23

ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΗΛΟΞΥΔΟ ♦♦ ACETO DI MELE FATTO A CASA


ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΗΛΟΞΥΔΟ

Το μηλόξυδο είναι ένα άρτυμα πολύ ωφέλιμο για τον οργανισμό. Περιέχει πολλά μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, πηκτίνη, συστατικά όλα πολύ χρήσιμα και ωφέλιμα. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον σε σκευάσματα για το αδυνάτισμα, είναι σίγουρο ότι βοηθάει  στην έκλυση σιέλου και πεπτικών ενζύμων, ενεργοποιεί τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού, βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος, αποσυμφορεί τα λιποκύτταρα και βοηθάει στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, έχει ακόμη και προληπτικές αντικαρκινικές ιδιότητες. Ιδίως στις χώρες όπου δεν ευδοκιμεί το σταφύλι, όπως στα μέρη μας, το μηλόξυδο είναι ιδιαίτερα διαδεδόμενο στην κουζίνα.

foto tratta dal web
Κανονικά το μηλόξυδο παρασκευάζεται από ολόκληρα μήλα, με προσθήκη μητρικής μαγιάς μηλόξυδου, και αφήνεται να ωριμάσει για 2-3 μήνες.Υπάρχει ειδικό σκεύος για την παρασκευή και φύλαξη του, σαν μεγάλη ντραμιτζάνα με βρυσάκι στο κάτω μέρος (δες φωτό δίπλα).
Δεν  μπορείτε να φανταστείτε πόσο απλό είναι να φτιάξετε μηλόξυδο στο σπίτι! Και μάλιστα δεν είναι ανάγκη να "χαραμίσετε" ολόκληρα τα μήλα, αλλά μπορείτε να το φτιάξετε απο ότι περισσέψει από το καθάρισμα τους, φλούδια και σπόρους, εκτός από το κοτσανάκι.
Την μέθοδο γιά να παρασκευάσω το μηλόξυδο την είδα σε πολλά φιλικά ιταλικά blog, όπου απ' ότι κατάλαβα, είναι αρκετά συνηθισμένο, ιδίως στις ορεινές περιοχές της Βόρειας Ιταλίας, όπου αφθονούν τα μήλα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ιταλία είναι μία από τις πιό μεγάλες παραγωγούς και εξαγωγείς μήλων στην Ευρώπη αλλά και στον κόσμο!
Το μηλόξυδο που παρασκευάζουμε στο σπίτι, βγαίνει θολό, γιατί περιέχει και μέρος της μαγιάς του και δεν είναι προϊον απόσταξης.

Δόση : 1 lt περίπου
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά : φλούδια από 5 μήλα,
                 1 μήλο ολόκληρο,
                 1 lt νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο.
Προετοιμασία :
Διαλέξτε μήλα βιολογικά, αράντιστα. Πλύντε τα πολύ καλά, κατά προτίμηση σε ένα διάλυμα με σόδα φαγητού. Σκουπίστε τα καλά και καθαρίστε τα. Χρησιμοποιήστε την σάρκα για να φτιάξετε κάποιο γλυκό ή καταναλώστε την ως φρούτο. Πετάξτε τα κοτσανάκια και βάλτε τις φλούδες, τα σπόρια και το εσωτερικό κοτσάνι μέσα σε ένα καθαρό γυάλινο βάζο. Προσθέστε και το ολόκληρο μήλο κομμένο σε μικρά κομματάκια. Το ξύδι μπορείτε να το φτιάξετε και μόνο με τα φλούδια, αλλά η  σάρκα του μήλου περιέχει ωφέλιμα συστατικά και δίνει ξύδι καλύτερης ποιότητας. Σκεπάστε το στόμιο του βάζου με ένα κομμάτι τούλι  ή τουλπάνι, για να μην μπούν μέσα έντομα. Αφήστε το εκετεθειμένο στον άερα, να σταθεί για 2 μέρες περίπου, μέχρι τα κομμάτια των μήλων να αρχίσουν να μαυρίζουν και να συρρικνώνονται. 
Προσθέστε το νερό, και φροντίστε να καλύψει πλήρως το περιεχόμενο του βάζου. Εφαρμόστε στο στόμιo του βάζου ένα τούλι ή μία γάζα και τοποθετήστε το σε σκιερό μέρος, σε θερμοκρασία ιδανικά γύρω στους 25°C. Ηδη από τις πρώτες μέρες θα δείτε ότι τα κομμάτια του μήλου σιγά σιγά θα καθιζάνουν, το νερό θα αρχίσει να θολώνει και να σχηματίζεται ένας λεπτός αφρός στην επιφάνεια, σημάδι ότι η ζύμωση έχει ξεκινήσει. 
Σε περίπου 15-20 μέρες το μηλόξυδο είναι έτοιμο. Αναδίδει πλέον την χαρακτηριστική όξινη οσμή, και αν παρατηρήσετε θα διακρίνετε και την μητρική μαγιά του ξυδιού, κάτι σαν μια κυκλική λευκωπή μεμβράνη. Δοκιμάστε το ξύδι, και αν δείτε ότι είναι ακόμη πολύ δυνατό, αφήστε το για 5-6 μέρες ακόμη. Το pH του ξυδιού πρέπει να είναι γύρω στο 3 (μπορείτε να το μετρήσετε με δείκτη του ηλιοτροπίου που θα βρείτε στο εμπόριο).
Οταν κρίνετε (ή μετρήσετε) ότι το μηλόξυδο σας είναι έτοιμο, περάστε το πρώτα από σουρωτήρι, για να απομακρύνετε τα κομμάτια του φρούτου και έπειτα απο τουλπάνι. Οσες πιο πολλές φορες το περάσετε από το τουλπάνι, τόσο πιο διαυγές θα βγεί. 
Συσκευάστε το σε μπουκάλια και διατηρήστε το σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Διατηρείται για πολλούς μήνες.



