ΣΠΑΓΚΕΤΤΙ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΚΟΥΚΙΑ ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ
Την ανοιξη, υπαρχει τοση μεγαλη ποικιλια απο ολοφρεσκα λαχανικα, που δεν ξερεις τι να πρωτοδιαλεξεις! Σας παρουσιαζω μια απλη μακαροναδα, που συνδυαζει υπεροχα δυο απο τα λιγοτερο διδεδομενα στην Ελλαδα λαχανικα : τα κουκια και τα σπαραγγια. Η συνταγη ειναι βεβαια απο την Ιταλικη κουζινα, και νομιζω οτι ο τροπος που χρησιμοποιουνται τα φρεκα κουκια, ειναι αρκετα ασυνηθιστος για την Ελληνικη κουζινα. Το πιατο αυτο ειναι πολυ ελαφρυ, με φρεσκια, πρασινη και πολυ ιδιαιτερη γευση.
Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : 2/5
Υλικα : 500 gr σπαγκεττι,
500 gr φρεσκα κουκια καθαρισμενα,
500 gr σπαραγγια καθαρισμενα,
1 μετριο κρεμμυδι,
4 κουταλιες της σουπας ελαιολαδο,
2 γεματες κουταλιες της σουπας πεστο αλλα τζενοβεζε,
1 φλυτζανι ζεστο ζωμο λαχανικων,
1 κλαδακι ψιλοκομμενη φρεσκια μαντζουρανα,
1/2 φλυτζανι του τσαγιου τριμμενο πεκορινο,
αλατι και πιπερι.
για το σερβιρισμα : τριμμενο πεκορινο,
παρθενο ελαιολαδο.
Επι το εργον : Καθαριστε τα κουκια απο το εξωτερικο περιβλημα και κρατηστε μονο τους σπορους (θα χρειαστειτε περιπου 1 Kgr φρεσκα, χοντρα κουκια). Ριξτε τα μεσα σε νερο που βραζει, αφηστε τα για 5 λεπτα και στραγγιστε τα. Μολις χλιαρινουν, αφαιρεστε την εξωτερικη ανοιχτοχρωμη φλουδα τους.
Καθαριστε τα σπαραγγια συμφωνα με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω. Βραστε τα, ριχνοντας τα επισης σε νερο που βραζει για 2-3 λεπτα, βγαλτε τα και ριξτε τα σε ενα σκευος με παγωμενο νερο. Στραγγιστε τα και κοψτε τα σε κομματακια 3 εκ. περιπου.
Ψιλοκοψτε το κρεμμυδι και την μαντζουρανα.
Στο εν τω μεταξυ, βαλτε τα σπαγκεττι να βραζουν σε αφθονο αλατισμενο νερο, παντα αλ ντεντε!
Βαλτε το λαδι σε ενα ευρυχωρο τηγανι και σωταρετε ελαφρα το κρεμμυδι, χωρις να παρει χρωμα. Προσθεστε τα σπαραγγια και τα κουκια και σωταρετε. Προσθεστε τον ζεστο ζωμο λαχανικων (παρασκευασμενο και απο κυβο), αλατι και φρεσκοτριμμενο πιπερι. Αφηστε να βρασει σε ζωηρη φωτια για 5 λεπτα και προσθεστε το πεστο, διαλυμενο σε 2-3 κουταλιες της σουπας απο το νερο οπου βραζουν τα σπαγκεττι και αφηστε να βρασουν για ακομη 2-3 λεπτα.
Στραγγιστε τα σπαγκεττι και προσθεστε τα στο τηγανι. Αναμειξτε τα υλικα μεσα στο τηγανι, αποσυρετε το απο την φωτια και προσθεστε και το πεκορινο (ή κεφαλογραβιερα). Αφηστε το να σταθει για 5 λεπτα.
Σερβιρετε τα σπαγκεττι ζεστα, με λιγο εξτρα πεκορινο και περιχυμενα με λιγο παρθενο ελαιολαδο.
SPAGHETTI ALLE FAVE E ASPARAGI
Una spaghettata primaverile, leggera e di particolare sapore fresco e "verde".
Dose : per 4 porzioni
Difficoltà : 2/5
Ingredienti : 500 gr di spaghetti,
500 gr di fave fresche sgranate,
500 gr di asparagi,
1 cipolla media,
4 cucchiai di olio di oliva,
2 cucchiai di pesto alla genovese,
1 tazza di brodo vegetale caldo,
1 rametto di maggiorana fresca tritata,
1/2 tazza di pecorino grattugiato,
sale e pepe.
per condire : olio di oliva extravergine,
pecorino grattugiato.
All'opera :
Occorrono ca 1Kgr di fave fresche. Sgranate le fave. Sbollentatele per 5 minuti in acqua bollente. Scolatele e appenna saranno intiepidite, eliminate la pellicina esteriore.
