20

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΡΥ ♦♦ RISOTTO ALLLE MAZZANCOLLE E CURRY


ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΡΥ

Υπεροχο χυλωμενο ριζοτο με ευμεγεθεις γαριδες, αρωματισμενο με καρρυ και μια πινελια μαϊντανου! Ιδιαιτερα γευστικο, αποτελει ενα πληρες γευμα. Αν παραλειψετε την παρμεζανα, ενδυκνειται και για την περιοδο της Σαρακοστης που διανυουμε.

Δοση : για 4 ατομα
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 1 1/2 ποτηρι ρυζι αρμπόριο,
                400 gr φρεσκιες γαριδες, σχετικα μεγαλες,
                1 σκαλονιο ή μικρο λευκο κρεμμυδι,
                1 σκελιδα σκορδο,
                1 καυτερο πιπερακι,
                1 κ.γ. παπρικα γλυκεια,
                1 γεματο κ.γ. κιτρινο καρρυ,
                φρεσκοτριμμενο μαυρο πιπερακι,
                1/2 φλ. τσαγιου λευκο ξηρο κρασι,
                5 κ.σ. παρθενο ελαιολαδο,
                ζωμο οστρακοειδων,
                100 gr τριμμενη παρμεζανα,
                1 τουφιτσα ψιλικομμενο μαϊντανο,
                αλατι.
Προετοιμασια : 
Διαλεξτε ωραιες φρεσκιες γαριδες, σε μεσαιο μεγεθος. Καθαριστε τες απο το εντερακι, αφαιρεστε τις κεραιες τους, για να μην σας ενοχλουν, και ξεπλυντε τες καλα. 
Επειδη δεν ειναι παντα ευκολο να εχω διαθεσιμο ζωμο απο οστρακοειδη, ακολουθω το ακλουθο τρυκ : βαζω σε μια κατσαρολα περιπου 1200ml (5 ποτηρια) νερο, και μολις βρασει, ζεματαω τις γαριδες για 5 λεπτα, μεχρι να αλλαξουν χρωμα. Τις βγαζω απο τον ζωμο, τον οποιο φροντιζω να διατηρω ζεστο για την παρασκευη του ριζοτου, και τις κραταω στην ακρη.
Ψιλοκοψτε το σκαλονιο ή το κρεμμυδακι και το σκορδο. Βαλτε σε μια κατσαρολα το λαδι και μολις ζεσταθει, ριξτε μεσα πρωτα το κρεμμυδι και μετα απο 2-3 λεπτα το σκορδο. Μολις μαραθουν, προσθεστε και τις γαριδες και σωταρετε τες για 3-4 λεπτα. Αφαιρεστε τις γαριδες και κρατηστε τες στην ακρη. Προσθεστε μεσα στην κατσαρολα το ρυζι, το πιπερακι, το καρρυ και την παπρικα, και σωταρετε μεχρι να γυαλισει το ρυζι. Σβυστε με το κρασι. Περιμενετε 1-2 λεπτα να εξατμιστει το αλκοολ και αρχιστε να προσθετετε τον ζεστο ζωμο σταδιακα, οπως κανουμε συνηθως για το ριζοτο (αναλυτικες οδηγιες εδω). 
Στο εν τω μεταξυ, καθαριστε τις γαριδες απο τα κελυφη τους και αν θελετε, καρατηστε μερικες ολοκληρες για την διακοσμηση. Μολις το ρυζι αρχισει να χυλωνει, προσθεστε το αλατι και τις γαριδες, και συνεχιστε το μαγειρεμα, προσθετοντας παντα σταδιακα τον ζωμο, μεχρι το ρυζι να γινει "αλ ντεντε", δηλαδη να εχει βρασει μεχρι το εσωτερικο του αλλα ακομη να κραταει, για να μην λαπαδιασει. Το ριζοτο, πρεπει να εχει ελαχιστο ζουμακι, ωστε να ειναι ωραια χυλωμενο. 
Κατεβαστε το απο την φωτια, προσθεστε την παρμεζανα και ανακατεψτε. 
Σερβιρετε το αμεσως, γαρνιρισμενο με λιγο ψιλοκομμενο μαϊντανο.

Προτεινομενο κρασι : το νοστιμο αυτο ριζοτο, το συνδυασαμε με ενα λευκο Frascati, με γευση φρουτενια και δροσερη, που τοσο ταιριαζει με τα θαλασσινα!


