ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΛΥΚΟ
Ενα ιδιαιτερο γλυκο του κουταλιου με φανταστικο αρωμα και χρωμα. Για την παρασκευη του, χρησιμοποιουμε μονο τα πεταλα απο τα λεγομενα εκατοφυλλα τριανταφυλλα (Rosa Centifolia L.).
Στον μικρο μας κηπο, μεταξυ των αλλων, εχουμε και μια εκατοφυλλη τριανταφυλλια. Ομολογω οτι πολλες φορες εχουμε μπει στον πειρασμο να την ξερριζωσουμε, καθως ανθιζει μονο τον Μαϊο, για μικρο χρονικο διαστημα, και τον υπολοιπο χρονο βγαζει μονο κλαδια, τα οποια ειναι γεματα ψιλα αγκαθακια και επιπλεον εκτεινονται προς ολες τις κατευθυνσεις! Οταν ομως αναλογιζομαι το υπεροχο γλυκο που φτιαχνω καθε χρονο με τα λουλουδια της, συγκρατουμαι και ... την ανεχομαι! Μια συμβουλη για οσους εχουν την συγκεκριμενη τριανταφυλλια στον κηπο τους : δεν την κλαδευουμε ποτε τον Φεβρουαριο, οπως τις υπολοιπες τριανταφυλλιες, γιατι τα λουλουδια της τα βγαζει στα παλια κλαδια; αν θελετε να την κλαδεψετε, θα το κανετε αμεσως μετα την ανθηση, δηλαδη Μαϊο με Ιουνιο.
Η διδικασια παρασκευης του γλυκου ειναι απλη, αλλα για ενα μικρο βαζακι γλυκο, χρειαζονται καμμια 15αρια λουλουδια! Επειδη ολα τα μπουμπουκια της τριανταφυλλιας δεν ανοιγουν μαζι, κοβω αυτα που αρχιζουν και ανοιγουν και τα βαζω στο ψυγειο, σε καλα κλεισμενη πλαστικη σακκουλα, περιμενοντας τα επομενα, μεχρι να μαζευτει ικανοποιητικη ποσοτητα για να φτιαξω το γλυκο. Βεβαια, τα λουλουδια στο ψυγειο δεν διατηρουνται επ' απειρον, το πολυ για 10 μερες, μετα, φυσικα, αρχιζουν να χαλανε. Φετος, απο την πολλη βροχη και τον αερα, τα εξωτερικα πεταλα απο τα λουλουδια ηταν σχεδον ολα χαλασμενα. Τα λουλουδια τα κοβουμε το πρωϊ, πριν εκτεθουν στον ηλιο, κατα προτιμηση μια μερα που δεν βρεχει, για να ειναι οσο το δυνατον πιο αρωματικα. Εννοειται οτι τα τριανταφυλλα δεν πρεπει να ειναι ψεκασμενα με εντομοκτονα, ιδανικα απο δικες μας τριανταφυλλιες, που εχουμε φροντισει να μην ψεκασουμε καθολου, απο την στιγμη που εβγαλαν τα μπουμπουκια.
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολη
Υλικα (τις ποσοτητες τις υπολογιζουμε αναλογικα)
100 gr πεταλα απο εκατοφυλλα τριανταφυλλα,
300 gr νερο,
300 gr ζαχαρη,
1 κουταλια της σουπας χυμο λεμονιου, φιλτραρισμενο.
Προετοιμασια :
Αφαιρεστε τα ροδοπεταλα απο τα λουλουδια, φροντιζοντας να μην παρετε και τους στημονες. Με ενα ψαλιδι, κοψτε το κατω μερος απο τα φυλλα, στο σημειο που ενωνεται στο λουλουδι, γιατι ειναι πικρο.
Ανακατεψτε την μιση ζαχαρη με τα ροδοπεταλα και αφηστε τα να σταθουν 2-3 ωρες.
