ΠΕΝΝΕΣ ΜΕ CAVOLO NERO ΚΑΙ ΡΙΚΟΤΤΑ
Ακόμη μια γρήγορη μακαρονάδα με ... ιταλικό αέρα!
Αν δεν βρείτε cavolo nero μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην θέση του σπανάκι ή μπρόκολο. Επίσης αντί για μπέϊκον μπορείτε να βάλετε χωριάτικο λουκάνικο!
Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 400gr ζυμαρικά πέννες,
250gr cavolo nero καθαρισμένο,
250gr ρικόττα,
200gr μπέϊκον,
4 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο,
φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
αλάτι.
Προετοιμασία :
Πλύντε το cavolo nero, αφαιρέστε τα σκληρά μέρη και κόψτε το σε λωρίδες.
Κόψτε το μπέϊκον σε κομματάκια.
Βάλτε το νερό για τα ζυμαρικά να βράζει. Μόλις είναι έτοιμο, ρίξτε 1 κ.γ. αλάτι και τις πέννες.
Παράλληλα, ξεκινήστε να ετοιμάζετε την σάλτσα.
Σε ενα ευρύχωρο τηγάνι ή σωτέζα, βάλτε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί προσθέστε το μπέϊκον και σωτάρετε το μέχρι να ροδίσει. Βγάλτε το απο το τηγάνι και κρατήστε το στην άκρη.
Προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί, ρίξτε μέσα και το cavolo nero. Σωτάρετε το μέχρι να μαραθεί. Προσθέστε λίγο απο τον ζωμό των ζυμαρικών, αλατίστε και αφήστε το να σιγοβράσει για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει μεν, αλλά να παραμείνει τραγανό.
Βάλτε την ρικόττα σε ενα σκεύος και προσθέστε μια κουτάλα απο τον ζωμό των ζυμαρικών. Αναμείξτε μέχρι να διαλυθεί η ρικόττα και να γίνει κρεμώδης. Προσθέστε την στο τηγάνι με το cavolo nero και αφήστε να σιγοβράσει για κανα-δυο λεπτά.
Στο εν τω μεταξύ, σουρώστε τις πέννες, που θα πρέπει να είναι βρασμένες αλ ντέντε. Κρατήστε στην άκρη κανα-δυο κουτάλες απο τον ζωμό των ζυμαρικών, γιατί μπορεί να χρειαστούν για την σάλτσα. Προσθέστε τις πέννες στο τηγάνι με την σαλτσα, προσθέστε και το μπέϊκον, αναμείξτε και κατεβάστε το σκεύος απο την φωτιά. Αν είναι πολύ στεγνά, προσθέστε πάλι λίγο απο τον ζωμό.
Αφήστε τα να σταθούν 5-10 λεπτά και σερβίρετε αμέσως.
PENNE CON CAVOLO NERO E RICOTTA
Un piatto di pastasciutta veloce e sostanzioso!
Potete sostituire la pancetta con salciccia.
Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti : 400gr di penne rigate,
250gr di cavolo nero già pulito,
250gr di ricotta,
200gr di pancetta affumicata tesa,
4 cucchiai di olio extravergine di oliva,
pepe macinato,
sale.
Preparazione :
Lavate il cavolo nero ed eliminate le parti dure. Tagliate a listarelle.
Tagliate la pancetta a pezzettini.
Preparate la pentola per cuocere la pasta. Portate sul fuoco e appena arriva ad ebbolizone aggiungete un cucciaino di sale e la pasta.
Nel frattempo, cominciate a preparare il condimento.
In un tegame capiente, versate un cucchiaio d' olio e portate sul fuoco. Appena scaldato, aggiungete la panceta e fate rosolare. Quando sarà bella croccante, eliminatela dal tegame e tenetela da parte.
Aggiungete il resto dell' olio e appena scaldato aggiungete anche il cavolo nero. Saltate per qualche minuto, aggiungete qualche cucchiaio dal brodo di cottura della pasta, regolate di sale e lasciate cuocere per 8-10 minuti fino ad intenerire.Il cavolo nero deve restare croccante.
Ponete la ricotta in un recipiente, aggiungete un mestolo dal brodo di cottura della pasta e mescolate fino a prendere una crema.Versatela al tegame, mescolate e lasciate cuocere per un paio di minuti per insaporirsi.
Nel frattempo scolate la pasta, tenendo qualche mestolo di brodo di cottura da parte, e versatela nel tegame. Aggiungete anche la pancetta e mescolate. Se risulta troppo asciutta aggiungete qb. dal brodo tenuto da parte. Lasciate riposare per una decina di minuti.
Servite le penne al cavolo nero e ricotta subito!
