15

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ABANT KEBAB ♦♦ ABANT KEBAB


ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ABANT KEBAB

Η ειδυλιακή λίμνη Abant (Abant Gölü) σχηματίστηκε απο μια καθίζηση του εδάφους και σήμερα, μαζί με την γύρω περιοχή αποτελεί εναν Εθνικό Δρυμό. Βρίσκεται στην βορειο-δυτική Ανατολία, σε υψόμετρο 1328 μέτρα και σε απόσταση 32 χλμ. απο την πόλη Bolu (εδω μπορείτε να δείτε μερικές φωτογραφίες απο την λίμνη και την γύρω περιοχή).
Το abant kebab, ειναι μια τοπική σπεσιαλιτέ της περιοχής, που πήρε το όνομα του απο την διάσημη λίμνη. Ουσιαστικά είναι ενα είδος παπουτσάκια, δηλαδή ολόκληρες μελιτζάνες γεμιστές. Η γέμιση του είναι ευέλικτη και αποτελείται συνήθως απο κοκκινιστό αρνάκι με πιπεριές (κλασσική επιλογή στην τούρκικη κουζίνα), αλλα θα συναντήσετε και παραλλαγές χωρίς κρέας, με μανιτάρια και πιπεριές. Οι μελιτζάνες ψήνονται στον φούρνο, περιτριγυρισμένες απο νόστιμη σαλτσούλα και στολίζονται με μια ροδέλλα ντομάτας και μια πιπεριά. Στην συνταγή μπορεί επίσης να περιέχεται και τριμμένο τυρι ή κασέρι.

Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 6 μελιτζάνες λαγκαδιανές (1500 gr),
                500 gr αρνάκι (μπούτι),
                3 μεγάλες ώριμες ντομάτες, 
                1 μεγάλο κρεμμύδι,
                2 σκέλιδες σκόρδο,
                1 πράσινη πιπεριά,
                1 κόκκινη πιπεριά,
                6 μικρές πικάντικες πράσινες πιπεριές,
                1 κ.σ. ντοματοπελτές,
                1 φλ. ζωμός κρέατος,
                1 1/2 φλ. καφέ ελαιόλαδο,
                1 κ.γ. τριμμένο θυμάρι,
                1/2 κ.γ. τριμμένο μπαχάρι,
                1 κ.γ. πάπρικα,
                1/2 κ.γ. πιπέρι τριμμένο,
                αλάτι.
Προετοιμασία :
Ετοιμάστε την γέμιση. Κόψτε το κρέας σε μικρά κυβάκια. Χρησιμοποίησα κρέας απο μπούτι αρνιού. Αν δεν συμπαθείτε πολύ το αρνάκι, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μοσχαρίσιο κρέας. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Κόψτε τις 2 απο τις ντομάτες σε μικρούς κύβους. Αφαιρέστε τα σπόρια απο τις πιπεριές και κόψτε τες σε μικρά τετράγωνα κομματάκια. Σε μια σωτέζα βάλτε το 1/2 φλυτζανάκι ελαιόλαδο και βάλτε το στην φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρετε μέχρι να "ιδρώσουν". Προσθέστε το κρέας και το μπαχάρι και σωτάρετε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέστε τις ντομάτες και 1 φλυτζάνι τσαγιού ζεστό νερό. Προσθέστε την πάπρικα, το πιπέρι, το θυμάρι και το ανάλογο αλάτι (1κ.γ.). Σκεπάστε το σκευος με το καπάκι του και αφήστε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για μισή ωρίτσα. Αφού περάσει το πρώτο τέταρτο, προσθέστε και τις πιπεριές. Οταν είναι έτοιμο κατεβάστε το απο την φωτιά και αφήστε το λίγο να χλιαρίνει.
Στο εν τω μεταξύ ετοιμάστε τις μελιτζάνες. Οι μελιτάζανες πρέπει να ψηθούν, είτε στα κάρβουνα, είτε στο γκρίλ, αλλα πρίν σκάσει η φλούδα του και λιώσουν τελείως, πρέπει να κράτανε λίγο για να μπορέσετε να τις γεμίσετε. Εγώ τις έψησα στο γκρίλ και μέσα σε μισή ωρίτσα ήταν έτοιμες. Για να τις γεμίσετε θα πρέπει να αφαιρέσετε την φλούδα τους. Μπορείτε να την αφαιρέσετε ολόκληρη ή μόνο απο την μισή μελιτζάνα, ετσι ώστε να συγκρατήσει την σάρκα και να μην διαλυθεί.
Τοποθετήστε τις μελιτζάνες μέσα σε ενα ταψί, όπου έχετε ρίξει λίγο απο το υπόλοιπο λάδι. Με ενα κουτάλι, ανοίξτε την σάρκα τους κατα μήκος, ετσι ώστε να σχηματίσετε τα παπουτσάκια. πασπαλίστε με λίγο αλατάκι. Γεμίστε τες με το κοκκινιστό κρέας. Μπορείτε, αν θέλετε, να πασπαλίσετε και με λίγο τριμμένη παρμεζάνα. Κόψτε την ντομάτα που έμεινε σε ροδέλες. Στολίστε το κάθε παπουτσάκι με μια φέτα ντομάτας και μια μικρή πιπεριά. Αν δεν βρείτε μικρή πιπεριά, χρησιμοποιήστε ενα κομμάτι απο πράσινη πιπεριά. 
Διαλύστε τον ντοματοπελτέ στον ζωμό του κρέατος, και ρίξτε τον μέσα στο ταψί. Με το υπόλοιπο λάδι, περιχύστε τις μελιτζάνες. Πασπαλίστε και με λίγο αλατάκι. 
Σκεπάστε το ταψί με ενα κομμάτι αλουμινόχαρτο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C. Αφού περάσει μια ωρίτσα, αφαιρέστε το αλουμινόχαρο και αφήστε το φαγάκι να ροδίσει (περίπου ενα τεταρτάκι ακόμη).
Αφήστε το φαγάκι λίγο να σταθεί πρίν το σερβίρετε. 
Σερβίρετε τα ιδιόρρυθμα και πολύ νόστιμα παπουτσάκια abant kebab ζεστά.   
 

