9

ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΒΕΝΤΑΛΙΑ, ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ NUTELLA ♦♦ CIAMBELLA A VENTAGLIO FARCITA DI NUTELLA


ΚΟΥΛΟΥΡΑ ΒΕΝΤΑΛΙΑ, ΓΕΜΙΣΤΗ ΜΕ NUTELLA

Μια αφρατη κουλουρα με ωραιο χρυσαφενιο χρωμα και λαχταριστη σοκολατενια γεμιση. Το σχημα της το εμπνευστηκα απο την αλμυρη μπριοσενια "βενταλια" των αδελφων Σιμιλι. Χρησιμοποιησα βεβαια το θαυματουργο φυσικο μου προζυμι; επειδη ξερω οτι στην Ελλαδα δεν συνηθιζεται τοσο πολυ το φυσικο προζυμι στις γλυκες ζυμες, μπορειτε να χρησιμοποιησετε φρεσκια μαγια μπυρας*.
Οταν εφτιαξα την κουλουρα-βενταλια και την δοκιμασαν οι ... επισημοι δοκιμαστες μου στο σπιτι, με ρωτησαν πως λεγεται. Επειδη δεν ειχα σκεφτει καποιο ονομα για το καινουργιο μου δημιουργημα, τους ειπα οτι ειναι κατι σαν τσουρεκι. Ετσι την βαφτισαν το-σαν-τσουρεκι....

Δοση : για 8 ατομα
Δυσκολια : 4/5
Υλικα :  
για την προ-ζυμη* : 150 gr φυσικο προζυμι αναζωογονημενο,
                                       100 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                                       150 ml χλιαρο νερο,
                                       1 κουταλακι του γλυκου μελι.
για τη ζυμη : 500 gr αλευρι δυνατο,
                         200 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                         120 ml χλιαρο γαλα,
                         100 gr βουτυρο σε θερμοκρασια δωματιου,
                         100 gr κρυσταλλικη ζαχαρη,
                         2 κουταλιες της σουπας ζαχαρη αρωματισμενη με βανιλια,
                         2 μεγαλα αυγα,
                         1 κοφτο κουταλακι αλατι,                            
                         1 φακελακι κροκο Κοζανης σε σκονη (0,25gr).
για τη γεμιση : περιπου 400 gr nutella,                   
επαλειψη : 1 κροκο αυγου,
                      1 κουταλια της σουπας γαλα.
Προετοιμασια :  
Απο το προηγουμενο βραδυ, ετοιμαστε την προ-ζυμιη : διαλυστε το φυσικο προζυμι στο χλιαρο νερο, προσθεστε το αλευρι και το μελι και αναμειξτε. Σκεπαστε το σε "καμπανα" και αφηστε το σε θερμοκρασια δωματιου (20°C) για ολο το βραδυ (10-12 ωρες). 
Την επομενη ημερα ετοιμαστε την ζυμη : χτυπηστε τις ζαχαρες με τα αυγα, μεχρι να ασπρισουν. Προσθεστε το χλιαρο γαλα, το πόλις και τον κροκο και ομογενοποιηστε. Προσθεστε το αλευρι και μολις ενσωματωθει καλα στη ζυμη, προσθεστε και το αλατι. Δουλεψτε καλα τη ζυμη για 10-15 λεπτα, μεχρι να αρχισει να σχηματιζει ινες. Σκεσπαστε την ζυμη σε "καμπανα" και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (4-5 ωρες με το φυσικο προζυμι). 
Οταν ειναι ετοιμη η ζυμη, μεταφερετε την στην επιφανεια εργασιας, που εχετε προηγουμενως αλευρωσει. Δουλεψτε την λιγο να ξεφουσκωσει, και ανοιξτε τη σε μια λωριδα 20x60 cm περιπου. 
Αλειψτε τα 2/3 με την nutella και μετα τυλιξτε την, απο την φαρδεια πλευρα, σε ρολλο.
Ενωστε τα δυο ακρα μεταξυ τους και σχηματιστε μια κουλουρα. Μεταφερετε την στο ταψι το οποιο θα την ψησετε (εγω την εψησα επανω στην επιφανεια σιλικονης).
Με ενα μαχαιρι με λεια λαμα ή με μια σπατουλα ζυμης, κοψτε την κουλουρα κατα τα 2/3 του πλατους της, ανα 5εκ. περιπου.
Γυριστε κατα μιση στροφη το καθε κομματακι ζυμης, ετσι ωστε να σχηματιστουν τα "πεταλα". 
Τοποθετηστε την κουλουρα σε χλιαρο μερος και αφηστε την μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (2 ωρες περιπου με το φυσικο προζυμι). 
Χτυπηστε τον κροκο του αυγου με το γαλα και αλειψτε την κουλουρα. 
Ψηστε σε προθερμασμενο φουρνο, στους 170°C για 40 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισει. 
Βγαλτε την απο τον φουρνο και αφηστε την να κρυωσει επανω σε μια σχαρα.
Διατηρειται για αρκετες ημερες, αλλα πρεπει να την τυλιξετε με διαφανη μεμβρανη, γιατι οπως ολες οι ζυμες μπριος, ξεραινεται αν εκτεθει στον αερα.

*Αν χρησιμοποιησετε μαγια μπυρας, τοτε φτιαξτε το προζυμι με τις ακολουθες αναλογιες : 15 gr μαγια μπυρας νωπη, 100 gr αλευρι για ολες τις χρησεις, 100 ml χλιαρο νερο, 1 κουταλακι του γλυκου μελι.


