12

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΛΥΚΟ ♦♦ PETALI DI ROSA, DOLCE SOTTO SCIROPPO


ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΛΥΚΟ

Ενα ιδιαιτερο γλυκο του κουταλιου με φανταστικο αρωμα και χρωμα. Για την παρασκευη του, χρησιμοποιουμε μονο τα πεταλα απο τα λεγομενα εκατοφυλλα τριανταφυλλα (Rosa Centifolia L.).  
Στον μικρο μας κηπο, μεταξυ των αλλων, εχουμε και μια εκατοφυλλη τριανταφυλλια. Ομολογω οτι πολλες φορες εχουμε  μπει στον πειρασμο να την ξερριζωσουμε, καθως ανθιζει μονο τον Μαϊο, για μικρο χρονικο διαστημα, και τον υπολοιπο χρονο βγαζει μονο κλαδια, τα οποια ειναι γεματα ψιλα αγκαθακια και επιπλεον εκτεινονται προς ολες τις κατευθυνσεις! Οταν ομως αναλογιζομαι το υπεροχο γλυκο που φτιαχνω καθε χρονο με τα λουλουδια της, συγκρατουμαι και ... την ανεχομαι! Μια συμβουλη για οσους εχουν την συγκεκριμενη τριανταφυλλια στον κηπο τους : δεν την κλαδευουμε ποτε τον Φεβρουαριο, οπως τις υπολοιπες τριανταφυλλιες, γιατι τα λουλουδια της τα βγαζει στα παλια κλαδια; αν θελετε να την κλαδεψετε, θα το κανετε αμεσως μετα την ανθηση, δηλαδη Μαϊο με Ιουνιο.
Η διδικασια παρασκευης του γλυκου ειναι απλη, αλλα για ενα μικρο βαζακι γλυκο, χρειαζονται καμμια 30αρια λουλουδια! Επειδη ολα τα μπουμπουκια της τριανταφυλλιας δεν ανοιγουν μαζι, κοβω αυτα που αρχιζουν και ανοιγουν και τα βαζω στο ψυγειο, σε καλα κλεισμενη πλαστικη σακκουλα, περιμενοντας τα επομενα, μεχρι να μαζευτει ικανοποιητικη ποσοτητα για να φτιαξω το γλυκο. Βεβαια, τα λουλουδια στο ψυγειο δεν διατηρουνται επ' απειρον, το πολυ για 10 μερες, μετα, φυσικα, αρχιζουν να χαλανε. Φετος, απο την πολλη βροχη και τον αερα, τα εξωτερικα πεταλα απο τα λουλουδια ηταν σχεδον ολα χαλασμενα. Τα λουλουδια τα κοβουμε το πρωϊ, πριν εκτεθουν στον ηλιο, κατα προτιμηση μια μερα που δεν βρεχει, για να ειναι οσο το δυνατον πιο αρωματικα. Εννοειται οτι τα τριανταφυλλα δεν πρεπει να ειναι ψεκασμενα με εντομοκτονα, ιδανικα απο δικες μας τριανταφυλλιες, που εχουμε φροντισει να μην ψεκασουμε, απο την στιγμη που εβγαλαν μπουμπουκια.


