ΑΦΡΑΤΑ ΨΩΜΑΚΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΜΕ ΜΑΧΑΛΕΠΙ ΚΑΙ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ
Υπεροχα, αφρατα ψωμακια με γαλα, φτιαγμενα με προζυμι. Η γευση τους ειναι υπογλυκη και τα μαχαλεπι τους δινει ξεχωριστο αρωμα. Ενα κολατσο για ολες τις ωρες, αφου δεν λιγωνει. Μπορειτε βεβαια να τα γεμισετε και με nutella ή μαρμελαδα ή να φτιαξετε μικρα σαντουιτσακια για εναν μπουφε ... Το προζυμι τα διατηρει μαλακα για αρκετες μερες.
Δοση : περιπου 25 ψωμακια
Υλικα: 400 gr αλευρι δυνατο
100 gr αλευρι αδυνατο ή για ολες τις χρησεις,
Υλικα: 400 gr αλευρι δυνατο
100 gr αλευρι αδυνατο ή για ολες τις χρησεις,
100 gr φυσικο προζυμι (εναλλακτικα 25 gr μαγια μπυρας νωπη),
300 ml γαλα,
50 gr βουτυρο,
40 gr καστανη ζαχαρη απο ζαχαροκαλαμο,
2 κουταλιες μελι ανθεων,
1 κουταλακι του γλυκου τριμμενο μαχλεπι,
1 φακελλακι κροκο Κοζανης σε σκονη (0,25gr),
1 γεματο κουταλακι αλατι.
για τη επαλειψη : 1 κροκο αυγου,
2 κουταλιες της σουπας γαλα.
Παρασκευη :
Διαλυστε τον κροκο Κοζανης (σαφραν) σε λιγο γαλα.
Διαλυστε το προζυμι (ή την μαγια μπυρας) στο γαλα, αφου το χλιαρινετε. Προσθεστε και το μελι και βαλτε το σε χλιαρο μερος για μιση ωρα.
Στην επιφανεια εργασιας ή στο μπωλ του μιξερ, βαλτε το αλευρι και καντε στη μεση μια λακκουβα. Ριξτε μεσα το βουτυρο, λιωμενο, το αλατι, τη ζαχαρη, τα μπαχαρικα και τελος το γαλα με τη μαγια. Ζυμωστε πολυ καλα για τουλαχιστον 10 λεπτα. Σκεπαστε τη ζυμη με ενα πανι και αφηστε την να ξεκουραστει σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο - για 3 ωρες περιπου.
Οταν ειναι ετοιμη, κοψτε μικρα κομματακια απο τη ζυμη, βαρους περιπου 40 gr το καθενα (ζυγιστε τα για ειναι ομοιομορφα!). Μην τα πλασετε σε μπαλλιτσες, αλλα ακολουθηστε την παρακατω διαδικασια, ωστε να γινουν στρογγυλα και ομοιομορφα : πλατυνετε το καθε κομματακι ζυμης στην παλαμη σας και σχηματιστε εναν δισκο; πιαστε τις ακρες του, πιεστε τες και συγκεντρωστε τες στην κατω πλευρα, σχηματιζοντας μια μπαλλιτσα.
Βαλτε την μπαλλιτσα, σε μια λαμαρινα, στρωμενη με αντικολλητικο χαρτι φουρνου, με το λειο μερος προς τα πανω. Θα σχηματιστουν περιπου 25 ψωμακια. Αφου τα ετοιμασετε, σκεπαστε τα με ενα πανι και αφηστε τα να φουσκωσουν σε χλιαρο μερος, για μια ωριτσα.
Χτυπηστε τον κροκο του αυγου με το γαλα και αλειψτε την επιφανεια απο τα ψωμακια.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 220°C για 20 λεπτα, μεχρι να ροδισουν ωραια στην επιφανεια.
Διαλυστε τον κροκο Κοζανης (σαφραν) σε λιγο γαλα.
Διαλυστε το προζυμι (ή την μαγια μπυρας) στο γαλα, αφου το χλιαρινετε. Προσθεστε και το μελι και βαλτε το σε χλιαρο μερος για μιση ωρα.
Στην επιφανεια εργασιας ή στο μπωλ του μιξερ, βαλτε το αλευρι και καντε στη μεση μια λακκουβα. Ριξτε μεσα το βουτυρο, λιωμενο, το αλατι, τη ζαχαρη, τα μπαχαρικα και τελος το γαλα με τη μαγια. Ζυμωστε πολυ καλα για τουλαχιστον 10 λεπτα. Σκεπαστε τη ζυμη με ενα πανι και αφηστε την να ξεκουραστει σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο - για 3 ωρες περιπου.
