2

ΜΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ADVIEH ♦♦ ADVIEH


ΜΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ADVIEH

Το advieh ή adwiya είναι ένα μίγμα μπαχαρικών που προέρχεται από την περσική κουζίνα. Η χρήση του είναι αρκετά διαδεδομένη στις περιοχές από τον Περσικό Κόλπο έως την Κασπία Θάλασσα και σύνθεση του διαφέρει απο τόπο σε τόπο, ανάλογα με την τοπική παράδοση στην κουζίνα. Βασικά του συστατικά είναι ο κουρκουμάς, η κανέλα, τα αποξηραμένα ροδοπέταλα ή μπουμπούκια από τριαντάφυλλα, το καρδάμωμο, και το κύμινο. Μπορεί να περιέχει επίσης golpar ((Heracleum persicum μπαχαρικό διαδεδομένο στην περσική κουζίνα) μοσχοκάρυδο, σαφράν, μαύρο πιπέρι, κόλιαντρο, άνθος μοσχοκάρυδου (μασίς), μοσχοκάρφια, τζίντζερ ή και σουσάμι. 
Το advieh δεν είναι πικάντικο, είναι πολύ αρωματικό με νότες θερμές και γλυκιές. Μοιάζει πολύ με το baharat και το garam masala. Είναι αρκετά ευέλικτο μίγμα και ταιριάζει σε πολλά πιάτα : πιλάφια, κρεατικά, ιδιαίτερα κοτόπουλο, σούπες, ομελέττες, λαχανικά.

Υλικά : 12 gr (3 κ.σ.) μπουμπούκια απο τριαντάφυλλα αποξηραμένα,
                  8 gr κανέλα Κεϋλάνης σε ξυλάκι,
                  4 gr (1 κ.σ.) κουρκουμά,
                  4 gr κόκους μαύρο πιπέρι,
                  2 gr πράσινο καρδάμωμο,
                  2 gr (1/2 κ.γ.) κύμινο,
                  0,25 gr κρόκο Κοζάνης,
                  2 gr (1/2 κ.γ.) κόλιαντρο τριμμένο,
                  2 gr (1/2 κ.γ.) μοσχοκάρυδο τριμμένο.
Προετοιμασία :
Απλά αλέστε όλα τα υλικά μαζί.
Μην φτιάχνετε μεγάλες ποσότητες αν δεν έχετε σκοπό να το χρησιμοποιήσετε, ώστε να μην στέκεται για καιρό και χάνει τα αρώματα του.
Φυλάξτε το advieh σε καλά κλεισμένο δοχείο, σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.


ADVIEH

L' advieh o adwiya è una miscella di spezie che viene dalla cucina persiana. Viene utilizzata ampiamente nelle regioni incluse tra il Golfo Persico e il Mar Caspio, e la sua composizione varia secondo alla tradizione culinaria locale. I suoi ingredienti principali sono la curcuma, la cannella, i petali o i boccioli delle rose essiccate, il cardamomo ed il cumino. Altri ingrendienti spesso utilizzati sono il golpar (Heracleum persicum spezia molto utilizzata nella cucina persiana), la noce moscata, lo zafferano, il pepe nero, il coriandolo, il macis, i chiodi di garofano, lo zenzero e i semi di sesamo.
L' advieh non è per niente piccante, è molto aromatico con note calde e dolci. Rassomiglia al baharat e al garam masala. Abbastanza versatile può essere utilizzato per condire vari piatti : riso pilaf, piatti di carne e specialmente di pollo, piatti di verdure, minestre, frittate.

Ingredienti : 12 gr (3 cucchiai) di boccioli di rosa essiccati,
                               8 gr di cannella di Ceylon in stecca,
                               4 gr (1 cucchiaio) di curcuma,
                               4 gr di grani di pepe nero,
                               2 gr di semi di cardamomo,
                               2 gr (1/2 cucchiaino) di cumino,
                               0,25 gr di zafferano,
                               2 gr (1/2 cucchiaino) di coriandolo,
                               2 gr (1/2 cucchiaino) di noce moscata.
Preparazione :
Semplicemente mettete tutti gli ingredienti nel cutter e macinate finemente.
Come per tutte le miscelle di spezie, non preparare l' advieh in grandi quantità se non avete intenzione di utilizzarlo presto, perchè con il tempo perde il suo profumo.
Conservate entro barattoli a chiusura ermetica, in luogo fresco e buio.


2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό μείγμα μπαχαρικών! Έχω όλα τα υλικά στο ντουλάπι μου, πάω να το φτιάξω ;) Με την ευκαιρία, πολύ όμορφος ο καινούριος σου τίτλος στο blog :) Καλό βράδυ Μαρίνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποτέ δεν βαριέμαι τους συνδυασμούς μπαχαρικών! Έχω απίστευτη ποικιλία και ανά πάσα στιγμή φτιάχνω τα πάντα! Καληνύχτα Μαρίνα μου<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.