2

ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΑ ΜΠΡΙΟΣΑΚΙΑ "ΝΤΑΝΟΥΜΠΙΟ" ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΡΕΜΑ ΤΖΑΝΤΟΥΙΑ ♦♦ DANUBIO DOLCE ALL'ARANCIA, FARCITO DI GIANDUJA


ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΑ ΜΠΡΙΟΣΑΚΙΑ "ΝΤΑΝΟΥΜΠΙΟ" ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΡΕΜΑ ΤΖΑΝΤΟΥΙΑ

Ακομη μια υπεροχη συνταγη, που μας ερχεται απο την Καμπανια, δηλαδη την επαρχια της Ναπολης. "Ντανούμπιο" σημαινει Δουναβης, αλλα κανεις δεν ξερει πως ακριβως δανεισε το ονομα του σ'αυτην την τουρτα απο μπριος. Στην Ναπολη το λενε και "τσιμπητο μπριος" γιατι πραγματικα τρωγεται τσιμπολογωντας το... Οπως ειπαμε, προκειται για μια γεμιστη ζυμη brioche, επι το ελληνικοτερον τσουρεκι, την οποια παρασκευαζουν τοσο γλυκεια, οσο και αλμυρη. Αποτελειται απο μικρες γεμιστες μπαλλες ζυμης, οι οποιες τοποθετουνται η μια διπλα στην αλλη ακτινωτα, συνηθως μεσα σε ενα στρογγυλο ταψακι, δινοντας του το σχημα του τριανταφυλλου. Οταν ψηθει το ντανουμπιο, οι μπαλλιτσες μπορουν ευκολα να διαχωριστουν και να φαγωθουν ξεχωριτσα η καθε μια. Παραδοσιακα, παρασκευαζεται στην αλμυρη του μορφη, κατα την περιοδο του Πασχα. Ειναι πολυ εντυπωσιακο για να το παρουσιασεις σε ενα γιορτινο τραπεζι, και οχι μονο. 
Εδω σας προτεινω την γλυκεια παραλλαγη, με αρωματα και γεμιση δικης μου εμπνευσεως με κρεμα τζαντουια. Ειναι πολυ ευκολο να το ετοιμασετε. Η ζυμη ειναι τοσο ευπλαστη, και το αποτελεσμα τοσο πετυχημενο, που ειναι απολαυση να φτιαχνεις αυτην την συνταγη ξανα και ξανα. Ιδανικο για πρωινο ή για κολατσο, το κακο ειναι οτι εξαφανιζεται πριν προλαβεις να το καμαρωσεις!!!

Υλικα :  500 gr αλευρι δυνατο,
                  300 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                  200 gr φυσικο προζυμι
               ή 40 gr μαγια μπυρας νωπη (ενα πακετακι),
                  350 ml γαλα,
                  100 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
                  100 gr ζαχαρη καστανη απο ζαχαροκαλαμο,
                  2 γεματες κ.σ. ανθομελο,
                  3 κροκους αυγων,
                  1 κοφτο κ.γ. αλατι,             
                  2 γεματες κ.σ. ξυσμα πορτοκαλιου.
για τη γεμιση : 700 gr nutella,
                             1 1/2 φλ. τριμμενο φουντουκι.
για την επαλειψη: 1 κροκο αυγου,
                                    3 κ.σ. γαλα.
για τη διακοσμηση : τριμμενο φουντουκι.
Παρασκευη : 
Χλιαρινετε το γαλα, βαλτε το σε ενα μπωλ, και διαλυστε μεσα την μαγια και το μελι. Αφηστε το να σταθει για 20 λεπτα περιπου, μεχρι να σχηματιστει ενας λεπτος αφρος στη επιφανεια. Ριξτε το αλευρι μεσα στο μπωλ του μιξερ. Καντε στη μεση μια λακκουβα και ριξτε μεσα ολα τα υλικα. Ζυμωστε με την βοηθεια του ειδικου εξαρτηματος, για 10 λεπτα. Η ζυμη πρεπει να ειναι αφρατη και να ξεκολλαει απο τα τοιχωματα του μπωλ. Σκεπαστε με ενα πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος και μακρυα απο ρευματα αερα, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο, για 3 ωρες περιπου. 
Σε ενα μπωλ αναμειξτε την nutella με το τριμμενο (οχι παρα πολυ ψιλο) φουντουκι. Παρτε ενα κομματακι απο τη ζυμη, βαρους περιπου 70γρ (χρησιμοποιηστε ζυγαρια, για να γινουν οι μπαλλιτσας ομοιομορφες). Αλευρωστε την επιφανεια εργασιας και με τη βοηθεια ενος μικρου πλαστη, ή και με τα χερια, ανοιξτε την σε ενα δισκο, διαμετρου περιπου 15εκ. Βαλτε στο κεντρο μια κουταλια απο τη γεμιση, και κλειστε τριγυρω καλα τις ακρες, σχηματιζοντας μια μπαλλιτσα. Βαλτε την μπαλλιτσα στο κεντρο ενος στρογγυλου ταψιου (διαμετρος 22-24εκ) κατα προτιμηση στρωμενου με αντικολλητικο χαρτι. Συνεχιστε με την υπολοιπη ζυμη; θα παρετε περιπου 20 μπαλλιτσες. Τοποθετειστε τις μπαλλιτσες ακτινωτα γυρω απο την κεντρικη, αφηνοντας αποσταση μεταξυ τους, γιατι κατα το ψησιμπο θα φουσκωσουν αρκετα. Σκεπαστε τις μπαλλιτσες με ενα πανι και αφηστε τες να φουσκωσουν σε χλιαρο μερος, για μια ωριτσα. Οι μπαλλιτσες θα φουσκωσουν και θα ενωθουν μεταξυ τους, γεμιζοντας το ταψακι. Χτυπηστε το αυγο με το γαλα και αλειψτε την επιφανεια του ντανούμπιο. Πασπαλιστε με το τριμμενο φουντουκι.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200°C για 10 λεπτα, κατεβαστε στους 180°C και ψηστε για ακομη 15 λεπτα, μεχρι να ροδισει ωραια η επιφανεια. 
Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει, πριν το απολαυσετε.


