ΠΟΡΤΟΚΑΛΕΝΙΑ ΜΠΡΙΟΣΑΚΙΑ "ΝΤΑΝΟΥΜΠΙΟ" ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΡΕΜΑ ΤΖΑΝΤΟΥΙΑ
Ακομη
μια υπεροχη συνταγη, που μας ερχεται απο την Καμπανια, δηλαδη την
επαρχια της Ναπολι. "Ντανούμπιο" σημαινει Δουναβης, αλλα κανεις δεν
ξερει πως ακριβως δανεισε το ονομα του σ'αυτην την τουρτα απο μπριος.
Στη Ναπολι το λενε και "τσιμπητο μπριος" γιατι πραγματικα τρωγεται
τσιμπολογωντας το...
Οπως ειπαμε, προκειται για μια γεμιστη ζυμη brioche, επι το ελληνικοτερον τσουρεκι, την οποια παρασκευαζουν τοσο γλυκια, οσο και αλμυρη. Αποτελειται απο μικρες γεμιστες μπαλες ζυμης, οι οποιες τοποθετουνται η μια διπλα στην αλλη ακτινωτα, συνηθως μεσα σε ενα στρογγυλο ταψακι, δινοντας του το σχημα του τριανταφυλλου. Οταν ψηθει το ντανουμπιο, οι μπαλιτσες μπορουν ευκολα να διαχωριστουν και να φαγωθουν η καθε μια ξεχωριστα. Παραδοσιακα, παρασκευαζεται στην αλμυρη του μορφη, κατα την περιοδο του Πασχα. Ειναι πολυ εντυπωσιακο για να παρουσιαστει σε ενα γιορτινο τραπεζι ή σε μπουφε.
Οπως ειπαμε, προκειται για μια γεμιστη ζυμη brioche, επι το ελληνικοτερον τσουρεκι, την οποια παρασκευαζουν τοσο γλυκια, οσο και αλμυρη. Αποτελειται απο μικρες γεμιστες μπαλες ζυμης, οι οποιες τοποθετουνται η μια διπλα στην αλλη ακτινωτα, συνηθως μεσα σε ενα στρογγυλο ταψακι, δινοντας του το σχημα του τριανταφυλλου. Οταν ψηθει το ντανουμπιο, οι μπαλιτσες μπορουν ευκολα να διαχωριστουν και να φαγωθουν η καθε μια ξεχωριστα. Παραδοσιακα, παρασκευαζεται στην αλμυρη του μορφη, κατα την περιοδο του Πασχα. Ειναι πολυ εντυπωσιακο για να παρουσιαστει σε ενα γιορτινο τραπεζι ή σε μπουφε.
Εδω σας προτεινω την γλυκια παραλλαγη, με αρωματα και γεμιση δικης μου εμπνευσεως με κρεμα τζαντουια.
Ειναι πολυ ευκολο να το ετοιμασετε. Η ζυμη ειναι τοσο ευπλαστη, και
το αποτελεσμα τοσο πετυχημενο, που ειναι απολαυση να φτιαχνεις αυτην την
συνταγη ξανα και ξανα. Ιδανικο για πρωινο ή για κολατσο, το κακο ειναι
οτι εξαφανιζεται πριν προλαβεις να το καμαρωσεις!!!
Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολη
Υλικα : 500 gr αλευρι δυνατο,
300 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
200 gr φυσικο προζυμι
ή 40 gr μαγια μπυρας νωπη (ενα κυβο),
350 ml γαλα,
100 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
100 gr ζαχαρη καστανη απο ζαχαροκαλαμο,
2 γεματες κ.σ. ανθομελο,
3 κροκους αυγων,
1 κοφτο κ.γ. αλατι,
2 γεματες κ.σ. ξυσμα πορτοκαλιου.
για τη γεμιση : 700 gr nutella,
1 1/2 φλ. τριμμενο φουντουκι.
για την επαλειψη: 1 κροκο αυγου,
3 κ.σ. γαλα.
για τη διακοσμηση : τριμμενο φουντουκι. Προετοιμασια :
Χλιαρινετε το γαλα, βαλτε το σε ενα μπολ, και διαλυστε μεσα την μαγια και το μελι. Αφηστε το να σταθει για 20 λεπτα περιπου, μεχρι να σχηματιστει ενας λεπτος αφρος στη επιφανεια.