ACETO DI MELE FATTO A CASA

L' aceto di mele è un condimento benefico per l' organismo umano. Contiene elementi minerali e oligominerali, vitamine e pectina, ingredienti tutti essenziali o molto utili. Durante gli ultimi anni è stato utilizzato ampiamente in prodotti dimagranti, siccome stimola la circolazione, contribuisce al drenaggio delle cellule adipose e conseguitamente a combattere la cellulite. E poi certo che migliora la produzione di saliva e enzimi digestivi, attiva le difese immunitarie, ha proprietà anti-tumorali ed infine alcalinizza l' organismo.
foto tratta dal web
L' aceto di mele viene preparato dalla polpa delle mele intere, con aggiunta di madre di aceto e acqua, il tutto lasciato a macerare e stagionare per un paio di mesi. Esiste perfino l' apposito recipiente per preparalo, l' acetiera (vedi foto).
E poi è tanto facile e per niente impegnativo prepararlo a casa. Non è neanche necessario a comprare delle mele apposta per prepararlo, siccome prepararlo anche dai scarti delle mele utilizzate in cucina o mangiate come frutto.
Il metodo per preararlo l' ho trovato in tanti blog di cucina amici e ho capito che in Italia è abbastanza comune utilizzarlo, al contrario di quanto accade qui in Grecia che utilizziamo pressochè esclusivamente l' aceto di vino.
L' aceto di mele prodotto con il metodo casalingo non risulta limpido come quello trovato al commercio. Questo è naturale, siccome contiene anche la madre d' aceto e non viene distillato.

Dosi : per ca. 1 lt
Difficoltà : molto facile
Ingredienti : scarti da 5 mele,
                             1 mela intera,
                             1 lt acqua, preferibilmente minerale naturale senza gas.
Preparazione :
Scegliete delle mele bio, non trattate con pesitcidi. Lavatele bene, preferibilmente con una soluzione di bicarbonato di sodio. Asciugate, sbucciatele ed eliminate il torsolo con i semi. Buttate via solo il picciolo. Utilizzate la polpa per preparare una torta o mangiatela come frutto. Una delle mele utilizzatela intera, perchè anche nella polpa ci sono ingredienti utili e l' aceto sarà più buono; tagliatela a cubetti piccoli e scartate solo il picciolo. Ponete gli scarti e la mela sminuzzata entro un barattolo capiente e coprite la bocca del barattolo con un panno rado, per evitare l' attacco degli insetti. Posizionate in un posto tiepido e buio per un paio di giorni, fino che i pezzi delle mele cominciano ad annerire e rigrinzare. Versate l' acqua fino a coprirli completamente. Posizionate in un posto buio, a temperatura media di 25°C. 
Già dai primi giorni noterete che i pezzi delle mele si affonderanno, mentre l' acqua comincia a diventare opaca e si forma una schiumetta sulla superficie, segno che la fermantazione è attivata. Nel giro di 15-20 giorni l' aceto è già pronto. Avrà l' odore forte di aceto e se osservate bene, potete scorgere la madre dell' aceto gallegiare. Assagiatelo e se risulta troppo forte lasciate a macerare per una settimana ancora. Lo pH deve essere ca. 3 (potete verificarlo con le cartine al tornasole che troverete al commercio).
Quando l' aceto di mele è pronto, filtratelo prima con un colino a maglia fitta. Passatelo poi da un colino foderato con un pezzo di panno rado. Se lo voltete pià limpido passatelo pià volte dal panno rado. Imbottigliate. 
Si conserva per parecchi mesi in un posto fresco e buio.



