ΦΛΟΥΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ
Κλασσικό γλυκό του κουταλιού, πολυ αρωματικό, όπως όλα τα εσπεριδοειδή.
Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια βρίσκω εύκολα ακέρωτα εσπεριδοειδή και στην λαϊκη, και αυτό μου δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσω το φρούτο ολοκληρωτικά, χωρίς να πετάξω τίποτε. Ετσι, εκτός απο την κλασσική ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού (συνταγή εδώ) που χρησιμοποιώ τόσο σε διάφορα παρασκευάσματα αλλά και για να φτιάξω σοκολατάκια (συνταγή εδώ) και την αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού (συνταγή εδώ), που φτιάχνω απαραίτητα κάθε χρόνο, σας παρουσιάζω και το γλυκό του κουταλιού. Πολύ ωραίο για κέρασμα αλλά επίσης και πολύ ωραίο υλικό για να χρησιμοποιηθεί σε άλλα παρασκευάσματα. Συνήθως το πορτοκάλι το ξύνουν ελαφρά πρίν το κάνουν γλυκό, γιατί η μεγάλη συγκέντρωση αιθέριων ελαίων του προσδίδει πολύ έντονη και λίγο καυστική γεύση. Εγώ αυτό το παρέλειψα, καθώς αυτό το γλυκό το προορίζω πιο πολύ ως υλικό για να το χρησιμοποιήσω σε άλλα παρασκευάσματα και όχι για να το προσφέρω ως γλύκισμα, και ήθελα να έχει όλο το άρωμα του.
Δόση : 1 Lt
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικα : 6 μεγάλα πορτοκάλια ακέρωτα,
Υλικα : 6 μεγάλα πορτοκάλια ακέρωτα,
800 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
600ml νερό,
απο 1 μέτριο λεμόνι τον χυμό φιλτραρισμένο.
Προετοιμασία :
Διαλέξτε πορτοκάλια ωραία, με χοντρή φλούδα και χωρίς σημάδια. Πλύντε τα καλά και σκουπίστε τα. Οπως είπα και στην εισαγωγή, αν προορίζετε το γλυκό αποκλειστικά για κέρασμα, καλύτερα να ξύσετε ελαφρά όλη την επιφάνεια του κάθε πορτοκαλιού με τον λεπτό τρίφτη. Αφαιρέστε τις δυο άκρες απο, χαράξτε την φλούδα κάθετα κάθε 4 εκ και αφαιρέστε την σε ολόκληρα κομμάτια. Αυτός βέβαια είναι ο συνήθης τρόπος για να αφαιρέσετε την φλούδα. Εγώ όμως, καθώς τα πορτοκάλια τα είχα χρησιμοποιήσει για να φτιάξω χυμό, τα είχα κόψει κανονικά στα δύο. Ετσι, αφού έφτιαξα τον χυμό, πήρα το κάθε μισό απο το πορτοκάλι, αφαίρεσα την κορυφή του, το έκοψα στα δυο και με ενα μικρό μαχαιράκι με λεία λάμα αφαίρεσα τα υπολείμματα της σάρκας.Τα 6 πορτοκάλια δίνουν περίπου 400 gr φλούδα.Προετοιμασία :
Βάλτε τις φλούδες μέσα σε ενα σκεύος με κρύο νερό και αφήστε τες να μουσκέψουν για 24 ωρες, αλλάζοντας το νερό σε αυτό το διάστημα, 3-4 φορές. Για να μην επιπλέουν, καλύψτε τες με ενα αναποδογυρισμένο πιάτο. Την επόμενη ημέρα, βάλτε αρκετό νερό σε μια κατσαρόλα και βάλτε την στην φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, στραγγίστε τις φλούδες και ρίξτε τες μέσα. Αφήστε τες να βράσουν για 5-6 λεπτά και στραγγίστε τες. Επαναλάβετε την διαδικασία ακόμη δυο φορές. Αφήστε τις φλούδες να στραγγίσουν, τυλίξτε την κάθε μια σε ρολάκι και στερεώστε την με μια οδοντογλυφίδα.
Βάλτε έπειτα μέσα στην κατσαρόλα το μετρημένο νερό, την ζάχαρη και τον χυμό του λεμονιού και βάλτε τα να βράσουν. Μόλις αρχίσει να δένει το σιρόπι, ρίξτε μέσα τις φλούδες απο τα πορτοκάλια και αφήστε τες να βράσουν, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφαίρεστε τον αφρό που τυχόν θα σχηματιστεί.