Βαλτε την υπολοιπη ζαχαρη με το νερο να βρασουν. Ριξτε μεσα τα ζαχαρωμενα ροδοπεταλα και τον χυμο του λεμονιου, και αφηστε τα να σιγοβρασουν για 5 λεπτα. Κατεβαστε την κατσαρολα απο την φωτια και αφηστε το να κρυωσει. Μεταγγιστε το σε γυαλινο σκευος και αφηστε το να σταθει 12 ωρες ή ολο το βραδυ.
Την επομενη μεταφερετε το γλυκο στην κατσαρολα και αφηστε το να βρασει μεχρι να δεσει το σιροπι του.
Βαλτε το γλυκο σε αποστειρωμενα βαζακια. Επειδη η ποσοτητα που παρασκευαζω ειναι συνηθως μικρη, δεν προχωραω σε διαδικασια κονσεβοποιησης, και αφηνω το βαζακι σκεπασμενο με μια χαρτοπετσετα για να απορροφαει τους υδρατμους, μεχρι να κρυωσει το γλυκο. Αν θελετε να το διατηρηστε για περισσοτερο καιρο, εφαρμοστε αμεσως το καπακι, αναποδογυριστε το βαζακι και αφηστε το να κρυωσει αναποδογυρισμενο.
PETALI DI ROSA, DOLCE SOTTO SCIROPPO
Un grande classico "dolce al cucchiaio" delle nostre nonne e madri. Data la rarità dei petali di rosa centifoglia, ed il fatto che occorrono ca una 30ina di fiori per preparare un vasetto di dolce, si considerava molto pregiato ed era destinato per gli ospiti eccelenti. Infatti, il suo colore e ancora di più il suo profumo, sono sigolari. Per la sua preparazione si usano soltanto i fiori di rose centifoglie (Rosa Centifolia L.), le quali fioriscono esclusivamente durante il mese di maggio.
Seguono alcuni consigli, semmai decidete di preparare questo dolce. Prima di tutto, le rose che userete, devono non essere trattate con pesticidi. Meglio usare le rose dal proprio giardino, che appena sbocciano i boccioli, evitiamo di spruzzare con pesticidi. Siccome non tutte le rose fioriscono allo stesso tempo, potete tagliare quelle appena aperte, metterle in un sachetto di plastica e conservarle nel frigo. Possono essere conservate fino a una 10ina di giorni.
Difficoltà : media
Ingredienti : 100 gr di petali di rosa centifoglia,
300gr di acqua,
300 gr di zucchero,
1 cucchiaio di succo di limone filtrato.
Preparazione :
Staccate i petali dai fiori di rosa, evitando però di prelevare gli stami. Eliminate con le forbici la parte bianca sulla base dei petali che è amara.
Mescolate i petali con metà zucchero e lasciateli riposare per un paio d' ore.
Mettete l'acqua e lo zucchero restante in una casseruola e portate ad ebollizone. Aggiungete i petali zuccherati ed il succo di limone e cuocete per 5 minuti. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare. Trasferite in una ciotola di vetro e lasciate riposare per 12 ore o per tutta la notte.
Trasferite nella casseruola, portate sul fuoco e lasciate cuocere fino a rapprendere.
Riempite i barattoli precedentemente sterilizzati chiudete subito i coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare con la testa in giù.
Staccate i petali dai fiori di rosa, evitando però di prelevare gli stami. Eliminate con le forbici la parte bianca sulla base dei petali che è amara.
Mescolate i petali con metà zucchero e lasciateli riposare per un paio d' ore.
Mettete l'acqua e lo zucchero restante in una casseruola e portate ad ebollizone. Aggiungete i petali zuccherati ed il succo di limone e cuocete per 5 minuti. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare. Trasferite in una ciotola di vetro e lasciate riposare per 12 ore o per tutta la notte.
Trasferite nella casseruola, portate sul fuoco e lasciate cuocere fino a rapprendere.
Riempite i barattoli precedentemente sterilizzati chiudete subito i coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare con la testa in giù.
Una meraviglia che non ho mai avuto il piacere di assaggiare..Chissà che squisitezza!
