ΚΕΪΚ ΜΕ ΧΥΜΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
Ο συνδυασμός της σοκολάτας με το φουντούκι είναι κλασσικός και πολύ αγαπημένος. Εχει και ενα μικρό μυστικό στα υλικά που κάνει την διαφορά στην γεύση!
Ενα απο τα πρώτα κέϊκ που έφτιαξα με την δική μου χημική μαγιά (baking powder), όπως σας περιέγραψα αναλυτικά σε προηγούμενη ανάρτηση. Εννοείται οτι το κεϊκ αυτό μπορεί να φτιαχτεί και με το baking powder του εμπορίου, στην ίδια δοσολογία.
Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 300 gr αλεύρι γ.ο.χ.,
180 gr καστανή ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο,
150 gr βούτυρο αγελάδος βιολογικό σε θερμοκρασία δωματίου,
5 αυγά μετρίου μεγέθους,
15 gr χημική μαγιά (ή baking powder),
15 gr χαρουπάλευρο,
200 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού του εμπορίου (πορτοκαλάδα),
1 πρεζα αλάτι,
120 gr φουντούκια άψητα.
για το γλάσσο : 120 gr κουβερτούρα με 60% κακάο,
2 κ.σ. βούτυρο,
2 κ.σ. λικέρ κρέμα καφέ,
50 gr φουντούκια άψητα.
Προετοιμασία :
Τοποθετήστε όλα τα φουντούκια σε ένα ταψάκι και βάλτε το σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C, στον αέρα. Μόλις αρχίσουν να παίρνουν ελαφρά χρώμα, βγάλτε τα από τον φουρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. Τρίψτε τα με τα δάχτυλα σας, ώστε να αποκολληθεί η εξωτερική σκουρόχρωμη φλούδα. Σπάστε τα χοντρά στο γουδί ή στο μούλτι.
Οπως είπαμε στην διαδικασία παρασκευής της χημικής μαγιάς, το κέϊκ πρέπει να μπεί στον φούρνο χωρίς καθυστέρηση, γι' αυτό ανάψτε τον στους 180°C πρίν ξεκινήσετε την ανάμειξη των υλικών.
Οπως είπαμε στην διαδικασία παρασκευής της χημικής μαγιάς, το κέϊκ πρέπει να μπεί στον φούρνο χωρίς καθυστέρηση, γι' αυτό ανάψτε τον στους 180°C πρίν ξεκινήσετε την ανάμειξη των υλικών.
Χτυπήστε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να πάρετε μια αφράτη κρέμα. Προσθέστε το βούτυρο, μαλακωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, το αλάτι και την πορτοκαλάδα και χτυπήστε για 2-3 λεπτά ακόμη. Κοσκινήστε το αλεύρι με το μπέϊκιν και το χαρουπάλευρο και προσθέστε τα σταδιακά στο μίγμα, ανακατεύοντας ώστε να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέστε και τα 120 γρ. από τα χοντροκοπανισμένα φουντούκια και αναμείξτε.
Βουτυρώστε ελαφρά και αλευρώστε μια φόρμα για κέϊκ. Ρίξτε μέσα το μίγμα και ισιώστε την επιφάνεια του. Ψήστε το κέϊκ στον προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, για περίπου μια ώρα. Πρίν βγάλετε το κέϊκ από τον φούρνο δοκιμάστε αν έχει ψηθεί, βυθιζοντας στο κέντρο του μια μακρυά οδοντογλυφίδα : αν βγεί στεγνή είναι έτοιμο! Αφηστε το κέϊκ να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρετε.
Ετοιμάστε το γλάσσο σοκολάτας : λιώστε την κουβερτούρα σε μπαίν-μαρι, προσθέστε το βούτυρο και το λικέρ και αναμείξτε.
Ξεφορμάρετε το κέϊκ μέσα σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. Καλύψτε την επιφάνεια του με το γλάσσο, οσο είναι ακόμη ρευστό και σκορπίστε επάνω τα υπόλοιπα φουντούκια.
TORTA AL SUCCO D' ARANCIA E NOCCIOLE
Le nocciole si abbinano a prefezione con il cioccolato per creare una torta golosissima!
Se non troverete la farina di carrube, potete utilizzare il cacao amaro.
Questa è una dalle prime torte che ho preparato con il lievito chimico autoprodotto (per la ricetta vedi qui). Certo potete utilizzare anche il lievito chimico industriale, intanto le dosi non cambiano.
Dosi : per 8 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 300 gr di farina 00.,
180 gr zucchero di canna grezzo,
150 gr di burro bio a temperatura ambiente,
5 uova medie,
15 gr di lievito chimico autoprodotto,
15 gr di farina di polpa di carrube (o cacao amaro),
200 ml di succo d' arancia confezionato,
1 pizzico di sale,
120 gr di nocciole.
per la glassa : 120 gr di cioccolato fondente a 60% cacao,
2 cucchiai di burro,
2 cucchiai di crema di liquore al caffè,
50 gr di nocciole.
Preparazione :
Le nocciole che utilizzate non devono essere tostate. Ponetele tutte in una teglia e infornate in forno preriscaldato a 150°C, modalità venitlato. Lasciate cuocere fino a cominciare a prendere colore. Sfornate e lasciate raffreddare. Strofinate tra le dita per eliminare la pellicina scura. Tritate grossolanemente nel mortaio o tritatutto.
