ΦΑΒΑ ΑΠΟ ΞΕΡΑ ΚΟΥΚΙΑ
Η γιαγιά Ανδρομάχη πάντα έλεγε ότι η καλύτερη φάβα γίνεται με τα ξερά κουκιά. Φάβα δεν έτρωγα ποτέ, αλλά πριν 2 χρόνια την δοκίμασα απο περιέργεια (συνταγή εδώ) και ενθουσιάστηκα! Απο τότε την φτιάχνουμε συχνά στο σπίτι και την αγαπάει πλέον όλη η οικογένεια... Φάβα από κουκιά δίσταζα να φτιάξω γιατί υπάρχει ιστορικό με έλλειψη ενζύμου G6PD στην οικογένεια, και τα κουκιά είναι πολύ επικίνδυνα σε αυτήν την περίπτωση, ακόμη και τα ξερά. Αλλά δεν μπορούσα να μην την δοκιμάσω και έτσι κάποια στιγμή αποφάσισα να την φτιάξω, παρ' όλο που ήξερα ότι έπρεπε να την καταναλώσω μόνη μου... Εγινε όμως υπέροχη, την συνδύασα με ψάρι αλλά και μαζί με τυράκι φέτα, σαν σαλάτα.
Η συνταγή για την φάβα με ξερά κουκιά είναι βεβαίως πολίτικη. Στην Τουρκία την αγαπούν πολύ αυτήν την φάβα και θα την συναντήσετε ως kuru bakla favası. Δεν έχει κάποια δυσκολία για να ετοιμαστεί, απλά μην ξεχάσετε να βάλτετε τα κουκιά να μουλιάσουν αποβραδύς, για να μπορέσετε να τα ξεφλουδίσετε.
Σερβίρετε την ως ορεκτικό μαζί με ψαρικά ή ψητά κρέατα. Είναι φοβερός ουζομεζές!
Δόση : για 10 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 500 gr ξερά κουκιά,
2 κρεμμύδια,
1 φλ. καφέ ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
1 κ.σ. ζάχαρη,
1 κ.γ. αλάτι,
1/3 από ένα ματσάκι άνηθο,
χυμό από μισό λεμόνι.
γιά το σερβίρισμα : ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
χυμό λεμονιού.
Προετοιμασία :
Βάλτε τα κουκιά μέσα σε ένα σκεύος, σκεπάστε τα με νερό και αφήστε να σταθούν τουλάχιστον ένα δίωρο (ή καλύτερα γιά όλη την νύχτα). Ξεφλουδίστε τα και κρατήστε τα στην άκρη.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι. Μέσα σε μία κατσαρόλα βάλτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και βάλτε την στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε να γυαλίσει, δεν πρέπει να πάρει χρώμα. Προσθέστε τα κουκιά, 3 ποτήρια ζεστό νερό (να σκεπάσει τα κουκιά), τη ζάχαρη και το αλάτι. Αφήστε να σιγοβράσει, ξαφρίζοντας αν χρειαστεί, για περίπου ένα 20λεπτο, μέχρι τα κουκιά να χυλώσουν και να πιούν σχεδόν το νερό τους. Μην ξεχνάτε να ανακατεύετε, ιδίως όταν αρχίζουν και χυλώνουν, γιά να μην πιάσουν στον πάτο! Κατεβάστε από την φωτιά και πολτοποιήστε με το ραβδομπλέντερ. Προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού και τον ψιλοκομμένο άνηθο και αναμείξτε.
Βάλτε την φάβα σε μία φόρμα ή ένα απλό τάπερ. Αφήστε την να κρυώσει. Βάλτε την στο ψυγείο καί αφήστε την να σταθεί για 3-4 ώρες ή για όλη την νύχτα.
Οταν έρθει η ώρα να σερβίετε την φάβα, ξεφορμάρετε την μέσα σε ένα πιάτο σερβιρίσματος. Περιχύστε με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο. Κόψτε σε κομματάκια και σερβίρετε.
PUREA DI FAVE SECCHE
La nonna Andromaca sosteneva sempre che la purea di legumi migliore è quella delle fave secche! In Grecia per fàva (φάβα) si intende il legume Cicerchia porporina, e la sua purea viene chiamata pure fàva (vedi qui per la ricetta). Ma nella cucina turca amano molto la purea delle fave secche, e tutti i greci che vivevano ad Isanbul sanno apprezzarla!
Siccome nella famiglia c'è chi ha carenza dell' enzima G6PD è pericoloso consumare le fave, pure le secche. Io intanto volevo assagiare questa purea a tutti i costi, e così alla fine ho deciso di prepararla. Ho seguito la ricetta turca (kuru bakla favası) che è venuta buonissima, l' aneto si abbina divinamente, anche se mia madre se la ricordava senza. Non dimenticare di mettere le fave in ammollo dalla sera prima, per poter poi sbucciarle facilmente.
Servitela come antipasto, o per accompagnare piatti di pesce o di carne. Ottimo mezès per l' ouzo!
Dosi : per 10 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 500 gr di fave secche,
2 cipolle,
1 tazzina del caffè olio estravergine di oliva,
1 cucchiaio di zucchero,
1 cucchiaino di sale,
1/3 da un mazzetto di aneto fresco,
succo da 1/2 limone.
per la finitura : olio extravergine di oliva,
succo di limone.
Preparazione :
Ponete le fave entro un recipiente, coprite con acqua e lasciate in ammollo per almeno un paio d'ore, o per tutta la notte. Sbucciate le fave e tenetele da parte.