ΑπάντησηΔιαγραφήBuona giornata cara :-) qui ad Atene anche stamattina è nuvoloso, ma quando ci lascerà andare al mare?
Uh! Qui in Italia è un guaio riuscire a trovare rose pulite e non contaminate da pesticidi o altro!
ΑπάντησηΔιαγραφήSe vieni sul mio blog, però, oggi trovi qualcosa che ti può mooolto interessare :-D
Αχα βρε Μαρίνα, τι ωραίο χρώμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΖηλευτό και αμέσως με πάει σε άλλα μονοπάτια αξιοποίησης του ... τούτο το γλυκό.
Καλημέρες πολλές.
Νομίζω το πιο αρωματικό γλυκό του κουταλιού!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπως φαίνεται σου έγινε υπέροχο!
Τι τυχερή που είσαι να έχεις τα δικά σου τριαντάφυλλα για το γλυκάκι!
Φιλιά!
Che colore meraviglioso!
ΑπάντησηΔιαγραφήCi credo che sia molto preziosa questa marmellata, Mi è difficile pensare di raccogliere 100 gr di petali di rose, ho la sensazione che siano leggerissime.
Μαρίνα μου καταπληκτικό, νομίζω πως είναι απο τα ωραιότερα γλυκά του κουταλιού!Τι υπέροχο χρώμα που έχει!!!Αλλά και απο άρωμα όμως....
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
@ornella
ΑπάντησηΔιαγραφήE un po'raro, data la diffiocltà di trovare le rose centifoglie. Eppoi è piuttosto un dolce drei antiquato, oggi non si usa tanto consumare i tradizionali dolci al cucchiaio...
@Balkanica-Morpho
Ciao carissima! Ho passato dal tuo blog e l'ho trovato pieno di profumi di primavera!
@Penelope
Ευχαριστω Πηνελοπη μου! Κι εμενα μου εχουν μπει ιδεες, να δουμε τι θα πρωτοφτιαξω το σαββατοκυριακο...
@ΕΛΕΝΑ
Ναι ειναι ενα πολυ ιδιαιτερο και αρωματικο γλυκο. Κριμα που δεν περισσεψαν ροδοπεταλα για να τα ζαχαρωσω, φετος μας τα ξεπουπουλισε η βροχη και ο αερας... Τυχερη ειναι η τριανταφυλλια που δεν την ξερριζωσα ακομη, αν δεν φοβομουν την γκρινια της μαμας μου θα το ειχα κανει εδω και πολυ καιρο!
@anna
Infatti sono leggerissime, avevo un vassoio pieno di petali e pesavano appena 100gr! Il suo profumo e altrettanto singolare, sottile e tanto piacevole! la primavera chiusa in un barattolo!
@ΕΛΕΝΗ
Οντως Ελενη μου, οποιος δεν το εχει δοκιμασει δεν μπορει να το φανταστει...
Μαρίνα, γειά σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί ομορφιά είναι αυτή;
Τί χρώμα;
Πρέπει να έγινε πολύ ωραίο το γλυκό.
Κερνιέμαι το πιατάκι σου.
Φιλιά.
@Στέλλας Κουζινομπερδέματα
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα κεραστεις Στελλα μου, που να μυρισεις και το αρωμα! Ολη η ανοιξη σε ενα βαζακι!
υπεροχο γλυκακι που ταιριαζει τελεια με παγωτο καιμακι
ΑπάντησηΔιαγραφήτο ιδιο υπεροχο ειναι και το λικερακι του!
θα ήθελα παρακαλώ να σας ρωτήσω μόνο από την συγκεκριμένη ποικιλία Τριανταφυλλιάς μπορούμε να κανουμε γλυκό.;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανονικα, ναι, μονο με τα 100φυλλα τριανταφυλλα γινεται γλυκο και λικερ τριανταφυλλο. Εχω δει βεβαια καποιους να χρησιμοποιουν τριανταφυλλα ανεξαρτητα ποικιλιας, αλλα δεν ξερω να σου πω για το αποτελεσμα...
Διαγραφή