ΣΟΥΠΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΛΑΝΙ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΡΑΚΑ
Ακομη μια συνταγη με σουπιες, επηρεασμενη απο την ιταλικη κουζινα.
Λιγα υλικα, πολλα αρωματικα, λιγο μελανι απο τις σουπιες και το αποτελεσμα ειναι ενα γευστικο και ελαφρυ πιατο.
Υλικα
για 4 ατομα : 1 kg σουπιες καθαρισμενες,
1 σακκο με μελανι απο τις σουπιες,
1 kg αρακά (αν είναι φρέσκος υπολογίστε τον καθαρισμένο),
1 φλυτζανι του τσαγιου ψιλοκομμενο μαραθο,
1 φλυτζανι του τσαγιου ψιλοκομμενο ανηθο,
2 κουταλιες της σουπας ψιλοκομμενο μαϊντανο,
1 κουταλακι του γλυκου δυοσμο ξερο,
1 μεγαλο κρεμμυδι,
2 φρεσκα κρεμμυδακια,
1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη,
1/2 φλυτζανι του τσαγιου λευκο κρασι, ξηρο,
1 φλυτζανακι του καφε ελαιολαδο,
αλατι και πιπερι.
Προετοιμασια :
Για να παρετε 1 κιλο καθαρες σουπιες, θα χρειαστειτε περιπου 1600 gr φρεσκιες. Αφαιρεστε πρωτα το κοκκαλο και επειτα τα εντοσθια με προσοχη, ωστε να μην σπασετε τους σακκους με την μελανη. Για την συνταγη μας βεβαια, θα χρειαστει μονο ενας σακκος; εγω συνηθως τους καταψυχω και χρησιμοποιω το μελανι σε σαλτσες. Αφαιρεστε τα ματια, το στομα αλλα και ολο το δερμα, ωστε να εχετε καθαρο κρεας.
Καθαριστε και ψιλοκοψτε το κρεμμυδι και τα κρεμμυδακια.
Βαλτε το ελαιολαδο σε μια κατσαρολα και ροδιστε ελαφρα το κρεμμυδι με τα κρεμμυδακια. Προσθεστε τις σουπιες και σωταρετε τες, μεχρι να εξατμιστει το υγρο τους. Προσθεστε τα μυρωδικα, σωταρετε για λιγα λεπτα και σβυστε με το κρασι. Προσθεστε τον αρακα και 2-3 ποτηρια ζεστο νερο. Αλατιστε και πιπερωστε και τελος προσθεστε και την ζαχαρη. Αφηστε το να σιγοβρασει για μιση ωριτσα, συμπληρωνοντας ζεστο νερο, αν χρειαστει.
Λιγο πριν κατεβασετε το φαγητο απο την φωτια, παρτε 2-3 κουταλιες απο τον ζωμο του και διαλυστε μεσα το μελανι απο την σουπια, το οποιο θα το παρετε μεσα απο τον σακκο του. Προσθεστε το μελανι στο φαϊ, ανακατεψτε καλα και αφηστε το να βρασει για 2-3 λεπτα ακομη. Κατεβαστε το απο την φωτια και αφηστε το να σταθει για 10 λεπτα.
Σερβιρετε το ζεστο, γαρνιρισμενο με χυμο λεμονιου.
SEPPIE AI PISELLI
Un piatto saprito, con pochi ingredienti e di facile preparazione.
Ingredienti : 1 kg di seppie pulite,
1 sacca di nero di seppia,
1 kg di piselli sgranati,
1 tazza di finocchio tritato,
1 tazza di aneto tritato,
2 cucchiai di prezzemolo tritato,
1 cucchiaino di mentuccia essicata tritata,
1 grossa cipolla,
2 cipollotti,
1 cucchiaino di zucchero,
1 tazzina da caffè olio di oliva,
1/2 tazza di vino bianco secco,
sale e pepe.