RISOTTO ALLLE MAZZANCOLLE E CURRY

Le mazzancolle si sposano allo curry, e poi tutti e due uniti al riso, ci danno un risotto ricco, profumato e particolarmente saporito. Potete servirlo come un delizioso primo o assaporarlo come piatto unico.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 1 1/2 tazza di riso arborio,
                            400 gr di mazzancolle,
                            1 scalogno o cipolla piccola,
                            1 spicchio d'aglio,
                            1 peperoncino,
                            1 cucchiaino di paprica dolce,
                            1 cucchiaino colmo di curry giallo,
                            pepe nero macinato,
                            1/2 tazza di vino bianco secco,
                            5 cucchiai di olio extravergine di oliva,
                            brodo di crostacei,
                            100 gr di parmigiano grattugiato,
                            1 ciuffo di prezzemolo tritato,
                            sale.
Preparazione : 
Scegliete delle mazzancolle fresche. Eliminate l' intestino con l'aiuto di un stuzzicadenti, eliminate ancora le antenne e lavatele sotto acqua corrente. 
Siccome non è facile di trovare sempre il fumetto di crostacei (bisque), io faccio questo piccolo espediente : metto in una pentola 1200ml (5 bicchieri) di acqua e porto sul fuoco. Quando comincia a bollire, aggiungo le mazzancolle e le sbollento per qualche minuto, fino a cambiare colore. Le faccio scolare e le tengo da parte. Il brodo, lo conservo caldo, per preparare il risotto. 
Tritate finemente lo scalogno o la cipolla, e l'aglio. In una pentola, versate l'olio e portate sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete prima la cipolla o scalogno e qualche minuto dopo l'aglio. Appena prendono colore, aggiungete le mazzancolle e fatele saltare per qualche minuto. Eliminatele e tenetele da parte. Aggiungete subito il riso, il peperoncino, la paprica e lo curry. Saltate per qualche minuto, finchè il riso diventi transparente, e sfumate con il vino. Lasicate evaporare l'alcool e subito aggiungete qualche mestolo di brodo caldo. Continuate la cottura aggiungendo il brodo gradatamente, come si fa di solito per il risotto
Nel frattempo, sgusciate le mazzancolle, tenendo da parte alcune intere, per la decorazione. Quando il riso è a metà cottura, aggiungete le mazzancolle, sale e pepe a piacere, e continuate finchè si cuoce al dente. Una volta pronto il risotto, ritirate dal fuoco, aggiungete il parmiggiano e mantecate. 
Servitelo subito, condito con un po' di prezzemolo tritato.

Vino consigliato : abbiamo accompagnato questo rizotto, con un Frascati bianco, al sapore fresco e profumo di frutta, che esalta il sapore dei crostacei.


20 σχόλια:

  1. Ένα φαγητό επιθεωρημένης και επιβεβαιωμένης ωριμότητας,νοστιμιάς και φινέτσας!Φτιαγμένο από τα χεράκια σου Μαρίνα μου όμως ,αποκτά άλλη αξία!
    Θαλασσινή αύρα και ήπιο μελτεμάκι φύσηξε σήμερα στο σπιτάκι σου.Νοστιμιά θάλασσας με σπιτική θαλπωρή ,χωρίς γεύσεις ακρότητας και υπερβολής ,αλλά με συμπυκνωμένη δυναμική και τέχνη.΄
    Χρώματα και αρώματα παντρεύτηκαν για το τελικό μικροτέχνημα.Αφέθηκε στα μάτια μας λαχταριστό,ήσυχο και νοσταλγικό ίσως, για το καλοκαίρι που αργεί να φανεί.Το ιδανικό γκουρμέ πιάτο για τους λάτρεις των θαλασσινών μεζέδων και της μυρωδιάς της θάλασσας.
    Καλή σου μέρα γλυκιά μου Μαρίνα!Πάλι βρέχει.....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βροχερη καλημερα Φωτεινη μου!
      Ο θαλασσινος αερας παντα φυσαει στο σπιτι μας, αφου εχουμε ολοκληρο ψαρα (για μην σου πω για τα καλαμια και τα αγκιστρια που κυκλοφορουν στο σπιτι...)!
      Κλασσικη η προταση μου και το καρρυ του προσθετει μια πικαντικη νοτα. Απο τα γρηγορα φαγακια, που συνηθως απολαμβανουμε το Σαββατο το μεσημερι, αφου πρωι πρωι αγοραζουμε τις φρεκιες γαριδουλες απο την λαϊκη που εχουμε κατω απο το σπιτι!
      Καλο Σαββατολυριακο Φωτεινη μου, ας ελπισουμε να δουμε και καμμια ηλιαχτιδα, ετσι για να θυμηθουμε οτι μπηκαμε στην ανοιξη!

      Διαγραφή
  2. Buonissimo tutto adoro il riso le mazzancallo ed il curry qualche volta mi preparo il mio personale di curry.
    Ti auguro una Buona Pasqua a te e famiglia.
    ciaooo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ciao cara!
      Devo cimentarmi anch'io a preparare lo curry a casa!
      Buona Pasqua a te e alla tua famiglia!
      (La Pasqua da noi tarta parecchio ancora, è il 5 Maggio!)

