0

ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ♦♦ SFARINATO DI LIEVITO MADRE


ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ

Η μεταφραση απο τα ιταλικα δεν ειναι ακριβης, αλλα δεν καταφερα να βρω αλλον τροπο για να το περιγραψω, εξ'αλλου, δεν εχω και κλασσικη παιδεια! Στην πραγματικοτητα προσθετουμε αλευρι στο προζυμι και τελικα παιρνουμε ενα ξηρο προϊον, κατι σαν ψιλο τραχανα. Ειναι ενας τροπος για να διατηρηθει το προζυμι που μας περρισευει, για περισσοτερο καιρο, χωρις να απαιτει συχνες αναζωογονησεις.
Η διαδικασια ειναι συμφωνα με τις υποδειξεις των δεξιοτεχνων της ζυμης, αδελφων Simili.

Υλικα : προζυμι, ετοιμο για φρεσκαρισμα, 
                ιση ποσοτητα αλευρι.
Παρασκευη : 
Βαζετε το αλευρι στο multi και απο επανω ριχνετε το προζυμι, κομμενο σε κομματακια. Βαζετε σε λειτουργια το multi και αφηνετε χτυπηθει μεχρι να γινει σαν ψιχουλα. Στρωνετε τα "ψιχουλα" πανω σε μια καθαρη και στεγνη πεστσετα και τα αφηνετε να ξεραθουν στον αερα. Ο χρονος που χρειαζεται, εξαρταται απο την θερμοκρασια και την υγρασια του περιβαλλοντος, παντω δεν πρεπει να υπερβει τις 3 μερες. Στο τελος τα "ψιχουλα" πρεπει να ειναι εντελως ξερα, και οταν τα τριβετε αναμεσα στα δαχτυλα, να γινονται σαν αλευρι. Τα βαζετε σε ενα βαζακι, ή σε ενα σακκουλακι για τροφιμα, το κλεινετε καλα, να μην μπαινει υγρασια, και το βαζετε στο ψυγειο. Διατηρειται εως και 3 μηνες, χωρις να χανει την αποτελεσματικοτητα του.
Για να ζωντανεψετε το αποξηραμενο προζυμι : το αφηνετε σε θερμοκρασια δωματιου για μια ωριτσα. Το βαζετε σε ενα σκευος και προσθετετε σταδιακα νερο, σε θερμοκρασια δωματιου. Ανακατευετε καλα, αφηνοντας το να απορροφησει το νερο, μεχρι να παρετε ενα ομοιογενες ζυμαρακι. Η ποσοτητα νερου που θα προσθεσετε, ειναι περιπου ιση με την ποσοτητα του αποξηραμενου προζυμιου, αλλα ειπαμε το νερο το προσθετουμε σταδιακα, ρυθμιζοντας την ποσοτητα με το ματι. Αφηνετε το ζυμαρακι σε θερμοκρασια δωματιου (>20°C) για μια ωριτσα. Θα δειτε οτι αρχιζει να ζωντανευει και να φουσκωνει. Τωρα ειναι ετοιμο για μια αναζωογονηση και μετα για να το χρησιμοποιησετε.


SFARINATO DI PASTA MADRE

Lo sfarinato è un metodo per conservare la pasta madre che avanza.
Questo metodo viene indicato dalle sorelle Simili.

Ingredienti:

pari peso di pasta madre, pronta ad essere rinfrescata, e pari peso di farina
Preparazione : 
Mettete in un cutter la farina e sopra la pasta madre a pezzi. Attivate il cutter e fate andare fino a che non vedrete più pezzi di pasta madre. Il tutto deve avere un aspetto molto sbriciolato. Disponete lo sfarinato su un canovaccio pulito e lasciatelo asciugare bene. Il tempo di asciugatura è variabile, dipende dalla temperatura e dall'umidità esterne. Comunque, i tempi non dovrebbero superare i 3 giorni. Le briciole dello sfarinato, via via  rilasceranno l'umidità, al tatto risulteranno lievi e si sfarineranno letteralmente. 
Una volta che lo sfarinato si sarà asciugato, mettetelo o in una busta per alimenti o in un contenitore, chiudete bene e mettete nel frigorifero. Cosi, si conserva bene anche per 3 mesi.
Per riattivare lo sfarinato :  Lasciatelo riposare per un' oretta fuori frigo. Mettetelo in un recipiente e cominiciate ad aggiungere piano piano acqua a temperatura ambiente. Lasciatelo assorbire mescolando, fino ad ottenere un impasto omogeneo. Di solito si vuole acqua pari peso allo sfarinato. Lasciatelo riposare a temperatura ambiente (>20°C) per un' oretta, e vedrete che ripartirà la fermentazione. In questo punto, rinfrescate normalmente e la pasta madre sarà pronta per utilizzarla.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.