15

ΛΙΚΕΡ ΤΣΕΡΥ // CHERRY BRANDY


ΛΙΚΕΡ ΤΣΈΡΥ

Πριν απο πολλά χρόνια, τότε που συνηθιζόταν οι Βορειοελλαδίτες να πηγαίνουν στην γειτονική Σερβία για φτηνά ψώνια, κάποιος μας έφερε δώρο ενα λικέρ τσέρυ. Ηταν ενα καταπληκτικό ποτό, που όσο και αν έψαξα να βρώ κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα, δεν τα κατάφερα. Πολύ αργότερα, έμαθα οτι η Δαλματία φημίζεται για την καλλιέργεια της βυσσινιάς και για την παραγωγή του τσέρυ. Μάλιστα, μια μεγάλη ιταλική εταιρεία, η Luxardo, δραστηριοποιείται εδω και πολλα χρόνια στην περιοχή της Gorizia (πρώην ιταλική Fiume), οπου και παράγει, απο το 1840 παρακαλώ, το περίφημο λικέρ τσέρυ Sangue Morlocco.
Απο πέρισυ μου είχε μπεί στο μυαλό να δοκιμάσω να φτιάξω λικέρ τσέρυ και φυσικά τώρα είναι η εποχή για να το επιχειρήσω. Συνταγές για τσέρυ δεν κυκλοφορούν πολλές και συνδυάζοντας τις πληροφορίες σχετικά με την σύθεση του τσέρυ μπράντυ με τις λιγοστές συνταγές που βρήκα, τελικά αυτοσχεδίασα. Απο την πρώτη δοκιμή το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ ικανοποητικό, και θυμίζει πάρα πολύ το λικέρ που είχα δοκιμάσει κάποτε. Βέβαια για να απολαύσουμε την πλήρη γεύση του, πρέπει να περάσουν ακόμη δύο μήνες, καθώς το λικέρ αυτό απαιτεί και την σχετική ωρίμανση. Πεπεισμένη οτι πρόκειται για ενα πολύ γευστικό λικέρ, δημοσιεύω την συνταγή τώρα, ώστε αν κάποιος ενδιαφέρεται να το φτιάξει, να προλάβει τα κεράσια και τα βύσσινα.
Το λικέρ τσέρυ λοιπόν το έφτιαξα με κεράσια μαζί με βύσσινα. Αφού εκχυλίστηκαν τα αρώματα και οι χρωστικές τους σε καθαρή αλκοόλη ποτοποϊιας, πρόσθεσα έπειτα κόκκινο κρασί. Στάθηκα αρκετά τυχερή και μπόρεσα να βρώ εύκολα κόκκινο κρασί ιταλικής προέλευσης απο την ποικιλία primitivo και συγκεκριμενα το Primitivo di Manduria. Το κρασί αυτό παράγεται στις επαρχίες Brindisi και Taranto, ενώ πήρε το όνομα του απο την πόλη Manduria της Puglia; είναι ενα κρασάκι με βαθύ κόκκινο χρώμα, ελαφρύ χαρακτηριστικό φρουτώδες άρωμα, γεύση αρμονική και γεμάτη, αλκοολικό βαθμό απο 13,5% και πάνω, ενώ επιδέχεται και παλαίωση.

Δόση : 1,5 Lt
Βαθμός δυκολίας : εύκολο
Υλικά : 1 Kg πετροκέρασα,
                1 χούφτα βύσσινα,
                200 ml αλκοόλη ποτοποιϊας 95°,
                750 ml κρασί Primitivo di Manduria,
                500 gr κρυσταλλική ζάχαρη.
Προετοιμασία :
Αφαιρέστε τα κοτσάνια απο τα κεράσια και τα βύσσινα, πλύντε τα και σκουπίστε τα απαλά. Χωρίς να αφαιρέσετε τα κουκούτσια τους, τρυπήστε τα με μια οδοντογλυφίδα και βάλτε μέσα τα σε ενα βάζο εφοδιασμένο με καπάκι με ερμητικό κλείσιμο. Προσθέστε την αλκοόλη, κλείστε το καπάκι και τοποθετήστε το βάζο σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Αφήστε το να σταθεί για 10 μέρες, χωρίς να ξεχνάτε να το ανακινείτε καθε μέρα. 
Αφού περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, σουρώστε τα φρούτα με ενα σουρωτήρι. Πιέστε τα φρούτα για να πάρετε και το ζουμάκι τους. Φιλτράρετε το υγρό που θα συγκεντρώσετε με χάρτινο φίλτρο για τον καφέ. 
Στο εν τω μεταξύ βάλτε το κρασί μαζί με την ζάχαρη σε ενα κατσαρολάκι και βάλτε τα να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Κατεβάστε το μίγμα απο την φωτιά και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Αναμείξτε με το αρωματισμένο μίγμα της αλκοόλης και ανακινήστε ζωηρά. 
Βάλτε το τσέρυ σε μπουκάλια και τοποθετήστε τα σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Αφήστε το να ωριμάσει για 2 μήνες πριν το δοκιμάσετε.

