομοιογενης πολτος, γι'αυτο κοβω τις φραουλες σε 4 ή 6 κομματακια, αναλογα με το μεγεθος. Βαλτε τις φραουλες σε ενα μεγαλο γυαλινο σκευος και πασπαλιστε τες με την ζαχαρη. Καλυψτε το σκευος με διαφανη μεμβρανη και αφηστε τις να σταθουν για τουλαχιστον 6 ωρες, ή ακομη καλυτερα, για ολη τη νυχτα. Ετσι οι φραουλες θα βγαλουν ολους τους χυμους τους, και δεν θα χρειαστει να προσθεσουμε νερο για να βρασουμε τη μαρμελαδα. 
Μεταγγιστε το περιεχομενο σε μια κατσαρολα, προσθεστε τον χυμο απο το λεμονι και βαλτε το να βρασει. Αφηστε το σε χαμηλη φωτια, να σιγοβρασει για μια ωριτσα, αφαιρωντας τον αφρο που θα σχηματιστει. Αν θελετε μια πιο οιμοιογενη μαρμελαδα, μετα την μια ωρα, πολτοποιηστε τις φραουλες, με τη βοηθεια του ειδικου μιξερ, ή περαστε τες απο τον μυλο των λαχανικων. Μολις η μαρμελαδα δεσει κατεβάστε την απο την φωτια.
Γεμιστε τα αποστειρωμενα βαζα, οσο ειναι ακομη καυτη, μεχρι 1 εκ απο το χειλος. Εφαρμοστε τα καπακια και αναποδογυριστε τα βαζα. Αφηστε τα να κρυωσουν αναποδογυριμενα, για να γινει η κονσεβοποιηση.


CONFETTURA DI FRAGOLE

La classica confettura della stagione. Le fragole contengono poca pectina, e cosi si deve aggiungere parecchio zucchero. Da quanto ricordo, la nonna Andromaca, ne metteva quasi 1 Kgr di zucchero per 1 Kgr di fragole. Io ne ho aggiunto di meno, ma tanto da poter essere conservata per parecchi mesi senza ammufire...

Ingredienti : 1 Kgr di fragole, la polpa pulita,
                             750 gr di zucchero di canna, grezzo,
                       da 1 limone, il succo.
Preparazione :
Per la confettura, scegliete delle fragole piuttosto mature belle, rosse e fragranti.
Lavate bene le fragole sotto l'acqua corrente (eventualmente mettetele in un colapasta) ed eliminate il picciolo. Siccome mi piace che la confettura contenga dei pezzi di frutta e non essere una poltiglia, io taglio ogni fragola a 4 o 6, diepende dalla grandezza. Mettete i pezzetti delle fragole in un recipiente di vetro e cospargete sopra lo zucchero. Coprite con una pellicola trasparente e lasciate stare per almeno 6 ore o meglio per tutta la notte. Così i frutti espelleranno tutta la loro acqua e non sarà necessario aggiungere altra per la cottura.
Versate le fragole con il loro liquido in una pentola, aggiungete il succo del limone, e portate a ebbollizione. Lasciate cuocere a fuoco molto moderato, per un oretta finchè ottenga la consistenza desiderata. Durante la cottura schiumate se necesario. Se vi piace che la confettura sia pià liscia e non contenere dei pezzi grossi, passatela da un passino.
Invasate in vasi sterillizzati, quando sara ancora scottente. Riempite i vasi, fino ad 1cm dall'orlo, applicate i coperchi e capovolgete. Lasciate raffreddare capovolti, per formare il vuoto d'aria dentro; cosi si conserveranno più a lungo e fuori frigo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.