Βαθμος δυσκολιας : 3/5
Υλικα (τις ποσοτητες τις υπολογιζουμε αναλογικα)
             100 gr πεταλα απο εκατοφυλλα τριανταφυλλα,
             300 gr νερο,
             300 gr ζαχαρη,
             1 κουταλια της σουπας χυμο λεμονιου, φιλτραρισμενο.
Επι το εργον : 
Αφαιρεστε τα ροδοπεταλα απο τα λουλουδια, φροντιζοντας να μην παρετε και τους στημονες. Πλυντε τα, στραγγιστε τα καλα και σκουπιστε τα απαλα. Με ενα ψαλιδι, κοψτε το κατω μερος απο τα φυλλα, στο σημειο που ενωνεται στο λουλουδι, γιατι ειναι πικρο. 
Ανακατεψτε την μιση ζαχαρη με τα ροδοπεταλα και αφηστε τα να σταθουν 3-4 ωρες. 
Βαλτε την υπολοιπη ζαχαρη με το νερο να βρασουν. Ριξτε μεσα τα ζαχαρωμενα ροδοπεταλα και αφηστε τα να σιγοβρασουν μεχρι να μαλακωσουν, για μιση ωριτσα περιπου. Σ'αυτο το σημειο το σιροπι θα αρχισει να δενει. Προσθεστε τον χυμο λεμονιου και συνεχιστε μεχρι να δεσει το σιροπι. 
Βαλτε το γλυκο σε αποστειρωμενα βαζακια. Επειδη η ποσοτητα που παρασκευαζω ειναι συνηθως μικρη, δεν προχωραω σε διαδικασια κονσεβοποιησης, και αφηνω το βαζακι σκεπασμενο με μια χαρτοπετσετα για να απορροφαει τους υρατμους, μεχρι να κρυωσει το γλυκο. Αν θελετε να το διατηρηστε για περισσοτερο καιρο, εφαρμοστε αμεσως το καπακι, αναποδογυριστε το βαζακι και αφηστε το να κρυωσει αναποδογυρισμενο.


PETALI DI ROSA, DOLCE SOTTO SCIROPPO

Un grande classico "dolce al cucchiaio" delle nostre nonne e madri. Data la rarità dei petali di rosa centifoglia, ed il fatto che occorrono ca una 30ina di fiori per preparare un vasetto di dolce, si considerava molto pregiato ed era destinato per gli ospiti eccelenti. Infatti, il suo colore e ancora di più il suo profumo, sono sigolari. Per la sua preparazione si usano soltanto i fiori di rose centifoglie  (Rosa Centifolia L.), le quali fioriscono esclusivamente durante il mese di maggio. 
Seguono alcuni consigli, semmai decidete di preparare questo dolce. Prima di tutto, le rose che userete, devono non essere trattate con pesticidi. Meglio usare le rose dal proprio giardino, che appena sbocciano i boccioli, evitiamo di spruzzare con pesticidi. Siccome non tutte le rose fioriscono allo stesso tempo, potete tagliare quelle appena aperte, metterle in un sachetto di plastica e conservarle nel frigo. Possono essere conservate fino a una 10ina di giorni.

Difficoltà : 3/5
Ingredienti : 100 gr di petali di rosa centifoglia,
                            300gr di acqua,
                            300 gr di zucchero,
                            1 cucchiaio di succo di limone filtrato.
All'opera : 
Staccate i petali dai fiori di rosa, evitando però di prelevare gli stami. Lavateli, sgolcciolateli e asciugateli con carta assorbente. Tagliate e scartate la parte bianca sulla base dei petali che è amara. 
Mischiate i petali con metà zucchero e lasciateli stare per 3-4 ore. 
Mettete l'acqua e lo zucchero restante in una pentola e portate ad ebollizone. Aggiungete i petali zuccherati e lasciate cuocere a fuoco molto moderato per mezz'oretta ca, fino che i petali diventino transparenti. A questo punto lo sciroppo sarà abbastanza consistente. Aggiungete il succo del limone e continuate la cottura, fino alla consistenza desiserata, la quale potete provare, lasciando cadere una goccia, su una superficie fredda : la goccia deve formare quasi una pallina e non disperdersi. 
Siccome la quantità che preparo di solito non è grande, semplicemente travaso il dolce in un barattolo sterilizzato e lo lascio a raffreddare coperto con carta assorbente, appunto per assorbire i vapori. Se volete conservarlo più a lungo, allora chiudete subito il barattolo con il suo coperchio, capovolgete e lasciate raffreddare con la testa in giù.