Μολις δέσει το γλυκό, και όσο είναι ακόμη καυτό, μοιράστε το σε αποστειρωμένα βαζάκια. Μην παραλείψετε να αφαιρέσετε τις οδοντογλυφίδες απο τα πορτοκάλια (με προσοχή γιατί ζεματάνε!). Κλείστε καλά τα καπάκια, αναποδογυρίστε τα βαζάκια και άφηστε τα να κρυώσουν αναποδογυρισμένα.
Διατηρείται έκτος ψυγείου για πολλους μηνες.
SCORZE D' ARANCIA SOTTO SCIROPPO
Ancora un "dolce al cucchiaio" classico greco, cioè frutta intere o sorze di frutta sotto sciroppo denso. Molto profumato anch' esso, come tutti i dolci al cucchiaio preparati con gli agrumi.
Fortunatamente, durante gli ultimi due anni, trovo degli agrumi non trattati molto facilmente, una volta dovevo cercarli solo ai negozi che vendevano prodotti bio. Da questi agrumi non trattati, utilizzo tanto la polpa o il succo, ma anche la scorza e così non vengono buttati via che i semi! Con la scorza delle arance preparo i classici canditi (ricetta qui), dei cioccolatini (ricetta qui), la utilizzo essiccata e macinata (ricetta qui) al posto di quella fresca, o semplicemente conservo lo zest nel freezer. Oggi vi presento ache la ricetta per il "dolce al cucchiaio". Ammetto però che raramente l' offrirò come dolce, anche perchè tra noi più giovani (vabbè una volta eravamo anche giovani e lo siamo ancora rispetto ai nostri genitori...) questo tipo di dolce è ormai fuori alla moda... Così l' ho preparato per utilizzarlo in altre preparazioni dolci, sia la scorza, che viene più facilmente conservata nel sciroppo, chè lo sciroppo stesso.
Dosi : 1 Lt ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 6 arance grosse e non trattate,
800 gr di zucchero semolato,
600 ml di acqua,
da 1 limone piccolo il succo filtrato.
Preparazione : Scegliete delle arance belle, a buccia spessa e senza macchie o marciumi. Lavatele bene e asciugatele. Come ho detto alla premessa, se questo dolce viene offerto come è, allora meglio grattare lievemente la scorza delle arance, perchè siccome contengono grande quantità di olio essenziale il suo sapore sarà troppo forte. Spuntate l' arancia, incidete la scorza verticalmente, ogni 4cm e asportatela in strisce intere. Questo è il metodo comune; io però, siccome ho utilizzato queste arance per preparare una bella spremuta, le ho tagliato a metà, ho fatto la spremuta e poi ho spuntato ogni metà, l' ho tagliata in due e ho eliminato i residui di polpa con l' aiuto di un coltellino a lama liscia.
Ponete le scorze in un recipente, coprite con acqua fredda e lasciatele in ammolo per 24 ore, cambiando l' acqua 3-4 volte durante questo periodo di tempo. Per non galeggiare ponete sopra un piatto rovesciato. Trascorso il tempo necessario, scolate le scorze e trasferitele in una pentola. Coprite con acqua fredda e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 5-6 minuti. Ripetete due volte ancora. Scolatele, arrotolate ogni singola scorza e fermatela con uno stuzzicadenti.
Versate nella pentola i 600ml di acqua, lo zucchero ed il succo del limone e portate sul fuoco. Quando lo sciroppo comincia a rapprendersi, versare anche le scorze arrotolate. Lasciate cuocere fino che lo sciroppo diventi consistente. Durante la cottura, eliminate la schiuma se necessaro.
Quando il dolce sarà pronto e per quanto sia ancora scottente riempite dei barattoli precedentemente sterilizzati. Non dimenticare però di eliminare i stuzzicadenti dalle bucce, con attenzione però perchè saranno scottenti. Tappate bene coi coperchi, capovolgete e lasciate raffreddare capovolti.
Si conserva per parecchi mesi in luogo fresco e buio.
Kαλημέρα Μαρίνα μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω ότι το συγκεκριμένο γλυκό του κουταλιού είναι ο βασιλιάς στο είδος του!!!!Αρωματικό και με την ιδιάζουσα ελαφριά και επιθυμητή πικράδα,αφήνει τέλειες γευστικές ισορροπίες στον ουρανίσκο.Πολύ ωραία όψη,τέλειο χρώμα και φαντάζομαι ότι μελλοντικά θα μας δώσεις τα ζαχαροπλαστικά σου φώτα για νέες εφαρμογές του γλυκού αυτού,εκτός βέβαια από την απολαυστική κατανάλωση του,αυτού καθ΄εαυτού.
