19

ΛΙΚΕΡ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ // LIQUORE AI FICHI D' INDIA


ΛΙΚΕΡ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ

Τα φραγκόσυκα είναι σίγουρα πιο διαδεδομένα στην Νότια Ελλάδα. Εδω στα βορεια, οι φραγκοσυκιές μάλλον σπανίζουν και σίγουρα δεν γίνονται υπερπαραγωγή, όπως αυτές που βρίσκονται σε πιο ζεστά μέρη. Ως γνωστόν, η φραγκοσυκιά είναι ενας κάκτος (Opuntia ficus indica), αυτοφυής πλέον σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου, αλλα συναντάται  επίσης και στις θερμές ζώνες όλων των ηπείρων. Η καταγωγή του φυτού είναι απο το Μεξικό και έφτασε στην Ευρώπη γύρω στα 1493 μΧ. με την επιστροφή της αποστολής του Χριστόφορου Κολόμβου. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες απο φραγκόσυκα, με το χρώμα του καρπού να ποικίλλει απο λευκό εως έντονα κόκκινο, με όλες τις ενδιάμεσες αποχρώσεις απο κίτρινο εως πορτοκαλί (φωτό). Το σχήμα του καρπού επίσης ποικίλλει και ετσι τα πρώιμα φραγκόσυκα είναι πιο στρογγυλά, ενώ τα όψιμα έχουν σχήμα επίμηκες.
Πηγη : Wikipedia
Φραγκόσυκα δεν είχα ξαναδοκιμάσει, μέχρι που περίπου ενα μήνα πρίν τα είδα στο ράφι του σούπερ μάρκετ. Βέβαια ήταν εισαγωγής απο Ιταλία, όπου χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης, ιδίως στον ιταλικό νοτο. Καθώς είχα ακούσει πολλά γι' αυτά, δεν αντιστάθηκα στον πειρασμό να τα δοκιμάσω και το πρώτο που έφτιαξα ήταν το λικεράκι.

Δόση : 600ml περίπου
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 300ml βότκα 40°
                4 φραγκόσυκα,
                1/4 απο ενα λουβί βανίλιας,
                120gr ζάχαρη,
                210ml μεταλλικό νερό,
                ενα κομματάκι φλούδα απο ακέρωτο λεμόνι.
Προετοιμασία :
Είναι σημαντικό τα φραγκόσυκα που θα χρησιμοποιήσετε να μην είναι πάρα πολύ ώριμα. Οταν ωριμάζουν πολύ, η σάρκα τους γίνεται πολύ ιξώδης και το λικέρ παίρνει άσχημη γεύση.
Τα φραγκόσυκα έχουν φυσικά αγκαθάκια στην επιφάνεια τους, το οποία είναι πολύ ψιλά και είναι συγκεντρωμένα σε μικρά "κομπάκια". Καλό είναι να φορέσετε γάντια για να τα χειριστήτε. Βάλτε τα μέσα σε ενα σκεύος, σκεπάστε τα με κρύο νερό και αφήστε τα να σταθούν για 2-3 ώρες, ώστε να μουλίασουν και να μπορέσετε να αποκολλήσετε εύκολα τα αγκάθια τους, πιέζοντας τα κομπάκια και αφαιρώντας τα.
Δέν είναι ανάγκη να αφαιρέσετε την φλούδα απο τα φραγκόσυκα για να φτιάξετε το λικέρ. Μπορείτε μάλιστα να χρησιμοποιήσετε μόνο τις φλούδες και την σάρκα τους να την αξιοποιήσετε σε κάτι άλλο, πχ. μαρμελάδα, ή απλά να τα καταναλώσετε ως φρούτα.
Κόψτε τα φραγκόσυκα στα δύο και βάλτε τα μέσα σε ενα γύαλινο βάζο. Προσθέστε την βότκα και το κομματάκι απο την βανίλια. Σφραγίστε καλά το βάζο και βάλτε το σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Αφήστε το να σταθεί ενα δεκαήμερο και μην ξεχνάτε να το ανακινείτε.
Οταν περάσει ο απαιτούμενος χρόνος περάστε το περιεχόμενο του βάζου απο ενα σουρωτήρι, ώστε να αφαιρέσετε εν πρώτοις τα μεγάλα κομμάτια. Επειτα φιλτράρετε το υγρό με χάρτινα φίλτρα για τον καφέ.
Ετοιμάστε το σιρόπι : βάλτε την ζάχαρη, το νερό και την φλούδα του λεμονιού σε ενα κατσαρολάκι και αφήστε τα να βράσουν για 3 λεπτά. Κατεβάστε το κατσαρολάκι απο την φωτιά και αφήστε το σιρόπι να κρυώσει τελείως. Περάστε το απο ενα σουρωτήρι για να αφαιρέσετε την φλούδα του λεμονιού. Αναμείξτε το σιρόπι με το αρωματισμένο αλκοόλ. Βάλτε το λικέρ σε ενα μπουκάλι, κλείστε το καλά και τοποθετήστε το σε μέρος δροσερό και σκοτεινό. Αφήστε το να σταθεί εναν μήνα για να ωριμάσει.
Ισως με την πάροδο του χρόνου να αλλοιωθεί το λαμπερό του χρώμα. Οπως και να έχει, να το φυλάτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, ώστε να είναι δροσερό όταν το σερβίρετε, ή αν δεν είναι αυτό δυνατόν, σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.


