16

ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ // AMYGDALOTA


ΑΜΥΓΔΑΛΩΤΑ 

Αυτά τα αμυγδαλωτά προέκυψαν κάπως τυχαία! Μια ημέρα είδα σε κάποιο ιταλικό forum μια συνταγή για αμυγδαλωτά απο την Σαρδηνία. Καθώς μας αρέσουν πολύ τα γλυκά με αμύγδαλο, αποφάσισα να τα φτιάξω. Κάτι δεν πήγαινε καλά ομως με τις αναλογίες των υλικών της συνταγής  και τελικά αντί για φουσκωτά μπισκοτάκια πήρα κάτι επίπεδα παρασκευάσματα, μεταξύ κούκις και εργολάβων! Δεν το έβαλα κάτω και αποφάσισα να ξαναφτιάξω την συνταγή, αυτήν τη φορά προσαρμόζοντας τα υλικά με το μάτι, μέχρι να παρω την επιθυμητή σύσταση για την ζύμη. Πλάθοντας τα αμυγδαλωτά, ήρθαν στο μυαλό μου τα γλυκάκια που είχε το ζαχαροπλαστείο της γειτονιάς μου στο πατρικό μου σπίτι και που συνήθως αγόραζε η μαμά μου για να κεράσει τους επισκέπτες. Ετσι, τα αμυγδαλωτά απο την Σαρδηνία, πήραν το σχήμα μικρών κώνων και στολίστηκαν με ενα γαρύφαλλο στην κορυφή τους!

Δόση : περίπου 30 κομμάτια
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 250gr αμυγδαλόψυχα ασπρισμένη,
               10 πικραμύγδαλα χωρίς την φλούδα,
               150gr ζάχαρη κρυσταλλική,
               1 κ.γ. χυμό λεμονιού,
               1 ασπράδι απο μέτριο σε μέγεθος αυγό,
              ανθόνερο,
              μοσχοκάρφια,
              ζάχαρη άχνη.
Προετοιμασία :
Αναμείξτε τα πικραμύγδαλα με τα αμύγδαλα και αλέστε τα στο μπλέντερ οσο πιο ψιλά μπορείτε. Αν δεν διαθέτετε πικραμύγδαλα, μπορείτε να αρωματίσετε τα αμυγδαλωτά σας με εσσάνς πικραμύγδαλου. Χτυπήστε το ασπράδι του αυγού με τον χυμό του λεμονιού. Σε ενα ευρύχωρο σκεύος αναμείξτε τα αλεσμένα αμύγδαλα με την ζάχαρη. Προσθέστε το ασπράδι και αναμείξτε, μεχρι να πάρετε μια σφιχτή ζύμη. Μπορείτε να διορθώσετε την σύσταση της ζύμης, προσθέτοντας αναλόγως ζάχαρη ή χυμό λεμονιού.
Αφήστε την ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ωρίτσα. Βρέξτε τα χέρια σας με λίγο ανθόνερο, πλάστε τα αμυγδαλωτά σε μικρούς κώνους και καρφώστε στην κορυφή τους ενα ολόκληρο μοσχοκάρφι. Τοποθετήστε τα μέσα σε ενα ταψί, στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Ψηστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150°C μέχρι να ροδίσουν ελαφρά (περίπου 15 λεπτά). Βγάλτε τα απο τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν. 
Με την βοήθεια ενός πινέλλου, αλείψτε το κάθε αμυγδαλωτό με λίγο ανθόνερο, και περάστε το αμέσως απο την άχνη.
Διατηρούνται για αρκετές ημέρες, καλα κλεισμένα σε ενα γυάλινο ή μεταλλικο κουτί, γιατί αν μείνουν εκτεθειμένα στο αέρα θα ξεραθούν. 


 
AMYGDALOTA'

Gli "amygdalotà" sono dolcetti alle madorle (amygdalo in greco = mandorla), ossia amaretti. 
Un giorno, girovagando per l'internet ho imbatutto su una ricetta di amaretti sardi, pubblicata in un forum di cucina italiano. Siccome ci piacciono tanto gli amaretti, ho deciso subito di prepararli. Qualcosa però non andò bene con le dosi della ricetta, e anzi di preparare dei biscottini tondi ho sfornato dei biscotti piatti tipo cookies. Siccome però di sapore erano buonissimi, ho pensato di riprovare, regolando le dosi ad occhio e croce. Una volta preparato l'impasto e cominciando a fare le palline, mi sono venuti in mente i dolcetti alle madorle, appunto gli amygdalotà, che mia madre comprava dal pasticciere del vicinato, e che aveva sempre a casa per offrirli ad un ospite improvviso. Così gil amaretti sardi, hanno preso la forma conica degli amygdalotà e nel posto della mandorla intera ho messo il chiodo di garofano.

