42

QUANTI MODI DI FARE E RIFARE : TUCEN ED FA' SOL E OV ♦♦ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE


* TUCEN ED FA' SOL E OV  *
ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ 
για τους QUANTI MODI DI FARE E RIFARE

Καλημέρα σας!
6 Φεβρουαρίου σήμερα, ημέρα του ραντεβού μας με την αγαπημένη διαδυκτιακή παρέα των Quanti Modi di Fare e Rifare.

Σήμερα θα μεταφερθούμε στην κουζίνα της Marika και στο blog της La stufa economica. Η Marika συλλέγει και παρουσιάζει κυρίως συνταγές απο την παραδοσιακή χωριάτικη αλλά και αστική κουζίνα. Με τις οδηγίες της, θα φτιάξουμε μαζί μια απλή αλλά νόστιμη χωριάτικη συνταγή απο την περιοχή όπου κατάγεται, την Emilia Romagna. Με την περίεργη φράση tucèn ed fa' sol e ov (σάλτσα με φασόλια και αυγά), περιγράφεται στην τοπική διάλεκτο ενα είδος καγιανά, ή αυγά με ντομάτα στο σαχανάκι, όπως το ονόμαζε η γιαγιά μου. Τα υλικά πάρα πολύ απλά : αυγουλάκια, ντοματούλα, φασόλια βρασμένα και λίγα μυρωδικά. Οπως καταλαβαίνετε είναι μια συνταγή της φτωχικής κουζίνας (cucina povera), χορταστική, με τις πρωτεϊνες της, τις φυτικές ίνες της αλλά και την νοστιμιά της! Την συνταγή της Marika μπορείτε να την δείτε εδώ.
Αντιμετώπιζα ενα πρόβλημα με την συμμετοχή μου αυτήν τη φορά : δεν μου αρέσουν καθόλου τα αυγά και σπάνια τα τρώω, μονο αν είναι πάααρα πολύ καλά τηγανισμένα! Ευτυχώς όμως έχω στο σπίτι κάποιον που τρελλαίνεται για τον καγιανά και δεν χανει ευκαιρία να τον φτιάχνει, για πρωϊνό, μεσημεριανό ή βραδυνό, και έτσι δεν δυσκολεύτηκα πολύ να τον πείσω να δοκιμάσει την ιταλική του εκδοχή. Του αρεσε πολύ πάντως, μάλιστα μου είπε οτι θα την καθιερώσει αυτήν την εναλλακτική εκδοχή.
Ας δούμε και μερικές διευκρινήσεις για την συνταγή. Συγκεκριμένες δοσολογίες υλικών δεν υπάρχουν.  Για την σάλτσα χρησιμοποίησα την πασσάτα που είχα φτιάξει το φθινόπωρο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντοματούλα ή συσκευασμένη ντομάτα στον τρίφτη. Τα φασόλια που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι ήδη βρασμένα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φασόλια που σας περρίσεψαν αλλά και έτοιμα απο κονσέρβα. Τα μυρωδικά της συνταγής είναι το σκόρδο, ο μαϊντανός και η salamoia bolognese. H salamoia blolgnese, δεν είναι τίποτε άλλο απο χοντρό αλάτι ανακατεμένο με αποξηραμένα μυρωδικά. Εγώ χρησιμοποίησα έτοιμο αλάτι με βότανα απο την A.Vogel. Τα αυγά μπορείτε να τα προσθέσετε στην συνταγή ωμά αλλά και βρασμένα. Τα ωμά απλά θα τα σπάσετε και θα τα ρίξετε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, ενώ τα βρασμένα θα τα ξεφλουδίσετε, θα τα κόψετε στα δύο, θα τα βάλετε μέσα στο τηγάνι και θα τα αφήσετε 2-3 λεπτά να πάρουν γεύση. Βεβαιωθήτε οτι έχετε μπόλικο φρέσκο ψωμάκι, γιατί οι βούτες στην σάλτσα επιβάλλονται!