LIQUORE AI FICHI D' INDIA

I fichidindia, certo sono più diffusi alla Grecia del sud, siccome amano le temperature alte e i posti soleggiati. Qui al nord, si può incontrarli ma non crescono poi tantissimo a coprire pendii interi, e neanche il consumo dei loro frutti è poi tanto diffuso.
Il fico d' India o ficodindia, è una pianta succulente della famglia di Cactaceae (Opuntia ficus indica), che cresce spontanea in tutto il bacino Mediterraneo. Originaria del Messico, è arrivata in Europa verso il 1493 dC. con il ritorno della missione di Cristoforo Colomo dal Nuovo Continente. Il ficodindia è naturalizzato tranne che al Medterraneo, anche nelle zone temperate di Africa, Asia, America e Oceania. Esistono diverse varietà di fichidinida con frutti di colore che variano dal bianco al rosso porpora, con tutte le tonalità mediane dal giallo all' arancione. La forma è anch' essa variabile, secondo alla varietà della pianta ma anche secondo all' epoca : i primi frutti sono tondeggianti, mentre quelli più tardivi sono allungati.
Informazioni tratte da : Wikipedia
Non avevo mai assagiato i fichidindia, ma quando li ho visti sullo scaffale del supermercato ca. un mese fa, non ho resistito alla tentazione di provarli. Certo questi fichidindia erano confezionati e provenienti dall' Italia. La prima cosa che ho preparato è stata questo liquore e penso di tentare anche la confettura.

Dosi : 600ml ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 300ml di vodka a 40°,
                             4 fichidindia,
                             1/4 di una bacca di vaniglia,
                             120gr di zucchero semolato,
                             210ml di acqua minerale naturale senza gas,
                             un pezzetino di scorza da un limone bio.
Preparazione :
E importante che i fichidindia che utilizzate non siano troppo maturi, perchè daranno al vostro liquore un sapore sgradevole.
I fichidindia sono ricoperti di piccole spine, collegate in più "bottoni" sulla loro superficie. Quindi meglio indossare dei guanti di gomma prima di trattarli. Poneteli in un recipiente e ricoprite di acqua fredda. Lasciateli in ammollo per 2-3 ore, per poter poi eliminare i bottoni spinosi con facilità.
Non è necessario poi sbucciarli. Anzi, potete utilizzare solo le bucce e con la polpa preparare una buona confettura o semplicemente mangiarli.
Tagliate i fichidindia in due e poneteli in un barattolo di vetro. Aggiungete la vodka e la vaniglia e tappate. Posizionate il barattolo in luogo fresco e buio e lasciate macerare per una decina di giorni, senza omettere di agitare ogni tanto.
Trascorso il tempo necessario, passate i fichidindia e il loro sughetto da un colino a maglia fitta, per eliminare i pezzi grossi. Poi filtrate il liquido ottenuto con filtri di carta (per il caffè).
Preparate lo sciroppo : ponete il zucchero, l' acqua e la buccia del limone in un pentolino e portate sul fuoco. Lasciate cuocere per 3 minuti e ritirate dal fuoco. Lasciate raffreddare completamente. Passate lo sciroppo da un colino per eliminare la buccia del limone e poi aggiungetelo alla vodka aromatizzata. Agitate e imbottigliate. Posizionate le bottiglie in luogo fresco e buio e lasciate stagionare per un mese.
Forse con il passare del tempo il suo colore sbiadisce. Comunque sia conservatelo in luogo fresco e buio o addiritura nel frigo, per averlo sempre fresco e pronto da servire.

19 σχόλια:

  1. Τί όμορφο χρώμα! Δεν έχω πιει τέτοιο λικεράκι, αν και στο παρελθόν πολλές φορές υπήρξαν φραγκόσυκα στο σπίτι μας. Παίρνω ένα ποτηράκι γιατί σε λίγο πρέπει να φύγω για δουλειά και μάλλον θα μου χρειαστεί. Στην υγειά σου Μαρίνα μου!
    Πολλά φιλιά και καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν πας στη δουλεια, μπορει να σου χρειαστει και δευτερο Πηνελοπη μου, αν το ειχα αυτες τις μερες στην δουλεια μου, θα το ειχα τελειωσει!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  2. Πολύ πρωτότυπο λικέρ και με ιδιαίτερο χρώμα! Πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω, γιατί για να το φτιάξω, εδώ δεν υπάρχει,
    ως γνωστόν, αλκοόλ! Καλόπιοτο, μαρίνα μου!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτο με το αλκοολ στις αραβικες χωρες, δυσκολο ακουγεται Ελενη μου! Εγω τουλαχιστον το κρασακι μου δεν το αποχωριζομαι ευκολα!
      Ευχαριστω γλυκεια μου, φιλακια!