Dosi : 30 pezzi ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 250gr di mandorle spellate,
                            10 armelline spellate,
                            150gr di zucchero semolato,
                            1 albume,
                            1 cucchiaino di succo di limone,
                            acqua di fiori,
                            chiodi di garofano,
                            zucchero a velo q.b. 
Preparazione :
Mescolate  le mandorle con le armelline e tritate tutto finemente. Se non diponete delle armelline, potete aggiungere dell'essenza di mandorle amare. Sbattete l'albume con il succo del limone. In un recipente ponete le madorle tritate, aggiungete lo zucchero e mescolate. Aggiungete l'abume sbattuto e mescolate, fino a prendere un impasto sodo. Lasciate riposare per mezz' oretta.
Bagnate le vostre mani in acqua di fiori, ricavate dall' impasto dei pezzi alla grandezza di una noce e formate dei coni. Nella cima di ogni cono, infilate un chiodo di garofano. Ponete su una teglia, rivestita di carta antiaderente.
Cuocete in forno preriscaldato a 150°C, per 15 minuti ca., fino a dorare. Sfornate e lasciate raffreddare.
Spenellate ogni cono con acqua di fiori e immergetelo subito in zucchero a velo.
Si conservano per parecchi giorni, ben chiusi in una scatola di vetro o latta, perchè se rimasti esposti all' aria, si rinseccano.




16 σχόλια:

  1. Καλημέρα Μαρίνα μου και καλό μήνα! Υπέροχα τα αμυγδαλωτά σου!!! Πού βρίσκεις πικραμύγδαλα!!!!
    Φιλάκια και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Κικη μου!
      Τα πικραμυγδαλα δεν τα αγοραζω, δεν ξερω αν πουλανε καπου, πολυ απλα τα παιρνω απο τα κουκουτσια απο τα βερυκοκκα! Τα εμαθα απο τις ιταλικες συνταγες, εκει απ'οτι φαινεται κυκλοφορουν και στην αγορα....
      Πολλα φιλια!

      Διαγραφή
  2. Eccomi !!!!!
    Grazie per la visita...ricambierò spesso :)
    Bacione

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την ίδια απορία έχω με την Κική !!!!!Που τα ξετρυπώνεις όλα??????
    Τα αμυγδαλωτά τελικά είναι ένα ΄΄ευγενικό΄΄και πολύ εμφανίσιμο κέρασμα που συναντάμε και στην νησιωτική Ελλάδα και συνδέεται με χαρμόσυνα γεγονότα.Είναι το παραδοσιακό κέρασμα σε γάμους και βαφτίσεις και προσωπικά το βρίσκω ιδιαίτερα γευστικό και αρωματικό ,λόγω της σεμνής παρουσίας του ανθόνερου.Χρόνια πριν σε επίσκεψή μου σε νησιά των κυκλάδων το πρωτοδοκίμασα και έκτοτε μπήκε στην καρδιά μου!
    Τώρα εσύ Μαρίνα μου λόγω της ανήσυχης ΄΄μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής΄΄σου φύσης ,μεταποίησες μία σαρδινιώτικη παρασκευή.Με τέχνη και υπομονή[χαρακτηριστικά τα οποία θαυμάζω!]έφτιαξες τούτα τα υπέροχα αμυγδαλωτά!Τελικά τώρα που το σκέφτομαι ,μήπως η συνταγή αυτή αφορά γενικά την νησιωτική περιοχή της Μεσογείου???όπως και να έχει γειά στα χέρια σου γλυκιά μου φίλη!!!Ελπίζω να τα ευχαριστηθήκατε!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!!Φιλάκια πολλά,πολλά.
    ΥΓ.Εύχομαι να τακτοποιήθηκε το πρόβλημα της ΄΄άτακτης΄΄κατάψυξης και να είχες την ευκαιρία,έστω και λίγο,να απολαύσεις τις ομορφιές της φύσης,που κάθε Σαββατοκύριακο απλώνονται μπροστά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Φωτεινη μου και καλη εβδομαδα!
      Καθως δεν εχω ταξιδεψει πολυ στα νησια, δεν γνωριζα οτι αυτα τα αμυγδαλωτα ειναι τοπικες σπεσιαλιτε. Πριν γραψω την αναρτηση, θυμηθηκα τα αμυγδαλωτα των παιδικων μου χρονων και εψαξα λιγο στο διαδυκτιο να δω αν υπαρχει καποια συνταγη γι'αυτα και με εκπληξη ειδα οτι η συνταγη τους ειναι πολυ παρομοια με την δικη μου! Ξερεις Φωτεινη μου, καθως πολλα νησια ηταν ενετοκρατουμενα, δεν αποκλειεται η συνταγη αυτη να προερχεται απο τους Ενετους και να υιοθετηθηκε στην τοπικη κουζινα... Παντως οι ιταλοι εχουν διαφορες παρομοιες συνταγες, αλλα ειναι σταν μπισκοτακια (αμαρεττι) και αλλα πιο συμπαγη.
      Αχ τι ηταν κι αυτο με τον καταψυκτη! Ναι, την Κυριακη ειδα λιγο την φυση τιργυρω, αλλα τι το ηθελα, και η φυση θελει κλαδεμα και ραντισμα, ευτυχως που φυσουσε και ειχα δικαιολογια (για τον εαυτο μου!) να μην ασχοληθω μαζι της!!!
      Πολλα φιλακια φιλη μου!

