Ενα ψωμακι μαλλον ασυνηθιστο στην Ελλαδα. Οπως συμβαινει και με το ψωμι με πατατα, το καροτο περιεχει υγρασια που την αποδιδει στη ζυμη, με αποτελεσμα να ενυδατωνεται η γλουτενη και εχουμε ενα ψωμι ιδιαιτερα μαλακο και αφρατο, ενω το φυσικο προζυμι δινει ωραια, ξεροψημενη κρουστα και βοηθαει στο να διατηρηθει φρεσκο για αρκετες ημερες.
Ενα ψωμακι με ιδιαιτερη, ντελικατη γευση, που οφειλεται τοσο στα καροτα αλλα και στο καλαμποκαλευρο. Συνοδεψτε το με κιτρινα τυρια, ταιριαζει υπεροχα!
PANE ALLE CAROTE CON LIEVITO MADRE
Un pane molto soffice, al sapore delicato. Si abbina benissimo ai formaggi gialli.
Dosi : per 6 persone
* Novembre 2020 : aggiornamento del post con nuove foto
Δοση : για 6 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο, προϋποθετει καποια εμπειρια στο ζυμωμα του ψωμιου
Υλικα
προ-ζυμη : 120 gr φυσικο προζυμι ενεργο (αναζωογονημενο),
100 ml νερο,
50 gr αλευρι δυνατο.
ζυμη : 150 gr καλαμποκαλευρο,
300 gr αλευρι δυνατο (καναδεζικο),
1 κ.γ. ζαχαρη,
150 ml χλιαρο γαλα,
2 κ.σ. ελαιολαδο,
200 gr καροτα,
10 gr αλατι.
Προετοιμασια :
Απο το προηγουμενο βραδυ, ετοιμαζετε την προ-ζυμη : αναμειξτε το φυσικο προζυμι, το νερο και το αλευρι μεχρι να παρετε εναν παχυρρευστο χυλο. Σκεπαστε τον σε "καμπανα" και αφηστε τον σε θερμοκρασια δωματιου (20°C), για ολη τη νυχτα (8-10 ωρες).
Τριψτε τα καροτα στον ψιλο τριφτη.
Στην επιφανεια εργασιας, αναμειξτε τα αλευρια και σχηματιστε το γνωστο βουναλακι με την λακκουβιτσα στη μεση. Ριξτε μεσα την προ-ζυμη, την ζαχαρη, τα τριμμενα καροτα και το χλιαρο γαλα και αρχιστε το ζυμωμα. Οταν αναμειχθουν καλα ολα τα υλικα, προσθεστε το ελαιολαδο και το αλατι. Ζυμωστε δυναμικα, τραβωντας και χτυπωντας την ζυμη, για 10-15 λεπτα. Βεβαια, αν διαθετετε ενα ισχυρο μιξερ που μπορει να διαχειριστει μια ζυμη, μπορειτε να το χρησιμοποιησετε!
Βαλτε το ζυμαρι σε ενα ευρυχωρο σκευος, σκεπαστε το σε "καμπανα" και αφηστε το σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (4-5 ωρες).
Οταν ειναι ετοιμο, μεταφερετε το στην επιφανεια εργασιας και με τα χερια, ανοιξτε το σε ενα μαλλον χοντρο φυλλο (1,5εκ). Τυλιξτε το φυλλο και σχηματιστε ενα καρβελακι. Τοποθετηστε το μεσα σε μια μακροστενη φορμα για κεϊκ, σκεπαστε το με ενα πανι και βαλτε το παλι σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (2-3 ωρες).
Προθερμανετε τον φουρνο στους 220°C. Βαλτε μεσα στον φουρνο ενα μεταλλικο μπολακι με νερο, για να δημιουργησει υγρασια.
Απο το προηγουμενο βραδυ, ετοιμαζετε την προ-ζυμη : αναμειξτε το φυσικο προζυμι, το νερο και το αλευρι μεχρι να παρετε εναν παχυρρευστο χυλο. Σκεπαστε τον σε "καμπανα" και αφηστε τον σε θερμοκρασια δωματιου (20°C), για ολη τη νυχτα (8-10 ωρες).