Tritate la cipolla. In una pentola versate 2 cucchiai d' olio e portate sul fuoco. Quando viene scaldato, aggiungete la cipolla e soffrigete fino a lucidare - non deve prendere colore. Aggiungete le fave sbucciate, 3 bicchieri di acqua calda, lo zucchero ed il sale. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 20 minuti ca., schiumando se necessario, fino che le fave si spappolano. Non dimenticare di mescolare ogni tanto per non attaccare sul fondo. Ritirate dal fuoco e frullate con il frullatore ad immersione. Aggiungete l' olio restante, il succo del limone e l' aneto tritato e mescolate.
Versate entro uno stampo o piccola teglia. Lasciate raffreddare. Ponete nel frigo e lasciate riposare per almeno 3 ore, o per tutta la notte.
Sformate la purea entro un piatto da portata. Irrorate con un filo d' olio e con succo di limone a piacere. Tagliate a pezzi e servite.
Αγαπώ πολύ την φάβα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μη νομίζεις και εγώ τα τελευταία χρόνια συμφιλιώθηκα μαζί της,όταν σε κάποιο καλοκαιρινό ταξιδάκι στη Σαντορίνη,γεύτηκα τον εξαιρετικό αυτό μεζέ!!!!
Από τότε μπήκε και στη δική μου κουζίνα,άσχετα αν όπως γράφεις και εσύ,προορίζεται για...ατομική κατανάλωση!
Ωστόσο δεν έχει τύχει να κάνω φάβα από κουκιά.Συνηθίζω την κίτρινη,αυτή με το λαθούρι,φροντίζοντας-παρά την εξωφρενική τιμή!-να προμηθεύομαι την Σαντορινιά.
Βλέποντας όμως την΄΄ τουρτένια ΄΄φιστικί εκδοχή της στην οθόνη ,μου κίνησες την περιέργεια.Εξακριβωμένη έλλειψη ενζύμου,δεν καταγράφηκε...έτσι θα την κάνω !
Και ας την φάω μόνη μου!!!!
Πάντως εξαιρετική εμφάνιση της και ο διάσπαρτος άνιθος,χαρίζει όχι μόνο γευστικούς πόντους,αλλά και μεγάλη οπτική απόλαυση!
Καλό μεσημέρι Μαρίνα μου!!!!!
Φιλιά πολλά,πολλά!!!
Καλημερα Φωτεινη μου!
ΔιαγραφήΤην φαβα την τρωμε πλεον ολοι στο σπιτι, μαλιστα με καραμελλωμενο κρεμμυδι, καππαρη και λιαστη ντοματα εξαφανιζεται παραυτα! Πιο δυσκολη η φαβα απο τα κουκια, ο Δ. την εβλεπε, την μυριζε - και του αρεσει πολυ ο ανηθος! - αλλα δεν το ρισκαρα να τον αφησω να δοκιμασει! Ομολογω οτι την εφαγα ολη μονη μου! Αλλα την καταευχαριστηθηκα!
Φιλια πολλα!
Καλο μεσημερι!
Καλημέρα Μαρίνα, βρέθηκα σε εστιατόριο έξω από το Λονδίνο και στο πιάτο με τα ορεκτικά είχαν ξερά κουκιά που δεν καταλάβαινες με τίποτα τι είναι, νομίζαμε ότι είναι κάποιος ξηρός καρπός μέχρι που ρωτήσαμε και μας το είπαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμείς έχουμε ιστορικό μερικής και ολικής έλλειψης του ενζύμου και ευτυχώς αυτός που έχει την ολική δεν ήταν μαζί μας.
Δεν ξερω γιατι, αλλα δεν θα το φανταζομουν οτι και οι Αγγλοι μαγειρευουν τα κουκια! Αληθεια πως ηταν μαγειρεμενα?
ΔιαγραφήΔεν ήταν μαγειρεμένα αλλά κάπως σαν ξηροί καρποί πως τρως δηλαδή κάποιο φιστίκι, πολύ ωραίο βέβαια. Ναι τα μαγειρεύουν επειδή εγώ παίρνω κάποια περιοδικά free από Σ/Μ τα έχω συναντήσει σε συνταγές.
ΔιαγραφήΜου αρέσει η φάβα και έτσι δεν την έχω φάει.Πολύ εντυπωσιακό πιάτο Μαρίνα^^
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι διαφορετικη η γευση αυτης της φαβας Λιλια μου, εμενα παντως μου αρεσε πολυ, μαλιστα το Σ/Κ εχω προγραμματισει να ξαναφτιαξω!
ΔιαγραφήCarissima, rispolveriamo delle pietanze del tempo che fu meravigliose. I piselli spezzati secchi che costavano poco si facevano le minestre o queste puree riempivano lo stomaco ma non avendo tutti gli ingredienti freschi cipolla, ecc. e nemmeno i dadi erano cari, la pietanza non aveva molto sapore....l'ho rifatta ovviamente con la varie aggiunte e gustata meravigliosa, Ora farò anche con le fave. Buona serata
ΑπάντησηΔιαγραφήQui fanno pure - anche se non molto frequentemente - la purea di piselli secchi spezzati, e manco a dire che la chiamano pure fàva... ho in mente di assagiarla e alla fine decido quale è la migliore!
ΔιαγραφήΑγαπημένο πιάτο! Εμείς την φτιάχνουμε και με ξερά και με χλωρά κουκιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ, γινεται και με χλωρα κουκια? Πρεπει να την δοκιμασω την ανοιξη, γιατι μου αρεσουν τα χλωρα κουκια!
ΔιαγραφήCara Marina, una ricetta molto appetitosa e sicuramente buonissima!! Ti avvisiamo che la Cuochina ti ha inviato una mail con alcune comunicazioni, controlla per favore che non sia finita nello spam. Grazie mille :-) Un abbraccio
ΑπάντησηΔιαγραφήCara Cuochina, grazie per l' avviso! Vado a vedere!
ΔιαγραφήΦαίνεται εξαιρετική συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφή