20

GNOCCHI DI FAGIOLI per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE ♦♦ ΝΙΟΚΙ ΑΠΟ ΦΑΣΟΛΙΑ για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE


ΝΙΟΚΙ ΑΠΟ ΦΑΣΟΛΙΑ για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

Εφτασε και η δεύτερη Κυριακή τον Μάη, και ήρθε η ώρα να σας παρουσιάσω τι φτιάξαμε γι' αυτόν τον μήνα, με τις φίλες από τους Quanti Modi di Fare e Rifare.
Αν και η μέρα μάλλον απαιτεί να παρουσιάσουμε κάτι γλυκό, καθώς σήμερα είναι και η γιορτή της μητέρας, το πρόγραμμα μας έχει φαγάκι. Καλεσμένοι στην κουζίνα της Solema (blog : La cucina di Nonna Sole) ετοιμαζόμαστε να φτιάξουμε νιόκι, αλλά όχι από τα συνηθισμένα. Η Solema δοκίμασε και μας προτείνει αντί γιά τα κλασσικά με πατάτα, νιόκι με φασόλια (δείτε την συνταγή της εδώ)!
Ιδιαίτερα αυτά τα νιόκι όντως, όπου στην θέση της πατάτας, χρησιμοποιούμε ένα συστατικό εξ' ίσου αμυλώδες, τα φασόλια. Μπορείτε να ξεκινήσετε βράζοντας τα φασόλια, αλλά υπάρχει και η πιό γρήγορη εκδοχή της συνταγής, με ήδη βρασμένα φασόλια κονσέρβας (προσέξτε να μην έχουν άλλα καρυκεύματα, στα συστατικά να γράφει μόνο νερό και αλάτι). Η συνταγούλα είναι εξαιρετικά απλή και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Εγώ χρησιμοποίησα τα μαύρα φασόλια Καστοριάς. Η Solema γαρνίρει τα νιόκι της με λίγο λαδάκι και αρωματικά χορταράκια (θυμάρι και μαντζουράνα). Εγώ πρόσθεσα φασκόμηλο από τον κήπο μου και τα σέρβιρα με σωταρισμένα καροτάκια και κρεμμύδια, που έδωσαν έξτρα γεύση, αλλά και λουκάνικα τζουμαγιάς στα κάρβουνα.
Εδώ θέλω να σημειώσω ότι δεν είμαι ικανοποιημένη από την παρουσίαση της συνταγής, όπως την κάνω σήμερα. Οσοι με παρακολουθήτε και στο FB ίσως παρατηρήσατε την απουσία μου τις τελευταίες εβδομάδες, αιτία προβλήματα υγείας συγγενικού μου προσώπου, τα οποία εκτός από την στενοχώρια, μου περιορίζουν αφάνταστα και τον - λίγο - ελεύθερο χρόνο μου, με αποτέλεσμα να γίνονται όλα στα κλεφτά και χωρίς σωστό προγραμματισμό...

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά
γιά τα νιόκι : 500 gr ξερά φασόλια,
                         3 κ.σ. αλεύρι κίτρινο,
                         αλάτι.
για το γαρνίρισμα : 2 κλαδάκια φρέσκο φασκόμηλο,
                                     ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                                     2 μικρά καρότα,
                                     1 σκελίδα σκόρδο,
                                     μπούκοβο γλυκό,
                                     1 κρεμμύδι,
                                     αλάτι.
Προετοιμασία :
Βράστε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν καλά. Αλάτι δεν έβαλα καθόλου, το προσθεσα μετά στην ζύμη. Εδώ πρέπει να ομολογήσω ότι τα φασόλια μου δεν έβρασαν σωστά, ίσως να ήταν και λίγο πολυκαιρισμένα, η φλούδα τους παρέμεινε σκληρή και αυτό με δυσκόλεψε στο να τα πολτοποιήσω. Αφού τα βράσετε λοιπόν, στραγγίστε τα καλά και πολτοποιήστε τα στο multi.
Προσθέστε στο πολτό των φασολιών το ανάλογο αλάτι (εγώ περίπου 1 κ.γ.) και περίπου 3 κουταλιές αλεύρι, έτσι ώστε να πάρετε ένα μαλακό ζυμαράκι. Αν το ζυμαράκι βγεί πολύ σφιχτό, προσθέστε ελάχιστο νερό. Χωρίστε την ζύμη στα 3 ή 4 και πλάστε μπαστουνάκια με διάμετρο 2-2,5 εκ. Κόψτε τα μπαστουνάκια σε μικρά κομματάκια και με κάθε κομματάκι σχηματίστε μια μπαλλίτσα. Αν έχετε το ειδικό εργαλείο που φτιάχνει τις ραβδώσεις μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, αλλιώς μπορείτε να τις φτιάξετε με το πίσω μέρος ενός πηρουνιού ή και να τις παραλείψετε.
Ετοιμάστε τα συνοδευτικά. Καθαρίστε τα καρότα και κόψτε τα σε μικρά κομματάκια. Κόψτε το κρεμμύδι σε φετούλες. Σε ένα τηγάνι βάλτε λίγο ελαιόλαδο και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το σκόρδο ολόκληρο και τα καροτάκια και σωτάρετε μέχρι να ροδίσουν. Προσθέστε αλάτι και μία πρέζα μπούκοβο. Βγάλτε τα καροτάκια από το τηγάνι, πετάξτε το σκόρδο και κρατήστε τα στην άκρη. Προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε να ροδίσει. Προσθέστε 1 πρέζα αλάτι και λίγο μαύρο πιπεράκι. Μόλις είναι έτοιμο και το κρεμμύδι βγάλτε το στην άκρη. Κατεβάστε το τηγάνι από την φωτιά και μην το πλύνετε.
Σε μία κατσαρόλα βάλτε αρκετό νερό, λίγο αλατάκι και βάλτε την στην φωτιά. Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει, ρίξτε μέσα τα νιόκι, όχι όλα μαζί; θα τα βράσετε σε 3 ή 4 δόσεις. Μόλις τα νιόκι ανέβουν στην επιφάνεια, αφήστε τα να βράσουν 1-2 λεπτά και βγάλτε τα σε μια πιατέλα.
Βάλτε μέσα στο τηγάνι λίγο λαδάκι ακόμη (2 κ.σ.) και το φασκόμηλο και βάλτε το πάλι στην φωτιά. Μόλις κάψει, προσθέστε τα νιόκι και μερικές κουταλιές από το νερό όπου έβρασαν. Αφήστε τα στην φωτιά για 2-3 λεπτά και κατεβάστε τα.
Σερβίρετε τα νιόκι από φασόλια ζεστά και γαρνίρετε με τα σωταρισμένα καροτάκια και κρεμμύδια.       


GNOCCHI DI FAGIOLI per i QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

Già alla seconda settimana di maggio, siamo pronti per l' appuntamento dei Quanti Modi di Fare e Rifare.
Oggi siamo ospiti nella Cucina di Nonna Sole dove ci accoglie Solema per darci le istruzione per preparare insieme dei gnocchi un po' insoliti. Solema ha assaggiato i gnocchi di fagioli e ci propone la ricettina semplice semplice ma saporita!
Qui potete vedere la versione di Solema. Certo non ho fatto qualche innovaziona alla preparazione dei gnocchi, ho variato solo il condimento. Ho utilizzato dei fagioli neri, che sono particolarmente saporiti, e così si spiega il colore scuro dei miei gnocchi. Ho arrichito il condimento con carote e cipolle saltate. Li ho serviti, oltre al condimento, con salcicce rustiche.
Devo notare qui che non sono poi tanto soddisfata dalla presentazione che ho preparato. Gli utimi mesi i nostri vecchietti di famiglia affrontano problemi di salute, spesso gravi, e hanno bisogno di cure...  Questo significa meno tempo libero - del già limitato! - e spesso annulamento di qualsiasi programmazione per le attività del blog...

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti
per i gnocchi : 500 gr fagioli secchi,
                            3 cucchiai farina di semola rimacinata,
                            sale.
per condire : 2 rametti di salvia,
                         olio extravergine di oliva,
                         2 piccole carote,
                         1 spicchio d' aglio,
                         fiocchi di peperoni dolci,
                         1 cipolla,
                         pepe nero macinato,
                         sale.
Preparazione :
Fate lessare i fagioli. Certo potete preparare i gnocchi anche con i fagioli già pronti in scatola. Io ho fatto cuocere i fagioli nella pentola a pressione, senza aggiungere sale, per sbrigare la cottura. Il sale l' ho aggiunto dopo, nell' impasto. Qualcosa però non è andata bene con i fagioli che ho utilizzato, forse erano un po' vetusti, e la loro buccia è rimasta piuttosto dura. Una volta cotti i fagioli, scolate bene e poi frullate fino a ridurre a crema.
Aggiungete del sale (io : 1 cucchiaino non proprio colmo) e ca. 3 cucchiai di farina fino a prendere un' impasto non appiccicoso. Dividetelo a 3 o 4 e formate dei bastoncini di 2-2,5 cm di diametro. Tagliate a tanti pezzettini e formate i gnocchi.
Preparate i contorni. Pelate le carote e tagliate a pezzettini. Mondate la cipolla e tagliate a fettine. In una padella mettete poco olio e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete l' aglio e le carote e fate rosolate. Salate e cospargete coi fiocchi di peperoni. Eliminate dalla padella e teneteli da parte. Aggiungete la cipolla e fate pure rosolare. Salate e pepate. Eliminate dalla padella. Non lavare la padella.
Portate a bollore abbondante acqua leggermente salata. Fate cuocere i gnocchi, pochi alla volta (a 3 o 4 riprese). Quando vengono a galla, lasciate cuocere per un paio di minuti ed eliminate. 
Versate poco olio (2 cucchiai) nella padella, aggiungete i rametti di salvia e portate sul fuoco. Fate scaldare, aggiungete i gnocchi e un pochino dalla loro acqua di cottura. Lasciate insaporire per qualche minuto e ritirate dal fornello.
Serviteli subito, con le carote e la cipolla saltata.