Δόση : για 1 άτομο
Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά : 2 αυγά,
                3/4  φλ. τσαγιού πασσάτα ντομάτας,
                3/4  φλ. τσαγιού κόκκινα φασόλια κονσέρβας,
                5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο,
                2 κ.σ. ελαιόλαδο,
                1 σκελίδα σκόρδο "ντυμένη",
                αλάτι με αρωματικά βότανα,
                φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προετοιμασία :
Βάλτε σε ενα τηγάνι το λάδι, το σκόδρο, τον μαϊντανό την σάλτσα ντομάτας και ίση ποσότητα νερό. Βάλτε το τηγάνι στην φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για 5-6 λεπτά. Προσθέστε τα φασόλια, αλατίστε και αφήστε να βράσει για 2-3 λεπτά ακόμη. Σπάστε τα αυγά και ρίξτε τα μέσα στο τηγάνι. Χαμηλώστε την φωτιά και περιμένετε μέχρι να ψηθούν τα αυγά, λίγο ή πολύ κατά το γούστο σας. 
Αφαιρέστε το σκόρδο, αλατίστε και πιπερώστε τα αυγά και σερβίρετε αμέσως. 


QUANTI MODI DI FARE E RIFARE : 
TUCEN ED FA' SOL E OV

Buona giornata!
Veramente dubitavo se potessi parteciapre alla preparazione della ricetta di mese febbraio, ma alla fine ce l' ho fatta!
http://quantimodidifareerifare.blogspot.gr/
Oggi godiamo l' ospitalità di Marika da "La stufa economica". Marika raccoglie e presenta ricette di decenni passati, considerati ormai tradizionali, tanto di cucina povera ma anche di quella borghese. La sua proposta per oggi è il tucèn ed fa' sol e ov, cioè sughetto di fagioli e uova e la sua ricetta potete vederla qui. Un piatto della cucina povera, preparato con pochi ingredienti ma sempre saporito e nutriente, siccome è ricco di proteine e fibre. Qualche uovo, salsa di pomodoro, fagioli, aglio e erbette per insaporirsi. Questo piatto non è del tutto sconosciuto in Grecia, siccome prepariamo anche noi delle uova in sugo di pomodori, pure piatto della cucina povera, che mia nonna chiamava "uova con pomodoro in padella" mentre al sud lo chiamano kaghianàs.
Come ho detto alla premessa, affrontavo un "problema", il quale mi impediva di partecipare : non mi piacciono le uova! Raramente li mangio e solo se sono fritti molto bene. Ma fortunatamente il mio uomo adora il kaghianàs, che può prepararlo e mangiarlo da prima colazione, pranzo e cena! Così non è stato poi tanto difficile a convincerlo di assagiare anche il kaghianas italiano! Gli è piaciuto tantissimo e mi ha detto che aricchirà la sua ricetta con fagioli lessati e prezzemolo!
Vediamo un po' la mia versione della ricetta di Marika. Ho utilizzato la mia passata di pomodoro, preparata l' autunno scorso. Anche se recentemente avevo preparato la minestra di fagioli, non avevo provveduto di tenere da parte una manciata per la ricetta, e così ho utilizzato dei fagioli rossi lessati, già pronti in scatola. Mi è piaciuta l' idea della salamoia bolognese, ma non avevo le erbe aromatiche fresche per preparala e ho rimandato per la primavera. Al suo posto ho utilizzato il sale alle erbe di A. Vogel. Le uova le ho aggiunte crude, siccome D. le preferiva così e non già bollite.

Dosi : per uno
Difficoltà : molto facile
Ingredienti : 2 uova,
                              3/4  di tazza di passata di pomodoro,
                              3/4 di tazza di fagiloli rossi lessati,
                              un ciuffetto di prezzemolo tritato,
                              2 cucchiai di olio di oliva,
                              1 piccolo spicchio d' aglio in camicia,
                              sale alle erbe aromatiche,
                              pepe macinato. 
Preparazione :
In una padella ponete l' olio, l' aglio, il prezzemolo, la passata e pari quantità di acqua e portate sul fuoco. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 5-6 minuti. Aggiungete i fagioli, salate e lasciate cuocere per qualche minuto ancora. Aggiungete anche le uova e lasciate cuocere a fuoco molto moderato, fino ad essere più o meno cotti, secondo al vostro gusto.
Eliminate l' aglio, cospargete di sale e pepe le uova e servite ancora caldo.
E di rigore fare la scarpetta con qualche fetta di buon pane fatto a casa!


