ΤΑΡΤΑ ΝΟΥΤΕΛΟΖΑ ΜΕ ΤΡΙΦΤΗ ΖΥΜΗ
Αυτό το γλυκάκι το είχα στο πρόγραμμα να το φτιάξω εδώ και πολύ καιρό....
Η τριφτή μηλόπιτα της γιαγιάς Ανδρομάχης (εδώ) είναι κλασσική αξία, πολύ πετυχημένη και πολύ αγαπημένη. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, όταν τα μήλα δεν είναι πια στην εποχή τους, σε κάποια ανύποπτη στιγμή ήρθε η έμπνευση στην θέση τους να βάλω γέμιση nutella ... και καραμελλωμένα φουντούκια ... και λίγο σιρόπι σοκολάτας! Και ετσι η μηλόπιτα, μεταμορφώθηκε σε ενα νουτελογκυκάκι όνειρο!
Δόση : για 8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 180gr ζάχαρη κρυσταλλική,
190gr βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου,
12gr χημική μαγιά (ή baking powder),
430gr αλεύρι γοχ.,
1 βανιλίνη,
400gr (ενα βαζάκι) nutella,
50gr καραμελλωμένα φουντούκια,
3-4 κ.σ. σιρόπι σοκολάτας.
Προετοιμασία :
Για να φτιάξετε τα καραμελλωμένα φουντούκια, θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ.
Για να φτιάξετε το σιρόπι σοκολάτατας, θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ.
Ετοιμάστε την τριφτή ζύμη : αναμείξτε το βούτυρο με την ζάχαρη και δουλέψτε καλά το μίγμα με τα χέρια ή το μίξερ. Προσθέστε το αλεύρι, το baking και την βανιλίνη και αναμείξτε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Δώστε στην ζύμη το σχήμα ενος καρβελιού, τυλίξτε την σε αντικολλητικό χαρτί και βάλτε την σην κατάψυξη για 15-20 λεπτά.
Βγάλτε την ζύμη απο την κατάψυξη και τρίψτε την στην χοντρή πλευρά του τρίφτη, ώστε να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
Βουτυρώστε ελαφρά μια φόρμα για τάρτες. Τοποθετήστε μέσα την μισή ποσότητα απο την τριμμένη ζύμη και ισιώστε την χωρίς όμως να την πιέσετε. Καλύψτε με κουταλιές νουτέλλας. Αν η νουτέλλα είναι πολύ σφιχτή, ζεστάνετε την λίγο στον μικροκυματικό, ώστε να γίνει πιο ρευστή. Καλύψτε με την υπόλοιπη τριμμένη ζύμη.
Αλέστε χοντρά τα καραμελλωμένα φουντούκια στο μούλτι ή κοπανίστε τα μέσα σε ενα γουδί. Σκορπίστε τα στην επιφάνεια της τάρτας.
Ψήστε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. Βγάλτε την τάρτα απο τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει. Γαρνίτετε με το σιρόπι σοκολάτας.
Για να φτιάξετε το σιρόπι σοκολάτατας, θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες εδώ.
Ετοιμάστε την τριφτή ζύμη : αναμείξτε το βούτυρο με την ζάχαρη και δουλέψτε καλά το μίγμα με τα χέρια ή το μίξερ. Προσθέστε το αλεύρι, το baking και την βανιλίνη και αναμείξτε καλά μέχρι να ενσωματωθούν. Δώστε στην ζύμη το σχήμα ενος καρβελιού, τυλίξτε την σε αντικολλητικό χαρτί και βάλτε την σην κατάψυξη για 15-20 λεπτά.
Βγάλτε την ζύμη απο την κατάψυξη και τρίψτε την στην χοντρή πλευρά του τρίφτη, ώστε να γίνει σαν χοντρά ψίχουλα.