CIAMBELLA A VENTAGLIO

Questa è una ciambella brioche, ispirata dal "ventaglio di pan brioche" delle sorelle Simili. Il zafferano le dà un colore dorato e la nutella un tocco di golosita....

Dosi : per 8 persone
Difficolta : media
Ingredienti :  
per il lievitino : 150 gr di lievito madre rinfrescato
                               100 gr di farina 00,
                               150 ml di acqua tiepida,
                               1 cucchiaino di miele.
per l'impasto : 500 gr di farina manitoba,
                             200 gr di farina 00,
                             120 ml di latte,
                             100 gr di burro a temperatura ambiente,
                             100 gr di zucchero semolato,
                             2 cucchiai di zucchero vanigliato,
                             2 uova grandi,
                             1 cucchiaino raso di sale fino,                            
                             1 bustina di zafferano in polvere (0,25gr).
per il ripieno : ca 400 gr di nutella,                   
per la spenellatura : 1 turolo d'uovo,
                                        1 cucchiaio di latte.
Preparazione : 
Preparate il lievitino dalla sera precedente : stemperate il lievito madre nell'acqua tiepida, aggiungete la farina ed il miele e mescolate. Copritelo a campana e lasciatelo a lievitare a temperatura ambiente (20°C) per tutta la notte (10-12 ore). 
Il giorno dopo preparate l'impasto : nella planetaria sbattete le uova con gli zuccheri, fino a diventare uan crema chiara. Aggiungete il lievitino, il burro, il latte tiepido e lo zafferano e amalgamare. Aggiungete le farine; quando saranno incorporate aggiungete anche il sale. Lavorate l'impasto nella planetaria per 10-15 minuti, fino ad incordare. Copritelo a campanna e ponetelo in luogo tiepido fino al raddoppio (4-5 ore). 
Trasferite l'impasto sul piano del lavoro infarinato, e sgonfiatelo. Con le mani, tiratelo in una striscia piuttosto spessa, alle dimensioni di 20x60cm.
Spalmate i 2/3 della foglia con la nutella e arrotolate dal lato lungo.
Saldate le due estremita tra di loro e formate una ciambella. Trasferitela su una teglia da forno imburrata o foderata con carta da forno antiaderente (io l'ho fatta cuocere su un tappettino di silicone).
Con un coltello a lama liscia, o con una spatola per l'impasto, incidete la ciambella dal bordo esterno ogni 5cm, per 2/3 della sua larghezza.
Torcete per 90° ogni pezzetino per formare i "petali". 
Disponete la ciambella in  luogo tiepido fino al raddoppio (ca 2 ore). 
Sbattete il tuorlo con il latte e spennellate la superficie della ciambella, dolcemente per non sgonfiarla. 
Cuocete in forno preriscaldato a 170°C, modalità statico, per 40 minuti ca, fino a dorare. 
Sfornate e lasciatela raffreddare su una gratella. 
Si conserva per parecchi giorni, avvolta però in pellicola transparente, perchè come tutte le brioche, tende a rinsecchire se lasciata esposta all' aria.


9 σχόλια:

  1. Che meraviglia! Non posso mangiare nutella..causa allergia alle nocciole ma non sai quanto mi piacerebbe! Un abbraccio καλό σαββατοκύριακο :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ornella
    Che peccato! Grazie cara e buon fine settimana anche a te!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σαν-τσουρέκι δείχνει τέλειο!!!
    Αφράτο, νόστιμο και με την αγαπημένη γεύση της νουτέλα!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ΕΛΕΝΑ
    Ευχαριστω Ελενα μου! Καλο σαββατοκυριακο και σε σενα!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό είχα κάνει για πασχαλινό (όσον αφορά το σχήμα, είχα βάλει και ξηρούς καρπούς) και όχι ΣΑΝ τσουρέκι, αλλά με το φόρτο των ημερών δεν δημοσιεύτηκε.

    Το δικό σου, με το προζύμι, έγινε όμορφο και σίγουρα νόστιμο, Αφού οι προσωπικοί δοκιμαστές σου το ενέκριναν!

    Καλό βράδυ Μαρίνα μου!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Kitchen Stories
    Τα μεγαλα πνευματα συναντωνται! Και η δικη μου αναρτηση ειναι μεταχρονολογημενη. Απο καιρο ηθελα να κανω την "βενταλια" των Σιμιλι, αλλα οι ... δοκιμαστες επιμενουν για κατι γλυκο, και η αυθεντικη συνταγη ειναι για αλμυρο. Παντως μια μερα θα την φτιαξω, ειναι καταπληκτικη συνταγη!
    Να πουμε καλη εβδομαδα πλεον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρίνα μου, δεν νομίζω ότι έχω δει ωραιότερη βεντάλια στη ζωή μου!
    Καταλαβαίνεις ότι και μόνο που είδα τη nutella να ξεχειλίζει από μέσα έχω πάθει το κατιτίς μου!
    Βρίσκω επίσης πολύ ενδιαφέρουσα την παρουσία κρόκου στη ζύμη!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πραγματικά...η σοκολάτα που ξεχειλίζει είναι όλα τα λεφτά...Απλά εγώ θα προτιμήσω την κλασσική μερέντα...Θα φροντίσω να είναι στα άμεσα γλυκά που θα φτιάξω!Μπράβο σου!

    Νέο μέλος
    http://innikolskitchen.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @nitza
    Ευχαριστω πολυ! Και η μερεντα κανει, απλως εγω προτιμαω την nutella, γιατι ειναι πιο συμπαγης και κατα την γνωμη μου, λιγοτερο λιγωτικη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.