      Διαγραφή
  3. Απίθανο χρώμα!
    Δεν μπορώ καν να μαντέψω γεύση, ούτε στο περίπου, αλλά τα λικεράκια πάντα τα δοκιμάζουμε με χαρά!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ Ερμιονη μου δεν μπορεις να μαντεψεις την γευση κι εγω δεν μπορω να την περιγραψω ... ειναι ιδιομορφο λικερ!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  4. τελειο,τέλειο!ψήνομαι τρελλά!Καταγομαι από Μεσσηνία και απο φραγκοσυκιές αλλο τίποτα,ειδικά αν πας Μανη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωωωω... θυμαμαι οτι στην νοτια Πελοπονησσο οι φραγκοσυκιες ηταν υπερπαραγωγη, οπως και στην Κρητη. Εδω ειναι μιζερες και δεν ξερω καν αν κανουν αξιολογα φραγκοσυκα. Ας ειναι καλα το σουπερ που τα εφερε και μπορεσα να τα δοκιμασω!

      Διαγραφή
  5. Φοβερό χρώμα, φαντάζομαι και φοβερό άρωμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιδιαιτερο λικερακι Μαρθα μου, αλλα σιγουρα γλυκοπιοτο!

      Διαγραφή
  6. Φέτος δοκίμασα πρώτη φορά αυτό το λικεράκι, και ομολογώ εντυπωσιάστηκα!
    Πολύ ιδιαίτερο!
    Φιλιά Μαρίνα μου, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ταυτοχρονα με την Μετη το εφτιαξα κι εγω Ελενα μου και πρωτη φορα το δοκιμαζα. Αυτον το χαρακτηρισμο θα εδινα κι εγω : ιδιαιτερο!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  7. Όλα τα λικέρ σε σένα θα τα δούμε Μαρίνα μου, μου φαίνεται! Πολύ θα ήθελα να το δοκιμάσω. Πεθαίνω από περιέργεια.
    Να σου πω την αλήθεια, αυτό που λέει η Ερμιόνη παραπάνω ισχύει και για μένα.
    Δεν μπορώ να φανταστώ καθόλου τη γεύση του....
    Υπέροχο το χρώμα του πάντως!!

    Σε φιλώ !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εχω μια τρελλα με τα λικερ Χρυσαυγη μου, και ναι, θα προσπαθησω να τα φτιαξω ολα!!!!! Κατι ετοιμαζεται και για τα Χριστουγεννα και ειναι κι αυτο πολυ ιδιαιτερο!
      Αν εχεις φαει ποτε φραγκοσυκα Χρυσαυγη μου, τοτε πινοντας το λικερακι τα αναγνωριζεις στα σιγουρα. Απο εκει και περα εχει και μια ελαφρια νοτα απο βανιλια και λεμονι!
      Φιλια πολλα!

      Διαγραφή
  8. Φραγκόσυκα είχε η γιαγιά μου και περίμενα πως και πως να τα φάω μικρή.
    Αχ τι μου θύμισες.
    Καλό Σαβ/κο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα και σ'ευχαριστώ για τη συνταγή. Έχω φέρει από τη Σίκινο από όπου κατάγομαι, πολλά κιλά φραγκόσυκα και είμαι έτοιμος να φτιάξω μαρμελάδα, θέλω να χρησιμοποιήσω τα φλούδια για να φτιάξω λικέρ. Μήπως μπορείς να μου πεις την αναλογία των φλουδιών με τα 4 φραγκόσυκα της συνταγής σου; Αντί για 4 ολόκληρα, τα φλούδια από πόσα να βάλω με κάθε λίτρο; Εγώ θα χρησιμοποιήσω τσίπουρο από τα Μεσόγεια Αττικής που χρησιμοποιώ για όλα τα λικέρ που φτιάχνω.
    Σε ευχαριστώ προκαταβολικά για την απάντηση
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημερα Κωστα!
      Δεν υπαρχει αυστηρη αναλογια υλικων για το λικερ, Συνηθως γινεται με το ματι. Την ποσοτητα του αλκοολ την θελουμε για να υπολογισουμε μετα την ποσοτητα της ζαχαρης που θα χρειαστει. Εγω επειδη εβαλα ολοκληρα φρουτα, ειδα οτι η ποσοτητα του υγρου που πηρα ηταν 350ml, δηλαδη εβγαλαν νερο. Ετσι προσθεσα λιγοτερο σιροπι απ' οτι αναλογουσε στα 350ml για να μην μου βγει με πολυ χαμηλο αλκοολικο βαθμο. Εδω μπορεις να δεις πως θα υπολογισεις τον αλκοολικο βαθμο του λικερ που θες να φτιαξεις: http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2012/12/calcolazione-della-gradazione-alcolica.html
      Γυρνωντας στην ερωτηση σου, εγω θα προτεινα να βαλεις οσα φλουδια εχεις διαθεσιμα και απλα να προσθεσεις τοσο τσιπουρο, μεχρι να τα καλυψει.

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.