9

ΛΙΚΕΡ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ // LIQUORE DI BERGAMOTTO


ΛΙΚΕΡ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ

Δεν υπηρχε περιπτωση να μου ξεφυγει και να μην κανω και λικερ απο περγαμοντο! Ιδιαιερα αρωματικο το "μπεργκαμονστελλο" (οι Ιταλοι δεν το αναφερουν ετσι), ειναι απολαυστικο παγωμενο, μετα απο ενα πλουσιο γευμα! Το παρασκευασα με την γνωστη ψυχρη μεθοδο.

Ποσοτητα : 1,5Lt
Βαθμος δυσκολιας : ευκολο
Χρονος ωριμανσης : 40 ημερες + 1 μηνα
Υλικα : 6 ωραια περγαμοντα,
                500 ml καθαρη αλκοολη ποτοποιϊας 95°,
                1 lt μεταλλικο νερο,
                750 gr ζαχαρη κρυσταλλικη.
Παρασκευη : 
Τα περγαμοντα που θα χρησιμοποιησετε, πρεπει φυσκα να ειναι ακερωτα (συνηθως ειναι!). Πλυντε τα περγαμοντα και σκουπιστε τα καλα. Με ενα πολυ κοφτερο μαχαιρι ή με το εργαλειο που ξεφλουδιζουμε τις πατατες, αφαιρεστε την φλουδα τους , προσεχοντας να μην αφαιρεσετε και το λευκο μερος, που ειναι πικρο. Βαλτε τις φλουδες σε ενα βαζο με ερμητικο κλεισιμο (λαστιχο στο καπακι). Καλυψτε τα με την αλκοολη και κλειστε το βαζο. Βαλτε το βαζο σε σκοτεινο και δροσερο μερος και αφηστε το για 40 μερες, ανακινωντας συχνα. 
Σουρωστε την αρωματισμενη αλκοολη, πρωτα με ενα σουρωτηρι, ωστε να αφαιρεσετε τα μεγαλα κομματια*, και επειτα με ενα τουλπανι ή με χαρτινα φιλτρα του καφε, μεχρι να παρετε ενα διαυγες υγρο. 
Ετοιμαστε το σιροπι, βραζοντας το νερο με την ζαχαρη για 5-6 λεπτα και ανακατευοντας, ωστε να διαλυθει η ζαχαρη τελειως. Κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να κρυωσει εντελως. Αναμειξτε το σιροπι με την αρωματισμενη αλκοολη και βαλτε τα παλι μεσα στο βαζο.
Κλειστε καλα το καπακι και βαλτε το παλι σε σκοτεινο και δροσερο μερος. Αφηστε το να ωριμασει για εναν μηνα ακομη. 
Διατηρειται για περιπου 12 μηνες. Μετα χανει την φρεσκαδα του!

* Μην πεταξετε τις χρησιμοποιημενες φλουδες απο τα περγαμοντα! Αφηστε τες εκτεθειμενες στον αερα για 2-3 ημερες, μεχρι να αποξηρανθουν και επειτα τριψτε τες πολυ ψιλα στο μπλεντερ. Βαλτε το τριμμα που θα παρετε σε ενα βαζο που να κλεινει ερμητικα και διατηρηστε το σε δροσερο μερος. Μπορειτε να το χρησιμοποιησετε για να αρωματισετε διαφορα παρασκευασματα.


LIQUORE DI BERGAMOTTO

Certo non potevo mancare a preparare anche il liquore di bergamotto! Molto profumato, è un ottimo dopopasta, sempre servito ghiacciato.

Quantità : 1,5Lt
Difficoltà : bassa
Tempo di macerazione : 40 giorni + 1 mese
Ingredienti : 6 bergamotti grossi,
                            500 ml di alcool puro a 95°,
                            1 lt di acqua minerale naturale non gassata,
                            750 gr di zucchero semolato.
Preparazione : 
Lavate ed asciugate i bergamotti. Con un coltellino affilato o con il pelapatate, togliete la scorza, facendo attenzione a non asportare la parte bianca che è amara. Versate la scorza in un contenitore di vetro a chiusura ermetica (a tappo con la gomma). Coprite con l'alcool e chiudete il coprechio. Posizionatelo in luogo buio e fresco. Lasciatelo in infusione per 40 giorni, agitando spesso. 
Passato il tempo necessario, passate il liquido prima da un colino a maglia fitta, cosi da eliminare le parti grosse*. Poi, filtratelo, passandolo da un pezzo di garza o panno, o coi filtri da carta, per il caffe. 
Preparate lo sciroppo : mettete lo zucchero e l'acqua in un pentolino, portate ad ebollizone e lasciate cuocere per 5 minuti. Ritirate dal fuoco e lasciatelo raffreddare completamente. Mescolate lo sciroppo con l'alcool profumato, rinvasate nel vaso a chiusura ermetica, chiudete il coperchio e risposizinatelo al luogo fresco e buio. 
Lasciatelo stagionare per un mese ancora. 
Oltre ai 12 mesi, si intorpidisce, così meglio non tenerlo per tantissimo tempo.


