ΣΤΗΘΟΣ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ Ο ΓΚΡΑΤΕΝ
Ενας νόστιμος αυτοσχεδιασμός με υλικά που βρέθηκαν στο ψυγείο μου! Το μάλλον άνοστο φιλέτο απο στήθος γαλοπούλας, σωταρίστηκε μαζί με μπαχαρικά, συνδυάστηκε με πράσα και πατάτες σωταρισμένα και αυτά μαζί, μπήκαν στο ταψί, καλύφθηκαν απο μπεσαμέλ με ελαιόλαδο και γιαούρτι, πασπαλίστηκαν τέλος με μπόλικο τυράκι και μπήκαν όλα μαζί στον φούρνο...
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 900 gr στήθος γαλοπούλας,
1 κ.σ. βούτυρο,
1 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
1 κ.γ. κουρκουμά,
1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή,
2 πατάτες μετρίου μεγέθους,
500 gr πράσα,
1/2 κ.γ. κίτρινο κάρρυ,
1/3 κ.γ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
αλάτι,
150 gr τυρί γκούντα τριμμένο.
για την μπεσαμέλ : 750 ml γάλα φρέσκο πλήρες,
3 κ.σ. ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
1 κ.σ. βούτυρο,
2 πρέζες αλάτι,
μοσχοκάρυδο τριμμένο,
250 gr γιαούρτι στραγγιστό 5% λιπαρά.
Προετοιμασία :
Κόψτε το στήθος της γαλοπούλας σε κύβους. Σωτάρετε το με το λάδι, το βούτυρο και τα μπαχαρικά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Αλατίστε στο τέλος.
Ψιλοκόψτε το πράσο. Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τες σε κύβους. Σε ένα τηγάνι βάλτε το ελαιόλαδο, ρίξτε πρώτα τις πατάτες, προσθέστε μετά και τα πράσα, πασπαλίστε με τα μπαχαρικά και το αλάτι και σωτάρετε μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Ετοιμάστε την μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Η μπεσαμέλ δεν πρέπει να δέσει πολύ, αλλά να είναι ρευστή. Προσθέστε στο τέλος και το γιαούρτι και αναμείξτε.
Βουτυρώστε ένα πυρέξ με διαστάσεις 20x30 εκ. "Λερώστε" τον πάτο του με 2-3 κουταλιές μπεσαμέλ. Ρίξτε απο επάνω την γαλοπούλα και τα λαχανικά και αναμείξτε. Καλύψτε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ. Σκορπιστε στην επιφάνεια το τριμμένο γκούντα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο άλλο τυρί της αρεσκείας σας, ίσως και πιό πικάντικο, όπως μια νόστιμη κεφαλογραβιέρα.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, για περίπου μία ώρα, μέχρι να σχηματιστεί μία ωραία κρούστα στην επιφάνεια.
Βγάλτε το φαγάκι απο τον φούρνο και αφήστε το να σταθεί μισή ωρίτσα πρίν σερβίρετε.
Συνοδέψτε με ένα ωραίο λευκό κρασάκι.
PETTO DI TACCHINO CON PORRI E PATATE GRATINATO
Una ricettina svuotafrigo improvissata. A dire il vero la carne di tacchino non è particolarmente saporita e per questo non piace ai miei uomini. Mescolata però con un soffrito di patate e porri, insaporito di spezie e coperta di besciamella e formaggi, si è trasformata in un piatto ... da leccare i baffi!
Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 900 gr di petto di tacchino,
1 cucchiaio di burro,
1 cucchiaio di olio evo,
1 cucchiaino di curcuma,
1 cucchiaino di paprica dolce affumicata,
2 patate di media grandezza,
500 gr di porri,
1/2 cucchiaino di curry giallo,
1/3 cucchiaino di pepe nero macinato,
3 cucchiai di olio evo,
sale qb.,
150 gr di formaggio gouda grattugiato.
per la besciamella : 750 ml di latte fresco intero,
3 cucchiai di olio evo,
1 cucchiaio di burro,
2 pizzichi di sale,
noce moscata grattugiata,
250 gr di yogurt greco colato a 5% di grassi.
Preparazione :
Tagliate il petto di tacchino a pezzi. Saltate in padella con l' olio, il burro e le spezie, fino a dorare. Salate alla fine cottura.
Tritate i porri. Sbucciate le patate e tagliate a cubetti. In una padella versate l' olio, saltate prima le patate, aggiungete i porri e le spezie, salate e cuocete fino a rosolare.
Preparate la besciamella con le istruzioni che troverete qui. Non lasciarla rapprendere tanto. Ritirate dal fuoco, aggiungete lo yogurt e mescolate.
Imburrate una pirofila alle dimesnioni 20x30 cm. "Imbrattate" il fondo con 2-3 cucchiai di besciamella. Disponete il petto di tacchino e le verdure e mescolate. Versateci la besciamella restante. Cospargete con il formaggio grattugiato. Io ho utilizzato il gouda, che ha un sapore neutro e la sua presenza è discretta, siccome ai miei uomini non piacciono i formaggi piccanti. Potete però utilizzare anche un formaggio stagionato o comunque stuzziccante.
Infornate in forno preriscaldato a 200°C, modalità statico, per un' oretta, fino a dorare.
Sfornate e lasciate riposare per mezz' oretta prima di servire.
Accompagnate preferibilmente con un vino bianco e fresco.
gustosissimo! grazie per la proposta
ΑπάντησηΔιαγραφήamelie
Grazie cara!
ΔιαγραφήΜου αρέσει ο τρόπος που μας μαγείρεψες την γαλοπούλα, Μαρίνα μου! Από τα υλικά της συνταγής καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να έγινε εξαιρετικά νόστιμο φαγητό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ.