4

ΛΙΚΕΡ ΑΜΑΡΕΤΟ ΑΠΟ ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ ♦♦ LIQUORE AMARETTO DI NESPOLE

 
ΛΙΚΕΡ ΑΜΑΡΕΤΟ ΑΠΟ ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ

Το λικερ αμαρετο παρασκευαζεται απο κουκουτσια φρουτων. Το χαρακτηριστικο αρωμα προερχεται απο τις κυανοσιδες που βρισκονται μεσα στην ψιχα των κουκουτσιων. Βεβαια δεν ειναι επικινδυνο γιατι οι δοσεις που περιεχει ειναι μικρες. Συμφωνα με την κριση μου, το καλυτερο αμαρεττο γινεται απο τα κουκουτσια του βερυκοκκου (η συνταγη εδω). 
Επειδη ομως εχουμε δυο τεραστια δεντρα μουσουλιας στην αυλη, τα οποια τα διατηρουμε μαλλον για διακοσμητικους λογους, αφου τα μουσμουλα δεν ειναι πια και το φρουτο που θα πεις αμαν να το φας, ειπα να δοκιμασω να παρασκευασω αμαρετο με τα κουκουτσια απο τα μουσμουλα. Το αποτελεσμα ηταν ικανοποιητικοτατο. Για να μην σας λεω ψεμματα, το λικερ που βλεπετε στη φωτογραφια, ειναι απο την περισυνη παραγωγη, αφου θελει 4 μηνες για να ειναι ετοιμο για καταναλωση... 

Υλικα: 50-60 κουκουτσια απο μουσμουλα,
                 1 Lt βοτκα 40°,
για το σιροπι : 1 Lt μεταλλικο νερο,
                             750 gr ζαχαρη κρυσταλλικη.
Παρασκευη :
Παιρνετε τα κουκουτσια απο τα τις βαζετε σε ενα βαζο με λαστιχο στο καπακι, που κλεινει ερμητικα. Ριχνετε απο πανω τη βοτκα, κλεινετε το βαζο και το βαζετε σε μερος δροσερο και σκοτεινο. Το αφηνετε να σταθει για 3 μηνες, χωρις να ξεχνατε να το ανακινειτε καθε μερικες μερες. 
Οταν περασει ο απαιτουμενος χρονος, το περνατε απο ενα σουρωτηρι και επειτα φιλτραρετε με φιλτρα του καφε, για να παρετε ενα ωραιο διαυγες υγρο. 
Ετοιμαζετε το σιροπι : σε ενα κατσαρολακι, βαζετε το νερο με τη ζαχαρη, και το βαζετε στη φωτια. Οταν παει να βρασει, κατεβαζετε τη φωτια, και ανακατευετε μεχρι να λιωσει ολη η ζαχαρη. Κατεβαζετε το κατσαρολακι απο τη φωτια, και αφηνετε το σιροπι να κρυωσει εντελως. 
Ριχνετε το κρυο σιροπι στην αρωματισμενη βοτκα, ξαναβαζετε το υγρο στο βαζο, κλεινετε το καπακι, και το ξαναβαζετε σε δροσερο και σκοτεινο μερος. 
Το αφηνετε να ωριμασει για ενα μηνα, πριν το απολαυσετε. 

 
LIQUORE AMARETTO DI NESPOLE

Ingredienti : 50-60 semi di nespole.
                              1 Lt di vodka a 40°,
per lo sciroppo : 1 Lt di acqua minerale naturale non gassata,
                                 750 gr di zucchero semolato.
Preparazione :
Prelevate i noccioli dalle nespole. Ci occorono 50-60 noccioli, dipende dalla loro grandezza. Metteteli in un vaso a chiusura ermetica e versate dentro la vodka. Chiudete il vaso e ponetelo in un luogo fresco e buio. Lasciateli in macerazione per 3 mesi, agitando ogni tanto il vaso. 
Trascorso il tempo necessario, filtrate la vodka, prima con un colino  e poi con filtri di caffè per ottenere un liquido trasparente. 
Preparate lo sciroppo : in una pentola, mettete l'acqua con lo zucchero, mettetelo sul fuoco e quando raggiunge il punto di ebollizione, abbassate il fuoco e mescolate fino che si sciolga tutto lo zucchero. Ritirate dal fuoco, e lasciate lo sciroppo raffredare completamente. 
Quando sarà raffreddato completamente, versatelo alla vodka, e mettetelo nello stesso vaso a chiusura ermetica. Ponete il vaso nello stesso luogo fresco e buio, e lasciatelo stagionare per un mese, prima di gustarlo.

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συγνωμη, δεν ξερω τι εγινε με το σχολιο, αλλα θα απαντησω ετσι κι αλλιως...
      εκτος απο ελαχιστες εξειρεσεις, τα λικερ τα φτιαχνω στην σκια και οχι στον ηλιο .. τις περισσοτερες φορες το φως και η ζεστη οξειδωνει τα συστατικα τους και αλλοιωνει το χρωμα αλλα και το αρωμα τους
      ... οποτε οχι μονο δεν το βαζουμε στον ηλιο, αλλα το φυλαμε σε σκοτεινο και δροσερο μερος...

      Διαγραφή
  2. μηπως του πεφτει πολυ αυτο το νερο?? ειμαι ετοιμη να προσθεσω το σιροπι αλλα μου φαινεται πολυ!!
    ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι, βγαινει με αλκοολικο βαθμο περιπου 23%. Μπορεις βεβαια να βαλεις και λιγοτερο σιροπι και να το κανεις πιο δυνατο. Αν θες προσθεσε το σταδιακα και δοκιμασε το.

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.