Ριξτε το αλευρι μεσα στο μπωλ του μιξερ. Καντε στη μεση μια λακκουβα και ριξτε μεσα ολα τα υλικα. Ζυμωστε με την βοηθεια του ειδικου εξαρτηματος, για 10 λεπτα. Η ζυμη πρεπει να ειναι αφρατη και να ξεκολλαει απο τα τοιχωματα του μπωλ. Σκεπαστε με ενα πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος και μακρυα απο ρευματα αερα, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο, για 3 ωρες περιπου.
Σε ενα μπωλ αναμειξτε την nutella με το τριμμενο (οχι παρα πολυ ψιλο) φουντουκι.
Παρτε ενα κομματακι απο τη ζυμη, βαρους περιπου 70γρ (χρησιμοποιηστε ζυγαρια, για να γινουν οι μπαλιτσας ομοιομορφες). Αλευρωστε την επιφανεια εργασιας και με τη βοηθεια ενος μικρου πλαστη, ή και με τα χερια, ανοιξτε την σε ενα δισκο, διαμετρου περιπου 15 εκ. Βαλτε στο κεντρο μια κουταλια απο τη γεμιση, και κλειστε τριγυρω καλα τις ακρες, σχηματιζοντας μια μπαλιτσα.
Τοποθετηστε την μπαλιτσα στο κεντρο ενος στρογγυλου ταψιου (διαμετρος 22-24εκ) κατα προτιμηση στρωμενου με αντικολλητικο χαρτι. Συνεχιστε με την υπολοιπη ζυμη; θα βγουν περιπου 20 μπαλιτσες. Τοποθετειστε τες ακτινωτα γυρω απο την κεντρικη, αφηνοντας αποσταση μεταξυ τους, γιατι κατα το ψησιμπο θα φουσκωσουν αρκετα. Σκεπαστε το ταψι με ενα πανι και αφηστε την ζυμη να φουσκωσει σε χλιαρο μερος, για μια ωριτσα (για το προζυμι θα χρειαστουν 2-3 ωρες). Οι μπαλιτσες θα φουσκωσουν και θα ενωθουν μεταξυ τους, γεμιζοντας το ταψακι.
Χτυπηστε το αυγο με το γαλα και αλειψτε την επιφανεια του ντανούμπιο. Πασπαλιστε με το τριμμενο φουντουκι.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 200°C για 10 λεπτα, κατεβαστε στους 180°C και ψηστε για ακομη 15 λεπτα, μεχρι να ροδισει ωραια η επιφανεια.
Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει, πριν το απολαυσετε.
* Απρίλιος 2019 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφιές, συνταγή με φυσικό προζύμι
DANUBIO DOLCE ALL'ARANCIA, FARCITO DI GIANDUJA
Il danubio è una delizia vederlo e assaporarlo. E di origine campana e di
etimologia incerta; a Napoli, è conosciuto come danubiana o bioche al
pizzico. Si tratta di un impasto brioche semidolce, utilizzabile con farciture sia dolci che salate. Anche se dà l' impessione di una torta a forma di roa, il danubio, viene composto da tante piccole palline d' impasto
ripiene, posizionate l'una accanto all'altra dentro una teglia,
solitamente rotonda. Dopo la
lievitazione e la cottura, le palline si uniscono, formando un'unica
torta, ma sono facilmente
staccabili e mangiabili singolarmente.
Di solito, il danubio viene preparato nel periodo pasquale, siccome è ottimo per le scampagnate della pasquetta. Ma certo è ottimo anche per altre occasioni, come per esempio per un buffet.
Di solito, il danubio viene preparato nel periodo pasquale, siccome è ottimo per le scampagnate della pasquetta. Ma certo è ottimo anche per altre occasioni, come per esempio per un buffet.
Qui
vi propongo la versione dolce, con aromi e farcitura di mia
ispirazione. E facile da preparare. Buonissimo per la prima colazione o
come merenda, il guaio è che l' uno tira l' altro e di solito viene esaurito subito!
Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 500 gr di farina manitoba,
300 gr di farina 00,
200 gr di lievito madre
in alternativa 40gr di lievito di birra fresco,
350 ml di latte,
100 gr di burro a temperatura ambiente,
100 gr di zucchero di canna demerara,
2 cucchiai colmi di miele,
3 tuorli d'uovo,
1 cucchiaino di sale fino,
2 cucchiai colmi di scorza d'arance tritata,
per il ripieno : 700 gr di nutella,
1 1/2 tazza di nocciole tritate.
per la spenellatura : 1 turolo d'uovo,
3 cucchiai di latte.
per cosparegere : nocciole tritate.