ABANT KEBAB

Il lago Abant (Abant Gölü) si trova in Turchia e precisamente in Anatolia nord-ovest, distante 32 km dalla città di Bolu. E stato creato da un cedimento del suolo, in altitudine di 1328m, e oggi sia il lago che la zona intorno è un bellissimo Parco Nazionale (alcune foto si può vedere qui).
L' abant kebab è un piatto tipico della provincia di Bolu, che ha preso il nome dal famoso lago. Si tratta delle melanzane farcite di una sorta di spezzatino di agnello, in salsina leggermente piccante. La farcitura può variare, può contenete carne bovina, formaggio, funghi, mentre esiste anche una versione senza carne. Ogni melanzana viene decorata con una fetta di pomodoro e un peperone verde. Il tutto viene cotto al forno circondato da un sughetto di pomodoro. 

Dosi : per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 6 melanzane (1500 gr),
                             500 gr di carne d' agnello/capretto,
                             3 pomodori grossi e maturi, 
                             1 cipolla grossa,
                             2 spicchi d' aglio,
                             1 peperone verde,
                             1 peperone rosso,
                             6 peperoni verdi piccanti (jalapenos),
                             1 cucchiaio di triplo-concentrato di pomodoro,
                             1 tazza di brodo di carne,
                             1 1/2 tazzina del caffè olio extravergine di oliva,
                             1 cucchiaino di timo tritato,
                             1/2 cucchiaino di pimento macinato,
                             1 cucchiaino di paprica,
                             1/2 cucchiaino di pepe macinato,
                             sale. 
Preparazione :
Preparate la farcitura. Tagliate la carne a cubetti piccoli. Ho utilizzato della carne da coscia di agnello. Anche se l' agnello è ideale per la ricetta, se non vi piace tanto la carne di agnello, potete utilizzare anche carne bovina. Tritate la cipolla e l' aglio. Tagliate 2 dei pomodori a cubetti. Eliminate picciolo e semi dai peperoni (verde e rosso) e tagliateli a pezzettini. In un tegame con coprechio, versate 1/2 tazzina di olio e portate sul fuoco. Appena scaldato aggiungete la cipolla e l' aglio e cuocete fino a "sudare". Aggiungete la carne ed il pimento e fate rosolare bene. Aggiungete i pomodori ed il loro sughetto e 1 tazza di acqua calda. Aggiungete pure la paprica, il pepe macinato, il timo e sale qb. (1 cucchiaino). Coprite il tegame col suo coperchio e lasciate cuocere a fuoco dolce per mezz' oretta. A metà cottura aggiungete anche i peperoni tagliati. Quando la carne sarà diventata tenera, ritirate dal fuoco e lasciate intiepidire.
Nel frattempo preparate anche le melanzane. Le melanzane devono essere cotte sulla brace o alla griglia (nel forno), ma non troppo, giusto per poter eliminare la loro buccia. Se vengono cotte troppo, allora saranno spappolate e non riuscirete a farcirle. Le ho fatte cuocere in forno alla griglia per mezz' oretta. Per farcirle si deve sbucciarle. Io le ho sbucciate del tutto, ma potete eliminare la loro buccia anche solo a metà e formare una specie di barchetta. 
Versate un filo d' olio in una teglia da forno. Disponete le melanzane in fila. Con un cucchiaio formate un incavo per la lunghezza di ogni melanzana. Cospargete con un po' di sale. Farcite con la carne in umido. Potete cospargere con qualche cucchiaio di parmigiano grattugiato (io l' ho omesso, ma la prossima volta ci provo). Tagliate il pomodoro restante a rondelle. Decorate ogni melanzana con una rondella di pomodoro e un peperone piccante. Se non trovate dei peperoni piccanti, potete utilizare al loro posto un pezzo di peperone verde. 
Stemperate il triplo-concentrato di pomodoro nel brodo e versate il composto nella teglia. Irrorate con l' olio restante. Cospargete di qualche pizzico di sale.
Coprite la teglia con un pezzo di carta stagnola. Infornate in forno preriscaldato a 220°C. Un' oretta dopo, eliminate la carta stagnola e lasciate cuocere fino a dorare (ca. un quarto d' ora).
Lasciate le melanzane abant kebab riposare una ventina di minuti prima di servire.
Servitele calde.


15 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα, έφαγα για πρώτη φορά στην Αντίπαρο πριν χρόνια παπουτσάκια με κοτόπουλο στη συνέχεια τις έφαγα στο Πήλιο με μοσχάρι δεν ξέρω αν έχει επιρροές από εκεί που λες, εγώ τις κάνω συχνά πότε με σάλτσα ντομάτας και πότε με μια σάλτσα με γιαούρτι.
    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιος να το ξερει Ξανθη μου ποιος επηρεασε ποιον! Παντως ειναι ενα νοστιμο φαγακι!
      Καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  2. Πολύ νόστιμο φαγητό. Πολύ κοντά στις δικές μας γεύσεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συνδυασμος του αρνιου με την μελιτζανα, οπως και στο χιουνκιας, δινει ενα πεντανοστιμο πιατο!
      Φιλια Χρυσαυγη μου!