Παίρνοντας υπ' όψιν οτι ο αλκοολικός βαθμός του κρασιού που χρησιμοποιήσα ήταν 14,5%, ο αλκοολικός βαθμός του συγκεκριμένου λικέρ είναι γύρω στο 20% (τρόπος υπολογισμού εδώ).


CHERRY BRANDY

Parecchi anni fa, quando ancora esisteva lo stato di Yugoslavia, molta gente dalle mie parti (Grecia del nord) usava di andarci per fare delle spese in prezzi molto convenienti. Qualche amico ci aveva portato allora un cherry brandy tanto buono, che me ne ricordo ancora! Ho cercato di trovare qualcosa di similie in Grecia ma non sono stata fortunata, siccome al massimo ho trovato qualche liquore alle ciliegie che certo non era la stessa cosa. Tanti anni dopo, imbattendo di nuovo sul cherry brandy ho imparato che la Dalmazia è famosa per la coltivazione di amarene e marasche e questo liquore è tipico della zona. Come è noto, la Luxardo ha tuttora la sua fabbrica a Gorizia, dove è dal 1840 che produce il suo cherry brandy ormai famoso, battezzato dallo stesso Gabriele D' Annunzio con il nome pomposo di Sangue Morlocco.
Già dall' anno scoroso avevo in mente di provare a preparare il cherry brandy e certo la stagione giusta è ora che ciliegie e amarene abbondano. Non sono riuscita di trovare molte ricette sull' argomento. Alla fine ho combinato le pochissime, e piuttosto diverse tra di loro, ricette che sono riuscita a trovare, con le informazioni per quanto riguarda la composizione del celebre liquore e ho fatto di testa mia. Il primo assaggio mi ha fatto ricordare quel sapore buonissimo, mai scordato, ma devo pure aspettare per un paio di mesi ancora e assaporarlo a piena maturazione. Intanto pubblico la ricetta ora, siccome è la stagione giusta per prepararlo, se quacuno si interessa...
Insomma, per la preparazione del cherry brandy, ho utilizzato sia ciliegie che amarene. Una volta macerate in alcool puro, ho aggiunto poi del vino rosso. Seguendo i suggerimenti ho utilizzato il Primitivo di Manduria, che sono stata abbastanza fortunata a trovare anche in Grecia.

Dosi : 1,5 Lt ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 1 Kg di ciliegie intere,
                            1 manciata di amarene,
                            200 ml di alcool a 95°,
                            750 ml di vino Primitivo di Manduria,
                            500 gr di zucchero semolato.
Preparazione :
Eliminare i gambi da ciliegie e amarene, lavatele e asciugatele delicatemente. Senza denocciolarle, imbucatele con uno stuzzicadenti e ponetele in un barattolo capiente, munito di chiusura ermetica. Aggiungete l' alcool, tappate e ponete in luogo fresco e buio. Lasciate macerare per una decina di giorni, senza dimenticare di agitare ogni tanto.
Trascorso il tempo necessario, fate scolare il liquido. Pigiate la frutta e raccogliete anche il loro sughetto. Mescolate con il liquido di macerazione e filtrate il tutto con filtro di carta, quello utilizzato per il caffè. 
Nel frattempo, ponete il vino e lo zucchero in una pentola e portate ad ebollizone. Lasciate cuocere a fuoco dolce per 5 minuti. Ritirate dal fuoco e lasciate raffreddare completamente. Mescolate con il liquido di macerazione e agitate.
Imbottigliate e ponete le bottiglie in luogo fresco e buio. Lasciate stagionare per un paio di mesi.

