4

ΛΙΚΕΡ ΑΠΟ ΚΥΝΟΡΟΔΑ // LIQUORE AI CINORROIDI


ΛΙΚΕΡ ΑΠΟ ΚΥΝΟΡΟΔΑ

Η άγρια τριανταφυλλιά (Rosa canina) την άνοιξη και το καλοκαίρι μας χαρίζει τα όμορφα άνθη της. Οταν όμως πέσει και το τελευταίο ρόζ πέταλο, αρχίζουν και αναπτύσσονται οι καρποί, οι οποίοι ωριμάζουν πρός τα μέσα του φθινοπώρου. Τα κυνόροδα παίρνουν την ονομασία τους απο το φυτό απο το οποίο προέρχονται (rosa canina : η τριανταφυλλιά του σκύλου, γιατί κατά τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο, με το αφέψημα απο τις ρίζες της είχε θεραπευτεί ένας ρωμαίος στρατιώτης που είχε προσβληθεί απο λύσσα).
 Είναι σαρκώδεις, έχουν σχημα ωοειδές και χρώμα πορτοκαλί σκούρο εως έντονο κόκκινο.  Τα κυνόροδα είναι και αυτά super foods, αφού περιέχουν πολλά ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά. Περιέχουν ίσως την μεγαλύτερη συγκέντρωση φυσικής βιταμίνης C (υπολογίζεται οτι 100 gr κυνόροδα περιέχουν την ίδια ποσότητα βιταμίνης C με 1 Kg πορτοκάλια), αλλά και βιοφλαβονοειδή, γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Αυτά τα δύο συστατικά δρούν συνεργητικά μεταξύ τους με αποτέλεσμα να δρούν βοηθητικά στην κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας στην απορρόφηση του ασβεστίου και του σιδήρου, αλλά και στην ενεργοποίηση της βιταμίνης B9 (φολικό οξύ). Χρησιμοποιούνται φρέσκα σε μαρμελάδες, ζελέ και λικέρ και αποξηραμένα για παρασκευή αφεψημάτων. 

Κυνόροδα μπορείτε να βρείτε πολύ εύκολα αυτήν την εποχή, αρκεί να κάνετε μια βόλτα στην εξοχή, ιδίως σε ορεινές περιοχές. Θα διαλέξετε βέβαια να τα μαζέψετε από φυτά τα οποία θα είναι μακρυά απο καλλιέργειες που μπορεί να έχουν ψεκαστεί με εντομοκτόνα. Κάποιο συμβουλεύουν πάντως τα κυνόροδα να μαζευτούν αφού πέσουν οι πρώτες παγωνιές, γιατί τότε μαλακώνουν. Αν θέλουμε όμως να φτιάξουμε ένα αρωματικό λικεράκι, θα πρέπει να το ξεκινήσουμε τώρα, για να χρησιμοποιήσουμε και τα πέταλα απο τα τελευταία αρωματικά τριαντάφυλλα...

Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 200 gr φρέσκα κυνόροδα,
                 300 ml βότκα 40°,
                 1 χούφτα ροδοπέταλα,
                 1 κομματάκι 2 εκ. λουβί βανίλιας,
                 150 gr ζάχαρη κρυσταλλική.               
Προετοιμασία :
Πλύντε τα κυνόροδα και στεγνώστε τα καλά με απορροφητικό χαρτί. Κόψτε τα στα δύο, βάλτε τα μέσα σε ένα βάζο με ερμητικό κλείσιμο και προσθέσετε την βότκα. 
Αναμείξτε τα ροδοπέταλα με 1 κ.σ. ζάχαρη και στουμπήξτε τα να μαραθούν. Προσθέστε τα στο βάζο μαζί με το κομματάκι απο το λουβί βανίλιας και την ζάχαρη. Κλείστε το βάζο και τοποθετήστε το σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Αφήστε το να σταθεί για 1 μήνα, χωρίς να ξεχνάτε να το ανακινείτε, ώστε να διαλυθεί και η ζάχαρη.
Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, φιλτράρετε με χάρτινο φίλτρο για τον καφέ.
Βάλτε το λικέρ μέσα σε ένα μπουκάλι και σφραγίστε το. Τοποθετήστε το σε μέρος σκοτεινό και δροσερό και αφήστε το να σταθεί για ακόμη 15-20 μέρες.