20 σχόλια:

  1. Eccoci a maggio, ben ritrovata Marina cara! Oggi nella meravigliosa cucina di quanti modi di fare e rifare, si gustano gli gnocchi di fagioli!!
    Io Cuochina, Anna e Ornella ti ringraziamo per aver preparato e condiviso questa tua personale, fantastica versione. Ti aspettiamo da Fabiana il 14 giugno alle ore 9:00 con i Patties di merluzzo

    Buona fortuna per la salute dei vostri cari
    Un abbraccio
    Cuochina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie milla Cuochina!
      Appuntamento da Fabi, il mese prossimo!

      Διαγραφή
  2. Πρώτα από όλα θα ήθελα να ευχηθώ χρόνια πολλα για την γιορτή της μητέρας!
    Κατα δεύτερον,περαστικά στο συγγενικό σας πρόσωπο και κουράγιο στις υποχρεώσεις που δημιουργούν τέτοιες καταστάσεις Μαρίνα μου!....
    Φαίνεται πως τα κτυπήματα έρχονται απανωτά ορισμένες φορές και δεν προλαβαίνουμε να ανασάνουμε...
    Και αφου βρίσκεις το κουράγιο,ανάμεςα σε εργασία,σπίτι και οικογενειακές υποχρεώσεις να μαγειρεύεις και να πραγματοποιείς αναρτήσεις,αυτό σημαίνει ότι οι αντοχές σου καλά κρατούν ακόμα....
    Πρωτότυπα τα νοίκι φασολιών και μου άρεσε που χρησιμοποίησες αυτα της Καστοριάς,που τα θεωρώ κορυφαία στο είδος τους!Θαυμάςια η γαρνιτούρα στο πιάτο και ενθουσιάστηκα με την χρήση του φασκόμηλου,που πρέπει να του έδωσε άλλο γευστικό ´´ αέρα ´´!
    Φιλια πολλά,πολλά Μαρίνα μου και βάστα γερά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρονια πολλα σε ολες τις μητερες κι εσυ Φωτεινη μου να χαιρεσαι το παλληκαρι σου!
      Φετος, απ' οτι φαινεται, ειναι μια δυσκολη χρονια... οι ηλικιωμενοι της οικογενειας ειναι ολοι σε προχωρημενη ηλικια και συχνα τα προβληματα ειναι σοβαρα και βεβαια εχουν απολυτη αναγκη απο την δικια μας συνδρομη και συμπαρασταση...
      Λιγο βιαστικα τα εφτιαξα τα νιοκι και δεν τους εδωσα την πρεπουσα σημασια... πρεπει να ξαναασχοληθω μαζι τους! Σκεφτηκα την γαρνιτουρα αυτη, καθως η γευση τους μου θυμισε λιγο την φαβα... τα λουκανικα Τζουμαγιας για τον Δ. που δεν πολυσυμπαθει τα πιατα χωρις κρεας...
      Φιλια πολλα Φωτεινη μου κι ευχαριστω!

      Διαγραφή
  3. Trovo che la tua presentazione sia più che soddisfacente, ottimo piatto, e un caro augurio per la salute dei tuoi cari, alla prossima!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Un bellissimo piatto, Marina, colorato e saporito! Bacione :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Una versione golosa e sfiziosa, con le salsicce il successo è assicurato!
    Buona domenica, a presto ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie cara Anisja! Queste salciccie sono molto buone, sottili e saporitissime!
      Alla prossima!

      Διαγραφή
  6. Ottima anche la tua versione, con i fagioli neri e le verdure!!! Spero di cuore che la salute dei tuoi parenti migliori prima possibile! Un bacio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie Susanna! Si la zia anziana sta meglio, per fortuna, perchè c'è anche il suo marito, ancora più anziano (95) e bisognoso...
      Baci!

      Διαγραφή
  7. ciao Marina,
    già il fatto di essere riuscita ad essere presente all'appuntamento delle cuochine
    merita un bravissima .....un altro bravissima per i tuo gnocchi!!!
    Un caro saluto e tanti auguri per i tuoi cari
    Un bacio dalle 4 apine

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Bella la tua versione. Per il tempo a disposizione in questi momenti della vita ti capisco benissimo. Un caro saluto a te a i tuoi cari.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Siamo in una età che gli anziani di famiglia sono in età molto avanzata, spesso bisognosi, e spesso non ci sono parenti più stretti ad aiutarli ... situazioni difficili, ma certo non possiamo chiudere gli occhi o voltare le spalle...
      Un abbraccio!

      Διαγραφή
  9. anche io li ho preparati con i fagioli neri, ottimo il tuo condimento, un abbraccio SILVIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Molto buona anche la tua versione cara. Avevamo la stessa ispirazione!
      Alla prossima!

      Διαγραφή
  10. Anche se il tempo è poco hai realizzato un piatto dall'aria davvero gustosa!!
    Un abbraccio!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. i fagioli neri li rendono davvero originali...e complimenti per il condimento! un bacione!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.