11

ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΑΝΤΣΕΤΑ // PANCETTA TESA FATTA A CASA

 
ΦΤΙΑΧΝΩ ΣΠΙΤΙΚΗ ΠΑΝΤΣΕΤΑ

Η παντσέτα τέζα (pancetta tesa) είναι ένα είδος παστού αλλαντικού, το οποίο είναι πολύ συνηθισμένο στην Ιταλία. Θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με το μπέϊκον, αν και το μπέϊκον έχει άλλη διαδικασία παρασκευής, που περιλαμβάνει βράσιμο και κάπισμα. Η ιταλική παντσέτα είναι ένα κομμάτι καθαρό κρέας, το οποίο δεν υφίσταται καμμία χημική επεξεργασία, όπως και το προσούτο, η μπρεζάολα και πολλά άλλα ιταλικά αλλαντικά.
Η διαδικασία προετοιμασία της είναι πολύ απλή : αρχικά παστώνεται, και έπειτα περνάει μία δεύτερη φάση ωρίμανσης, κατά την οποία αρωματίζεται με μίγμα μπαχαρικών. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει και μέσα στο ψυγείο, οπότε αποδεσμεύεται από τις καιρικές συνθήκες και την θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Η παρασκευή της παντσέτας ήταν εδώ και πολύ καιρό στα σχέδια μου, πρώτα απ' όλα, γιατί δεν μπορώ να την βρώ πουθενά στην Ελλάδα, μάλιστα όπου ρώτησα μου είπαν ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει (πολύς κόσμος με ιδιαίτερη ευκολία λέει ότι κάτι δεν υπάρχει, όταν δεν το γνωρίζει ο ίδιος...). Γιά να κάνω επιτέλους την δοκιμή συνέβαλλε και ο παλιός μου συμφοιτητής ο Γιώργος, ο οποίος είναι πρώτον καλοφαγάς και δεύτερον γνώστης της κουζίνας, συνδυασμένης όμως με τις γνώσεις του επιστήμονα ... Η διαδικασία ήταν τελικά πολύ πιό εύκολη απ΄ότι φανταζόμουν και το τελικό αποτέλεσμα εκπληκτικό! Η γεύση του δεν έχει καμμία σχέση με το μπέϊκον, και η νοστιμιά του είναι μοναδική! Θέλω να επισημάνω επίσης κάτι που πολλοί δεν θα το αντιληφθούν με μία πρώτη ανάγνωση : αυτού του είδους τα αλλαντικά, τα οποία δεν είναι βιομηχανοποιημένα, δεν περιέχουν κανένα απολύτως πρόσθετο και φυσικά ούτε νιτρικά ή νιτρώδη άλατα, τα οποία ενοχοποιούνται συχνά ως καρκινογόνα. Βέβαια, η παντσέτα είναι ένα κομμάτι κρέατος το οποίο περιέχει υψηλό ποσοστό λίπους, οπότε δεν ενδείκνυται γιά συχνή κατανάλωση.
Γιά να δοκιμάσουμε την σπιτική παντσέτα, κάναμε το λεγόμενο "τεστ του αυγού" (δική μας έκφραση!) την βάλαμε δηλαδή στο τηγάνι μαζί με αυγουλάκια! Θεϊκό φαγητό, ανάλογο των αυγών με παστουρμά