Βουτυρώστε ελαφρά μια φόρμα για τάρτες. Τοποθετήστε μέσα την μισή ποσότητα απο την τριμμένη ζύμη και ισιώστε την χωρίς όμως να την πιέσετε. Καλύψτε με κουταλιές νουτέλλας. Αν η νουτέλλα είναι πολύ σφιχτή, ζεστάνετε την λίγο στον μικροκυματικό, ώστε να γίνει πιο ρευστή. Καλύψτε με την υπόλοιπη τριμμένη ζύμη.
Αλέστε χοντρά τα καραμελλωμένα φουντούκια στο μούλτι ή κοπανίστε τα μέσα σε ενα γουδί. Σκορπίστε τα στην επιφάνεια της τάρτας.
Ψήστε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει. Βγάλτε την τάρτα απο τον φούρνο και αφήστε την να κρυώσει. Γαρνίτετε με το σιρόπι σοκολάτας.
TORTA SBRISOLONA ALLA NUTELLA
La sbrisolona alle mele è una ricetta di famiglia, cavallo di battaglia della mia amata nonna Andromaca.
Durante l' estate, che le mele non sono proprio di stagione, mi è venuta l' idea di mettere al loro posto qualche cucchiaiata di nutella .... e delle noccioline caramellate ... e un po' di sciroppo al cioccolato! E cosi la torta alle mele si è trasformata in una torta nutellosa golosissima!
Dosi : per 8 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 180gr di zucchero semolato,
190gr di burro a temperatura ambiente,
12gr di lievito chimico autoprodotto (o quello confezionato),
430gr di farina 00.,
1 vanillina,
400gr (un barattolo) di nutella,
50gr di croccante di nocciole,
3-4 cucchiai di sciroppo di cioccolato.
Preparazione :
Istruzioni per preparare il croccante di nocciole, troverete qui.
Istruzioni per preparare lo sciroppo di cioccolato fatto a casa, troverete qui.
Preparate la frolla : mescolate il burro allo zucchero e lavorate bene con le mani o la planetaria. Aggiungete la farina, il lievito e la vanillina e mescolate fino ad incorporare il tutto e prendere un' impasto piuttosto sbrisoloso. Formate un panetto, avvolgete con carta antiaderente e ponete nel freezer per 15-20 minuti.
Estraette l' impasto dal freezer e passatelo dal lato a fori grossi di una grattugia, per renderlo sbrisoloso.
Imburrate leggermente uno stampo per crostate. Disponete metà dell' impasto sbrisoloso nello stampo e livellate, senza pigiarlo. Coprite con cucchiaiate di nutella. Se la nutella è troppo consistente, ponetela per qualche istante al microonde per renderla fluida. Disponete il resto dell' impasto e livellate. Tritate grossolanemente il croccante di nocciole e cospargete alla superficie della torta.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 50 minuti ca., fino a dorare. Sfornate e lasciate raffreddare.
Guarnite con qualche cucchiaio di sciroppo di cioccolato.
Preparazione :
Istruzioni per preparare il croccante di nocciole, troverete qui.
Istruzioni per preparare lo sciroppo di cioccolato fatto a casa, troverete qui.
Preparate la frolla : mescolate il burro allo zucchero e lavorate bene con le mani o la planetaria. Aggiungete la farina, il lievito e la vanillina e mescolate fino ad incorporare il tutto e prendere un' impasto piuttosto sbrisoloso. Formate un panetto, avvolgete con carta antiaderente e ponete nel freezer per 15-20 minuti.
Estraette l' impasto dal freezer e passatelo dal lato a fori grossi di una grattugia, per renderlo sbrisoloso.
Imburrate leggermente uno stampo per crostate. Disponete metà dell' impasto sbrisoloso nello stampo e livellate, senza pigiarlo. Coprite con cucchiaiate di nutella. Se la nutella è troppo consistente, ponetela per qualche istante al microonde per renderla fluida. Disponete il resto dell' impasto e livellate. Tritate grossolanemente il croccante di nocciole e cospargete alla superficie della torta.
Infornate in forno preriscaldato a 180°C, modalità statico, per 50 minuti ca., fino a dorare. Sfornate e lasciate raffreddare.
Guarnite con qualche cucchiaio di sciroppo di cioccolato.
