0

ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΠΥΡΑΣ, ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ // PANINI ALLA BIRRA, CON LIEVITO MADRE


ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΠΥΡΑΣ, ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Υπεροχα, μυρωδατα ψωμακια με προζυμι! Η πρωτη φορα που χρησιμοποιησα το δικο μου προζυμι, στεφτηκε με απολυτη επιτυχια!

Υλικα: 500 gr αλευρι κιτρινο, δυνατο,
              1 κουτακι μπυρα ξανθη (330ml)
              100 gr φυσικο προζυμι
              (εναλλακτικα 20 gr μαγια μπυρας),
              2 κουταλακια του γλυκου, κοφτα, αλατι,
              2 κουταλια σουπας ελαιολαδο.
Παρασκευη :  
Σε ενα μπωλ, ριξτε την μπυρα (σε θερμοκρασια δωματιου) και διαλυστε μεσα το προζυμι. Αφηστε το να σταθει για ενα τεταρτακι. 
Ριξτε το αλευρι στην επιφανεια εργασιας (ή στον καδο του μιξερ), σχηματιστε μια λακκουβα στο κεντρο και ριξτε μεσα το αλατι, το λαδι και το μιγμα προζυμι - μπυρα. Πλαστε καλα την ζυμη για τουλαχιστον 10 λεπτα. Η ζυμη γινεται κολλωδης. Αφηστε την να ξεκουραστει, σκεπασμενη με ενα πανι, σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (για 3 ωρες περιπου με το προζυμι). 
Αλευρωστε την επιφανεια εργασιας, ριξτε επανω τη ζυμη και χωριστε την σε 6 μερη. Πλαστε 6 ψωμακια, αλευρωστε τα και τοποθετηστε τα επανω σε μια λαμαρινα, στη οποια εχετε στρωσει αντικολλητικο χαρτι φουρνου. Χαραξτε την επιφανεια τους σταυρωτα 3 φορες, σκεπαστε τα με ενα πανι, και αφηστε τα να φουσκωσουν, σε χλιαρο μερος, για μια ωριτσα. 
Βαλτε τα σε προθερμασμενο φουρνο, στους 250°C για 10 λεπτα, κατεβαστε την θερμοκρασια στους 180°C και ψηστε τα για ακομη 10 λεπτα. Σβυστε τον φουρνο, μισανοιξτε την πορτα και αφηστε τα ακομη 5 λεπτα μεσα, πριν τα βγαλετε. 
Ακουμπηστε τα σε μια σχαρα και αφηστε τα να κρυωσουν.


PANINI ALLA BIRRA, CON LIEVITO MADRE

Ecco il primo lievitato che ho preparato con il mio lievito madre! 

Ingredienti : 500 gr di farina forte gialla,
                            1 lattina di birra (330ml)
                            100 gr di lievito madre 
                            (oppure 20 gr di lievito di birra),
                            2 cucchiaini di sale,
                            2 cucchiai di olio di oliva.
Preparazione :  
In una ciotola versate la birra (a temperatura ambiente) e sciogliete dentro il lievito madre. Lasciate riposare per un quarto d'ora. 
Mettete la farina sulla spianatoia ( o nell'impastatrice), fate la fontanella, versate dentro il sale, l'olio ed il composto lievito-birra. Impastate bene per almeno 10 mintui. L'impasto viene un po'appiccicoso. Lasciate riposare, coperto di un panno, in luogo tiepido, fino a raddoppiare di volume (ca 3 ore). 
Infarinate la spianatoia, versate l'impasto, dividetelo a 6, e formate, appunto, 6 panini. Infarinateli e disponeteli su una leccarda, coperta di carta da forno antiaderente, e con un coltello incidete la loro superficie per tutta la sua lunghezza, per 3 volte, incrociate. Copriteli con un panno e lasciateli lievitare in luogo tiepido, per un oretta. 
Infornate a 250°C per 10 minuti, abbasate la temperatura a 180°C e lasciate cuocere per ancora 10 minuti. Spegnete il forno, aprite un po' lo sportello, e lasciateli stare dentro per ancora 5 mintui prima di sfornarli. 
Disponeteli su una gratella e lasciateli raffreddare.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.