Tenendo conto che il Primitivo utilizzato era di gradazione alcolica 14,5%, la gradazione alcolica di questo cherry brandy e 20% ca. (il modo per calcolarla qui).

15 σχόλια:

  1. Με πολύ μεράκι όπως όλες σου τις συνταγές έφτιαξες και αυτό το λικέρ. Δεν έχω παρά να σε συγχαρώ για το εξαιρετικό του αποτέλεσμα. Πολύ θα ήθελα να το δοκίμαζα.

    Καλή σου μέρα Μαρίνα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ αυτη η ερμη η αποσταση!
      Πολλα φιλια Χρυσαυγη μου!

      Διαγραφή
  2. Μμμμμμμμμμμμμ! Λατρεμένο και υπέροχο σου έγινε Μαρίνα μου!! Γεια στα χέρια σου!!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαρινάκι το συγκεκριμμένο κρασί, με ποιο πιστεύεις θα μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε??
    Η θέλει ειδικά αυτό η συνταγή??
    Το λικέρ δείχνει εξαιρεικό!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελενα μου αυτο με το κρασι ειναι ενα θεμα, το ξερω, και προβληματιστηκα κι εγω πολυ... Βεβαια ειχα την τυχη να το βρω, καθως θυμομουν οτι καπου το ειχε παρει το ματι μου, ετσι δεν χρειαστηκε να ψαξω να το αντικαταστησω με κατι αλλο. Δυστυχως η ποικιλια των σταφυλιων που χρησιμοποιουν για να φτιαξουν αυτο το κρασι ειναι τοπικη της Πουλια, ενω υπαρχουν συγγενεις ποικιλιες στην Δαλματια αλλα και ολως παραδοξως στην Καλιφορνια. Με λιγα λογια το Primitivo ειναι ενα κρασι με πολυ βαθυ κοκκινο χρωμα, φρουτωδες αρωμα, γεματη γευση και μια πολυ ελαφρα στυφη επιγευση. Ειλικρινα δεν ξερω καποιο αναλογο ελληνικο κρασι να προτεινω, δεν εχω και την αναλογη εμπειρια με τα ελληνικα κοκκινα κρασια. Οι συνταγες που βρηκα για να φτιαξω το λικερ ηταν ιταλικες και ειχαν σαν πρωτο προτεινομενο το Primitivo.
      Η πρωτη δοκιμη εδειξε οτι οντως ειναι ενα υπεροχο λικερ, οχι υπερβολικα γλυκο και με φανταστικο χρωμα!
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  4. Λικέρ βύσσινο φτιάχνει η μαμά μιας καλής φίλης και ομολογώ ότι είναι το αγαπημένο μου!
    Καλά έκανες και το δημοσίευσες τώρα Μαρίνα μου, να προλάβουμε! :)
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο Ερμιονη μου ειναι διαφορετικο πραγμα απο το λικερ βυσσινο (αν δεν απατωμαι καπου εχω και γι' αυτο συνταγη στο blog) και την διαφορα την κανει το κρασι.
      Αν δεν το δημοσιευα τωρα, θα επρεπε να το κρατησω για την επομενη χρονια, γιατι δεν θα ειχε κανενα νοημα να το δημοσιευσω πχ. τον Σεπτεμβριο!
      Πολλα φιλακια!

      Διαγραφή
  5. Εξαιρετικό το λικέρ, Μαρίνα! Λικέρ cherry brandy, βρίσκουμε εμφιαλωμένο στην αγορά του Πειραιά, αλλά ίσως να πρόκειται για διαφορετική παρασκευή. Μου αρέσει η προσθήκη του κρασιού. Ξεφεύγει από τα κλασσικά λικέρ. Καλόπιοτο.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστω Ειρηνη μου!
      Στην Θεσσαλονικη βρηκα διαφορα λικερ κερασι, αλλα κατι αντιστοιχο με το σερβικο δεν κατορθωσα να βρω. Αυτο παντως μοιαζει παρα πολυ σε γευση και αρωμα.
      Καλο απογευμα!