Preparazione :
Per ricavare 1 kilo di seppie pulite, occorrono ca 1600 gr di quelle fresche. Eliminate prima l'osso e poi le interiora con attenzione, per non guastare la sacca con il nero. Per la nostra ricetta ci occorre 1 sacca di nero; io di solito divido le sacche, le metto nel frigo e uso il nero in varie salse. Asportate gli occhi, il becco ed infine la pelle. Tagliatele a pezzi piuttosto grossi.
Mondate e tritate la cipolla ed i cipollotti.
Mettete l'olio in una pentola e rosolate la cipolla con i cipolloti. Aggiungete le seppie e lasciatele soffrigere fino che il loro liquido si evapori. Aggiungete le erbette aromatiche e saltate per qualche minuto. Sfumate con il vino. Aggiungete i piselli e 2-3 bicchieri di acqua calda. Salate e pepate a piacere e alla fine, aggiungete anche lo zucchero. Lasciate cuocere a fuoco moderato, per mezz'oretta. Aggiungete dell'acqua, se necessario. Poco prima di ritirare dal fuoco, diluite il nero di seppia, ricavato dalla sacca, in 2-3 cucchiai di brodo. Versatelo nella pentola, mescolate e lasciate cuocere per qualche minuto ancora. Ritirate dal fuoco e lasciatelo stare per 10 minuti.
Servitelie caldi, condite con succo di limone.
Πολύ ωραίο φαίνεται το φαγάκι σου,να σου πω την αλήθεια δεν το έχω φάει έτσι συνήθως την σουπιά την κάνω με σπανάκι ή κοφτό μακαρονάκι.Ευκαιρία να το δοκιμάσω,καλό βράδυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!Πολύ ωραίο πιάτο, μου αρέσουν τα μπιζέλια και οι σουπιές εννοείται!Υπέροχοι συνδυασμοί!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!!!
Τι γλυκό φαγητό είναι αυτό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλομαγειρεμένο και μοσχομυρισμένο. Σίγουρα το ευχαριστήθηκαν όσοι το έφαγαν!
Καλό Σ/Κ Μαρίνα μου και φρόντισε να επωφεληθείς, να ξεκουραστείς λιγάκι.
Φιλιά σας πολλά.
Ζ.
@Ροδανθη
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγω πρωτη φορα το δοκιμαζα μ'αυτον τον συνδυασμο. Η "πελατεια" μου παντως ενθουσιαστηκε, μεχρι που μου ειπαν οτι ειναι καλυτερο απο τις σουπιες γιαχνι, που μαγειρευω συνηθως.
@ΕΛΕΝΗ
Σ'ευχαριστω Ελενακι! Καλο Σ/Κ!
@Kitchen stories
Ομολογω οτι ειχε απροσμενη επιτυχια. Ο μικρος σουπισε το πιατο!
Ευχαριστω Ζαμπια μου. Αυτο με τα Σ/Κ και την ξεκουραση ειναι μια πονεμενη ιστορια...
Φαντάζομαι την νοστιμιά που θα δίνει το μελάνι σε αυτό το πιάτο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ιδέα αυτό που το καταψύχεις.
Και σε μακαρονάδες με θαλασσινά θα μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε φαντάζομαι!
Καλό Σαββατοκύριακο Μαρίνα μου!
@ΕΛΕΝΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι Ιταλοι το χρησιμοποιουν αρκετα στην κουζινα τους, να φανταστεις οτι υπαρχει και αποξηραμενο. Εδω οταν αγοραζω τις σουπιες και τους λεω οτι δεν θελω να τις καθαρισουν γιατι θελω το μελανι, με κοιτανε παραξενα. Μια μερα πρεπει να κανω και ταλιατελλες με μελανι, εχω πολυ καιρο να φαω...
Καλο Σ/Κ Ελενα μου!
ciao cara,
ΑπάντησηΔιαγραφήmi hai riportato alla mente la mia infanzia, infatti queste seppie con i piselli erano un classico a casa mia, e la mia mamma le preparava spesso per il pranzo della domenica... le adoro!!
grazie !!!
buon fine settimana :)
tatam Francesca
Ciao cara!
ΔιαγραφήMolto saporito questo piatto, in Grecia è praticamente sconosciuto.
Buon fine settimana!