0

ΠΩΣ ΒΡΑΖΟΥΜΕ (ΣΩΣΤΑ) ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ?

foto tratta dal web

- Πως βράζουμε τα μακαρόνια ?

Κατ' αρχήν διαλέξτε την κατσαρόλα ανάλογα με τον τύπο των μακαρονιών που θα ετοιμάσετε. Είναι λάθος να σπάμε και να διπλώνουμε πχ. τα σπαγκέττι, υπάρχει λόγος που έχουν το συγκεκριμένο σχήμα και μήκος, αν τα καταστρέψουμε μειώνουμε την ικανότητα τους να συγκρατήσουν την σάλτσα.
Χρησιμοποιήστε πάντα μακαρόνια καλής ποιότητας, φτιαγμένα απαραίτητα με σιμιγδάλι από σκληρό σιτάρι. Αυτό είναι βασικά το μυστικό για να μην λασπώσουν κατά το βράσιμο, αλλά έχει και διαφορά στην γεύση. Δοκιμάστε κάποια από τις πιό αξιόπιστες ιταλικές μάρκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο (Garofalo, De Cecco, La Molisana, Voiello θα τα βρείτε και στην Ελλάδα) γιά να καταλάβετε την διαφορά.
Για να ετοιμάσετε μία λαχταριστή μακαρονάδα, τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε, δηλαδή νερό, αλάτι και πάστα (μακαρόνια), πρέπει να ακολουθήσουν τον κλασσικό κανόνα 1 / 10 / 100. Δηλαδή για κάθε 100 γρ. μακαρόνια απαιτείται 1 λίτρο νερό και 10 γρ. αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό). 
Ισως η ποσότητα αλατιού σας φανεί υπερβολική, υπολογίστε όμως ότι κανονικά θέλει μία ολόκληρη χούφτα αλάτι γιά να βράσετε 1 πακέτο μακαρόνια; το αλάτι μπορεί να μειωθεί μέχρι καί στα 7 γρ. ανά λίτρο. Αν χρησιμοποιήσετε λιγότερο, τα μακαρόνια θα έχουν μία γλυκίζουσα επίγευση, η οποία ταιρίαζει καλύτερα με σάλτσες που έχουν γεύση ντελικάτη.
Γιά το πότε πρέπει να ρίξουμε το αλάτι στο νερό, το έχουμε αναλύσει εδώ.
Μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει έχουμε την κατσαρόλα σκεπασμένη με το καπάκι της, για να κάνουμε και οικονομία ενέργειας. Από την στιγμή που θα ρίξουμε μέσα τα μακαρόνια όμως, δεν ξαναβάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα.
Δεν ρίχνουμε λάδι στο νερό που βράζουμε τα μακαρόνια,  το ότι τα εμποδίζει να κολλήσουν μεταξύ τους είναι απλά ένας μύθος και ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτε.
Ακολουθήστε πιστά τους χρόνους βρασίματος που προτείνονται από τον παρασκευαστή. Μην παραβράζετε τα μακαρόνια.
Πριν τα στραγγίσετε, κρατήστε στην άκρη λίγο από το νερό τους θα σας χρειαστεί για να δέσετε την σάλτσα που θα τα συνοδέψει.
Ποτέ δεν ξεπλένουμε τα μακαρόνια με κρύο νερό, ώστε να σταματήσουμε απότομα τον βρασμό. Ακόμη και όταν θέλουμε να φτιάξουμε κάποιο πιάτο με κρύα πάστα; τότε απλά τα αφήνουμε να κρυώσουν. 
Το σωστό είναι να ανακατεύουμε τα μακαρόνια με την σάλτσα που θα τα συνοδέψει και όχι απλά να την ρίχνουμε από πάνω όταν τα σερβίρουμε.
Σερβίρετε την μακαρονάδα αμέσως, οι περισσότερες μακαρονάδες απολαμβάνονται αχνιστές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.