Να έχεις ένα όμορφο και δημιουργικό Σαββατοκύριακο!!!!!Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!
Φωτεινη μου,
Διαγραφήφετος προτιμησα να κανω τις φλουδες πορτοκαλιου γλυκο του κουταλιου και οχι να τις ζαχαρωσω, γιατι ειδα οτι δεν μπορω να τις διατηρησω μεχρι την επομενη σαιζον. Αν δεν τις βαλω στο ψυγειο, συνηθως με τις μεγαλες ζεστες αρχιζουν και μουχλαζουν ή σκληραινουν πολυ. Ετσι αποφασισα φετος να τιςσθατηρησω στο σιροπι. Ετσι λεω βεβαια, γιατι αυτο το γλυκακι εγινε πολυ αρωματικο και δενξερω αν θα ... επιβιωσει μεχρι της επομενη σαιζον ... αλλο προβλημα και αυτο !!! :)
Καλη εβδομαδα πλεον, αυτη που μας περασε ηταν μια πολυ φουριοζινη εβδομαδα, δουλειες ξεφυτρωναν απο παντου και παραμελησα λγο το μπλογκ...
Φιλια πολλα!!
Φαίνεται πολύ λαχταριστό με το ωραίο ζωηρό χρώμα του!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό ΣΚ Μαρίνα!
Ευχαριστω Ερμιονακι!!!
Διαγραφήιδιο το φιαχνουμε μαρινα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεφιαξα μονο ενα βαζακι και τελειωσε! :(
καλο σου βραδυ
Λιγο απο τα ιταλικα λιγο απο τα ελληνικα, καταληξαμε στο ιδιο απ' οτι φαινεται!!!
ΔιαγραφήΚι εγω καλα το παω το δικο μου βαζακι, στο τελος θα μου μεινει μονο το σιροπι και υποτιθεται οτι το εκανα για να φυλαξω τις φλουδες μεχρι τον επομενο χειμωνα...
Φιλια πολλα!
Η μητέρα μου την έφτιαχνε παλιά για χρόνια και ήταν ένα γλυκό όνειρο. Μου το θύμισες τώρα και το πεθύμησα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ γιαγια μου εφτιαχνε την φραπα, αλλα τωρα που να τις βρεις τις φραπες...
ΔιαγραφήΓεια σου Μαρινα μου. Οι φλουδες των εσπεριδοειδων μου αρεσουν οπου κι αν χρησιμοποιηθουν. Στις παρασκευες που ανεφερες παραπανω, μεσα σε κεικ η σαν ξυσμα σε διαφορα γλυκα. Ειναι το αρρωμα τους απαραμιλο για μενα. Ποσο μαλλον αν την φαμε ολοκληρη τη φλουδα ως γλυκο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι τελειο σε ολα του το δικο σου!! Σε εμφανιση και σε χρωμα! Ειμαι σιγουρη για την τελεια γευση του.
Οι φωτογραφιες σου με τα φρουτα γυρω γυρω και το γλυκο στη μεση μου αρεσουν που! Ειναι γεματες χρωμα!
Καλη σου μερα!!
Ευχαριστω Χρυσαυγη μου!
ΔιαγραφήΑπ' οτι φαινεται το πορτοκαλι εχει φωτογενεια!!! Πολυ μου αρεσει να το φωτογραφιζω...
Φιλια πολλα!
anch'io quando trovo arance non trattate conservo sempre le scorze, con lo sciroppo è un'ottima idea da provare.. brava come sempre..!!
ΑπάντησηΔιαγραφήGrazie cara!
ΔιαγραφήLe scorze le facevo sempre candite, ma non riuscivo sempre a conservarle fino all' inverno prossimo, perche con il grande caldo o si amuffavano o rinsecchivano. Quest' anno ho pensato di provare questa ricetta classica e conservarle in sciroppo.... però questo dolce è troppo buono e risciano di mangiarle tutte prima che arrivi l' estate!
Un abbraccio!
Che bella ricetta assolutamente da provare !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήUn bacione :-)))
E dolce al cucchiaio molto amato in Grecia!
ΔιαγραφήΥπέροχο γλυκό, αρωματικότατο και χαρίζει σε ότι παρασκευή το μπερδέψεις! Πρέπει να προγραμματίσω να το φτιάξω. Καλοφάγωτο Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω Εφουλα!
Διαγραφή