 

DANUBIO DOLCE ALL'ARANCIA, FARCITO DI GIANDUJA 

Il Danubio è una delizia vederlo e assaporarlo. E di origine campana e di etimologia incerta; a Napoli, è conosciuto come Danubiana o bioche al pizzico. Si tratta di un impasto da brioche, utilizzabile sia per impasti dolci che salati. Viene composto da tante piccole palline ripiene, posizionate l'una accanto all'altra dentro una teglia, solitamente rotonda, che prende l'aspetto di una rosa. Dopo la lievitazione e la cottura, le palline si uniscono, formando un'unica torta; le palline pero, si trasformano in panini, che sono facilmente staccabili e mangiabili singolarmente. Di solito, viene preparato nel periodo pasquale; viene servito nei giorni di festa, ma è ottimo per un buffet, anche in tutto l'arco dell'anno.
Qui vi propongo la versione dolce, con aromi e farcitura di mia ispirazione. E facile da preparare. Ottimo come prima colazione o merenda, il guaio è che non sopravvive a lungo...

Ingredienti :  500 gr di farina manitoba,
                               300 gr di farina 00,
                               200 gr di lievito madre
   in alternativa 40gr di lievito di birra fresco,
                               350 ml di latte,
                               100 gr di burro a temperatura ambiente,
                               100 gr di zucchero di canna demerara,
                               2 cucchiai colmi di miele,
                               3 tuorli d'uovo,
                               1 cucchiaino di sale fino,             
                               2 cucchiai colmi di scorza d'arance tritata,
per il ripieno : 700 gr di nutella,
                             1 1/2 tazza di nocciole tritate.
per la spenellatura : 1 turolo d'uovo,
                                        3 cucchiai di latte.
per cosparegere : nocciole tritate. 
Preparazione : 
Stemperate il lievito insieme al miele nel latte intiepidido. Lasciatelo riposare per 20minuti, fino che si formi una sciumetta sulla superficie. Versate la farina nella ciotola  della planetaria, formate la fontanella e versateci tutti gli ingredienti. Impastate bene per una decina di minuti. Coprite l'impasto con un panno e lasciatelo lievitare, in luogo tiepido e lontano da correnti d'aria, per ca 3 ore, fino a raddoppiare di volume. 
In una ciotola, amalgamate la nutella con le noccioline tritate, non troppo finemente. Prendete un pezzo dall' impasto, di ca 70 gr (usate una bilancia). Cospargete con un po'di farina la spianatoia, e con l'aiuto di un piccolo matterello,o anche con le mani, stendetelo in un disco di ca 15cm di diametro. Mettete un cucchiaio di farcitura, nel centro del disco, e chiudete i bordi cosi, da formare una pallina. Posizionate la pallina nel centro di un stampo, foderato di carta da forno antiaderente, con la parte liscia verso l'alto. Continuate allo stesso modo con il resto dell'impasto; si formeranno 20 palline. Potete anche farle piu piccoline, saranno piu carine! Sistemate le palline a raggio attorno a quella centrale; lasciate abbastanza spazio tra di loro, perchè durante la lievitazione si gonfieranno. Coprite lo stampo con un panno, e lasicatelo in luogo tiepido per un oretta. Nel frattempo, le palline saranno gonfiate e attaccate tra di loro. Sbattete il tuorlo con il latte e spenellate la superficie del Danubio. Cospargete di nocciole tritate. 
Infornate in forno preriscaldato a 200°C per 10 minuti, abbassate poi a 180°C e cuocete per ancora 15 minuti, finchè la superficie diventi bella dorata. 
Sfornate e lasciate raffreddare.

 

2 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ! ΘΑ ΤΗ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΝ ΤΑ 40 ΓΡ. ΜΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΞΗΡΗ Η ΝΩΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παντα φρεσκια μαγια μπυρας. Η συνταγη ειναι ευκολη και το αποτελεσμα θα εντυπωσιασει! Καλη επιτυχια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.