Pulite gli asparagi con le istruzioni che troverete qui. Lessateli per 2-3 minuti nell'apposito utenisle. Scolateli e metteteli in acqua ghiacciata per un po'. Scolateli e tagliateli a pezzi di 3 cm ca.
Trittate la cipolla e la maggiorana.
Nel frattempo, mettete gli spaghetti a cuocere in abbondante acqua salata.
Mettete l'olio in una padella già calda e fate rosolare la cipolla, senza lasciarla a prendere troppo colore. Aggiungete le fave, gli asparagi e la maggiorana e saltate. Aggiungete il brodo vegetale caldo (anche da dado), sale e pepe macinato. Lasciate cuocere a fuoco vivace per 5 minuti e aggiungete il pesto, allungato in 2-3 cucchiai dal brodo della cottura degli spaghetti. Lasciate cuocere per 2-3 minuti.
Aggiungete gli spaghetti scolati e saltate. Ritirate dal fuoco e aggiungete il pecorino grattugiato. Lasicate riposare per 5 minuti.
Serviteli caldi, conditi con un filo d'olio crudo e pecorino grattugiato.
Occorrono ca 1Kgr di fave fresche. Sgranate le fave. Sbollentatele per 5 minuti in acqua bollente. Scolatele e appenna saranno intiepidite, eliminate la pellicina esteriore.
Pulite gli asparagi con le istruzioni che troverete qui. Lessateli per 2-3 minuti nell'apposito utenisle. Scolateli e metteteli in acqua ghiacciata per un po'. Scolateli e tagliateli a pezzi di 3 cm ca.
Trittate la cipolla e la maggiorana.
Nel frattempo, mettete gli spaghetti a cuocere in abbondante acqua salata.
Mettete l'olio in una padella già calda e fate rosolare la cipolla, senza lasciarla a prendere troppo colore. Aggiungete le fave, gli asparagi e la maggiorana e saltate. Aggiungete il brodo vegetale caldo (anche da dado), sale e pepe macinato. Lasciate cuocere a fuoco vivace per 5 minuti e aggiungete il pesto, allungato in 2-3 cucchiai dal brodo della cottura degli spaghetti. Lasciate cuocere per 2-3 minuti.
Aggiungete gli spaghetti scolati e saltate. Ritirate dal fuoco e aggiungete il pecorino grattugiato. Lasicate riposare per 5 minuti.
Serviteli caldi, conditi con un filo d'olio crudo e pecorino grattugiato.
Τι όμορφη μακαρονάδα! Τι όμορφο που είναι το μπλογκ σου! Χαίρομαι να το διαβάζω!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Αγγελικη Ν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Αγγελικη μου για τα καλα σου λογια!
Πολλα φιλια!
Ενα ανοιξιάτικο σπαγγέτι!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι όμορφο το τελικό αποτέλεσμα!!!
Καλή σου μέρα Μαρίνα μου!!
Πολύ πρωτότυπη μακαρονάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί τα κουκιά να συνδυάζονται με ζυμαρικά, αλλά νομίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι πολύ καλό!
Φιλιά Μαρίνα μου!
Είναι χάρμα οφθαλμών και γεύσης... φαντάζομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιο ανοιξιατικο δεν γινεται! Ευχαριστω Ελενα μου!
@Ερμιονη
Κατι τετοιους μαγικους συνδυασμους μονο οι Ιταλοι μπορουν να σκεφτουν, ασε που συνδυαζουν τα ζυμαρικα με τα παντα.
@Χρυσαυγη
Ευχαριστω Χρυσαυγη μου!
Εργαστηριακη μου Μαγειρισσα!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤωρα που το διαβαζω ειναι μεσημερι, ωρα 2, και οι σιελογονοι αδενες υπερλειτουργουν. ΛΑτρευω τα σπαραγγια και τα κουκια, και δεν ειχα σκεφτει ποτε τετοιον συνδυασμο. Ευγε!!!! Προσθεσε το πιατο σε παρακαλω στο γευμα της συναντησης μας στη Θεσσαλονικη.
@panathinaeos
ΑπάντησηΔιαγραφή100 πιατα θα μαζεψουμε στο τελος για το μενου! Θα μας βαλεις μεσα και δεν μας πληρωνει και ο ΕΟΠΥΥ ! :))
Εργαστηριακη Μαγειρισσα!!!!! Προτιμω να σταματησομε στα 101 πιατα. Χωρις να μπερδευω βεβαια τα πιατα με τα σκυλια Δαλματιας. Ως προς τα οικονομικα, δεν θα αφησομεν την κουζιναν σας να χρεωκοπησει ως η φιλτατη πατρις ημων!!!! Θα προσκαλεσομεν συνδαιτημονες που θα συνδραμουν με ενα σταθερο ποσο εκαστος και εκαστη. Με τον τροπον αυτον και θα καλυψομεν τα εξοδα και θα δημιουργησομεν μιαν εστιαν ανατασεως και αγαλλιασεως εις την χειμαζομενην μας πατριδα.
ΑπάντησηΔιαγραφή