1

ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ ♦♦ IMPASTO PER LA PIZZA AL LIEVITO MADRE


ΖΥΜΗ ΓΙΑ ΠΙΤΣΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ  

Δεν παρουσιαζει σημαντικες διαφορες με την ζυμη που παρασκευαζεται με την μαγια μπυρας, ως προς την συσταση και την συμπεριφορα της. Η παρασκευη της ειναι βεβαια λιγο της ... υπομονης, αλλα το φυσικο προζυμι της δινει ιδιαιτερη γευση και υπεροχο φουσκωμα!


Δοση : γαι 2 μεσαιες πιτσες ή για ενα ταψι φουρνου
Βαθμος δυσκολιας : μετρια δυσκολο
Υλικα : 250 gr ενυδατωμενο φυσικο προζυμι,
                 400gr αλευρι Π*,
                 120 ml περιπου χλιαρο νερο,
                 1 κοφτο κ.γ. αλατι,
                 3-4 κ.σ. παρθενο ελαιολαδο.
Προετοιμασια : 
Για την παρασκευη του ενυδατωμενου φυσικου προζυμιου, δειτε εδω.
Φτιαξτε το γνωστο βουναλακι με το αλευρι, επανω στην επιφανεια εργασιας και σκαψτε στο κεντρο του μια λακκουβιτσα. Διαλυστε το ενυδατωμενο φυσικο προζυμι στο νερο και ριξτε το στην λακκουβιτσα, μαζι με το λαδι. Το αλατι, πασπαλιστε το περιμετρικα στο αλευρι, ωστε να μην ερθει σε αμεση επαφη με το προζυμι. Αρχιστε να αναμιγνυετε το αλευρι με τα υγρα υλικα, μεχρι να φτιαξετε την ζυμη. Αν ειναι πολυ σφιχτη, προσθεστε λιγο νερο ακομη. Δουλεψτε την ζυμη δυναμικα για 10-15 λεπτα, μεχρι να γινει λεια και ελαστικη. Σκεπαστε την με ενα πανι και αφηστε την σε χλιαρο μερος, μεχρι να διπλασιαστει (4-5 ωρες ή ολη τη νυχτα). 
Αφου περασει ο απαιτουμενος χρονος, η ζυμη ειναι ετοιμη για να φτιαξετε την πιτσα, με τις οδηγιες που θα βρειτε εδω

* Αλευρι τυπου Π, δηλαδη πολυτελειας. Μπορειτε να επιτυχετε το ιδιο αποτελεσμα αναμιγνυοντας 30% δυνατο αλευρι και 70 % αλευρι για ολες τις χρησεις. Χρησιμες πληροφοριες για τα αλευρα θα βρειτε εδω.


IMPASTO PER LA PIZZA AL LIEVITO MADRE

Non differenzia molto dall'impasto per la pizza al lievito di birra, ma il lievito madre gli dà particolare sapore e un'ottima alveolatura.

Dosi : per 2 pizze o per una teglia da forno
Difficoltà : media 
Ingredienti : 250 gr di preimpasto di lievito madre,
                              400 gr di farina 00 di forza,
                              120 ml di acqua tiepida,
                              1 cucchiaino raso di sale,
                              3-4 cucchiai di olio extravergine di oliva.
Preparazione : 
Per la preparazione del preimpasto di lievito madre vedete qui
Versate la farina sulla spianatoia e formate la fontanella. Stemperate il preimpasto del lievito madre nell'acqua e vesatelo nella  conca della fontanella, insieme all'olio. Cospargete il sale sulla farina, fuori dalla fossetta, per metterlo a contatto con il lievito. Cominicate ad amalgamare gli ingredienti liquidi con la farina, fino a preparare l'impasto. Se risulta troppo sodo, aggiungete un pochino d'acqua. Lavorate l'impasto energicamente per 10-15 minuti, fino a diventare elastico. Coprite con un panno e lasciate lievitare in luogo tiepido fino al raddoppio (4-5 ore o per tutta la notte). 
Trascorso il tempo necessario, l'impasto è pronto per preparare la pizza ... 

1 σχόλιο:

  1. Πολύ θα ήθελα να δοκιμάσω αυτή τη ζύμη!!
    Κάποια Κυριακή που θα υπάρχει και χρόνος!
    Φιλιά Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.