17

RUSTICI LECCESI : ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΦΟΛΙΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΤΣΕ ♦♦ IL RUSTICO LECCESE


RUSTICI LECCESI : ΝΟΣΤΙΜΕΣ ΣΦΟΛΙΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΤΣΕ

Rustico leccese (ρούστικο λετσέζε), σημαίνει "χωριάτικο απο το Λέτσε" και θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως ενα είδος μπουγάτσας. Αποτελεί το παραδοσιακό φαγητό του δρόμου, τόσο στην πόλη του Λέτσε, όσο και σε όλη την επαρχία του Σαλέντο, έχει καταχωρηθεί μάλιστα στον Εθνικό κατάλογο με τα παραδοσιακά φαγητά της Ιταλίας. Υπάρχει σε όλους τους φούρνους, μπάρ και ψητοπωλεία, καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου. Παρ' όλη την ονομασία του, δεν πρόκεται για κάποια παλιά παραδοσιακή χωριάτικη συνταγή. Αντιθέτως, ή χρήση της σφολιάτας και της μπεσαμέλ, μας κάνει να σκεφτούμε αμέσως τα γαλλικά vol-au-vent. Απ' οτι φαίνεται πρόκειται για κάποια παραλλαγή τους, που γεννήθηκε στην κουζίνα κάποιου παλατιού και μετά πέρασε στούς φούρνους και έγινε γνωστό σε όλους. Οι Λετσέζοι το τιμάνε ως κολατσό, μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού, αλλά και ως γρήγορο βραδυνό γεύμα, ιδιώς ως ενα φαγητό που μπορούν να απολαύσουν κατά την διάρκεια ενός βραδυνού περιπάτου. Πρέπει να φαγωθεί απαραίτητα ζεστό, έτσι ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε όλη την γεύση του, αλλά και να χαρείτε τις κλωστές που σχηματίζει η λιωμένη μοτσαρέλλα. Το rustico leccese, αποτελείται απο δυο δίσκους σφολιάτας και έχει γέμιση απο μπεσαμέλ, ντομάτα και μοτσαρέλλα. Υπάρχει ακόμη μια παραλλαγή, λιγότερο δημοφιλής, με σπανάκι και μοτσαρέλλα ή ρικόττα. 
Ετοίμαστα τα rustici leccesi ενα κυριακάτικο πρωϊνό, μουντό και κρύο. Ηθελα να μας κανακέψω λιγάκι και να ξεκινήσουμε την μέρα μας με ενα comfort food! Φάγαμε απο δυο ο καθένας μας και λοξοκοιτάζαμε αυτά που έμειναν... Συφωνώ απόλυτα οτι είναι υπέροχα!