Kαλημέρα Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς μια κλασσική αγαπημένη μηλόπιτα μεταμορφώνεται σε σοκολατένια γευστική ευδαιμονία!Πιστεύω ότι η στιγμιαία και απόλυτα καθοριστική για την δική μας χαρά, έμπνευση που είχες, ήταν απόλυτα επιτυχημένη.Πολύ ωραία η παραδοσιακή συνταγή της της τάρτας μήλου που κληρονομήθηκε από την γιαγιά.Αλλά αξιοποιήθηκε ,μεταλλάχθηκε και παρουσιάστηκε σε μία νέα ,λαχταριστή και υπερσοκολατένια έκδοση που εμένα προσωπικά με ξετρέλανε! Ξέρω μάλιστα ότι πολύ θα χαρούν κάποια αγαπημένα μου πρόσωπα με αυτή την πρόταση....Ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη ιδέα !
Φιλάκια πολλά,πολλά!!!
Καλημερα Φωτεινη μου!
ΔιαγραφήΑπο μηλοπιτα ... νουτελοπιτα! Και καποιοι δικοι μου χαρηκαν παρα πολυ με την εμνευση μου... Η συνταγη της γιαγιας ειναι οντως καταπληκτικη, αυτο που λενε all time classics, και δεν μπορω να φανταστω απο που την ειχε ξεσηκωσει, την ζυμη δε την ονομαζε "η ζυμη για τον κουραμπιε¨.
Χαιρομαι που σου αρεσε Φωτεινη μου!
Φιλακια πολλα!
Μαρίνα μου με ξελίγωσες πρωί πρωί...................υπέροχη!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
ΔιαγραφήΩραία και με τα μήλα, ωραία και με τη νουτέλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω θα τις έτρωγα εναλλάξ γιατί δεν μπορώ να αποφασίσω.
Εφτιαξες μια πολύ καλή παραλλαγή ωστόσο. Μου αρέσουν τα γλυκά που έχουν ζήμες και ειδικά τόσο νόστιμες.
Καλή σου μέρα Μαρίνα!!
Ευχαριστω Χρυαυγη μου! Αυτη η ζυμη ειναι οντως πολυ νοστιμη αλλα και τριφτη υφη της ειναι υπεροχη!
ΔιαγραφήΕίχες έμπνευση και καλά έκανες και δημιούργησες! Πολύ νόστιμη υποθέτω θα είναι !
ΑπάντησηΔιαγραφή... απο αυτες που τις φτιαχνεις στα κρυφα απο τους υπολοιπους, ωστε να προλαβεις να τις φωτογραφησεις για το blog!!!
Διαγραφήχα χα χα
ΔιαγραφήΝουτέλα είδα, κι έτρεξα φουριόζα για την νουτελόζα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη Μαρίνα μου!
Φιλιά!
Ευχαριστω Ελενα μου! Φιλια!
ΔιαγραφήΤί θέλω και γυρίζω στα food blogs ενώ βρίσκομαι σε αυστηρότατη δίαιτα αυτές τις μέρες; Αχ Μαρίνα μου, τί σούπερ γλυκάκι είναι αυτό; Και με νουτέλα... Δεν θα γίνω καλά; Διπλή θα τη φτιάξω αυτήν την τάρτα κι ας είναι μέτρια δύσκολη! :)) :)) Γεια στα χέρια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια πολλά πολλά! Καλό απόγευμα!
Αχ κι εγω ξεφευγω οταν αρχιζω και τριγυρναω στα foodblogs. Βγαινουν αμεσως μολυβια και τετραδια και αρχιζω τις σημειωσεις και τα σχεδια!
ΔιαγραφήΕννοειται οτι η διαιτα πει παντα απο Δευτερα!
Νοστιμότατη Μαρίνα!!! Εγώ φτιάχνω την πάστα φλώρα με μαρμελάδα σοκολάτας αλλά η δική σου με την νουτέλα είναι φοβερή!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!
Ωραια θα ειναι και με μαρμελλαδα σοκολατας!
ΔιαγραφήΦιλακια πολλα!