Τριψτε τα καροτα στον ψιλο τριφτη.
Στην επιφανεια εργασιας, αναμειξτε τα αλευρια και σχηματιστε το γνωστο βουναλακι με την λακκουβιτσα στη μεση. Ριξτε μεσα την προ-ζυμη, την ζαχαρη, τα τριμμενα καροτα και το χλιαρο γαλα και αρχιστε το ζυμωμα. Οταν αναμειχθουν καλα ολα τα υλικα, προσθεστε το ελαιολαδο και το αλατι. Ζυμωστε δυναμικα, τραβωντας και χτυπωντας την ζυμη, για 10-15 λεπτα. Βεβαια, αν διαθετετε ενα ισχυρο μιξερ που μπορει να διαχειριστει μια ζυμη, μπορειτε να το χρησιμοποιησετε!
Βαλτε το ζυμαρι σε ενα ευρυχωρο σκευος, σκεπαστε το σε "καμπανα" και αφηστε το σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (4-5 ωρες).
Οταν ειναι ετοιμο, μεταφερετε το στην επιφανεια εργασιας και με τα χερια, ανοιξτε το σε ενα μαλλον χοντρο φυλλο (1,5εκ). Τυλιξτε το φυλλο και σχηματιστε ενα καρβελακι. Τοποθετηστε το μεσα σε μια μακροστενη φορμα για κεϊκ, σκεπαστε το με ενα πανι και βαλτε το παλι σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει σε ογκο (2-3 ωρες).
Προθερμανετε τον φουρνο στους 220°C. Βαλτε μεσα στον φουρνο ενα μεταλλικο μπολακι με νερο, για να δημιουργησει υγρασια.
Χαραξτε το καρβελακι και φουρνιστε. Επειτα απο 10 λεπτα, κατεβαστε την θερμοκρασια στους 200°C. Μετα απο 20 λεπτα βγαλτε το μπολακι με το νερο και αφηστε το ψωμακι να ψηθει ακομη 15 λεπτα, μεχρι να σχηματισει μια ωραια καστανη κρουστα.
Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει, επανω σε μια σχαρα.
Βγαλτε το απο τον φουρνο και αφηστε το να κρυωσει, επανω σε μια σχαρα.
* Νοέμβριος 2020 : ενημέρωση της ανάρτησης με νέες φωτογραφίες
PANE ALLE CAROTE CON LIEVITO MADRE
Un pane molto soffice, al sapore delicato. Si abbina benissimo ai formaggi gialli.
Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti
lievitino : 120 gr di lievito madre attivo,
100 ml di acqua,
50 gr di farina manitoba.
impasto : 150 gr di farina di mais fioretto,
300 gr di farina manitoba,
1 cucchiaino di zucchero,
100 ml di latte tiepido,
200 gr di carote tritate,
2 cucchiaio di olio e.v.o.,
10 gr di sale.
Preparazione :
La sera precedente preparate il lievitino : mescolate il lievito madre con l'acquae la farina.. Coprite a campana e lasciate a lievitare a temperatura ambiente (20°C) per tutta la notte (8-10 ore).
Il giorno dopo, mescolate le farine sulla spianatoia e formate la fontenella. Versate nella conca il lievitino, le carote tritate molto finemente, lo zuccheri il latte tiepido ed impastate. Quando tutti gli ingredienti saranno amalgamati, aggiungete l' olio ed il sale. Impastate energicamente, tirando e battendo l'impasto per 10-15 minuti. Coprite l'impasto a campana e posizionatelo in lugo tiepido, fino al raddoppio (4-5 ore).
Trasferite l'impasto sulla spianatoia e con le mani, tiratelo in una foglia piuttosto spessa (1,5 cm). Arrotolate la foglia e formate un panetto. Traferite entro uno stampo da plum cake, foderato con carta forno, coprite con un panno e lasciate a lievitare in luogo tiepido fino al raddoppio (2-3 ore).