Δόση : 9 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 2 ρολά σφολιάτα (1 πακέτο),
                 1 αυγό,
                 1 μοτσαρέλλα,
                 1/2 φλ. σπιτική πασάτα ντομάτας,
                 φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
                 λίγο αλατάκι.
για την μπεσαμέλ : 250 gr γάλα φρέσκο,
                                     25 gr βούτυρο,
                                     25 gr αλεύρι,
                                     1-2 πρέζες αλάτι,
                                     1-2 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο,
                                     φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την μπεσαμέλ με τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ. Πρέπει να γίνει σφιχτή. Βάλτε την σε ενα σκεύος, σκεπάστε την επιφάνεια της με διάφανη μεμβράνη και αφήστε την να κρυώσει.
Κόψτε την μοτσαρέλλα σε κύβους, βάλτε την σε ένα σουρωτήρι και αφήστε την να στραγγίσει το νεράκι της.
Χρησιμοποίησα την πασάτα ντομάτας που είχα φτιάξει τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη, δεν πρέπει να είναι όμως νερουλή. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φρέσκιες ντομάτες, τις οποίες θα ξεφλουδίσετε, θα αφαιρέσετε τα σπόρια τους, θα τις κόψετε σε κύβους και θα τις αφήσετε να στραγγίσουν απο το ζουμάκι τους. Νοστιμίστε την σάλτσα που θα χρησιμοποιήσετε με λίγο αλατάκι και λίγο πιπεράκι.
Απλώστε τις σφολιάτες σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Με ενα κουπ-πατ, αλλά και με ένα φλυτζάνι, με διάμετρο 10 εκ., κόψτε τις σφολιάτες σε δίσκους, πάντα σε ζυγό νούμερο. Με λίγη οικονομία, έβγαλα 18 δίσκους συνολικά. Τα κομμάτια που περρίσεψαν, χωρίς να τα ξαναζυμώσω, τα άλειψα με λίγο αυγό και σουσάμι και τα έκανα νόστιμα κριτσίνια σφολιάτας.
Χτυπήστε το αυγό με 1 κ.σ. νερό. Αλείψτε με αυτό την επιφάνεια απο τους μισούς δίσκους σφολιάτας. Επάνω σε κάθε δίσκο, μοιράστε 2 κ.σ. μπεσαμέλ, 1 κ.σ. σάλτσα και τέλος μερικά κυβάκια μοτσαρέλλα. Του υπόλοιπους δίσκους της σφολιάτας μεγαλώστε τους ελαφρά με τον πλάστη. Βάλτε καθέναν απο αυτούς, επάνω σε καθένα απο τους υπόλοιπους με την γέμιση. Πιέστε με τα δάχτυλά σας γύρω απο την γέμιση, ώστε να κολλήσουν καλά τα άκρα τους. Το κεντρικό τμήμα θα μείνει υπερυψωμένο. Με ενα πιο μικρό κούπ-πάτ, πιέστε περιμετρικά του κεντρικού υπερυψωμένου τμήματος. Με αυτόν τον τρόπο, όταν ψηθούν οι σφολιάτες, θα δημιουργηθεί ενα μικρό κυκλικό αυλάκι στο επάνω μέρος τους. Στις δικιές μου σφολιάτες δεν έγινε πολύ ένοτονο, ίσως γιατι φούσκωσαν πάρα πολύ. Βάλτε τις σφολιάτες στο ψυγείο για κανα-δυό ωρίτσες.
Ανάψτε τον φούρνο στους 220°C, στον αέρα. Τοποθετήστε τις σφολιάτες σε ενα ταψί, βουτυρωμένο ή επενδεδυμένο με αντικολλητικό χαρτί. Μόλις ζεσταθεί ο φούρνος, βάλτε μέσα τις σφολιάτες και κατεβάστε αμέσως την θερμοκρασία του στους  200°C. Αφήστε τα rustici leccesi να ψηθούν για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
Βγάλτε τα απο τον φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν λίγο και απολαύστε τα ζεστά.
Τρώγονται πάντως μια χαρά και κατά την δίαρκεια της ημέρας, ακόμη καλύτερα αν τα ζεστάνετε λίγο στον μικροκυματικό. 

Σημείωση : για να πάρετε ακόμη πιο φουσκωτά rustici leccesi, για την βάση χρησιμοποιήστε δυο δίσκους σφολιάτας, τους οποίους θα ενώσετε με λίγο χτυπημένο αυγό. Η ιδέα αυτή είναι απο εδώ.


IL RUSTICO LECCESE

Il rustico leccese, è lo street food per antonomasia a Lecce e  a tutta la regione di Salento. Fa parte della tradizione gastronomica da passeggio e si può trovarlo in ogni bar, rosticceria o forno. Anche se il rustico leccese è sato inserito nell' Elenco nazionale dei prodotti agroalimentari tradizionali, non si tratta di una vecchia ricetta contadina. Al contrario, l' utilizzo della pasta sfoglia e della besciamella, fanno pensare ai vol-au-vent francesi. La sua origine però rimane sconosciuta. Il rustico leccese, viene consumato durante tutto l' arco dell'anno, sia some spuntino di metà mattina chè come stuzichino serale, ma anche in qualsiasi ora della giornata. Si consiglia di consumarlo moto caldo per poter apprezzare a pieno il suo gusto e godere il filare della mozzarella.  Il rustico leccese, viene composto da due dischi di pasta sfoglia con ripieno di besciamella, pomodoro e mozzarella. Esiste anche la variante agli spinaci e mozzarella o ricotta, ma è meno conosciuta.
Ho preparato i miei rustici leccesi per coccolarci un po', una mattina di domenica uggiosa e fredda! Ne abbiamo mangiato un paio ciascuno e concordo che sono buonissimi!