      Διαγραφή
  3. Kαι μόνο που πρόσθεσες κάρυ, με ξεσήκωσες!!
    Ενα ακόμα πεντανόστιμο πιάτο μας παρουσίασες Μαρίνα μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Ελενα μου!
      Πραγματικα το καρρυ του παει πολυ!
      Καλο Σ/Κ!
      Φιλακια!

      Διαγραφή
  4. Gourmet το πιάτο σου σήμερα Μαρίνα μου!!! Με το κάρυ απογείωσες τον καταπληκτικό συνδυασμό σου!!! Υπέροχη και η παρουσίαση!
    Φιλιά πολλά από τα βροχερά Πεύκα!!!
    Υ.Γ. Μάλλον στο Λονδίνο είμαι... μια μουντάδα και μια υγρασία με το ψιλόβροχο μαζί ....πωπωωωω!!!! Χάλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Κικη μου!
      Χαλια δεν θα πεις τιποτε Κικη μου! Θα βγαλουμε λεπια στο τελος, ασε που ολοι οι παππουδες ... τριζουν απο τα ρευματικα!
      Καλο Σαββατοκυριακο!

      Διαγραφή
  5. Θέλω μια μεγάλη μερίδα με διπλή δόση κάρυ! Φαίνεται τόσο νόστιμο...
    Μπράβο, Μαρινάκι!
    Πολλά φιλιά! Να έχεις ένα όμορφο σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Αναστασια μου!
      Καλο Σαββατικυριακο και σε σενα!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  6. Complimenti, questo riso ha un'aria davvero appetitosa,è un'idea anche per il pranzo di Pasqua!!
    Ti comunico inoltre che ho fatto la tsure'ki, ho postato il risultato ieri ed oggi ne sto preparando un'altro paio da regalare. Ti ringrazio tanto per le spezie e le dritte che mi hai dato. Ti aspetto da me per un commento sulla mia performance. Non so se festeggi la Pasqua crisiana o quella ortodossa, ma ti faccio comunque gli auguri, qui si festeggia la prossima domenica.
    Ti abbraccio!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Grazie cara! In Grecia però si mangia rigorosamente l'agnello o capretto arrostito, preferibilmente allo spiedo!
      Ma che bel spettacolo i tuoi tsurekia! Sono contenta che ti è piacuto la mia ricetta e le "nostre" spezie.
      Qui si festeggia Pasqua un mese dopo (5 maggio)
      Buona Pasqua a te e alla tua famiglia!
      Bacione!

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα Μαρίνα.
    Υπέροχο πιάτο και αγαπημένο. Όμορφη και λαχταριστή η παρουσίασή του.
    Άψογα!
    Λίγο και θα μπερδεύαμε τα risotti μας. :)

    Καλό σας Σ/Κ!
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ζαμπια μου!
      Και να τα μπερδευαμε δεν υπηρχε προβλημα, ετσι κι αλλιως πολλες φορες οι εμπνευσεις μας κυλανε παραλληλα καθως συνδυαζονται με τα υλικα και την διαιτα της καθε εποχης!
      Καλο Σαββατοκυριακο!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  8. Fantastico questo risotto e che colore! Che acquolina fa venire!! Carissima non ti auguro Buona Pasqua perché c'è tempo per voi in Grecia, il 5 maggio è lontano..ma ti lascio un abbraccio e buon sabbatokyriako!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Infatti la combinazione del brodo delle mazzancolle con lo curry, hanno dato a questo risotto un bel colorino arancione!
      Καλο Πασχα cara, il mio pensiero vola spesso a te!
      Un Grosso Abbraccio!

      Διαγραφή
  9. Πλούσιο και χορταστικό το πιάτο σήμερα Μαρίνα.
    Ανήκει στην κατηγορία των τρελλά αγαπημένων μου και εσύ το έφτιαξες υπέροχο!!!
    Οι υπερμεγέθης γαρίδες είναι το κλου της υπόθεσης!!!!!

    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φαγάκι και πολύ νόστιμο αλλά και πάρα πολύ ευπαρουσίαστο!
    Γεμάτο σπιρτάδα και τόσο πλούσιο σε γεύση!
    Τα μπαχαρικά που επέλεξες απλά το απογειώνουν!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαρίνα μου υπέροχο πιάτο, νόστιμο και πολύ χορταστικό!Πλούσιο σε αρώματα και γεύσεις!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΜΜΜμμ, γαρίδες, ρύζι και κάρυ.... δεν θέλω τίποτα άλλο.. μπαίνει στην λίστα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.