Come abbiamo sottolineato al post del lievito chimico autoprodotto, la torta deve essere infornata subito dopo la sua preparazione. Così accendete già il forno a 180°C, prima di cominciare a mescolare gli ingredienti.Preparazione :
Le nocciole che utilizzate non devono essere tostate. Ponetele tutte in una teglia e infornate in forno preriscaldato a 150°C, modalità venitlato. Lasciate cuocere fino a cominciare a prendere colore. Sfornate e lasciate raffreddare. Strofinate tra le dita per eliminare la pellicina scura. Tritate grossolanemente nel mortaio o tritatutto.
Sbattete le uova con lo zucchero fino ad ottenere una crema spumosa. Aggiungete il burro, ammorbidito a temperatura ambiente, il sale ed il succo d' arancia e sbattete per un paio di minuti ancora. Settaciate la farina con il lievito e la farina di carrube (o cacao). Versate il composto gradatamente nell' impasto, mescolando fino ad incorporarsi. Aggiungete anche 120gr di nocciole tritate e mescolate.
Imburrate ed infarinate uno stampo per cake (20-24cm di diametro). Versateci il composto e livellate. Infornate e fate cuocere per un oretta ca. Fate la prova stecchino prima di sfornare.
Sfornate e lasciate raffreddare.
Preparate la glassa : fate sciogliere il cioccolato a bagnomaria o al microonde. Aggiungete il burro ed il liquore e amalgamate.
Sformate la torta su un vassoio di portata. Spalmate con la glassa al cioccolato, quando è ancora tiepida e maneggiabile. Cospargete con le nocciole tritate restanti.
Πολύ ωραίο! Το φουντούκι μου αρέσει πολύ στα κέικ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα :)
Καλη εβδομαδα Μαρια μου! Εδω το φουντουκι συνδυαζεται γευστικα πολυ ωραια και με τα υπολοιπα υλικα...
ΔιαγραφήCiaoo come tu sai io i odlci li vedo con il lanternino ora fino Pasqua niente. Preferisco il brasato io lo adoro e confesso preferisco berlo il Barolo uso un vino corposo ma non quello....ehehehehe bperfetta piemontese la ricetta. Buona settimana cara.
ΑπάντησηΔιαγραφήCiao cara!
ΔιαγραφήNoi amiamo i dolci e credo che sarebbe molto difficile viverne senza, ma poi ci si abitua a tutto...
Il brasato è un piato molto saporito, credo che anche un' altro vino corposo andrebbe lo stesso bene, il Barolo qui è raro e poi costa parecchio, concordo che anch' io preferisco a berlo che utilizzarlo in cucina
Οι ξηροί καρποί είναι υπέροχοι και συνδυάζονται τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά. Στο κέικ το φουντούκι θα είναι τρέλα μαζί με τη σοκολάτα!Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι Λιλια μου ταιριαζουν πολυ! Εμενα τα φουντουκια δεν με πολυαρεσουν αλλα σε συνδυασμο με την σοκολατα αλλαζει το πραγμα!
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Φαίνεται και είμαι σίγουρη πως είναι εξαιρετικό!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνα έκανες ένα κέικ που σίγουρα θέλω να δοκιμάσω.
Εχει μικρές εκπλήξεις στα υλικά του και μια εμφάνιση που σκίζει!!!!
Χορταστικά κομμάτια σέρβιρες μα είμαστε μακριά!
Καλή βδομάδα !!!!!!!
Φιλιά πολλά!
Ετσι ειναι Χρυσαυγη μου, οι μικρες εκπληξεις ειναι που κανουν την διαφορα!
ΔιαγραφήΠρεπει να οργανωσουμε κουριερ, γιατι κι εγω βλεπω πολλα απο αυτα που φτιαχνονται στην κουζινα σου και τα λιμπιζομαι, αλλα ειμαστε οντως μακρυα για να ανταλλαξουμε και γευστικες δοκιμες!
Καλη εβδομαδα και σε σενα γλυκια μου!
Φιλακια πολλα!
Με υλικά στα οποία εμείς οικογενειακώς έχουμε μια μεγάλη αδυναμία :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό φαίνεται αλλά και διαβάζεται καλή μου Μαρίνα.
Χαιρετισμούς πολλούς και καλό βράδυ.
Να' σαι καλα Πηνελοπη μου!
ΔιαγραφήΤην αγαπη μου!
Φιλακια πολλα!
Κούκλα το κέϊκ! Φαντάζομαι ότι μπορούμε να βάλουμε όποιο ξηρό καρπό θέλουμε! Τα 15γρ χαρουπάλευρου είναι απαραίτητα; Πολύ ωραίο φαίνεται Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!
Σιγουρα μπορουμε να κανουμε αλλαγες και να το προσαρμοσουμε στα γουστα μας, αλλα νομιζω οτι αυτος ο συνδυασμος υλικων ειναι πολυ ωραιος! Το χαρουπαλευρο θα μπορουσες να το αντικατασησεις με κακαο, αλλαζει λιγο ως προς την γευση και το αρωμα, οχι δραματικα ομως.
ΔιαγραφήΚαλη εβδομαδα!
Φιλακια!!!!
Νοστιμότατο και με ωραία παρουσίαση Μαρίνα μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Κικη μου!
ΔιαγραφήΑνοιξιατικα τα χρωματα μας, εξω ο καιρος τρελλαθηκε, μεσα Φεβρουαριου και ειναι σαν Απριλης!
Την καλημερα μου!