Preriscaldate il forno a 220°C. Mettete dentro una ciotola con acqua per creare vapore. Infornate il pane e 10 minuti dopo, abbassate la tempratura a 200°C. 20 minuti dopo ritirate la ciotola con l' acqua e lasciate cuocere per 15 minuti ancora, fino a dorare.
Sfornate e lasciate il pane a raffreddare su una gratella.
La sera precedente preparate il lievitino : mescolate il lievito madre con l'acquae la farina.. Coprite a campana e lasciate a lievitare a temperatura ambiente (20°C) per tutta la notte (8-10 ore).
Il giorno dopo, mescolate le farine sulla spianatoia e formate la fontenella. Versate nella conca il lievitino, le carote tritate molto finemente, lo zuccheri il latte tiepido ed impastate. Quando tutti gli ingredienti saranno amalgamati, aggiungete l' olio ed il sale. Impastate energicamente, tirando e battendo l'impasto per 10-15 minuti. Coprite l'impasto a campana e posizionatelo in lugo tiepido, fino al raddoppio (4-5 ore).
Trasferite l'impasto sulla spianatoia e con le mani, tiratelo in una foglia piuttosto spessa (1,5 cm). Arrotolate la foglia e formate un panetto. Traferite entro uno stampo da plum cake, foderato con carta forno, coprite con un panno e lasciate a lievitare in luogo tiepido fino al raddoppio (2-3 ore).
Preriscaldate il forno a 220°C. Mettete dentro una ciotola con acqua per creare vapore. Infornate il pane e 10 minuti dopo, abbassate la tempratura a 200°C. 20 minuti dopo ritirate la ciotola con l' acqua e lasciate cuocere per 15 minuti ancora, fino a dorare.
Sfornate e lasciate il pane a raffreddare su una gratella.
* Novembre 2020 : aggiornamento del post con nuove foto
ma è bellissimo!
ΑπάντησηΔιαγραφήriuscito alla perfezione.
irene
Μαρίνα μου καταπληκτικό, μπράβο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
@grEat
ΑπάντησηΔιαγραφήgrazie cara!
@ΕΛΕΝΗ
Ευχαριστω Ελενη μου!
Marina è bellissima questa pagnotta! E che colore stupendo! Ciao cara kalo sabbatokyriako :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαινεται υπέροχο, με πολύ όμορφο χρώμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε πατάτα έχω φτιάξει και μας άρεσε!
Θα δοκιμάσω και το καρότο!
Φιλιά!
@ornella
ΑπάντησηΔιαγραφήE stata una sperimentazione riuscita!
Buon fine settimana anche a te cara!
@ΕΛΕΝΑ
Ειναι εξ'ισου νοστιμο και μαλακο Ελενα μου! Εμενα προσωπικα με ενθουσιασε... Καλο Σ/Κ!
Ενδιαφέρουσα πρόταση μας παρουσίασες και σήμερα, Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν το έχω δοκιμάσει σε αλμυρή εκδοχή. Σε Carrot Cake μόνον έχω δοκιμάσει τα νόστιμα καροτάκια.
Χρόνια Πολλά για αύριο!
Ζ.
Τι ιδιαίτερο ψωμάκι Μαρίνα μου! Τα καρότα πρέπει να του δίνουν μια θαυμάσια και γλυκιά γεύση!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά, καλό σαββατοκύριακο!
@Kitchen Sotries
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο το ιδιαιτερο ψωμακι ειναι μια ευχαριστη εκπληξη!
Καλη σου εβδομαδα Ζαμπια μου!
@Ερμιονη
Οντως γλυκιζει ελαφρα, συντελει και το καλαμποκαλευρο βεβαια. Ειναι πολυ νοστιμο παντως και διατηρηθηκε πολυ μαλακο για 4 μερες τουλαχιστον.