42 σχόλια:

  1. Buongiorno cara Marina,
    e siamo arrivati a febbraio, ancora invernale, piovoso, nevoso..con una ricetta ricca di tradizione, preparata come sempre tutti insieme con tanta gioia; perfetta per riscaldare sia il corpo che l'anima..Noi, la Cuochina, Anna e Ornella ti ringraziamo tantissimo per la tua stupenda, succulenta versione e ti aspettiamo a marzo da Stella con i Pici all'aglione
    Un abbraccio mondiale!
    La Cuochina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao cara Cuochina!
      Qui intanto l' inverno è mite, meno male, anche se qualche fiocco di neve sarebbe pure gradito!
      Alla prossima!
      Un abbraccio!

      Διαγραφή
  2. Δεν σου αρέσουν τα αυγά Μαρίνα μου???????Περί ορέξεως ουδείς λόγος!....
    Και δεν ένιωσες ούτε την ελάχιστη επιθυμία να δοκιμάσεις αυτό το υπέροχο ρουστίκ φαγητό!
    Εκπληκτική εφαρμογή οικιακής οικονομίας από τα εναπομείναντα φασόλια της προηγούμενης μέρας και ανανέωση τους ,σε μορφή πολύ προσιτή στις γευστικές μας καθημερινές συνήθειες.Η cucina povera ,και δεν αφορά μόνο την ιταλική κουζίνα,αλλά όλες του κόσμου,δίνουν άριστα γευστικά αποτελέσματα.Δίνουν μαθήματα ζωής και τέχνης!
    Υπέροχο πιάτο!!!!!
    Την καλημέρα μου γλυκιά μου φίλη!!!!Σε φιλώ πολύ πολύ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Φωτεινη μου το ομολογω! Ποτε δεν μου αρεζαν ιδιαιτερα τα βραστα αυγα, αλλα τα τελευταια χρονια δεν θελω ουτε να τα δω, ενω τηγανητα τρωω σε εξαιρετικες περιπτωσεις και μονο αν ειναι καλοτηγανησμενα! Με τις ομελεττες και οτι αλλο εχει αυγο δεν εχω κανενα προβλημα!
      Δοκιμασα λιγο στην ακρουλα, πιο πολυ απο την σαλτσα και οχι απο το αυγο ... ηταν γευστικο δεν μπορω να πω (πρεπει να παινεψω και τον μαγειρα!!!!) αλλα δεν... Αντιθετως ο δοκιμαστης μου ενθουσιαστηκε, απαρνηθηκε και το φαϊ με κρεας που ειχα φτιαξει, και σκουπισε καλα καλα το πιατο του!
      Σοφη cucina povera, παντα θαυμαζω πως με λιγα υλικα φτιαχνουν τοσο νοστιμα και χορταστικα πιατα! Ειναι χαρακτηριστικο αυτο που σημειωνει η Marika, οτι για την σαλτσα εβαζαν λιγη ντοματα και πιο πολυ νερο, γιατι τιποτε δεν υπηρχε σε μεγαλη αφθονια και επρεπε να κανουν οικονομια...
      Καλημερα με καθυστερηση μιας ημερας, αλλα η αρχη του μηνα στην δουλεια ειναι παντα δυσκολη, αυτη την φορα ηταν και εντελως χαοτικη... Καλα που ερχεται Σ/Κ να βγαλουμε λιγο την μπριζα...
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  3. Οι ντομάτες με αυγά είναι από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά! Αυτό εδώ με τα αρωματικά και τα φασόλια θα είναι ακόμα καλύτερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο δοκιμαστης μου αποφανθηκε οτι ηταν παρα πολυ καλο και ειπε οτι θα υιοθετησει την ιδεα με τα φασολια!

