9

ΨΩΜΙ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ ♦♦ PANE DI CAROTA


ΨΩΜΙ ΜΕ ΚΑΡΟΤΑ

Ενα ψωμακι μαλλον ασυνηθιστο στην Ελλαδα. Οπως συμβαινει και με το ψωμι με πατατα, το καροτο περιεχει υγρασια που την αποδιδει στη ζυμη, με αποτελεσμα να ενυδατωνεται η γλουτενη και εχουμε ενα ψωμι ιδιαιτερα μαλακο και αφρατο. Επισης, μαζι με το καλαμποκαλευρο, του αποδιδει μια ιδιαιτερη, ντελικατη γευση. Το φυσικο προζυμι βηθαει στο να παρουμε μια ωραια ξεροψημενη κρουστα και στο να διατηρειται το ψωμακι μας φρεσκο για 3-4 μερες!

Δοση : για 4-5 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο, προϋποθετει καποια εμπειρια στο ζυμωμα του ψωμιου
Υλικα : 150 gr φυσικο προζυμι ενεργο (αναζωογονημενο),
                150 ml χλιαρο νερο,
                100 gr αλευρι για ολες τις χρησεις,
                1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη,
                100 ml χλιαρο γαλα,
                200 gr καροτα,
                200 gr καλαμποκαλευρο,
                200 gr αλευρι δυνατο (καναδεζικο),
                10 gr αλατι.
Προετοιμασια : 
Απο το προηγουμενο βραδυ, ετοιμαζετε την προ-ζυμη "πόλις": αναμειξτε το φυσικο προζυμι, το χλιαρο νερο, το αλευρι για ολες τις χρησεις και την ζαχαρη, μεχρι να παρετε εναν παχυρρευστο χυλο. Σκεπαστε τον σε "καμπανα" και αφηστε τον σε θερμοκρασια δωματιου (20°C), για ολη τη νυχτα (8-10 ωρες). 
Τριψτε τα καροτα στον ψιλο τριφτη. 
Στην επιφανεια εργασιας, αναμειξτε τα αλευρια και σχηματιστε το γνωστο βουναλακι με την λακκουβιτσα στη μεση. Ριξτε μεσα το "πόλις", τα τριμμενα καροτα και το χλιαρο γαλα και αρχιστε το ζυμωμα. Οταν αναμειχθουν καλα ολα τα υλικα, προσθεστε και το αλατι. Ζυμωστε δυναμικα, τραβωντας και χτυπωντας την ζυμη, για 10-15 λεπτα. Βεβαια, αν διαθετετε ενα ισχυρο μιξερ που μπορει να διαχειριστει μια ζυμη, μπορειτε να το χρησιμοποιησετε! 
Βαλτε το ζυμαρι σε ενα ευρυχωρο σκευος, σκεπαστε το σε "καμπανα" και αφηστε το σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (4-5 ωρες). 
Οταν ειναι ετοιμο, μεταφερετε το στην επιφανεια εργασιας και με τα χερια, ανοιξτε το σε ενα μαλλον χοντρο φυλλο (1,5εκ). Τυλιξτε το φυλλο και σχηματιστε ενα καρβελακι. Πασπαλιστε το με λιγο αλευρι, σκεπαστε το με ενα πανι και βαλτε το παλι σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (2-3 ωρες). 
Προθερμανετε τον φουρνο στους 220°C. Βαλτε μεσα το καρβελακι, και μετα απο 10 λεπτα, κατεβαστε την θερμοκρασια στους 200°C. Αφηστε το να ψηθει για ακομη 20 λεπτα περιπου, μεχρι να ροδισει. 
Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει, επανω σε μια σχαρα.


PANE DI CAROTA

Un pane molto soffice, al sapore delicato.

Dosi : per 4-5 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 150 gr di lievito madre attivo,
                             150 ml di acqua tiepida,
                             100 gr di farina 00,
                             1 cucchiaino di zucchero,
                             100 ml di latte tiepido,
                             200 gr di carote tritate,
                             200 gr di farina di mais,
                             200 gr di farina manitoba,
                             10 gr di sale.
Preparazione : 
La sera precedente preparate il poolish : mescolate il lievito madre, l'acqua tiepida, la farina 00 e lo zucchero. Coprite a campana e lasciate a lievitare a temperatura ambiente (20°C) per tutta la notte (8-10 ore). 
Il giorno dopo, mescolate le farine sulla spianatoia e formate la fontenella. Versate nella conca le carote tritate finemente ed il latte tiepido ed impastate. Quando tutti gli ingredienti saranno amalgamati, aggiungete anche il sale. Impastate energicamente, tirando e battendo l'impasto per 10-15 minuti. Coprite l'impasto a campana e posizionatelo in lugo tiepido, fino al raddoppio (4-5 ore). 
Trasferite l'impasto sulla spianatoia e con le mani, tiratelo in una foglia piuttosto spessa (1,5 cm). Arrotolate la foglia e formate un panetto. Cospargete il panetto con un po'di farina, copritelo con un panno e lasciatelo a lievitare in luogo tiepido fino al raddoppio (2-3 ore). 
Preriscaldate il forno a 220°C. Infornate il pane e 10 minuti dopo, abbassate la tempratura ai 200°C. Cuocete il pane per ca 20 minuti ancora, fino a dorare. 
Sfornate e lasciate il pane a raffreddare su una gratella.


9 σχόλια:

  1. ma è bellissimo!
    riuscito alla perfezione.

    irene

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαρίνα μου καταπληκτικό, μπράβο!!!
    Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @grEat
    grazie cara!

    @ΕΛΕΝΗ
    Ευχαριστω Ελενη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Marina è bellissima questa pagnotta! E che colore stupendo! Ciao cara kalo sabbatokyriako :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φαινεται υπέροχο, με πολύ όμορφο χρώμα!
    Με πατάτα έχω φτιάξει και μας άρεσε!
    Θα δοκιμάσω και το καρότο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ornella
    E stata una sperimentazione riuscita!
    Buon fine settimana anche a te cara!

    @ΕΛΕΝΑ
    Ειναι εξ'ισου νοστιμο και μαλακο Ελενα μου! Εμενα προσωπικα με ενθουσιασε... Καλο Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενδιαφέρουσα πρόταση μας παρουσίασες και σήμερα, Μαρίνα.

    Δεν το έχω δοκιμάσει σε αλμυρή εκδοχή. Σε Carrot Cake μόνον έχω δοκιμάσει τα νόστιμα καροτάκια.

    Χρόνια Πολλά για αύριο!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τι ιδιαίτερο ψωμάκι Μαρίνα μου! Τα καρότα πρέπει να του δίνουν μια θαυμάσια και γλυκιά γεύση!
    Φιλιά, καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Kitchen Sotries
    Αυτο το ιδιαιτερο ψωμακι ειναι μια ευχαριστη εκπληξη!
    Καλη σου εβδομαδα Ζαμπια μου!

    @Ερμιονη
    Οντως γλυκιζει ελαφρα, συντελει και το καλαμποκαλευρο βεβαια. Ειναι πολυ νοστιμο παντως και διατηρηθηκε πολυ μαλακο για 4 μερες τουλαχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.