Dosi : 9 rustici
Difficoltà : facile
Ingredienti : 2 rotoli di pasta sfoglia,
                              1 uovo,
                              1 mozzarella,
                              1/2 tazza di passata di pomodoro,
                              pepe macinato,
                              poco sale.
per la besciamella : 250gr di latte fresco,
                                      25 gr di burro,
                                      25 gr di farina,
                                      poco sale,
                                      qualche pizzico di noce moscata,
                                      pepe macinato al mulino.
Preparazione :
Preparate la besciamella; istruzioni dettagliate troverete qui. La besciamella deve risultare consistente. Ponetela in un recipiente, coprite la sua superficie con pellicola transparente e lasciatela a reffreddare.
Tagliate la mozzarella a cubetti e ponetela in un colapasta a scolare.
Ho utilizzato la mia passata di pomodoro, preparata settembre scorso. Potete utilizzare anche i pomodori freschi, sbucciati, eliminati i semini, tagliati a cubetti e lasciati a colare la loro acqua. Condite con poco sale e pepe macinato al mulino.
Stendete la pasta sfoglia su la spianatoia leggermente infarinata. Con un coppapasta rotondo di 10cm di diametro (o anche una tazza da tè), ritagliate dei dischi di numero pari. Io ne ho ricavati 18. Con i ritagli di sfoglia ho preparato dei golosi bastoncini di pasta sfoglia!
Sbattete l' uovo con 1 cucchiaio di acqua. Spenellate metà dei dischi. Su ogni disco distribuite 2 cucchiai di besciamella, 1 cucchiaio di passata ed infine qualche cubetto di mozzarella. Con il mattarello allargate leggermente i dischi rimasti. Ponete ciascuno su quelli con la farcitura. Con le dita pressate tutt' intorno alla parte centrale contenente la farcitura, per formare una cupola. Con un coppapasta più piccolo (8 cm di diametro) pressate attorno alla cupola. Spenellate con l' uovo sbattuto. Ponete i rustici nel frigo e lasciate riposare per un paio d' ore.
Accendete il forno a 220°C, modalità ventilato. Posizinate i rustici su una leccarda imburrata o foderata di carta antiaderente. Sfornate e abbassate la temperatura a 200°C. Lasciate cuocere per 25 minuti ca. fino che saranno dorati.
Sfornate, lasciate intiedipire e servite subito!


17 σχόλια:

  1. Πολύ μου άρεσαν αυτές οι αφράτες μπουκίτσες του δρόμου!
    Πολύ καλοφτιαγμένες και με υπέροχη γέμιση.
    Ευχαριστούμε για την πρότασή σου, Μαρίνα μου!
    Καλή σου μέρα!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ελενη μου!
      Η γεμιση τους ξεφευγει λιγο απο αυτα που ξερουμε εδω αλλα ειναι οντως πολυ νοστιμα!
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  2. Μαρίνα μου είναι υπέροχα! Η γέμιση πρέπει να είναι φανταστική! Πολύ μου άρεσαν όπως κατάλαβες. :) Όταν λες στον αέρα στους 220 βαθμούς, εννοείς στο πιο δυνατό του φούρνου; Γιατί εμένα η ένδειξη για ψήσιμο στον αέρα φτάνει μέχρι τους 200 και θέλω να καταλάβω στο περίπου τη θερμοκρασία, για να την προσαρμόσω ανάλογα.
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το καταλαβα Πηνελοπη μου και αν τις δοκιμαςσεις θα σου αρεσουν ακομη πιο πολυ!
      Μπορεις να βαλεις τον φουρνο σου απο την αρχη στους 200 βαθμους, αφου δεν εχει περισσοτερο (ο δικος μου φτανει μεχρι τους 270!). Συνηθως βαζουμε στην αρχη πιο ψηλη θερμοκρασια, επειδη αυτη πεφτει λιγο με το ανοιγμα της πορτας του φουρνου. Η σφολιατα ψηνεται καλυτερα στους 200 με τον αερα.
      Φιλακια!
      Καλη εβδομαδα!!!