      Διαγραφή
  4. Διαφορετικός καγιανάς που σίγουρα θα δοκιμαστεί! Σε εμάς αρέσουν πολύ τα αβγουλάκια οπότε αυτό δεν μας ξεφεύγει! Καλημέρα Μαρίνα μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξερω Εφη μου, οταν εγραφα την αναρτηση το σκεφτηκα, θυμαμαι περισυ που ειχες ανεβασει μια αναρτηση για το σακσουκα... αληθεια πρεπει κι αυτο να το φτιαξω μια μερα στον ... δοκιμαστη μου, ειμαι σιγουρη οτι θα ενθουσιαστει!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  5. Έτσι όπως βλέπω το ψωμί να το βουτάς μου, ανοίγει την όρεξη βρε κορίτσι μου!Πρέπει να είναι πιάτο δυναμίτης! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χα, χα,χα απαθανατισα το χερακι μου!!!
      Καλημερα Λιλια μου!

      Διαγραφή
  6. Εξαιρετικά νόστιμος φαίνεται ο ιταλικός καγιανάς, είμαι σίγουρη ότι ο καλός μου θα τον τιμούσε και με το παραπάνω.
    Θα σου ομολογήσω ότι κι εγώ έχω ένα πρόβλημα με τα αυγά, τα τρώω μόνο σε ομελέτες, βραστό και μάτι δεν πετάω και την σκούφια μου!
    Φιλιά Μαρίνα μου, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενα μου τα γουστα μας ταιριαζουν αλλα και αυτα των συζυγων μας!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  7. bella anche la tua ricetta Marina, e poi sai che mi piacciono molto tutte le affinitàò che riesci a trovare tra la cucina greca e quella italiana! Bacione a presto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Quando ho visto la ricetta ho pensato subito al corrispondente greco, che piace tanto sia a mio padre che al mio uomo...
      Un abbraccio e alla prossima!

      Διαγραφή
  8. un piatto gustoso che mi è piaciuto al primo sguardo ! Un abbraccio

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Che peccato che non ti piacciono le uova ......... Benomale che in famiglia hanno gradito bella versione complimenti !!!!!
    Un bacione :-))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Si uno dei pochi cibi che non mi piacciono, al contrario con mio uomo che ne va ghiotissimo!
      Baci!!

      Διαγραφή
  10. Piatto splendido, la scarpetta è proprio di rigore, alla prossima!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Il mio uomo ha mangiato mezza pagnotta con questo piatto! Il suo sughetto è buonissimo!

      Διαγραφή
  11. Che bella idea usare i fagioli rossi, una variante davvero simpatica!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. altra strepitosa variazione sul tema...eppoi...la manina che tocia il pane nell'uovo...vogliamo parlarne? Vedendo il tuo piatto verrebbe spontaneo farlo, poi però ci si rende conto che è lo schermo del computer, mannaggia la pupazza!
    A rileggerci presto tra ricette e sorrisi :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Una preparazione dall'aspetto molto invitante e sicuramente molto gustosa!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. belli i fagioli rossi...una ricetta che si presta all'attenzione degli ingredienti! un bacio e complimenti!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ciao Marina,
    stupendissimo tegame di tucèn ...ci fermiamo anche noi qui e facciamo
    una scarpetta ...come nella foto.
    Sei stata bravissima come sempre e hai fatto felice "D"! Evviva
    Un bacio dalle 4 apine e al 6 marzo con i pici

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie care apine!
      Non sono riuscita a passare e assagiare lil vostro tucen ma ho visto la foto e quel pulcino è tanto ma tanto carino! Tenetemi da parte qualche boccone passerò senz' altro!
      Alla prossima!
      Baci!

      Διαγραφή
  16. Ciao Mrina Tucèn perfetto....fa venir voglia di inzuuppare.....
    Alla prossima francesca

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao Francesca!
      Voglio tanto preparare i pici, ne avevo mangiato tantissimi anni fa in Italia, vediamo se riuscirò a farli tanto buoni!
      Un abbraccio!

      Διαγραφή
  17. Che sughetto goloso, complimenti una versione fantastica!!!!
    Anche a te non piacciono le uova, finalmente, mi sentivo sola soletta:-)
    Ciao, a presto ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Squisito! Quel puccio da far la scarpetta è fantastico! :*

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.