6

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΝΕΦΡΑ ΤΗΓΑΝΙΑ ♦♦ SPEZZATINO DI ROGNONE DI VITELLO


ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΑ ΝΕΦΡΑ ΤΗΓΑΝΙΑ

Τα μοσχαρίσια νεφρά μάλλον δύσκολα μπορεί να τα πετύχει κανείς στα κρεοπωλεία σήμερα... ευτυχώς όμως που υπάρχουν οι καλοί πελάτες και φίλοι, που μας σκέφτονται, και έτσι έφτασε στα χέρια μου το πεσκέσι... Και τι φτιάχνει κανείς με τα μοσχαρίσια νεφρά? Μα μια ωραιότατη τηγανιά και πίνει και ένα κρασάκι εις υγείαν!

Δόση : για 4-5 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 600 gr νεφρά μοσχαρίσια,
                1 ποτηράκι κρασιού ξύδι,
                2 μεγάλα κρεμμύδια,
                1 μεγάλη πιπεριά Φλωρίνης,
                5 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                1 σφηνάκι (30 ml) μηλόξυδο,
                φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
                ρίγανη,
                αλάτι.
Προετοιμασία :
Τα νεφρά πρίν τα μαγειρέψουμε πρέπει να τα βάλουμε στο ξύδι, ώστε να απομακρυνθεί η έντονη μυρωδιά τους . Πλύντε τα καλά, αφαιρέστε το τυχόν λίπος, κόψτε τα σε μεγάλα κομμάτια και βάλτε τα μέσα σε ένα ευρύχωρο σκεύος. Ρίξτε το ξύδι και προσθέστε νερό βρύσης μέχρι να σκεπαστούν. Αφήστε τα να σταθούν ένα δίωρο. Ξεπλύντε τα νεφρά, στραγγίστε τα καλά και είναι έτοιμα για να τα μαγειρέψετε.
Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι.
Καθαρίστε την πιπεριά και κόψτε την σε κυβάκια.
Βάλτε μέσα σε ένα ευρύχωρο τηγάνι το ελαιόλαδο και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το κρεμμύδι και σωτάρετε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέστε την πιπεριά, σωτάρετε ελαφρά και έπειτα προσθέστε και τα νεφρά. Αλατίστε, πιπερώστε και σωτάρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Μόλις δείτε ότι στεγνώνουν προσθέστε και το μηλόξυδο και συνεχίστε το σωτάρισμα μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέστε την ρίγανη και κατεβάστε το από την φωτιά.
Σερβίρετε την τηγανιά ζεστή. Ειναι υπέροχος κρασομεζές και μπορείτε να συνοδέψετε με πράσινη σαλάτα ή πατατοσαλάτα.



SPEZZATINO DI ROGNONE DI VITELLO

Il rognone di vitello è una frattaglia ormai non tanto facilmente reperibile presso le macellerie moderne. Ho un cliente però, macellaio in pensione, che un giorno arrivò con un rognone di vitello in regalo e istruzioni per il come devo cucinarlo... E tanto bello quando i clienti della farmacia pensano a noi e ci portano frutta, dolci o perfino la carne da cucinare! Qui posso ammetere che non ho seguito le istruzione dell' ex-macellaio, ho fatto di testa mia e ho preparato un spezzattino goloso che abbiamo accompagnato con parecchi bicchieri di buon vino rosso!

Dosi : per 4-5 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 rognone di vitello (600 gr ca.),
                            1 tazza di aceto,
                            2 cipolle grosse,
                            1 grosso peperone rosso,
                            5 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                            1 biccherino (30 ml) di aceto di mele,
                            pepe macinato,
                            origano,
                            sale.
Preparazione : 
Prima di cucinare il rognone, si deve trattarlo per eliminare l' odore forte di urina. Lavate bene sotto acqua corrente, eliminate il grasso, tagliate a pezzi e ponete entro un recipiente capiente. Versate l' aceto e aggiungete acqua dal rubinetto fino a corpirli completamente. Lasciate riposare per un paio d' ore. Sciacquate, scolate e i rognoni sono pronti per essere cucinati.
Trittate la cipolla.
Mondate il peperone e tagliate a cubetti.
Versate l' olio in una padella capiente e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete la cipolla e fate soffrigere fino a lucidare. Aggiungete il peperone, saltate e aggiungete anche i rognoni. Salate e pepate a piacere e lasciate cuocere a fuoco moderato fino ad intenerire. Quando sta per evaporare completamente il liquido di cottura, versate l' aceto di mele e lasciate cuocere fino che si evapori tutto e lo spezzatino resti solo col suo olio. Aggiungete l' origano e ritirate dal fuoco.
Servite lo spezzatino caldo. Potete accompagnare con un' insalata verde, insalata di patate o anche un semplice riso pilaf.


6 σχόλια:

  1. Ciaooooo, io adoro le frattaglia non tutte ma i rognoni sono i miei preferiti. Ottima ricetta con le aggiunte di solito le faccio alla veneta solo con cipolla e aceto balsamico. Grazie e buona giornata,
    (PS. purtroppo come tutte le frattaglia al colesterolo non fanno bene ma una tantum....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Appunto cara, una tantum non si deve rinuciare a questa prelibatezza!
      Abbracci!!!!

      Διαγραφή
  2. καλησπερα.δεν αμφιβαλλω πως γιναν νοστιμα.ομως αυτο το ειδος ειναι το πιο επιβαρριμενο.ο πεθερος μου που ειχε ζωα και κρεοπωλειο μας απαγορευε να τα καταναλωνουμε.με προσοχη λοιπον.μη με παραξηγεις.απο ενδιαφερον στο λεω και λογω πειρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπερα!
      Σιγουρα ολα τα εντοσθια των ζωων ειναι επιβαρυμενα και δεν πρεπει να τα καταναλωνουμε συχνα. Πριν αρκετες δεκαετιες ο κοσμος καταναλωνε σπληνες, νεφρα, συκωταριες παρα πολυ συχνα. Τωρα βεβαια η εκτροφη των ζωων εχει αλλαξει πολυ και ολα αυτα τα οργανα που διηθουν τα διαφορα χημικα που τα βαζουν να καταναλωνουν σιγουρα δεν ειναι οτι καλυτερο για την δικια μας διατροφη... Αλλα μια στις τοσες ενα μεζεδακι σιγουρα δεν βλαπτει!

      Διαγραφή
  3. un piatto particolare che è difficile vedere in giro, mi piace perchè è gustoso e io amo i sapori forti !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νόστιμα έγιναν... είμαι σίγουρη αν και με τα εντόσθια έχω ένα θέμα!!! Πάντως ζωγράφισες Μαρίνα μου!!
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.