12 σχόλια:

  1. Una meraviglia che non ho mai avuto il piacere di assaggiare..Chissà che squisitezza!
    Buona giornata cara :-) qui ad Atene anche stamattina è nuvoloso, ma quando ci lascerà andare al mare?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Uh! Qui in Italia è un guaio riuscire a trovare rose pulite e non contaminate da pesticidi o altro!
    Se vieni sul mio blog, però, oggi trovi qualcosa che ti può mooolto interessare :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αχα βρε Μαρίνα, τι ωραίο χρώμα!
    Ζηλευτό και αμέσως με πάει σε άλλα μονοπάτια αξιοποίησης του ... τούτο το γλυκό.
    Καλημέρες πολλές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νομίζω το πιο αρωματικό γλυκό του κουταλιού!
    Οπως φαίνεται σου έγινε υπέροχο!
    Τι τυχερή που είσαι να έχεις τα δικά σου τριαντάφυλλα για το γλυκάκι!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Che colore meraviglioso!
    Ci credo che sia molto preziosa questa marmellata, Mi è difficile pensare di raccogliere 100 gr di petali di rose, ho la sensazione che siano leggerissime.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρίνα μου καταπληκτικό, νομίζω πως είναι απο τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού!Τι υπέροχο χρώμα που έχει!!!Αλλά και απο άρωμα όμως....
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ornella
    E un po'raro, data la diffiocltà di trovare le rose centifoglie. Eppoi è piuttosto un dolce drei antiquato, oggi non si usa tanto consumare i tradizionali dolci al cucchiaio...

    @Balkanica-Morpho
    Ciao carissima! Ho passato dal tuo blog e l'ho trovato pieno di profumi di primavera!

    @Penelope
    Ευχαριστω Πηνελοπη μου! Κι εμενα μου εχουν μπει ιδεες, να δουμε τι θα πρωτοφτιαξω το σαββατοκυριακο...

    @ΕΛΕΝΑ
    Ναι ειναι ενα πολυ ιδιαιτερο και αρωματικο γλυκο. Κριμα που δεν περισσεψαν ροδοπεταλα για να τα ζαχαρωσω, φετος μας τα ξεπουπουλισε η βροχη και ο αερας... Τυχερη ειναι η τριανταφυλλια που δεν την ξερριζωσα ακομη, αν δεν φοβομουν την γκρινια της μαμας μου θα το ειχα κανει εδω και πολυ καιρο!

    @anna
    Infatti sono leggerissime, avevo un vassoio pieno di petali e pesavano appena 100gr! Il suo profumo e altrettanto singolare, sottile e tanto piacevole! la primavera chiusa in un barattolo!

    @ΕΛΕΝΗ
    Οντως Ελενη μου, οποιος δεν το εχει δοκιμασει δεν μπορει να το φανταστει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρίνα, γειά σου.
    Τί ομορφιά είναι αυτή;
    Τί χρώμα;
    Πρέπει να έγινε πολύ ωραίο το γλυκό.
    Κερνιέμαι το πιατάκι σου.
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Στέλλας Κουζινομπερδέματα
    Να κεραστεις Στελλα μου, που να μυρισεις και το αρωμα! Ολη η ανοιξη σε ενα βαζακι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. υπεροχο γλυκακι που ταιριαζει τελεια με παγωτο καιμακι
    το ιδιο υπεροχο ειναι και το λικερακι του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. θα ήθελα παρακαλώ να σας ρωτήσω μόνο από την συγκεκριμένη ποικιλία Τριανταφυλλιάς μπορούμε να κανουμε γλυκό.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανονικα, ναι, μονο με τα 100φυλλα τριανταφυλλα γινεται γλυκο και λικερ τριανταφυλλο. Εχω δει βεβαια καποιους να χρησιμοποιουν τριανταφυλλα ανεξαρτητα ποικιλιας, αλλα δεν ξερω να σου πω για το αποτελεσμα...

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.