Δόση : περίπου 1200 gr
Βαθμός δυσκολίας συνταγής : εύκολη
Υλικά : 1,5 kg παντσέτα χωρίς κόκκαλα σε ένα κομμάτι,
                1 kg περίπου χοντρό αλάτι θαλασσινό, χωρίς πρόσθετα,
                1 kg περίπου κρασί ή ξύδι από κρασί,
                2 κ.σ. πιπέρι μαύρο τριμμένο,
                1 κ.γ. πάπρικα γλυκειά,
                1 κ.γ. γεμάτο κόλιαντρο τριμμένο,
                2 καυτερά πιπεράκια,
                1 κ.σ. δεντρολίβανο αποξηραμένο.
Προετοιμασία :
Διαλέξτε ένα σκεύος το οποίο να είναι λίγο μεγαλύτερο από το κομμάτι της παντσέτας (εγώ χρησιμοποίησα ένα γυάλινο φαγητοδοχείο). Στρώστε στο πάτο του 1 εκ. περίπου χοντρό αλάτι και ακουμπήστε από επάνω το κομμάτι της παντσέτας, και συμπληρώστε αλάτι μέχρι να το καλύψει τελείως. Σκεπάστε το σκεύος και τοποθετήστε το στο ψυγείο, στο πιό χαμηλό ράφι. 
Το ψυγείο δεν είναι απαραίτητο, μπορείτε να το αφήσετε και σε ένα δροσερό μέρος, πχ. σε μια αποθήκη.
Αφήστε την παντσέτα μέσα στο αλάτι γιά 4 ημέρες. Δεν χρειάζεται να παστωθεί γιά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα,  γιατί μετά το κρέας αφυδατώνεται πολύ. Αν η παντσέτα δεν έχει πολύ λίπος, μειώστε τον χρόνο στις 3 ημέρες.
Αφού περάσουν οι 4 ημέρες, βγάλτε το κομμάτι της παντσέτας από το σκεύος και καθαρίστε το από το αλάτι.
Βάλτε 4 ποτήρια (περίπου 1 lt) λευκό κρασί (εγώ χρησιμοποίησα ρετσίνα την οποία την είχαμε αγοράσει φρέσκια, αλλά είχε ξυνίσει ελαφρά και δεν μπορούσαμε να την πιούμε) μέσα σε ένα σκεύος και πλύνετε καλά το κρέας, τρίβοντας το ώστε να καθαρίσει από το αλάτι. Σκουπίστε το καλά με απορρφητικό χαρτί και κρατήσε το στην άκρη.
Βάλτε όλα τα μπαχαρικά μέσα στο γουδί (ή στον μύλο μπαχαρικών του μίξερ) και λειοτριβήστε, ώστε να αναμειχθούν. Αλείψτε με το μίγμα το κρέας και κάνετε μασσάζ, να απορροφηθούν τα μυρωδικά.
Βάλτε μία σχάρα μέσα στο σκεύος όπου είχατε παστώσει το κρέας, τοποθετήστε το επάνω και ρίξτε από επάνω του όσο από το μίγμα των μπαχαρικών περίσσεψε. Κλείστε το σκεύος και τοποθετήστε το στο ψυγείο. Αφήστε το να σταθεί 20 ημέρες.
Αφού ολοκληρωθεί ο χρόνος ωρίμανσης, η παντσέτα είναι πλέον έτοιμη για να την δοκιμάσετε και να την απολαύσετε!
Διατηρήστε την στο ψυγείο. Αν έχετε συσκευή που αφαιρεί τον αέρα από τις σακκούλες (σακουλοποιός), κόψτε την παντσέτα σε 3-4 κομμάτια και συσκευάστε τα ξεχωριστά αφαιρώντας τον αέρα, θα διατηρηθούν καλύτερα και γιά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 









PANCETTA TESA FATTA A CASA

La pancetta tesa, che spesso trovo tra gli ingredienti delle ricette italiane, in Grecia purtroppo semplicemente non esiste. L' ho cercata in salumerie e negozi di delicatessen specializzati, ma la risposta più frequente è un misto di ignoranza e dubbio : "signora la pancetta così come la descrive non esiste, perchè non prende il bacon?". Così non  mi restava che di tentare a prepararla a casa. Impresa che già mi sembrava impossibile, non avendo a disposizione una cantina o altro luogo adatto per l' essiccazione. 
Qualche mese fa, mio collega e amico Giorgio, pure lui amante della tavola e conoscitore dei segreti della preparazione dei cibi, mi ha convinta di assaggiare. Ero molto esitante e dubbitosa, ma il risultato ci ha entusiasmati! E stata la prima volta che assaggiamo una pancetta tanto buona, niente da fare che il bacon, che ha si il profumo dell' affumicato, ma poi come sapore non è qualcosa di eccezionale! Eppoi non è da sottovalutare il fatto che questa pancetta non è stata trattata con nitrati e nitriti, solo sale, spezie ed erbe aromatiche. 
Per assaggiare la nostra pancetta abbiamo fatto il test dell' uovo, cioè abbiamo saltato qualche pezzettino in padella insieme ad un paio di uova! Un piatto semplice e delizioso!

Dosi : 1200 gr ca.
Difficoltà della ricetta : facile
Ingredienti : 1,5 kg pancetta di maiale senza le ossa, ad un pezzo,
                            1 kg ca. sale marino grosso senza additivi,
                            1 lt ca. vino o aceto di vino,
                            2 cucchiai pepe nero macinato,
                            1 cucchiaino paprica dolce,
                            1 cucchiaino colmo coriandolo macinato,
                            2 peperoncini,
                            1 cucchiaio colmo rosmarino essiccato.
Preparazione :
Scegliete un recipiente con coperchio, un po' più grande dal pezzo di pancetta. Cosparege il fondo con sale grosso (1 cm ca.) e disponete la pancetta. Coprite completamente col sale. Coperchiate e ponete nel frigo, sul punto più basso. 
Non è necessario essere conservato nel frigo, va bene lo stesso se lasciato in un luogo fresco.
Lasciate in marinatura per 4 giorni. Se la pancetta è magra vanno bene anche 3 giorni.
Trascorso il tempo di marinatura, estraette la pancetta ed eliminate il sale.
Versate 4 biccheri (1 lt ca.) di vino (ho utilizzato un vino resinato che l' abbiamo comprato fresco ma è diventato subito acido) entro una ciotola e lavate bene la carne, massagiandola per eliminare tutto il sale in eccesso. Scolate benissimo ed asciugate con carta assorbente.
Ponete tutte le spezie in un mortaio e sminuzzate. Spalmate la pancetta con la mistura di spezie, massaggiando per fare penetrare gli aromi.
Ponete la pancetta su una gratella ed entro il recipiente col coperchio. Chiudere il coperchio e posizionate nel frigo. Lasciate maturare per 20 giorni.
Trascorso il tempo di maturazione, la pancetta è pronta per essere consumata.
Conservate nel frigo. Se disponette la macchina di sottovuoto, tagliate la pancetta a 2 o 3 pezzi e confezionate a sottovuoto separatamente.




11 σχόλια:

