ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ
Κλασσικο πιατο, μαλλον καλοκαιρινο, οτι πρεπει τωρα που αρχισαν να βγαινουν τα πρωτα κολοκυθακια.
Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολη
Υλικα : 6 μεγαλα κολοκυθακια (περιπου 2 kg, 20-25 εκ. μηκος)
για την γεμιση : 2 κρεμμυδια ψιλοκομμενα,
3 κ.σ. ελαιολαδο,
για την γεμιση : 2 κρεμμυδια ψιλοκομμενα,
3 κ.σ. ελαιολαδο,
1 κ.σ. βουτυρο,
1 φλυτζανι μαραθοριζα ψιλοκομμενη,
12 κουταλιες της σουπας ρυζι καρολινα (υπολογισα 2 κουταλιες για καθε κολοκυθι),
600 gr κιμα αναμεικτο,
600 gr κιμα αναμεικτο,
1/2 φλυτζανι ανηθο ψιλοκομμενο,
1 κουταλακι μαντζουρανα ξερη τριμμενη,
Προετοιμασια :
Πλυντε τα κολοκυθακια, αφαιρεστε τις ακρες τους και αδειαστε τα με τη βοηθεια του καταλληλου εργαλειου που βγαζει μπαλλακια (παριζιέν) ή με ενα κουταλακι. Το πρωτο κομματι που θα βγαλετε φροντιστε να ειναι μεγαλο, για να το χρησιμοποιησετε για καπακι. Οταν τα κολοκυθακια ειναι πολυ μεγαλα, προτιμω να τα κοβω σε δυο κομματια. Ψιλοκοψτε την σαρκα απο 1 κολοκυθακι (ποσοτητα περιπου 1 φλ. του τσαγιου).
Σε ενα τηγανι βαλτε το βουτυρο και 3 κουταλιες απο το λαδι και μαρανετε το κρεμμυδι. Προσθεστε τη μαραθοριζα και την την σαρκα απο τα κολκυθακια και σωταρετε. Προσθεστε τελος το ρυζι, και σωταρετε μεχρι να αρχισει να θαμπωνει. Κατεβαστε το τηγανι απο την φωτια και αφηστε να κρυωσει.
Οταν κρυωσει, προσθεστε τον κιμα, τον ανηθο, την μαντζουρανα, τα μπαχαρικα, το αλατι (βαλτε λιγο παραπανω γιατι θα τραβηξουν και τα κολοκυθακια) και αναμειξτε.
Γεμιστε τα κολοκυθακια και σκεπαστε το καθενα με το καπακι του. Τοποθετηστε τα μεσα σε μια κατσαρολα. Για να τα σταθεροποιησετε. μπορειτε αναμεσα τους να βαλετε πατατες. Προσθεστε 3 φλυτζανια ζεστο ζωμο κρεατος, το υπολοιπο λαδι, σκεπαστε την κατσαρολα και αφηστε το φαγητο να βρασει, σε μετρια φωτια, για 45 λεπτα, περιπου. Αν χρειαστει, συμπληρωστε ζωμο κατα την διαρκεια του μαγειρεματος. Αν χρησιμοποιησετε χυτρα ταχυτητας, βαλτε 1 φλυτζανι ζωμο και μαγειρεψτε για 20-25 λεπτα.
Για να προσθεσω λιγη γευση στο φαγητο, μιας και τα κολοκυθια, δεν εχουν καποια ιδιαιτερη γευση απο μονα τους, χρησιμοποιησα λιγα αμεπλοφυλλα, που ειναι και της εποχης. Ετσι, εστρωσα τον πατο της κατσαρολας με μερικα βλασταρια απο το κλημα και μερικα αμπελοφυλλα. Καποιοι, συνηθιζουν μαζι με τα κολοκυθακια, να βραζουν και μερικα ντολμαδακια, γεμισμενα με κιμα.
* Ιούνιος 2018 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
Πλυντε τα κολοκυθακια, αφαιρεστε τις ακρες τους και αδειαστε τα με τη βοηθεια του καταλληλου εργαλειου που βγαζει μπαλλακια (παριζιέν) ή με ενα κουταλακι. Το πρωτο κομματι που θα βγαλετε φροντιστε να ειναι μεγαλο, για να το χρησιμοποιησετε για καπακι. Οταν τα κολοκυθακια ειναι πολυ μεγαλα, προτιμω να τα κοβω σε δυο κομματια. Ψιλοκοψτε την σαρκα απο 1 κολοκυθακι (ποσοτητα περιπου 1 φλ. του τσαγιου).
Σε ενα τηγανι βαλτε το βουτυρο και 3 κουταλιες απο το λαδι και μαρανετε το κρεμμυδι. Προσθεστε τη μαραθοριζα και την την σαρκα απο τα κολκυθακια και σωταρετε. Προσθεστε τελος το ρυζι, και σωταρετε μεχρι να αρχισει να θαμπωνει. Κατεβαστε το τηγανι απο την φωτια και αφηστε να κρυωσει.
Οταν κρυωσει, προσθεστε τον κιμα, τον ανηθο, την μαντζουρανα, τα μπαχαρικα, το αλατι (βαλτε λιγο παραπανω γιατι θα τραβηξουν και τα κολοκυθακια) και αναμειξτε.
Γεμιστε τα κολοκυθακια και σκεπαστε το καθενα με το καπακι του. Τοποθετηστε τα μεσα σε μια κατσαρολα. Για να τα σταθεροποιησετε. μπορειτε αναμεσα τους να βαλετε πατατες. Προσθεστε 3 φλυτζανια ζεστο ζωμο κρεατος, το υπολοιπο λαδι, σκεπαστε την κατσαρολα και αφηστε το φαγητο να βρασει, σε μετρια φωτια, για 45 λεπτα, περιπου. Αν χρειαστει, συμπληρωστε ζωμο κατα την διαρκεια του μαγειρεματος. Αν χρησιμοποιησετε χυτρα ταχυτητας, βαλτε 1 φλυτζανι ζωμο και μαγειρεψτε για 20-25 λεπτα.
Για να προσθεσω λιγη γευση στο φαγητο, μιας και τα κολοκυθια, δεν εχουν καποια ιδιαιτερη γευση απο μονα τους, χρησιμοποιησα λιγα αμεπλοφυλλα, που ειναι και της εποχης. Ετσι, εστρωσα τον πατο της κατσαρολας με μερικα βλασταρια απο το κλημα και μερικα αμπελοφυλλα. Καποιοι, συνηθιζουν μαζι με τα κολοκυθακια, να βραζουν και μερικα ντολμαδακια, γεμισμενα με κιμα.
* Ιούνιος 2018 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
ZUCCHINE RIPIENE
Un piatto classico estivo, semplice e saporito.
Dosi : per 6 pesone
Difficoltà : media
Ingredienti : 6 zucchine grosse (2 kg ca., 20-25 cm di lunghezza)
per il ripieno : 2 cipolle tritate,
1 cucchiaio di burro,
1 tazza di finocchio tritato,
3 cucchiai di olio di oliva,1 cucchiaio di burro,
12 cucchiai di riso tipo vialone nano (ho calcolato 2 cucchiai per zucchina),
600 gr di carne macinata mista (metà suina - metà bovina),
600 gr di carne macinata mista (metà suina - metà bovina),
1/2 tazza di aneto tritato,
1 cucchiaino di maggiorana tritata,
1/2 cucchiaino di fieno greco macinato (facoltativo),
Preparazione :
Lavate e mondate le zucchine. Ricavate la polpa con l'aiuto di un cucchiaino o con l'apposito attrezzo, cercando prima di tutto, di ricavare una sorta di coperchio per ciascuna. Per facilità potete tagliare la zucchine in due. Tritate finemente la popa di una zucchin (qiantità 1 tazza ca).
In una padella mettete il burro e 3 cucchiai d'olio e fate appassire la cipolla. Aggiungete il finocchio, la polpa di zuchina e saltate per alcuni minuti. Aggiungete il riso e saltate fino che il riso diventi opaco. Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire.
Aggiungete poi la carne macinata, l' aneto, la maggionrana (va bene anche essiccata) le spezie e salate (aggiungete un pochino più abbondante perchè ne assorbirano anche le zucchine).
Farcite ogni pezzo di zucchina e chiudetelo con il coperchio improvvisato. Sitematele nella pentola; potete fermarli con pezzi di patate. Aggiungete 3 tazze di brodo e l' olio restante. Lasciate cucere, a fuoco moderato, per 45 minuti ca. Durante la cottura potete aggiungere un po' di brodo cado, se necessario. Se utilizzate la pentola a pressione, mettete 1 tazza di brodo, e riducete il tempo di cottura a 20-25 minuti.
Lavate e mondate le zucchine. Ricavate la polpa con l'aiuto di un cucchiaino o con l'apposito attrezzo, cercando prima di tutto, di ricavare una sorta di coperchio per ciascuna. Per facilità potete tagliare la zucchine in due. Tritate finemente la popa di una zucchin (qiantità 1 tazza ca).
In una padella mettete il burro e 3 cucchiai d'olio e fate appassire la cipolla. Aggiungete il finocchio, la polpa di zuchina e saltate per alcuni minuti. Aggiungete il riso e saltate fino che il riso diventi opaco. Ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire.
Aggiungete poi la carne macinata, l' aneto, la maggionrana (va bene anche essiccata) le spezie e salate (aggiungete un pochino più abbondante perchè ne assorbirano anche le zucchine).
Farcite ogni pezzo di zucchina e chiudetelo con il coperchio improvvisato. Sitematele nella pentola; potete fermarli con pezzi di patate. Aggiungete 3 tazze di brodo e l' olio restante. Lasciate cucere, a fuoco moderato, per 45 minuti ca. Durante la cottura potete aggiungere un po' di brodo cado, se necessario. Se utilizzate la pentola a pressione, mettete 1 tazza di brodo, e riducete il tempo di cottura a 20-25 minuti.
Un consiglio : siccome le zucchine di per sè non hanno un sapore particolare, ho aggiunto alcune foglie di vite (che sono di stagione). Ho disposto le foglie di vite e alcuni rametti teneri sul fondo della pentola. Le massaie greche, spesso aggiungono anche involtini di foglie di vite ripieni di carne.
* Giugno 2018 : aggiornamento del post con nuove foto
* Giugno 2018 : aggiornamento del post con nuove foto
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.