Il cavolo nero uno degli ingredienti principali della famo ribollita toscana io l'adoro. Lo faccio alle volte ben taglizzato assieme ad alici e uyso per delle bruschette favolose. Non ho pensato alla pasta grazie della ricetta. Un curiosità....sai che io a Trieste devo girare con la foto del cavolo nero perchè la maggioranza di venditori di verdure ecc. mi vogliono dare il cavolo capuccio viola che dicono sia quello nero.... roba da matti. Ora dall'altro invermo qualcuno comincia a venderlo e sapere di cosa trattasi. Un abbraccio e buon giornata-
ΑπάντησηΔιαγραφήQuesta ribollita devo farla senz' altro! Già cerco per la ricetta giusta e spero che entro la prossima settimana la realizzo, siccome ho paura che un giorno finisce il cavolo nero (siccome è uno coltivator solo che lo ha) e non avrò più l' occasione di assagiarla!
ΔιαγραφήUn abbraccio forte cara!
Ho cercato di trovare la ricetta della ribollita della mia amica toscana (lei purtroppo non ce più) ma non la trovo penso sia andata perduta come tante cose nell'ultimo trasloco. Ad ogni modo se ti posso essere utile a questo link ci sono diverse ribollite - quella che ricordo io era con le biete oltre che con tanto cavolo nero http://www.ricercadiricette.it/c/ribollita-toscana-originale.html, poi cìè questo di tutte le regioni e ce anche la ribollita http://www.ilmiositoweb.it/cucinaregionale/ITARICE.HTM.
ΔιαγραφήScusa se mi sono permessa di mettere i link. Ad ogni modo a quella che ricordo molto cavolo nero, bieta o spinaci, fagioli canellini (secchi o scatola vanno bene lo stesso) aglio, carote. Non mi faceva mai mangiare quella fatta lo stesso giorno ma il giorno dopo ovviamente ribollita. La ricordo densa con pane toscano sciocco ovvero senza sale. Lei metteva anche delle acciughe sott'olio nel piccolo sofrittino. Un abbraccio e buona giornata.
Grazie cara per le preziose informazioni!
ΔιαγραφήΜαρίνα μου, cavolo nero είναι το Κάλε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πιάτο σου φαίνεται υπέροχο!
Πολλά φιλιά
Ναι Αγγελικη μου! Εσυ ισως το βρεις, απ' οτι ειδα το καλλιεργουν σε Καναδα και Αμερικη και μαλιστα το προμοταρουν ως πολυ υγιεινο!
ΔιαγραφήΠρεπει να ομολογησω οτι μου αρεσε ιδιαιτερα η κρεμωδης σαλτσα με την ρικοττα (ειμαι αθεραπευτα ... τυρου!) και θα την καθιερωσω!
Φιλια πολλα!
Μαρίνα μου υπέροχο πιάτο και θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ευχαριστω Ελενη μου! Προσωπικα μου αρεσε πολυ!
ΔιαγραφήΜαρίνα μου τι υπέροχο πιάτο!Λατρεύω στην κυριολεξία την ρικότα και θα την κάνω με μπρόκολο που επίσης αγαπώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσο μου αρέσουν οι χορτοφαγικές μακαρονάδες!Δίνουν ένα ελαφρύ και φίνο γευστικό αποτέλεσμα,ενώ παράλληλα εμπλουτίζουν την καθημερινή μας κουζίνα με πολύτιμα για την υγεία μας συστατικά των λαχανικών!
Καλό βράδυ !Φιλάκια πολλά,πολλά!
Αυτη η μακαροναδα ειναι τοσο γρηγορη αλλα και τοσο γευστικη Φωτεινη μου! Πιστευω οτι και με το μπροκολο θα γινει εξ' ισου ωραια, ετσι κι αλλιως το cavolo nero ειναι κοντα στην γευση του.
ΔιαγραφήΚαλο βραδυ!
Φιλακια!
Για μένα προσωπικά άγνωστο τούτο το λαχανικό, Μαρίνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά η παρουσίαση μιας τέτοιας μακαρονάδας σαφώς και δεν με αφήνει "ασυγκίνητη" :-)))
Καλό βράδυ εύχομαι.
Ποιος ξερει, μπορει να το συναντησεις κι εσυ σε κανενα σουπερ ή λαϊκη Πηνελοπη μου! Δοκιμασε να φτιαξεις την μακαροναδα με σπανακι ή μπροκολο, οπως προτεινει και ην Φωτεινη.
ΔιαγραφήΚαλο ξημερωμα!
Είναι μάλλον δύσκολο να καταφέρω να βρω cavolo nero, οπότε θα καταφύγω στη λύση με το σπανάκι που μας προτείνεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι τέτοια ευκολάκια τα συμπαθώ πάρα πολύ και για να πω την αμαρτία μου, μου αρέσει που δεν λείπει το μπέικον από το πιάτο!
Φιλιά!
Κι εμενα αυτα τα ευκολακια ειναι η λατρεια μου Ερμιονη μου, και συνηθως ειναι το Σαββατιατικο μας γευμα.
ΔιαγραφήΦιλια πολλα!
Μαρίνα, τι μου κάνεις πρωί πρωί!!! Δεν θα με χαλούσε μια τόσο νόστιμη μακαρονάδα, σήμερα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή