ΣΕΜΙΦΡΕΝΤΟ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ
Επι αρκετές εβδομάδες σχεδιάζω να φτιάξω ενα σεμιφρέντο τιραμισού. Βρήκα διάφορες συνταγές ψάχνοντάς στο διαδύκτιο, αλλα καμμία δεν ήταν ακριβώς αυτό που είχα στο μυαλό μου. Απαρνήθηκα ακόμη και την συνταγή του αγαπημένου μου Montersino, πολύ ωραία και με πολύ εντυπωσιακή παρουσία, αλλα ξέφευγε λίγο απο την κλασσική εικόνα που έχω για το τριαμισού. Πρώτα απ΄όλα κάθησα και έψαξα για το πως παρασκευάζεται ενα κλασσικό ιταλικό σεμιφρέντο (εδω), γιατί και εδω οι παρεξηγήσεις, γύρω απο το ζήτημα του τι είναι το σεμιφρέντο, ειναι αρκετές. Τελικά η λύση ήταν πιο απλή απ' οτι φανταζόμουν. Ετσι, έφτιαξα ενα κλασσικό τριαμισού, με την προσθήκη όμως χτυπημένης κρέμας γάλακτος (αλλιώς τι σεμιφρέντο θα ηταν?), δεν απαρνήθηκα τα σαβαγιάρ ούτε και τον καφέ και το έστησα με την συνήθη δομή του τιραμισού.
Το αποτέλεσμα πραγματικά μας ενθουσίασε!
Δόση : για 6 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά : 150 gr ιταλική μαρεγκα,
150 gr πάτ-α-μπόμπ,
250 ml κρέμα γάλακτος 35%,
1 κ.γ. ζάχαρη άχνη,
250 gr μασκαρπόνε,
1 γεμάτη κ.σ. στιμιαίο καφέ,
κακάο άγλυκο.
για την ιταλική μαρέγκα : 120 gr ασπράδια αυγών,κακάο άγλυκο.
(θα χρησιμοποιήσετε 240 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
την μισή δόση) 50 ml νερό,
την μισή δόση) 50 ml νερό,
1/2 βανιλίνη.
για την πατ-α-μπόμπ : 70 gr κρόκους αυγών,
140 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
40 ml νερό,
1/2 βανιλίνη.
Προετοιμασία :
Μια παρατήρηση : για την συγκεκριμένη δόση τιραμισού, χρησιμοποίησα 4 μέτρια αυγά. Καθώς η δόση για την ιταλική μαρέγκα ήταν η διπλάσια απ' οτι χρειαζόταν στην συγκεκριμένη συνταγή, την ποσότητα που περρίσεψε την κατέψυξα για μελλοντική χρήση (ηταν και μια ευκαιρία να διαπιστώσω οτι όντως η μαρέγκα διατηρείται στην κατάψυξη και όντως δεν παγώνει καθόλου!).
Ετοιμάστε την ιταλική μαρέγκα, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδω.
Ετοιμάστε την πάτ-α-μπόμπ, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ.
Σπάστε τα σαβαγιάρ σε μικρά κομματάκια μέσα σε ενα σκεύος. Διαλύστε τον στιγμιαίο καφέ στο μάρσαλα και περιχύστε τα μπισκότα. Αφήστε τα ενα δεκάλεπτο να τραβήξουν.
Βαλτε την κρέμα γάλακτος για 2-3 λεπτά στην κατάψυξη και έπειτα χτυπήστε την με την ζάχαρη άχνη σε σαντιγύ (οδηγίες θα βρείτε εδω).
Αναμείξτε την πάτ-α-μπόμπ με την σαντιγύ και με την μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ και πάντα με κινήσεις απο κάτω προς τα επάνω.
Το τιραμισού μου το έστησα μέσα σε ενα γυάλινο τάπερ με διαστάσεις 23x23 εκ. και με ερμητικό κλείσιμο, ώστε να είναι προφυλαγμένο απο μυρωδιές μέσα στην κατάψυξη.
Στρώστε στον πάτο του σκεύους τα μισά μπισκότα. Βάλτε την κρέμα μέσα σε ενα κορνέ με μύτη αστεράκι μεσαίου μεγέθους (θα μας χρειαστεί και στην διακόσμηση). Καλύψτε τα μπισκότα με μια στρώση κρέμας. Πασπαλίστε με μπόλικο κακάο. Στρώστε απο επάνω μια δεύτερη στρώση κρέμα. Καλύψτε με τα υπόλοιπα μπισκότα. Συνεχίστε με μια στρώση κρέμα. Πασπαλίστε με κακάο. Με την ποσότητα της κρέμας που περρίσεψε, καλύψτε την επιφάνεια του γλυκού, δημιουργώντας μικρές ροζέτες. Πασπαλίστε με μπόλικο κακάο.
Βάλτε το γλυκό στην κατάψυξη και αφήστε το να σταθεί τουλάχιστον 4 ώρες.
Σερβίρετε το αυστηρά παγωμένο, χωρίς να το αφήσετε να ξεπαγώσει πριν!
* Για το μάρσαλα, μπορείτε να διαβάσετε μερικές πληροφορίες εδω.
- Το τιραμισού αυτό μπορεί να καταναλωθεί εξ' ισου ευχάριστα χωρίς να το παγώσετε. Καθώς μάλιστα τόσο οι κρόκοι όσο και τα ασπράδια των αυγών έχουν παστεριωθεί, δεν υφίσταται και ο κίνδυνος της σαλμονέλλας.
Προετοιμασία :
Μια παρατήρηση : για την συγκεκριμένη δόση τιραμισού, χρησιμοποίησα 4 μέτρια αυγά. Καθώς η δόση για την ιταλική μαρέγκα ήταν η διπλάσια απ' οτι χρειαζόταν στην συγκεκριμένη συνταγή, την ποσότητα που περρίσεψε την κατέψυξα για μελλοντική χρήση (ηταν και μια ευκαιρία να διαπιστώσω οτι όντως η μαρέγκα διατηρείται στην κατάψυξη και όντως δεν παγώνει καθόλου!).
Ετοιμάστε την ιταλική μαρέγκα, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδω.
Ετοιμάστε την πάτ-α-μπόμπ, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρείτε εδώ.
Σπάστε τα σαβαγιάρ σε μικρά κομματάκια μέσα σε ενα σκεύος. Διαλύστε τον στιγμιαίο καφέ στο μάρσαλα και περιχύστε τα μπισκότα. Αφήστε τα ενα δεκάλεπτο να τραβήξουν.
Βαλτε την κρέμα γάλακτος για 2-3 λεπτά στην κατάψυξη και έπειτα χτυπήστε την με την ζάχαρη άχνη σε σαντιγύ (οδηγίες θα βρείτε εδω).
Αναμείξτε την πάτ-α-μπόμπ με την σαντιγύ και με την μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια μαρίζ και πάντα με κινήσεις απο κάτω προς τα επάνω.
Το τιραμισού μου το έστησα μέσα σε ενα γυάλινο τάπερ με διαστάσεις 23x23 εκ. και με ερμητικό κλείσιμο, ώστε να είναι προφυλαγμένο απο μυρωδιές μέσα στην κατάψυξη.
Στρώστε στον πάτο του σκεύους τα μισά μπισκότα. Βάλτε την κρέμα μέσα σε ενα κορνέ με μύτη αστεράκι μεσαίου μεγέθους (θα μας χρειαστεί και στην διακόσμηση). Καλύψτε τα μπισκότα με μια στρώση κρέμας. Πασπαλίστε με μπόλικο κακάο. Στρώστε απο επάνω μια δεύτερη στρώση κρέμα. Καλύψτε με τα υπόλοιπα μπισκότα. Συνεχίστε με μια στρώση κρέμα. Πασπαλίστε με κακάο. Με την ποσότητα της κρέμας που περρίσεψε, καλύψτε την επιφάνεια του γλυκού, δημιουργώντας μικρές ροζέτες. Πασπαλίστε με μπόλικο κακάο.
Βάλτε το γλυκό στην κατάψυξη και αφήστε το να σταθεί τουλάχιστον 4 ώρες.
Σερβίρετε το αυστηρά παγωμένο, χωρίς να το αφήσετε να ξεπαγώσει πριν!
* Για το μάρσαλα, μπορείτε να διαβάσετε μερικές πληροφορίες εδω.
- Το τιραμισού αυτό μπορεί να καταναλωθεί εξ' ισου ευχάριστα χωρίς να το παγώσετε. Καθώς μάλιστα τόσο οι κρόκοι όσο και τα ασπράδια των αυγών έχουν παστεριωθεί, δεν υφίσταται και ο κίνδυνος της σαλμονέλλας.
TIRAMISÙ SEMIFREDDO
Per parecchie settimane stavo cercando di preparare un semifreddo tiramisù o tiramisù semifreddo! Ho trovato varie ricette navigando per siti e blog, ma niente era quello che immaginavo. Ho rinunciato perfino alla ricetta del mio amato Montersino, molto buona, molto spettacolare ma sempre non quello che cercavo. Prima di tutto ho cercato parecchio per imparare cos'è alla fine dei conti il tiramisù all' italiana (qui), perchè da quanto conoscevo dalle ricette greche ho capito che c' era una confusione per quanto riguarda l' argomento. Alla fine, quello che cercavo preparare era più semplice di quanto immaginavo. Così ho preparato un tiramisù classico, lavorando però sia albumi che tuorli d' uova con lo zucchero cotto. Ho aggiunto della panna montata (altrimenti cua razza di semifreddo ne sarebbe?!) e ho fatto il montaggio del triamisù classico, rinunciando però alla solita bagna al caffè, siccome contenente troppa acqua.
Il risultato ci ha proprio entusiasti!
Dosi :per 6 persone
Difficoltà : media
Ingredienti : 150 gr di meringa all' italiana,
150 gr di pasta a bomba,
250 ml di panna fresca,
1 cucchiaio di zucchero a velo,
250 gr di mascarpone,
1 cucchiaio colmo di caffè liofilizzato,
cacao amaro.
per la meringa all' italiana : 120 gr di albumi,cacao amaro.
(occore 1/2 dose) 240 gr di zucchero semolato,
50 ml acqua,
50 ml acqua,
1/2 vanillina.
per la pasta a bomba : 70 gr di tuorli,
140 gr di zucchero semolato,
40 ml di acqua,
1/2 vanillina.Preparazione :
Prima di tutto una nota : per questa ricetta ho utilizzato 4 uova medie. Siccome però le dosi per la meringa all' italina erano proprio il doppio di quanto era necessario per questa ricetta, quel che è avanzato l' ho fatto surgelare per uso futuro (è stata anche una buona occasione per confermare che infatti, la meringa all' italiana non si congela!).
Preparate la meringa all' italiana con le istruzioni che troverete qui.
Preparate la pasta a bomba con le istruzioni che troverete qui.
Dentro un recipiente, tritate grossolanemente i savoiardi. Stemperate il caffè liofilizzato nel marsala e con il composto irrorate i savoiardi, lasciate riposare per una decina di minuti.
Ponete la panna nel freezer per 2-3 minuti e poi montate con lo zucchero a velo (istruzioni per la panna montata qui).
Mescolate delicatemente la pasta a bomba con la panna montata e aggiungete pure anche la meringa, mescolando sempre con movimenti dal basso verso l' alto per non fare sgonfiare.
Il mio semifreddo l' ho fatto assemblare entro un recipiente di vetro alle dimensioni di 23x23 cm, munito di coperchio a chiusura ermetica, per non assorbire degli odori durante il congelamento.
Disponete metà dei savoiardi sul fondo del recipiente. Ponete la crema in un sac-a-poche con becuccio a stella medio (sarà utile anche per la decorazione). Coprite i savoiardi con un strato di crema. Spolverizzate di cacao. Disponete un secondo strato di crema. Coprite con il resto dei savoiardi. Continuate con un strato di crema. Cospargete di cacao. Con la crema restante, coprite tutta la superficie del dolce, formando dei fiocchi. Cospargete con abbondante cacao.
Ponete il tiramisù nel congelatore e lasciate stare per 4 ore, almeno.
Servite il triamisù semifreddo gelato, senza lasciarlo scongelare.
- Questo tiramisù, può anche non essere congelato, è una buonissima alternativa al tiramisù classico, malgrado contiene la panna montata. Il trattamento delle uova con lo zucchero cotto garantisce anche la loro pastorizzazione.
Καλημέρα Μαρίνα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε ευχάριστη έκπληξη αντίκρυσα την σημερινή σου ανάρτηση,όπως και την χθεσινή που αφορούσε τις πολλές και εμπεριστατωμένες πληροφορίες που μας παρέθεσες σχετικά με το semifreddo.Πράγματι παρεξηγημένο...
Και χάρηκα που η πολύ πρόσφατη ζαχαροπλαστική μου προτίμηση για το τιραμισού, θα μπορεί να γίνει μία πολύ δροσερή πολυτέλεια του καταψύκτη και όχι μόνο.Και ιδιαίτερα με ασφάλεια!!!
Τούτος ο υψηλός ΄΄πυργίσκος΄΄της απίθανης γεύσης θα τοποθετηθεί χωρίς δεύτερη σκέψη στον καταψύκτη!Το καλοκαίρι εξάλλου το μυαλό πάντα γυροφέρνει στο παγωτό...ή κατά κυριολεξία στο semifreddo!Τις πιο κρύες μέρες θα το απολαύσουμε από το ψυγείο!
Καλή σου εβδομάδα!Φιλιά πολλά,πολλά και πολλή υπομονή με τη ζέστη...
Καλημερα Φωτεινη μου!
ΔιαγραφήΜε την ζεστη των τελευταιων ημερων το μυαλο δεν μπορει παρα να πει σε κατι παγωμενο! Απο τις πολυ αγαπημενες μας γευσεις το τιραμισου, απο καιρο σχεδιαζω να το δοκιμασω και σε εκδοση semifreddo. Μπορω να πω οτι ειχε πολυ μεγαλη επιτυχια η συγκεκριμενη συνταγη, ειχε την σωστη γευση αλλα και την τελεια υφη του semifreddo.
Αχ Φωτεινη μου, με την ζεστη το παλευουμε, αλλα πραγματα ειναι που μας κανουν να χανουμε την υπομονη μας και να βγαινουμε απο τα ρουχα μας... καυτο και αχαρο αυτο το καλοκαιρι...
Πολλα φιλακια!
Μα είσαι φοβερή!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤι απίστευτο γλυκοπαγωτάκι!!! Μ' αρέσει πολύ!
Φιλιά!
Ευχαριστω Ελενα μου!
ΔιαγραφήΦιλακια!
Πανέμορφο Μαρίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαγωμένο, αλλά όχι παγάκι και κρεμώδες με άρωμα καφέ! Πραγματικά από τα γλυκά που θα ήθελα να δοκιμάσω το συντομότερο.
Πραγματικα εχει την τελεια υφη Πηνελοπη μου! Κοβεται ανετα μολις βγει απο τον καταψυκτη και εχει την υπεροχη γευση του τιραμισου!
ΔιαγραφήΥπεροχο!!!!! Πολυ θα ηθελα να το δοκιμαζα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔυστυχως ειμαστε μακρυα Χρυσαυγη μου για να σου στειλω!!
ΔιαγραφήΛατρεύω το τιραμισού όπως και την υφή που έχουν τα σεμιφρέντο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο γλυκό σου φαίνεται άψογο Μαρίνα μου, πολύ δροσερό!
Φιλιά πολλά!
Τρελλαίνομαι λέμε!
ΑπάντησηΔιαγραφή:))))
ΔιαγραφήΚαταπληκτικό! Λίγο μπελαλίδικο βέβαια, αλλά υπέροχο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒλέπω την επόμενη φορά να μας βάζεις να φτιάξουμε και τα σαβαγιάρ!
Φιλιά
Ομολογω οτι την εχει την διαδικασια του, αλλα πραγματικα αξιζει τον κοπο!
ΔιαγραφήΚαλα που μου το θυμισες για τα σαβαγιαρ, ξεχασα να βαλω το link της αναρτησης!
Πολλα φιλια!
Μαρινάκι, αν είναι να μας ανοιγεις έτσι απροκάλυπτα την όρεξη, θα πρέπει να μας στέλνεις κανένα κομμάτι για δοκιμή! Μας τρέχουν τα σάλια, βρε κορίτσι μου! :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαίρνω έστω ένα κομμάτι διαδικτυακά, σου στελνω τα φιλιά μου και αποχωρώ!
Poli orea idea gia drosero tiramisu!
ΑπάντησηΔιαγραφή