ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΡΥ
Τα σαββατιάτικα πρωϊνά, συνήθως τα αναλώνουμε σε ψώνια ή διάφορες δουλειές συμμαζέματος στο σπίτι. Ετσι τα μεσημέρια φτιάχνω πάντα κάτι γρήγορο για να φάμε, ριζότο ή μακαρονάδα και τον χειμώνα σουπίτσα αχνιστή. Το γαριδοπίλαφο είναι απο τα πολύ αγαπημένα μου φαγητά. Ηταν μια από τις σπεσιαλιτέ της γιαγιά Ανδρομάχης, και για την οικογένεια είναι συνώνυμο ενός comfort food! Βέβαια απο τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά πράγματα όσον αφορά τους τρόπους μαγειρέματος, αλλά και τις γεύσεις. Ετσι το απλό πιλαφάκι εμπλουτίστηκε με κρασάκι (δάνειο απο το ιταλικό ριζότο) αλλά και με μπαχαρικά, έγινε πολύ αρωματικό, και βέβαια παρέμεινε πάντα ένα πολύ νόστιμο πιάτο!
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 400gr γαρίδες,
1 φλ. ρύζι καρολίνα,
1 εσαλότ ή μικρό κρεμμύδι,
1 μικρή σκελίδα σκόρδο,
4 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο,
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί,
1 κ.γ. κοφτό κίτρινο κάρρυ,
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκειά,
1 πιπεράκι καυτερό,
1 πρέζα λευκό πιπέρι τριμμένο,
αλάτι.
Προετοιμασία :
Ξεπλύντε τις γαρίδες, αφαιρέστε το εντεράκι και τις κεραίες τους.
Ψιλοκόψτε το εσαλότ.
Βάλτε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μία μικρή κατσαρόλα και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το εσαλότ και σωτάρετε το για 1-2 λεπτά (προσοχή το εσαλότ καίγεται εύκολα όπως το σκόρδο!). Προσθέστε τις γαρίδες και σωτάρετε για 3-4 λεπτά μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Αφαιρέστε τις γαρίδες και κρατήστε τες στην άκρη.
Προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέστε το κάρρυ και την πάπρικα και σωτάρετε 1 λεπτό. Προσθέστε το ρύζι και σωτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να γυαλίσει. Σβύστε με το κρασί. Αφήστε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε 2 φλ. ζεστό νερό ή ακόμη καλύτερα ζωμό από γαρίδες, το πιπέρι και το ανάλογο αλάτι (1 κ.γ. όχι γεμάτο). Σκεπάστε την κατσαρόλα με το καπάκι της και αφήστε να βράσει 6-7 λεπτά. Προσθέστε τις γαρίδες, ανακατέψτε μία φορά και σκεπάστε πάλι με το καπάκι. Αφήστε να βράσει για περίπου 15 λεπτά ακόμη, μέχρι να πιεί το ζουμάκι του. Σβύστε την φωτιά και αφήστε το να σταθεί για 20 λεπτά πρίν το σερβίρετε.
Σερβίρετε το πιάφι με τις γαρίδες και το κάρρυ ζεστό. Μπορείτε να καθαρίσετε τις γαρίδες απο τα κελύφη τους πρίν τις σερβίρετε, εμάς μας αρέσει να τις καθαρίζουμε μέσα στο πιάτο μας, ώστε να πέφτει το νόστιμο ζουμάκι τους στο πιλάφι και να το νοστιμίζει περισσότερο ...
RISO PILAF ALLE MAZZANCOLLE E CURRY
Sabato mattina, che di solito non sono al lavoro, il nostro programma è di sistemare la casa o di andare a fare le spese. Così per il pranzo preferisco un piatto unico veloce da preparare, come il risotto, una spaghettata e durante la stagione fredda, una buona minestra fumante... Il riso pilaf alle mazzancolle è uno dei miei piatti preferiti. Cavallo di battaglia della nonna Andromaca, per la nostra famiglia è stato sempre un comfort food! Certo, dai tempi che la nonna regnava in cucina fino ad oggi, è stato cambiato tanto tra il modo di cucinare ma anche per quanto riguarda i sapori. Così, il semplice riso pilaf è stato arricchito con vino bianco (come ho imparato a fare con i risotti) e spezie, che ci piacciono tanto e le utilizzo sempre in abbondanza. E rimasto però sempre un piatto molto saporito!
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 400gr di mazzancolle,
1 tazza di riso vialone nano,
1 scalogno,
1 spicchio d' aglio piccolo,
4 cucchiai di olio extravergine di oliva,
1/2 tazza di vino bianco secco,
1 cucchiaino raso di curry giallo,
1/2 cucchiaino di paprica dolce,
1 peperoncino,
sale q.b.
Preparazione :
Lavate le mazzancolle, eliminate l' intestino e le antenne.
Trittate lo scalogno.
Ponete 2 cucchiai d' olio in una piccola casseruola e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete lo scalogno e saltate per un paio di minuti (attenzione lo scalogno si brucia facilmente come l' aglio). Aggiunete le mazzancolle e saltate per 3-4 minuti fino a cambiare colore. Eliminatele dalla casseruola e tenetele da parte.
Aggiungete l' olio restante e quando si scalda aggiungete il carry e la paprica e lasciate soffrigere brevemente. Aggiungete il riso e saltate per un paio di minuti fino a lucidare. Sfumate con il vino. Lasciate evaporare l' alcool. Aggiungete 2 tazze di acqua calda, o meglio ancora di brodo di crostacei o fumetto di pesce, salate e pepate a piacere. Coprite la casseruola e lasciate cuocere per 6-7 minuti. Aggiungete le mazzancolee, mescolate una volta e coprite con il coperchio. Lasciate cuocere per ca. 15 minuti ancora, fino ad assorbire il suo liquido. Ritirate dal fuoco e lasciate riposare per 20 minuti.
Servitelo caldo. Potete sgusciare le mazzancolle prima di servire. A noi piace lasciarle intere, per raccogliere poi il loro sughetto delizioso nel piatto e insaporire ulterioremente il riso.
i primi di mare sono i miei preferiti e questo risotto di certo è delizioso, buon weekend Marina, un bacione !
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαρίδες με κάρυ φτιάχνω συχνά, νομίζω ταιριάζουν πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓι αυτό το σημερινό σου πιάτο ανήκει σίγουρα στις προτιμήσεις μου!!
Καλό Σαββατοκύριακο Μαρίνα μου, φιλιά!
spettacolare! degno di un pranzo domenicale!
ΑπάντησηΔιαγραφήa presto
amelie
Μιλάμε για εξαιρετικό φαγητό, τουλάχιστον για τα δικά μου γούστα και δεδομένα, Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό υπόλοιπο Κυριακής εύχομαι.
Γαριδοπίλαφο να΄ ναι Μαρίνα μου και δεν φέρνω αντίρρηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το κρασί πάει, και το καρυ και η πάπρικα πάνε εξαιρετικά.
Ωραίο πιάτο για σαββατιάτικο και όχι μόνο, τραπέζι.
Καλή εβδομάδα :)
Riso con tutto e con i crostacei e curry ancora meglio. Grazie e buona settimana.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓαρίδες με κάρυ!Δεν υπάρχει καλύτερο !!
ΑπάντησηΔιαγραφή