Preparazione :
Stemperate il lievito insieme al miele nel latte intiepidido e lasciate riposare per 20 minuti, fino che si formi una sciumetta alla superficie.
Versate la farina nella ciotola della planetaria, formate la fontanella e versateci tutti gli ingredienti. Impastate bene per una decina di minuti. Coprite l'impasto con un panno e lasciate lievitare, in luogo tiepido e lontano da correnti d'aria, per ca 3 ore, fino a raddoppiare di volume (se utilizzate il lievito madre occorrono ca. 8 ore).
In una ciotola, amalgamate la nutella con le noccioline tritate, non troppo finemente. Prendete un pezzettino d' impasto, di ca 70 gr (per più precisione usate una bilancia). Infarinate leggermente la spianatoia, e con l'aiuto di un piccolo matterello, o anche con le mani, stendetelo in un disco di ca 15 cm di diametro. Mettete nel centro un cucchiaio di farcitura e chiudete i bordi cosi da formare una pallina. Posizionate la pallina nel centro di un stampo, foderato di carta da forno antiaderente, con la parte liscia verso l'alto. Continuate allo stesso modo con il resto dell'impasto; si formeranno 20 palline. Potete anche farle piu piccoline, saranno più carine! Sistemate le palline a raggio attorno a quella centrale; non metterle attaccate, ma lasciate un po' spazio tra di loro, perchè durante la lievitazione si gonfieranno. Coprite lo stampo con un panno, e lasicate lievitare in luogo tiepido per un' oretta.
Sbattete il tuorlo con il latte e spenellate la superficie del danubio. Cospargete con le nocciole tritate.
Infornate in forno preriscaldato a 200°C per 10 minuti, abbassate poi la temperatura a 180°C e cuocete per ancora 15 minuti, finchè la superficie diventi bella dorata.
Sfornate e lasciate raffreddare.
* Aprile 2019 : aggiornamento del post con nuove foto, versione al lievito madre
Stemperate il lievito insieme al miele nel latte intiepidido e lasciate riposare per 20 minuti, fino che si formi una sciumetta alla superficie.
Versate la farina nella ciotola della planetaria, formate la fontanella e versateci tutti gli ingredienti. Impastate bene per una decina di minuti. Coprite l'impasto con un panno e lasciate lievitare, in luogo tiepido e lontano da correnti d'aria, per ca 3 ore, fino a raddoppiare di volume (se utilizzate il lievito madre occorrono ca. 8 ore).
In una ciotola, amalgamate la nutella con le noccioline tritate, non troppo finemente. Prendete un pezzettino d' impasto, di ca 70 gr (per più precisione usate una bilancia). Infarinate leggermente la spianatoia, e con l'aiuto di un piccolo matterello, o anche con le mani, stendetelo in un disco di ca 15 cm di diametro. Mettete nel centro un cucchiaio di farcitura e chiudete i bordi cosi da formare una pallina. Posizionate la pallina nel centro di un stampo, foderato di carta da forno antiaderente, con la parte liscia verso l'alto. Continuate allo stesso modo con il resto dell'impasto; si formeranno 20 palline. Potete anche farle piu piccoline, saranno più carine! Sistemate le palline a raggio attorno a quella centrale; non metterle attaccate, ma lasciate un po' spazio tra di loro, perchè durante la lievitazione si gonfieranno. Coprite lo stampo con un panno, e lasicate lievitare in luogo tiepido per un' oretta.
Sbattete il tuorlo con il latte e spenellate la superficie del danubio. Cospargete con le nocciole tritate.
Infornate in forno preriscaldato a 200°C per 10 minuti, abbassate poi la temperatura a 180°C e cuocete per ancora 15 minuti, finchè la superficie diventi bella dorata.
Sfornate e lasciate raffreddare.
* Aprile 2019 : aggiornamento del post con nuove foto, versione al lievito madre
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ! ΘΑ ΤΗ ΦΤΙΑΞΩ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΑΝ ΤΑ 40 ΓΡ. ΜΑΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΞΗΡΗ Η ΝΩΠΗ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαντα φρεσκια μαγια μπυρας. Η συνταγη ειναι ευκολη και το αποτελεσμα θα εντυπωσιασει! Καλη επιτυχια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι αν δεν εχουμε νωπη και εχουμε μονο ξερη; Να μην το επιχειρησουμε; Και σε τι ποσοτητα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι φυσικα, τα 40 γρ. νωπη μαγια μπορεις να τα αντικαταστησεις με 12 γρ. ξηρη!
Διαγραφή