LIQUORE AI CINORROIDI (BACCHE DI ROSA CANINA)

La rosa canina è la rosa spontanea più comune tanto in Grecia che in Italia. Il suo nome, lo deve a Plinio il vecchio, il quale affermava che un soldato romano fu guarito dalla rabbia, bevendo un decotto dalla radice della pianta. Durante la primavera e l' estate, la rosa canina, ci regala i suoi belli fiori. Quando cadde anche l' ultimo petalo rosato, cominciano a formarsi le bacche, le quali maturano nel tardo autunno. 
I cinorroidi sono carnosi, hanno forma ovoidale e colore che varia dall' arancione scuro al rosso vivace. Sono dei super foods, siccome contengono in abbondanza, sostanze utili per la salute. Sono le sorgenti naturali più concentrate in vitamina C; si calcola che 100gr di cinorroidi contengono la stessa concentrazione in vitamina C con 1 Kg di agrumi. Contengono pure bioflavonoidi, noti per le loro proprietà antifiammatorie e antiossidanti. Vitamina C e bioflavonoidi agiscono sinergicamente con il risultato di favorire la circolazione del sangue, aiutando l' assorbimento del calcio e del ferro, ma anche all' attivazione della citamina B9 (acido folico). I cinorroidi freschi vengono utilizzati in confetture, gelatine e liquori, mentre quelli essicati in preparazione di decotti.

Potete trovarli facilmente in questo periodo, basta fare un giro in campagna. Scegliete delle piante posizionate lontano da coltivazioni, per essere certi che non sarano trattate con pesticidi. C'è chi che consiglia di raccogliere  i cinorroidi  dopo le prime gelate, siccome saranno ammollati. Se volete però preparare questo liquore aromatico, dove vengono utilizzati anche i petali degli utlimi fiori di rose odordate del giardino, allora dovete cominciare ora...

Difficoltà : facile
Ingredienti : 200 gr di bacche di rosa canina fresche,
                              300 ml vodka 40°,
                              1 manciata di petali di rosa,
                              1 pezzetino 2 cm di bacchello di vaniglia,
                              150 gr di zucchero semolato.
Preparazione :
Lavate ed asciugate i cinorroidi. Tagliateli in due e ponete entro un barattolo a chiusura ermetica. Aggiungete anche la vodka.
Sfregate i petali di rosa con 1 cucchiaino di zucchero fino ad appassire. Versateli nel barattolo e aggiungete lo zucchero ed il pezzetino del bacchello di vaniglia. Chiudete il barattolo con il suo coperchio e posizionate in luogo fresco e buio. Lasciate macerare per 1 mese, senza dimenticare di agitarlo ogni tanto, per far sciogliere lo zucchero.
Trascorso il tempo necessario, filtrate con filtri di carta , da quelli utilizzati per il caffè. 
Imbottigliate e tappate. Posizionate in luogo fresco e buio e lasciate stagionare per 15-20 giorni prima di assagiarlo.


4 σχόλια:

  1. Δεν ήξερα την ονομασία αυτών των καρπών που αφθονούν στον κήπο του χωριού μας!
    Μάλιστα υπάρχουν φορές που τα παρομοιάζω με τα χριστουγεννιάτικα όμορφα γκι που διακοσμούν ατμοσφαιρικά τα βάζα μας ,αυτή την όμορφη εποχή.του χρόνου.
    Πάντα αναρωτιόμουν πως θα μπορούσα να κλείσω την κατακόκκινη ομορφιά τους κάπου μελσα το σπίτι μου....τώρα όμως ξέρω πως να εγκλωβίςω σε μία καράφα την μεθυστική γεύση του ,να απελευθερώνω που και που τα αρώματα του και να σκαλώνω τη ματιά μου στην καταπληκτική διαύγεια του πορτοκαλόχρωμου
    ηδύποτου!
    Υπέροχη ιδέα για ένα γλυκό ποτό που όποτε θα το γεύομαι Μαρίνα μου θα σε θυμάμαι !
    Φιλιά πολλα,πολλα και καλό μήνα να έχεις,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου ιδιαιτερα στις ορεινες περιοχες τα κυνοροδα αφθονουν αυτην την εποχη. Εκοτς απο το λικερ μπορεις να τα αποξηρανεις και να τα κανεις ενα ωραιο ροφημα φουλ στην βιταμινη C αλλα και σε αλλες χρησιμες ουσιες.
      Καλο μηνα καλη μου
      καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  2. Δεν έχω δοκιμάσει λικεράκι τέτοιο!Θα έχω το νου μου αν βρεθώ σε ορεινή περιοχή να τα μαζέψω! Σε ευχαριστούμε Μαρινάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχως δεν ειναι πολυ γνωστο στην Ελλαδα αυτο το λικερ, ασε που πολλοι δεν γνωριζουν τις ιδιοτητες των καρπων της αργιοτριανταφυλλιας... Την περασμενη Κυριακη ημασταν στους προποδες του Ολυμπου και οι αγριοτριανταφυλλιες ηταν φορτωμενες με κυνοροδα (απο εκει και η φωτο της αναρτησης...)
      Να 'σαι καλα Λιλια μου! Φιλια πολλα!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.