  1. Αγαπητή Μαρίνα

    συγχαρητήρια για το μπλογκ σας, τις συνταγες σας και την επιστημονική κατάρτιση και γνώσεις που μας προσφέρετε στον τομέα της γαστρονομίας. Σας παρακολουθώ ανελλιπώς εδώ και πέντε χρόνια από όταν σας ανακάλυψα. Εξαιρετικά τα όσα μας λέτε για την παντσέτα την οποίθα από καιρ'ο ήθελα να φτιάξω κι εγώ. Χρειάζεται να τονιστεί ότι βασική προϋπόθεση είναι να έχουμε εξαιρετική πρώτη ύλη;
    Κλείνοντας θέλω να σας συγχαρώ και για την γλωσσική σας ικανότητα στη ιταλική, αξιοθαύμαστη για κάποιον που είναι αυτοδίδακτος. Ζω στην Βιτσέντσα και θα ήταν χαρά μου κάποια στιγμή να γνωριστούμε από κοντά.
    Υ.Γ Πρίν από δύο εβδομάδες άρχισε το ιταλικό Μάστερσεφ, μεταδίδεται κάθε Πέμπτη. Είναι μια πηγή γνώσης και ευχαρίστησης. Αν σας ενδιαφέρει μπορώ να σας στείλω το λινκ για να το βλέπετε.Γράψτε μου στο Μεσσεντζερ. Να είστε καλά. Με εκτίμηση Κ.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή Κωνσταντίνα,
      ευχαριστώ πολύ για τα καλα σου λόγια!
      Για την παντσέτα σίγουρα η καλή πρώτη ύλη είναι βασική προϋπόθεση, έτσι κι αλλιώς είναι το βασικό υλικό και η ποιότητα της είναι καθοριστική γιά το αποτέλεσμα!
      Αν και πλέον δεν παρακολουθώ εκπομπές μαγειρικής στην ελληνική τηλεόραση, θα με ενδιέφερε το λινκ για να δώ το ιταλικό Masterchef, γιατί όχι? Θα παίζει όμως στην Ελλάδα, γιατί τα περισσότερα live streaming προγραμματα απο Ιταλία δεν μπορω να τα δω...
      Αν και πάντα ελπίζω ότι θα ξαναβρεθώ στην Ιταλία, αλλά το πιό πιθανό είναι να συναντηθούμε μία μέρα στην Ελλάδα!
      Ευχαριστώ πολύ γιά το σχόλιο, αν θες κάνε μου αίτημα φιλίας στο Fb, να τα λέμε πιό άμεσα!

      Διαγραφή
  2. Καλησπέρα,
    το κρασί μονο για να ξεβγάλουμε το κρέας το θέλουμε; Γιατί το κρατάμε στην άκρη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το κρασι το θελουμε μονο για να πλυνουμε το κρεας. Το κρεας κραταμε στην ακρη, οχι το κρασι!

      Διαγραφή
  3. Συγχαρητήρια για το υπέροχο μπλογκ και γενικά τη δουλειά σας. Συνταγές πλήρεις δοσμένες με βαθιά επιστημονική γνώση, αγάπη για την κουζίνα και σεβασμό στην παράδοση που φέρει η κάθε μία. Εξαιρετική και η δουλειά στα κείμενα είτε ιταλικά είτε ελληνικά. Μπράβο και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητηρια πολυ ωραια συνταγη.Αν εχετε και αλλες συνταγες με ιταλικα αλλαντικα παρακαλω να μας δωσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω!
      Κάποια στιγμή θα ανεβάσω και την συνταγή για guanciale.

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα,
    ξεκίνησα τη διαδικασία και φέτος με μια διαφορά. Μετά τις πρωτες 2 μέρες στο αλάτι το έβγαλα απο το ψυγειο και με χαρτί κουζίνας έβγαλα τα νερά που προέκυψαν απο την αφυδάτωση του κρέατος. Πέρισυ δεν το είχα κάνει κ νομιζω είχε πιάσει μια μυρωδιά περίεργη το κρέας.
    Τώρα έχω βάλει τα μπαχάρια απο πάνω κ περιμένω.
    Ερώτηση: το χρησιμοποιούμε και ωμό μετά; Ή οποσδήποτε πρέπει να ψήνεται; Αρκούν 4 μέρες στο αλάτι για να μην έχουμε θέμα με τα μικρόβια του κρέατος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι 4 μερες ειναι αρκετες, μετα τραβαει πολυ αλατι και γινεται πολυ αλμυρο!
      Ωμο δεν το εχω δοκιμασει, και απο οσο θυμαμαι, οι ιταλοι δεν συνηθιζουν να το σερβιρουν ως αλλαντικο, οπως το λαρδί πχ.

      Διαγραφή
  6. Αγαπητή Μαρίνα , ξεκίνησα σήμερα την παρασκευή της pancetta tesa, στο σπίτι φυσικά , όπου πλέον περνάμε τον περισσότερο χρόνο μας όλοι! Θα σας ενημερώσω για τ αποτελέσματα! Καλή Ανάσταση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.