      Διαγραφή
  6. θυμάμαι έντονα μπορώ να πω την απίθανη γεύση του σέρβικου τσέρυ, μιας που στο σπίτι μας ΄΄έμπαιναν΄΄συχνά πυκνά προϊόντα της γείτονας χώρας,λόγω στενών συγγενικών δεσμών που ακόμα έχουμε με αγαπημένους ανθρώπους .Θα εκμυστηρευτώ δε ,ότι στην παιδική μου ηλικία ,το γλυκόπιοτο αυτό λικέρ,με το εκπληκτικό βαθύ ρουμπινί χρώμα,ήταν το ΄΄αμαρτωλό΄΄νέκταρ το οποίο πολλές φορές ΄΄έκλεβα΄΄μικρές γουλιές..[ευτυχώς η μητέρα μου δεν διαβάζει food blogs!!!].Είναι αλήθεια ότι εδώ και πολύ καιρό δεν βρίσκεται στην κάβα μας και αναρωτιέμαι γιατί...
    Τώρα όμως κατάλαβα!Γιατί πρέπει πια να το κάνω με τα χεράκια μου!Με τις λεπτομερείς οδηγίες σου Μαρίνα μου και την μικρή αναζήτηση που θα κάνω στο Τορίνο για να βρω το συγκεκριμένο κρασί ,θα ξαναθυμηθώ τα νιάτα μου!!!Γνωρίζεις καλά εξάλλου πόσο η γεύση σε ταξιδεύει!!!Χαίρομαι που τα Χριστούγεννα θα προσφέρω αυτό το υπέροχο ποτό με την υπόξινη γεύση και το θαυμάσιο άρωμα!Αχ βρε Μαρίνα μου ,που τα σκέφτεσαι όλα???
    Σε φιλώ πολύ πολύ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φωτεινη μου, κι εγω κρυφα το απολαμβανα το τσερυ, καθως ημουν σε ηλικια λυκειου και σιγουρα δεν ενθουσιαζοντουσαν στο σπιτι να με βλεπουν να πινω λικερ! Αλλα ηταν τοσο ευγευστο ποτο, που αν και περασαν τοσα πολλα χρονια δεν ειχε σβυσει απο την μνημη μου! Το κρασι το βρηκα σχετικα ευκολα στην Θεσσαλονικη, σιγουρα στην Ιταλια θα το βρεις χωρις δυσκολια, μαλιστα εχει και διαφορες αλκοολικες διαβαθμισεις, ενω υπαρχει και παλαιωμενο, που ειναι λιγο πιο γλυκο, πιο αρωματικο, αλλα το χρωμα του δεν ειναι τοσο εντονο. Φροντισε ομως να προμηθευτεις και αλκοολη ποτοποιϊας (υπαρχει ειδικη συσκευασμενη), γιατι εδω δεν θα βρεις τοσο ευκολα!
      Καλη επιτυχια!
      Πολλα φιλακια!

      Διαγραφή
    2. Σε παρακαλώ πες μου πως θα ζητήσω την αλκοόλη ποτοποιίας..και με ποιά αλκοολική διαβάθμιση?
      Ελπίζω να μην έχω πρόβλημα στο αεροδρόμιο...τα μπουκάλια πρέπει να είναι στις αποσκευές τώρα που το σκέφτομαι.Λες να το διακινδυνεύσω ή θα βρω όλα μας τα ρούχα να μυρίζουν σαν να γυρίσαμε μόλις από καπηλειό?

      Διαγραφή
    3. Alcool puro a 95 gradi. Ειδα σε ποστ οτι υπαρχει ετοιμο συκευασμενο σε γυαλινο μπουκαλι και απ' οτι καταλαβα το προμηθευονται ευκολα. Εδω ειναι λιγο μπερδεμα... Εχω το εχω ρισκαρει, εβαλα τα μπουκαλια στο ειδικο περιτυλιγμα με τις φυσαλλιδες αερα και μεσα σε 2-3 σακκουλες αναμεσα στα ρουχα. Εφτασαν ολα μια χαρα! Ειχα και βαζακια με βονγκολε, σκεψου να εσπαγαν τι ψαριλα θα μυριζαν ολα!

      Διαγραφή
  7. Φαντάζομαι μυρωδιά! Όταν ήμουνα μικρή, η μάνα μου κλείδωνε το λικέρ βύσσινο κι έκρυβε σε διάφορα μέρη το κλειδί. Βάστα να το'βρισκα! Με βρίσκανε οκλαδόν μπροστά στο ανοιχτό ντουλάπι να τα τσούζω! Τέλειο το λικέρ σου, τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.