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Μαρίνα μου!
    Πολύ ξεχωριστό φαγητό!Από αυτά, που όταν τα γεύεσαι,θέλεις να σηκώσεις το βλέμμα στον ουρανό ευχαριστώντας τον Θεό που σε αξίωσε να τύχεις τέτοιας γευστικής εμπειρίας!
    Οι Τούρκοι γενικά φημίζονται για την κουζίνα τους.Κάθε πιάτο τους που έχει ενσωματωθεί στις δικές μας διατροφικές συνήθειες είναι γευστικότατο.΄Βέβαια είναι κάπως βαριά η κουζίνα τους,αλλά βρήκαμε τρόπους να την προσαρμόσουμε στις δικές μας γευστικές απαιτήσεις.
    Η εκδοχή με το μοσχαράκι με ελκύει περισσότερο,αφού το αρνάκι δεν το πολυσυμπαθώ.Οι μελιτζάνες ,ως λαχανικό εποχιακό,έχουν την τιμητική τους,οι ντομάτες επίσης ,αλλά και οι πιπεριές!Έκανες πολύ σωστή επιλογή για την ανάρτηση,μιας που είναι η ιδανική εποχή για να καταναλωθεί αυτό το υπέροχο φαγητό,με όλα τα συστατικά του να΄΄ μάχονται΄΄στην επικράτηση της νοστιμιάς.
    Οι εικόνα της φρεσκάδας των λαχανικών διακρίνεται εύκολα από τις ζωντανές φωτογραφίες.Μ'αρέσει το λαδάκι που άτακτα διαφεύγει και πλούσια νοστιμίζει το μερακλίδικο αυτό φαγητό!
    Μπράβο Μαρίνα μου !Είναι ένα πιάτο με το οποίο θα μπορούσα να΄΄ ξεφύγω΄΄΄,μη υπολογίζοντας τις υψηλές θερμοκρασίες,παρασυρόμενη από την εκπληκτική του γεύση!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο!!!!Με θαλασσινά μπάνια και όχι με λουτρά ιδρώτα στην κουζίνα σου!!!
    Φιλιά πολλά,πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ομως Φωτεινη μου το αρνακι, που παρεπιπτοντως και σε εμας δεν αρεσει και παρα πολυ, ταιριαζει πολυ με την μελιτζανα! Πιστευω ομως οτι και με το μοσχαρακι παλι νοστιμο θα γινει! Το αρνακι περιμενε υπομονετικα στον καταψυκτη να ερθει η εποχη της μελιτζανας... Λατρευουμε τις μελιτζανες και μαλιστα αυριο μετα απο απαιτηση των δοκιμαστων μου, οργανωθηκα για να φτιαξω μουσακα!
      Για μπανια δεν το βλεπω, μας τα μουσκεψε ο καιρος, αλλα δεν πειραζει εχει δροσουλα!
      Πολλα φιλια Φωτεινη μου, να περασεις ενα ομορφο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  4. Λατεύω όλες τις μελιτζανοσυνταγές, η δικιά σου ομολογώ με ξεσήκωσε να την δοκιμάσω!
    Φιλιά, καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να την δοκιμασεις Ελενα μου, ειναι ενα πολυ νοστιμο πιατο!
      Κι εμας μας αρεσουν οι μελιτζανες, στο τελος πεισαμε και τον μικρο και αρχισε να τρωει, που πριν μερικα χρονια ουτε ηθελε να τις δει!
      Πολλα φιλια!
      Καλο Σ/Κ!

      Διαγραφή
  5. Πρέπει να είναι πολύ νόστιμη συνταγή! Λατρεύω τα μπαχαρικά
    που χρησιμοποιείς σε συνδυασμό με το αρνάκι και τη μελιτζάνα!
    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οντως ειναι πολυ νοστιμη Μινα μου!
      Τα μπαχαρικα ειναι δικη μου προσθηκη, ως γνωστον εχω μια λατρεια στα μπαχαρια!
      Καλο υπολοιπο Κυριακης!
      Φιλια!

      Διαγραφή
  6. Το κακό με αυτή τη συνταγή είναι ότι φαίνεται τόσο νόστιμη, που σίγουρα θα φάω υπέρ του δέοντος και μετά θα ψάχνω σόδες... Τι μου κάνεις... :-)
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με ρεγουλα Αναστασια μου, με ρεγουλα! :))))
      Φιλια!

      Διαγραφή
  7. Ωραία και πικάντικη παραλλαγή για τα παπουτσάκια. Ως λάτρεις της μελιτζάνας, θα πρέπει να δοκιμάσουμε αυτή την εκδοχή. Εδώ στον Πειραιά, που δεν θα βρούμε Λαγκαδιανές μελιτζάνες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντίστοιχα, φλάσκες;
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολο κατι μου ξεφευγει, εμ, οταν γραφω τις αναρτησεις τις μικρες ωρες, το μυαλο δεν ειναι παντα συγκεντρωμενο...
      Ηθελα να τι διευκρνησω οτι εννοω τις λεπτες μελιτζανες, αλλα τελικα το ξεχασα! Καλυτερα να ειναι οι λεπτες Ειρηνη μου, για να μην γινουν οι βαρκουλες ... τανκερ! Βεβαια οτι μελιτζανα και να βαλεις παλι νοστιμο θα ειναι αυτο το φαγακι!
      Καλη Κυριακη!

      Διαγραφή
  8. Καλό μήνα Μαρίνα μου!
    Για ακόμα μια φορά και μάθαμε αλλά και απολαύσαμε τη συνταγή σου!
    Σπιρτόζικο και πολύ χορταστικό φαγάκι!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.