      Διαγραφή
  4. Πολύ νόστιμα τα αμυγδαλωτά σου Μαρίνα μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Μαρίνα μου! Λατρεύω τα αμυγδαλωτά και τα δοκιμάζω όπου και να βρεθώ! Υπάρχουν υπέροχα στην Άνδρο, στην Τήνο, στην Κρήτη, στην Ύδρα, στις Σπέτσες, στην Κέα, στην Μύκονο, στην Λέρο, στο Κρανίδι, στον Πόρο, στην Μονεμβασιά... Οι συνταγές που έχω μάθει λίγο πολύ μοιάζουν, αλλά και διαφέρουν! Κάποιοι βάζουν ασπράδι αυγού, άλλοι μόνο τον κρόκο, κάποιοι δεν βάζουν καθόλου αυγό και πλάθουν την ζύμη μόνο με ανθόνερο, ή με σιρόπι, άλλοι προσθέτουν σιμιγδάλι ψιλό, άλλοι ψίχουλα ψωμιού... Δεν αποκλείεται οι Ενετοί να ήταν εκείνοι που τα διέδωσαν ή οι αμυγδαλιές ευδοκιμούν στη Μεσόγειο και οι νοικοκυρές βρήκαν ανάλογους τρόπους να εκμεταλλευτούν τους γλυκούς καρπούς τους...
    Σημασία έχει ότι είναι υπέροχο γλυκό και πιστεύω ότι είναι και από τα πιο αγνά χωρίς βούτυρα κλπ
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχα δείχνουν Μαρίνα μου, αγαπώ πολύ τα αμυγδαλωτά!
    Σε φιλώ, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπημένο γλυκάκι και πάρα πολύ όμορφα παρουσιασμένο!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Α Γ Α Π Η Μ Ε Ν Α !!!!!!
    Λ Α Τ Ρ Ε Μ Ε Ν Α !!!!!!
    Το νούμερο ένα γλυκό μου!!!!!!!!!!!
    Κορυφαία τα έφτιαξες και τα θέλω όσο δεν φαντάζεσαι Μαρίνα !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θαυμάσια εκτελεσμένα τα αμυγδαλωτά σου Μαρίνα. Εξαιρετικά! Από τα αγαπημένα μου γλυκά
    αυτά που περιέχουν αμυγδαλόψιχα και marzipan. Πολύ όμορφα τα βουναλάκια σου με την άχνη και το γαρύφαλλο.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Non sai quante volte avrei voluto preparare questi bellissimi dolcetti! Grazie per la ricetta! Come stai cara Marina, la situazione lì com'è? Un abbraccio grande

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έτσι μικρούλια και καλοφτιαγμένα που είναι, μοιάζουν με κόσμημα! Μπράβο, Μαρινάκι!
    Πολλά φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.