      Διαγραφή
  3. Βλέπω τα σφολιατίνια συχνά έκθετα στα λαίμαργα μάτια μου ,στο αρτοπωλείο της γειτονιάς του Δ.Από ΄την κατανάλωση τους,-στις ένδεκα το πρωί έχουν εξαφανιστεί-,καταλαβαίνω πόσο αγαπιούνται!!!!!!Ωστόσο παρατηρώ ότι και η πιο σπάνια εκδοχή ,αυτή με το σπανάκι,συνυπάρχει ,με τα ίδια επίπεδα κατανάλωσης.
    Πολύ ωραία αυτή πρόταση Μαρίνα μου!!!!Τώρα που παρατήρησα και τα υλικά,την εκτίμησα ακόμα περισσότερο!!!!!Προσωπικά θα μου άρεζαν και οι δύο εξίσου!!!Είμαι των αλμυρών γεύσεων και όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτές της πίτας!
    Πραγματικά πολύ εύκολα στην προετοιμασία τους,μας κάνουν ,ιδιαίτερα μετά τις ξεσηκωτικές εικόνες που μας πρόσφερες,να αποφασίσουμε για την άμεση παρασκευή τους!!
    Καλή εβδομάδα Μαρινα μου!!!!!Φιλιά πολλά,πολλά!!!!!
    Ελπίζω να αποφορτίστηκε κάπως το πρόγραμμά σου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου!
      Φαινεται στον βορρα τα γουστα ειναι διαφορετικα, συνηθως οταν λενε ρουστικο λετσεζε εννοουν με μπεσαμελ και ντοματα. Κι εμενα θα μου αρεζαν με το σπανακι, καποτε εφτιαχνα αρκετα μικρα σπανακοπιτακια, αλλα γιαλαντζι γιατι ο δικος μου ο Δ. δεν τρωει τυρι.
      Ευκολα γινονται και ζεστα ζεστα μολις βγουν απο τον φουρνο ειναι πραγματικα πολυ νοστιμα!
      Αυτη η εβδομαδα ξεκιναει σε πιο χαλαρους ρυθμους, αλλα μην λεμε μεγαλες κουβεντες, οι εκπληξεις ερχονται απο εκει που δεν το περιμενει κανεις και απο εκπληξεις στην δουλεια, τιποτε αλλο τελευταια, δεν πλητουμε ποτε!!
      Καλη εβδομαδα!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  4. Καλά μου αρέσει και η σφολιάτα αλλά και εσύ βρε παιδάκι μου τις έκανες πολύ λαχταριστές! Πολύ νόστιμες και δεν μπορείς να φας μόνο μία!
    Καλή εβδομάδα να έχουμε^^

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κακο εινναι ακριβως αυτο : δεν μπορεις να φας μονο μια!
      Καλη εβδομαδα Λιλια μου!

      Διαγραφή
  5. Μαρινάκι δείχνουν πε-ντα-νό-στι-μες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Πες μου τι εννοείς 1 μοτσαρέλα?? 125 γρ. περίπου???
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι Ελενα μου, η συνηθισμενη συσκευασμενη μοτσαρελλα που εχουμε εδω, 125γρ καθαρο βαρος, χωρις το ζουμακι της.
      Φιλακια πολλα!

      Διαγραφή
  6. goloso assai!
    La foto del rustico aperto rende l'idea della sua golosità, peccato che non sia possibile afferrarlo!
    A rileggerci presto tra ricette e sorrisi :-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Quante volte volvevo anch' io afferrare un biscotto o una fettina!!!
      Saluti cara!

      Διαγραφή
  7. Ωχ Παναγία μου!!
    Γαργαρλιστικό πιάτο για ορεκτικό, να μην σου πω και κυρίως...καλή μου Μαρίνα.
    Καλό απόγευμα και καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παντος καιρου Πηνελοπη μου, και ουσιαστικα απλο στην συνθεση του, οι παραδοσιακες συνταγες ειναι οι καλυτερες!
      Καλη εβδομαδα!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  8. Φαίνονται απίθανα!
    Εντυπωσιακά φουσκωτά και η γέμιση λαχταριστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηταν ενα φανταστικο πρωινο Ερμιονη μου, δεν ξερεις πως τα ευχαριστηθηκαμε! Μου εδωσαν και μια ιδεα που την υλοποιησα και θα την παρουσιασω συντομα!
      Φιλακια!!!

      Διαγραφή
  9. Τέλεια πιτάκια Μαρίνα, ειλικρινά δεν έχω λόγια! Λατρεύω το συνδυασμό μοτσαρέλα-ντομάτα, άμα είναι και σε πιτάκι, τι άλλο να ζητήσει κανείς;! Ωραίες φωτογραφίες επίσης, ορεκτικότατες!

    foodaki.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.