12

ΛΙΚΕΡ ΑΜΑΡΕΤΟ ΑΠΟ ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ // LIQUORE AMARETTO DI NESPOLE

 
ΛΙΚΕΡ ΑΜΑΡΕΤΟ ΑΠΟ ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ

Το λικερ αμαρετο παρασκευαζεται απο κουκουτσια φρουτων. Το χαρακτηριστικο αρωμα προερχεται απο τις κυανοσιδες που βρισκονται μεσα στην ψιχα των κουκουτσιων. Βεβαια δεν ειναι επικινδυνο γιατι οι δοσεις που περιεχει ειναι μικρες. Συμφωνα με την κριση μου, το καλυτερο αμαρεττο γινεται απο τα κουκουτσια του βερυκοκου (η συνταγη εδω). 
Επειδη ομως εχουμε δυο τεραστια δεντρα μουσουλιας στην αυλη μας, τα οποια τα διατηρουμε μαλλον για διακοσμητικους λογους, αφου τα μουσμουλα δεν ειναι πια και το πιο λαχταριστο φρουτο, σκεφτηκα να δοκιμασω να παρασκευασω αμαρετο με τα κουκουτσια απο τα μουσμουλα. Το αποτελεσμα ηταν ικανοποιητικοτατο; προεκυψε ενα αμαρετο αρωματικο, το οποιο πολλοι δεν θα μπορεσουν να καταλαβουν οτι προερχεται απο τα μουσμουλα. 

Υλικα: 50-60 κουκουτσια απο μουσμουλα,
                1 Lt βοτκα 40°,
για το σιροπι : 1 Lt μεταλλικο νερο,
                             750 gr ζαχαρη κρυσταλλικη.
Παρασκευη :
Βαλτε τα κουκουτσια απο τα μουσμουλα μεσα σε ενα βαζο που να κλεινει ερμητικα, δηλαδη με λαστιχο στο καπακι. Ριξτε μεσα και την βοτκα, κλειστε το βαζο και το βαλτε το σε μερος δροσερο και σκοτεινο. Αφηστε το να σταθει 3 μηνες, χωρις να ξεχνατε να το ανακινειτε καθε μερικες μερες.
Οταν περασει ο απαιτουμενος χρονος, σουρωστε πρωτα το περιεχομενο και επειτα φιλτραρετε το με φιλτρα του καφε, ωστε να παρετε ενα ωραιο διαυγες υγρο.
Ετοιμαστε το σιροπι : σε ενα κατσαρολακι, βαλτε το νερο με τη ζαχαρη, και βαλτε το να βρασει 3-4 λεπτα, μεχρι να λιωσει ολη η ζαχαρη. Κατεβαστε το κατσαρολακι απο τη φωτια, και αφηστε το σιροπι να κρυωσει εντελως.
Ριξτε το κρυο σιροπι στην αρωματισμενη βοτκα, ξαναβαλτε το υγρο στο βαζο, κλειστε το καπακι, ανακινηστε το καλα και ξανατοποθετηστε το σε μερος δροσερο και σκοτεινο.
Αφηστε το λικερ να ωριμασει για ενα μηνα, πριν το απολαυσετε.

* Μαϊος 2017 : ενημερωση της αναρτησης με νεες φωτογραφιες.

 
LIQUORE AMARETTO DI NESPOLE

Altrettanto buono all' amaretto preparato con le nocciole di albicocche (vedi ricetta qui).

Ingredienti : 50-60 semi di nespole.
                             1 Lt di vodka a 40°.
per lo sciroppo : 1 Lt di acqua minerale naturale non gassata,
                                  750 gr di zucchero semolato.
Preparazione :
Prelevate i noccioli dalle nespole. Ci occorono 50-60 noccioli, dipende dalla loro grandezza. Metteteli in un vaso a chiusura ermetica e versate dentro la vodka. Tappate il vaso e posizionatelo in un luogo fresco e buio. Lasciate in macerazione per 3 mesi, agitando ogni tanto il vaso.
Trascorso il tempo necessario, filtrate la vodka, prima con un colino e poi con filtri di caffè per ottenere un liquido trasparente.
Preparate lo sciroppo : in un pentolino, mettete l'acqua con lo zucchero, mettetelo sul fuoco e quando raggiunge il punto di ebollizione, abbassate il fuoco e mescolate fino che si sciolga tutto lo zucchero (3-4 minuti). Ritirate dal fuoco, e lasciate lo sciroppo raffreddare completamente.
Quando sarà ben freddo, versatelo alla vodka, travasate nello stesso vaso a chiusura ermetica e agitate bene. Posizionate il vaso nello stesso luogo fresco e buio, e lasciatelo stagionare per un mese, prima di assagiarlo.

*maggio 2017 : aggiornamento del post con nuove foto

 

12 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συγνωμη, δεν ξερω τι εγινε με το σχολιο, αλλα θα απαντησω ετσι κι αλλιως...
      εκτος απο ελαχιστες εξειρεσεις, τα λικερ τα φτιαχνω στην σκια και οχι στον ηλιο .. τις περισσοτερες φορες το φως και η ζεστη οξειδωνει τα συστατικα τους και αλλοιωνει το χρωμα αλλα και το αρωμα τους
      ... οποτε οχι μονο δεν το βαζουμε στον ηλιο, αλλα το φυλαμε σε σκοτεινο και δροσερο μερος...

      Διαγραφή
  2. μηπως του πεφτει πολυ αυτο το νερο?? ειμαι ετοιμη να προσθεσω το σιροπι αλλα μου φαινεται πολυ!!
    ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οχι, βγαινει με αλκοολικο βαθμο περιπου 23%. Μπορεις βεβαια να βαλεις και λιγοτερο σιροπι και να το κανεις πιο δυνατο. Αν θες προσθεσε το σταδιακα και δοκιμασε το.

      Διαγραφή
  3. Μπορουμε να βαλουμε κουκουτσια απο βερικοκο instead? Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοειται, το κλασσικό αμαρέτο γίνεται με τα κουκούτσια από τα βερύκοκα, στην εισαγωγή υπάρχει και το link της αντίστοιχης ανάρτησης του laboratorio.

      Διαγραφή
  4. Μετα την ολοκληρωση της παρασκευης το διατηρουμε στο ψυγειο ή εκτος ψυγείου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ειναι τελειο!! Το κανω καθε χρονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ειναι τελειο!! Το κανω καθε χρονο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σας. Όταν βάλω το σιρόπι, το νερό, και το σουρρωμενο υγρό από τα κουκούτσια και την ρακί, πρέπει να μηνει ένα μήνα στο ψυγείο? Ρωτάω γιατί έχω φτιάξει αρκετό και δεν ξέρω αν θα χωράνε στο ψυγείο μου, όλα τα μπουκάλια για ένα μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα!
      Οχι, δεν χρειαζεται ψυγειο το λικερ, το αλκοολ και το σιροπι δρουν ηδη ως συντηρητικα!
      Μαλλον σε μπερδεψε η "φυλαξη σε δροσερο μερος" εννοω να μην αφησετε το λικερ πχ. σε ενα ντουλαπι στο μπαλκονι που το χτυπαει ο ηλιος ή κοντα σε πηγες θερμοτητας ...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.