0

ΠΟΤΕ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΟΤΑΝ ΒΡΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ?

- Πότε ρίχνουμε το αλάτι όταν βράζουμε τα μακαρόνια ?

Οι απόψεις διίστανται. Οι Ιταλοί συγκλίνουν στο ότι το αλάτι πρέπει να προστεθεί μόλις το νερό αρχίζει να βράζει (να κοχλάζει) και πρίν ρίξουμε μέσα τα μακαρόνια. Η προσθήκη του αλατιού από την αρχή, σε κρύο νερό, ανεβάζει την θερμοκρασία βρασμού του και αυτό συμβαίνει επειδή απαιτείται επιπλέον ενέργεια για να σπάσουν οι δεσμοί μέσα στα μόρια του αλατιού. Βέβαια αυτό δεν γίνεται με δραματικό τρόπο, καθώς η διαφορά είναι ελάχιστη, γι' αυτό και πολλοί λένε ότι το να ρίξετε το αλάτι πριν ή κατά τον βρασμό, είναι πρακτικά το ίδιο. 
Αν όμως ρίξετε το αλάτι από την αρχή, αφού τα μακαρόνια βράσουν και αδειάσετε την κατσαρόλα, θα παρατηρήσετε ότι στον πάτο της σχηματίζονται μεγάλες ακανόνιστες κηλίδες. Αυτό συμβαίνει γιατί το αλάτι που δεν διαλύεται βέβαια αμέσως, αλλά κατακάθεται μέσα στο κρύο νερό, έχει ως αποτέλεσμα στα σημεία που έρχεται σε επαφή με το μέταλλο να το εμποδίζει να θερμαθεί ομοιόμορφα. Αυτό το είχα διαβάσει πριν πολλά χρόνια σε ένα από τα βιβλία των αδελφών Σίμιλι, οι οποίες και συμβούλευαν το αλάτι να το ρίχνουμε αφού αρχίσει να βράζει το νερό, ώστε να προστατεύσουμε και τις κατσαρόλες μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.