Οταν ειναι ετοιμη, κοψτε μικρα κομματακια απο τη ζυμη, βαρους περιπου 40 gr το καθενα (ζυγιστε τα για ειναι ομοιομορφα!). Μην τα πλασετε σε μπαλλιτσες, αλλα ακολουθηστε την παρακατω διαδικασια, ωστε να γινουν στρογγυλα και ομοιομορφα : πλατυνετε το καθε κομματακι ζυμης στην παλαμη σας και σχηματιστε εναν δισκο; πιαστε τις ακρες του, πιεστε τες και συγκεντρωστε τες στην κατω πλευρα, σχηματιζοντας μια μπαλλιτσα.
Βαλτε την μπαλλιτσα, σε μια λαμαρινα, στρωμενη με αντικολλητικο χαρτι φουρνου, με το λειο μερος προς τα πανω. Θα σχηματιστουν περιπου 25 ψωμακια. Αφου τα ετοιμασετε, σκεπαστε τα με ενα πανι και αφηστε τα να φουσκωσουν σε χλιαρο μερος, για μια ωριτσα.
Χτυπηστε τον κροκο του αυγου με το γαλα και αλειψτε την επιφανεια απο τα ψωμακια.
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 220°C για 20 λεπτα, μεχρι να ροδισουν ωραια στην επιφανεια.
PANINI AL LATTE, AROMATIZZATI CON MAHLEB E ZAFFERANO
Deliziosi panini al latte, preparati con lievito madre, con sapore e odore che vengono dai paesi orientali... Ottima merendina, diventano più golosi, farciti di nutella o confettura di frutta.
Dosi : 25 panini ca.
Ingredienti : 400 gr di farina manitoba,
100 gr di farina 0,
100 gr di lievito madre (in alternativa 25 gr di levito di birra),
300 ml di latte,
50 gr di burro,
40 gr di zucchero di canna grezzo,
2 cucchiai di miele di fiori,
1 cucchiaino di mahlab macinato,
1 bustina di zafferano greco da Kozàni, in polvere (0,25gr),
1 cucchiaino colmo di sale fino,
per spennellare : 1 tuorlo,
2 cucchiai di latte.
Preparazione :
In una ciotolina stemperate lo zafferano in un po' di latte.
Sciogliete il lievito madre (o quello di birra), nel latte intiepidito. Aggiungete il miele e lasciate stare per mezz'oretta, in luogo tiepido.
Versate la farina sulla spianatoia (o nella ciotola della planetaria), formate un buco nel centro e versate dentro il buro fuso, lo zucchero, le spezie, e infine il latte con il lievito. Impastate bene per almeno 10 minuti, fino ad ottenere un impasto liscio ed elastico. Copritelo con un panno e lasciatelo raddoppiare di volume, per ca 3 ore.
Quando sarà pronto, riceverete dall'impasto dei pezzettini di ca 40 gr ciascuno ( pesateli per farli tutti uguali!). Per formare dei panini belli uniformi, formate un disco tra i palmi delle mani, e poi tirate i suoi bordi verso il basso e premeteli per saldarli. Sistemateli su una leccarda, foderata con carta da forno antiaderente, con la parte liscia e gonfia, verso l'alto. Si formeranno ca 20 panini. Copriteli con un panno e lasciateli in luogo tiepido per un ora.
Sbattete il tuorlo d'uovo con il latte e spalmate i panini.
Infornate in forno già caldo a 220°C per ca 20 minuti, fino a dorare sulla superficie.
Sfornate e lasciate raffreddare su una gratella.
In una ciotolina stemperate lo zafferano in un po' di latte.
Sciogliete il lievito madre (o quello di birra), nel latte intiepidito. Aggiungete il miele e lasciate stare per mezz'oretta, in luogo tiepido.
Versate la farina sulla spianatoia (o nella ciotola della planetaria), formate un buco nel centro e versate dentro il buro fuso, lo zucchero, le spezie, e infine il latte con il lievito. Impastate bene per almeno 10 minuti, fino ad ottenere un impasto liscio ed elastico. Copritelo con un panno e lasciatelo raddoppiare di volume, per ca 3 ore.
Quando sarà pronto, riceverete dall'impasto dei pezzettini di ca 40 gr ciascuno ( pesateli per farli tutti uguali!). Per formare dei panini belli uniformi, formate un disco tra i palmi delle mani, e poi tirate i suoi bordi verso il basso e premeteli per saldarli. Sistemateli su una leccarda, foderata con carta da forno antiaderente, con la parte liscia e gonfia, verso l'alto. Si formeranno ca 20 panini. Copriteli con un panno e lasciateli in luogo tiepido per un ora.
Sbattete il tuorlo d'uovo con il latte e spalmate i panini.
Infornate in forno già caldo a 220°C per ca 20 minuti, fino a dorare sulla superficie.
Sfornate e lasciate raffreddare su una gratella.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!
Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.
Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.
All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.