23 σχόλια:

  1. Βρε Μαρινάκι δεν μπορείς να φανταστείς πόσο καιρό ψάχνω να βρω μηλόξιδο.
    Το ψάχνω σε μεγάλα σούπερ μάρκετς, δεν ξέρω αν το πουλάνε κάπου αλλού.
    Δεν φανταζόμουν ότι είναι τόσο πολύ εύκολο να το φτιάξουμε, εννοείται το βάζω μπρος σήμερα κιόλας.
    Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πω την αληθεια εγω βρισκο μηλοξυδο γερμανικο, οχι απο το γνωστο γερμανικο σουπερ μαρκετ, αλλα σε μεγαλο ελληνικο. Απο περισυ βλεπω τις ιταλιδες που φτιαχνουν μηλοξυδα, αλλα ηθελα να το δοκιμασω με φρεσκα αραντιστα μηλα. Οντως ειναι μηλοξυδο! Δεν ειναι βεβαια διαυγες αλλα απο γευση και αρωμα ειναι μια χαρα!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  2. Και φυσικά το μηλόξιδο κάνει πολύ καλό στη δίαιτα! Πάντοτε πίστευα πως ήταν πολύ δύσκολή η παρασκευή του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγω ετσι νομιζα, αλλα τελικα ειναι πολυ ευκολο ...

      Διαγραφή
  3. Εγώ Μαρινάκι το κάνω εντελώς διαφορετικά αλλά θα δοκιμάσω και τη δική σου εκδοχή. Είναι πιο εύκολη !! Έχω και μαγιά από προηγούμενη σοδειά, οπότε να βάλω λες μόνο τα φλούδια?
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λιλια μου μπορεις να βαλεις μονο τα φλουδια, αλλα αν βαλεις και κανενα μηλο ολοκληρο ή χυμο μηλου (οχι ετοιμο αλλα βγαλμενο απο φρεσκα μηλα με τον αποχυμωτη) γινεται καλυτερο.

      Διαγραφή
  4. Davvero interessante non pensavo fosse così semplice farlo..grazie mille per la condivisione e buon we!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Neanche io ci credevo, però l' ho visto in molti blog italiani e ho pensato di assagiare.

      Διαγραφή
  5. Μαρίνα μου, έχοντας δοκιμάσει μηλόξυδο το βρήκα πιο γευστικό και πιο ελαφρύ από το κοινό ξύδι. Και αφού γίνεται τόσο εύκολα, ευκαιρία να δοκιμάσω και το σπιτικό!!
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εμενα μου αρεσει Ειρηνη μου ιδιως στις σαλατες ειναι τελειο!

      Διαγραφή
  6. Sempre più brava Marina! A casa mia consumiamo di più quello di mele che quello di vino.
    Mi hai fatto venire la curiosità di prepararlo in casa.
    A rileggerci presto tra ricette e sorrisi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. In Grecia non è poi tanto conosciuto e non è neanche reperibile facilmente. A me piace e ho pensato di assagiare....

      Διαγραφή
  7. Παίρνω πολύ συχνά μηλόξυδο αντί του κανονικού. Μου αρέσει στις σαλάτες.
    Εύκολη η διαδικασία πάντως.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πω την αληθεια δεν το πιστευα οτι θα γινοταν τοσο ευκολα, αλλα να που γινεται!

      Διαγραφή
  8. Εγω το εχω κανει και τωρα το εχω σουρωσει και ξανα πισω στο βαζο. Βλεπω οτι ξανασχηματιζει πετσα απο πανω. Πως ξερω οτι ειναι ετοιμο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αν ειναι ετοιμο το καταλαβαινεις δοκιμαζοντας το. Αν επιασε παλι πετσα το σουρωνεις πριν το χρησιμοποισεις, ετσι κι αλλιως τα σπιτικα ξυδια πολλες φορες πιανουν πετσα και εμφανιζουν μητρικη μαγια, γιατι ειναι ζωντανα...

      Διαγραφή
    2. Η γευση του ειναι μια χαρα. Φαινεται ετοιμο απλα δεν ημουν σιγουρο αν πρεπει να το βαλω σε μπουκαλια και να το σφραγισω η να το αφησω και αλλο στα βαζα . Εχουν περασει ηδη 5 εβδομαδες.

      Διαγραφή
  9. πως φυλαγεται το μηλοξυδο . το έχω βαλει σε σκουρα μπουκαλια και σκεφτομαι αν ειναι καλύτερα να το βάλω ψυγειο η απλα σε ενα σκοτεινο ραφι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω δεν το εβαλα στο ψυγειο, το εχω μεσα σε ενα ντουλαπι.

      Διαγραφή
  10. απορια! θα φτιάξω ξανά μηλόξυδο. Εχω "μανα" από την προηγούμενη φορά την οποία θα χρησιμοποιήσω, Χρειάζεται να βάλω και ζάχαρη μαζί η θα δουλέψει μόνη της; επίσης εαν βάλω μόνο μήλα και νερό χωρίς μάνα και ζάχαρη δεν θα γίνει πάλι ξύδι απλά πιο αργά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με μηλα και νερο φτιαχνεται, γιατι να βαλεις και ζαχαρη? Η "μανα" θα επιταχυνει την διαδικασια, δεν ειναι ομως και απαραιτητη.

      Διαγραφή
    2. Οι περισσοτερες συνταγες αναφερουν και ζαχαρη υποτιθεται με αυτη θα τραφει ο ζυμομυκητας. Θα το δοκιμασω και χωρις την ζαχαρη να δω τι θα βγει. Ευχαριστω

      Διαγραφή
    3. αρκουν τα σακχαρα που εχουν τα μηλα

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.