* Non buttate le scorze di bergamotto usate! Lasciatele asciugare in aria per 3-4 giorni, e poi tirttatele nel cutter, molto finemente. Ponete il trito in un vasetto a chiusura ermetica e tenetelo in posto fresco e buio. Potete usarlo per profumare creme, torte, sciroppi etc.

9 σχόλια:

  1. Το λάτρεψα!
    Μπορώ να φανταστώ το απίστευτο άρωμα που θα έχει!
    Και το χρώμα του... πανέμορφο!
    Φιλιά, καλό ΣΚ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ΕΛΕΝΑ
    Οντως, το περγαμοντο απο μυρωδια δεν παιζεται! Θα γινει απο τα αγαπημενα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή Κυριακή. Ήρθα να πιω λικεράκι περγαμόντου, μια και είναι από τα αγαπημένα μου.
    Θεσπέσιο άρωμα, να φανταστείς ότι ανοίγω τη φιάλη που το έχω, μόνο και μόνο για να το μυρίσω!
    Κάθε χρόνο φτιάχνω γλυκό περγαμόντο ρολλε, δεν μένει τίποτα, περιττό να το πω, και κάποιες φορές κρατώ το ξύσμα και για λικέρ αλλά και για άλλες χρήσεις σε γλυκά και φαγητά.
    Κατά σύμπτωση, το λέμε και εμείς περγαμοντοτσέλλο, κατά το λεμοντσέλλο. Το έχω φιλέψει σε φίλους και έχουν ξετρελαθεί. Το καλοκαίρι το βαζω στο ψυγείο και το πίνουμε παγωμένο.
    Δεν ξέρω αν συμφωνείς, αλλά νομίζω ότι είναι πιο ωραίο από το λιμοντσέλλο. Μέχρι και σε σαπούνι σπιτικό έχω βάλει βάμμα περγαμόντου που έχω φτιάξει, τέτοια αδυναμία του έχω.
    Ήθελα να σε ρωτήσω, γιατί λες ότι διατηρείται 12 μήνες; Δεν έχω δει κάποια διαφορά και μετά από 3 χρόνια ακόμα, σε φιάλη που να κλείνει καλά βέβαια.
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @speedy70
    Figurati è stato il bergamotto a fare il tutto! In Italia non è poi tanto diffuso, o sbaglio?

    @Ειρηνη Ε
    Καλημερα Ειρηνη!
    Πω, πω τετοια αγαπη για το περγαμοντσελλο! Αλλα πραγματικα το αρωμα του ειναι το κατι αλλο! Κι εγω το σκεφτομαι να βαλω ενα δεντρο περγαμοντο, γιατι δεν ειναι και τοσο ευκολο να βρω! Ολα τα λικερ που δεν εχουν συντητρητικα καλο ειναι να καταναλωνονται μεσα σε 1 -1,5 χρονο, ακομη και αν διατηρουνται σε καλα κλειστο μπουκαλι και σε σκοτεινο και δροσερο μερος. Μετα βεβαια παλι μυριζουν, αλλα χανουν τοσο σε γευση οσο και σε εμφανιση, δηλαδη, συνηθως αλλοιωνεται το χρωμα τους, ενω καποια παρουσιαζουν και ιζημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μαρίνα μου έχει τέλειο χρώμα!Λατρεύω το αρωμα του περγαμόντου!!!!Φτιάχνω λικέρ αλλά το συγκερκριμένο ποτέ, τώρα που έχω τη συνταγή είναι ευκαιρία νομίζω!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ΕΛΕΝΗ
    Ελενακι μου ειναι υπεροχο! Φτιαξτο και θα το λατρεψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ήθελα κι εγώ να το φτιάξω. Μπορεί κάποιος να μου πει πού θα βρω οινόπνευμα ποτοποιίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαλλον δυσκολα θα βρεις Ροδανθη, δες σε καμμια καβα, αλλα δεν δινουν ευκολα. Εγω εχω προμηθευτη και ετσι βρισκω... Μπορεις να το κανεις και με βοτκα, δες την συνταγη για το λιμοντσελλο : http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2011/12/liquore-limoncello.html μπορεις να το κανεις με παρομοιο τροπο.

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.