ΚΟΥΚΙΑ ΜΕ ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ
Ενα καθαρα ανοιξιατικο πιατο με τα ολοφρεσκα λαχανικα της εποχης, για να αποτοξινωθουμε απο την πασχαλινη αλλα και την πρωτομαγιατικη κραιπαλη!
Μεριδες : 6
Δυσκολια : χαμηλη
Υλικα : 1 kg φρεσκα κουκια,
10-12 αγκιναρες,
1 ματσακι φρεσκα κρεμμυδακια,
1 ματσακι ανηθο,
1 φλυτζανι του τσαγιου φρεσκο δυοσμο ψικλοκομμενο,
6 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
1 γεματη κουταλια της σουπας αλευρι,
απο 1 μεγαλο και ζουμερο λεμονι, τον χυμο,
αλατι και πιπερι.
Επι το εργον :
Καθαριστε τις αγκιναρες (δειτε εδω το πως) και βαλτε τες μεσα σε νερο με λεμονι, να σταθουν κανα μισαωρο. Μπορειτε να χρησιμοποιησετε και κατεψυγμενες.
Καθαριστε τα κουκια, αφαιρωντας τις ακρες τους και τις "κλωστες", οπως στα φασολακια, και πλυντε τα.
Κοψτε τα κρεμμυδακια σε λεπτες ροδελες και ψιλοκοψτε τον ανηθο.
Βαλτε το λαδι σε μια κατσαρολα και σωταρετε τα κρεμμυδακια. Μολις μαραθουν, προσθεστε τον δυοσμο και τα κουκια. Σωταρετε τα 2-3 λεπτα και προσθεστε τις αγκιναρες. Προσθεστε 1 1/2 ποτηρι ζεστο νερο, αλατι και πιπερι, σκεπαστε την κατσαρολα και αφηστε τα να σιγοβρασουν για μιση ωριτσα, μεχρι να μαλακωσουν οι αγκιναρες. Προσθεστε τον ανηθο.
Σε ενα μπωλακι βαλτε τον χυμο του λεμονιου, προσθεστε 3 κουταλιες νερο και διαλυστε το αλευρι. Ριξτε το μιγμα στην κατσαρολα και γυριστε την 2-3 φορες να παει παντου. Μολις παρει βραση, σβυστε την φωτια.
Σερβιρετε το φαγητο ζεστο, με φρεσκο χωριατικο ψωμακι.
FAVE CON CARCIOFI IN UMIDO
Un piatto tra i classci della primavera, quando sia le fave che i carciofi sono di stagione. L'aggiunta dell'aneto e della mentuccia dà sapore e profumo di freschezza primaverile!
Porzioni : 6
Difficoltà : molto bassa
Ingredienti : 1 kg di fave fresche,
10-12 carciofi (ho utilizzato surgelati),
1 mazzetto di cipollotti,
1 mazzetto di aneto,
1 tazza di mentuccia romana (Mentha Viridis) fresca tritata,
6 cucchiai di olio di oliva,
1 cucchiaio colmo di farina,
da 1 limone grosso, il succo,
sale e pepe.
All'opera :
Pulite i carciofi (vedete qui il come) e metteteli in una bacinella con acqua e succo di limone, per non annerire.
Senza sgranare le fave, pulite i baccelli, eliminando le due estremita; con un coltello privateli delle parti laterali, che di solito contengono dei filamenti che risultano fastidiosi. Tagliateli a 2 o 3 pezzi.
Mondate i cipollotti e tagliateli a rondelle sottili.
Tritate l'aneto e la mentuccia.
In una pentola, mettete l'olio e fate appassire i cipollotti. Aggiungete le fave e la mentuccia e saltate. Aggiungete anche i carciofi, 1 1/2 bicchiere di acqua calda, sale e pepe a piacere. Coprite la pentola con il suo coperchio e lasciate cuocere a fuoco moderato per ca mezz'ora, fino che i carciofi diventino teneri. In questo punto aggiungete anche l'aneto.
In una piccola terrina, mettete il succo del limone e 3 cucchiai d' acqua e stemperate la farina. Versate il composto nella pentola e mescolate delicatemente. Lasicate cuocere per qualche minuto e ritirate dal fuoco.
Servite le fave ai carciofi caldi, con buon pane casereccio.
** Se soffrite di carenza dell' enzima G6PD, dovete essere molto cauti al consumo delle delle fave, perchè c'è grave pericolo di effetti collaterali (anemia emolitica, detta favismo).
υπεροχο! κριμα που ειναι τοσο δυσκολο να βρω ανιθο εδω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήειρηνη
Αγκινάρες με κουκιά, το λατρεύω αυτό το φαγάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕντύπωση μου έκανε η ποσότητα του δυόσμου που χρησιμοποιείς, πρέπει να γίνεται απίστευτα αρωματικό το φαγητό σου!
Φιλιά!
Μαρινάκι πρέπει να είναι εξαιρετικά αρωματικό και γευστικό. Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός όλων των υλικών!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά καλό Σ/Κ!!!
@grEat
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμενα μ'αρεσει πολυ ο ανηθος... Ε να εχουμε κι εμεις μια αποκλειστικοτητα, εσεις εκει περα εχετε τοση μεγαλη ποικιλια απο λαχανικα, που εμεις δεν μπορουμε ουτε να την φανταστουμε...
@ΕΛΕΝΑ
Εχω μια αδυναμια στα αρωματικα φυτα...
@ΕΛΕΝΗ
Ευχαριστω Ελενη μου, καιρο ειχα να μαγειρεψω κουκια, γιατι μονο εγω τα τρωω στο σπιτι! Εγιναν πολυ καλα, αφου και ο Δημητρης μπηκε στον πειρασμο νε δοκιμασει, κι ας μη θελει να τα δει!